Drobno pecivo je med najbolj priljubljenimi sladicami, posebej ko se lotimo Božične peke. Med drobno pecivo spadajo sladice, ki so običajno v velikosti enega grižljaja ali pa že pečeno pecivo narežemo na manjše kose in ga postrežemo. Drobno pecivo pripravljamo iz krhkega testa, maslenega, vlečenega, kvašenega testa ali listnatega testa. Drobno pecivo lahko tudi polnimo, običajno za nadev uporabimo marmelado, razne slaščičarske kreme ali oreščke. Pecivo lahko tudi okrasimo z glazurami, prelivi ali jih kako drugače okrasimo. Razno drobno pecivo ima v Slovenski tradicionalni kuhinji dolgo tradicijo, saj je enostavno za pripravo in ga lahko pripravimo vnaprej.
Drobno pecivo – recepti za najbolj priljubljeno drobno pecivo
Kaj moramo vedeti, preden se lotimo peke drobnega peciva? Če nismo resnično izkušeni, potem se moramo točno držati recepta in nikakor sami ne spreminjamo količine sestavin. Za pripravo testa ali mase vedno uporabimo maslo, naj nas ne zmede nižja cena margarine. Namesto kristalnega sladkorja raje uporabimo sladkor v prahu, saj se lepše poveže z drugimi sestavinami. Za polnila izberemo domačo marmelado, ali kupimo resnično kakovostne marmelade, primerne so tudi termo obstojne, saj ne bodo iztekale iz peciva. Ko pripravljamo krhko testo za drobno pecivo, ga vedno obdelamo na hitro, saj lahko z dolgim gnetenjem povzročimo, da bo pecivo trdo. Slike za današnje drobno pecivo sva prispevali Mari Radej in Karmen Valant.
Marmeladni žepki
Marmeladni žepki so sladica, ki se je mnogi spominjamo iz otroštva. Danes jih bomo pripravili z domačo marelično marmelado, seveda pa lahko uporabite poljubno marmelado po svoji izbiri.
Sestavine za najboljše marmeladne žepke:
- 500 g gladke moke
- 1 pecilni prašek
- 250 g hladnega masla narezanega na kocke
- 1 lonček kisle smetane, 180–200 ml
- ščepec soli
- domača marelična marmelada, ali katerakoli druga po vaši izbiri
- sladkor v prahu in vaniljev sladkor za posipanje
Recept po korakih za marmeladne žepke
- V večjo skledo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo ščepec soli, nato pa v skledo stresemo hladno maslo, narezano na manjše kocke.
- Z rokami na hitro zdrobimo maslo in moko, da dobimo grobo kašico.
- Dodamo kislo smetano in na hitro zamesimo testo. Pazimo, da testa ne gnetemo predolgo – ravno toliko, da se sestavine povežejo v enotno maso.
- Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za vsaj 30 minut postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.
- Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik debeline približno 3–4 mm.
- Z nožem ali valovitim rezilom testo narežemo na kvadrate velikosti približno 6 x 6 cm.
- Na sredino vsakega kvadrata damo čajno žličko domače marelične marmelade. Pazimo, da je marmelada gosta, da med peko ne steče ven. Robove kvadratkov rahlo premažemo z vodo , nato pa prepognemo v trikotnik. Z vilicami nežno pritisnemo robove, da se testo dobro sprime.
- Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko. Žepke polagamo na pripravljen pekač, med njimi pustimo malo prostor.
- Marmeladne žepke pečemo približno 15–18 minut, dokler ne postanejo rahlo zlato rjavi. Pazimo, da jih ne prepečemo, saj morajo ostati nežno krhki.
- Pečene žepke vzamemo iz pečice in jih še tople povaljamo v sladkorju v prahu, ki smo mu dodali vaniljev sladkor, ki piškotom doda čudovito aromo.
- Počakamo, da se popolnoma ohladijo, nato pa jih zložimo v škatlo ali postrežemo na krožniku.
Recept za sladke breskvice
Ali ste vedeli, da oblika breskvic simbolizira bogastvo, srečo in ljubezen? Priljubljeno drobno pecivo je zato primerno predvsem za pogostitve na porokah, zarokah, krstih in pomembnih jubilejih. Bolj podroben recept po korakih za breskvice najdeš na tej POVEZAVI.
Sestavine za testo:
- 3 jajca
- 210 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 12 žlic olja
- 1 žlica ruma
- 500 g moke
- 1/2 pecilnega praška
Sestavine za nadev:
- 2 žlici marelične marmelade
- 3 žlice mletih orehov
- 1,5 dl pomarančnega sirupa, lahko tudi malinov
- kristalni sladkor za posip
Recept po korakih za breskvice
- V večji skledi stepemo jajca, sladkor in vaniljev sladkor, da dobimo svetlo in penasto maso. Postopoma dodamo olje in rum ter dobro premešamo.
- Moko presejemo s pecilnim praškom in jo postopoma vmešavamo v maso. Dobimo mehko, a oblikovano testo.
- Testo zavijemo v folijo in ga za 15 minut postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 °C.
- Iz ohlajenega testa oblikujemo majhne kroglice (približno velikosti oreha) in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
- Kroglice rahlo sploščimo, da dobijo lepšo obliko med peko. Breskvice pečemo jih 10–12 minut, dokler niso rahlo zlato obarvane. Pazimo, da ne potemnijo preveč.
- Ohlajene piškote izdolbemo na spodnji strani, da ustvarimo prostor za nadev. Izdolbeno testo prihranimo za nadev.
- Izdolbeno testo zdrobimo v drobtine in ga zmešamo z marmelado, mletimi orehi in malo sirupa. Nadev mora biti dovolj gost, da ga lahko oblikujemo, vendar hkrati sočen.
- Vdolbine piškotov napolnimo z nadevom in jih zlepimo skupaj, da dobimo obliko breskve.
- Breskvice na hitro pomočimo v pomarančni ali malinov sirup, da dobijo značilno barvo, nato jih povaljamo v kristalnem sladkorju.
- Breskvice položimo na pladenj in jih pustimo, da se popolnoma osušijo.
Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi breskvic?
- Kroglice naj bodo manjše, saj med peko nekoliko narastejo.
- Breskvice bodo najboljše, če jih pripravimo dan ali dva vnaprej, saj se bodo lepo prepojile s sirupom in nadevom.
- Uporabite domač sirup ali naravne barve za živila, da dosežete lep naravni videz.
- Breskvice hranite v zaprti posodi, da ostanejo mehke in sočne.
- Za dekoracijo lahko dodate listke mete ali pecelj iz klinčkov, da bodo res videti kot prave breskve.
Recepti za razpokančke s pistacijo
Razpokančki so preprosti, a očarljivi piškoti, ki vedno navdušijo s svojo hrustljavo skorjico in mehko sredico. Od klasičnih čokoladnih razpokančkov, do osvežilnih limoninih, cimetovih, ali celo razpokančkov z trenutno najbolj vročim trendom – s pistacijo. Podrobne recepte za razpokančke najdete TUKAJ!
Sestavine za razpokančke s pistacijo:
- 100 g nesoljenih olupljenih pistacij
- 200 g gladke moke
- 1/2 pecilnega praška
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 50 g stopljenega masla
- 2 jajci
- 1 čajna žlička limonine lupinice
- sladkor v prahu za posipanje
Postopek priprave po korakih
- Pistacije najprej fino zmeljemo v prah s pomočjo blenderja ali mlinčka. Pazimo, da ne nastane pasta – zmeljemo le toliko, da dobimo pistacijevo moko.
- V skledi zmešamo mlete pistacije, moko, pecilni prašek, sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo stopljeno maslo, jajci in po želji še limonino lupinico, ki doda svežino.
- Vse skupaj zmešamo v mehko testo. Če je testo preveč lepljivo, dodamo še malo moke. Testo oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo in ga za 30 minut postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.
- Iz ohlajenega testa oblikujemo majhne kroglice (približno velikosti oreha).
- Kroglice povaljamo najprej v kristalnem sladkorju, nato še v sladkorju v prahu – ta poskrbi za čudovito razpokano skorjico med peko.
- Piškote polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, pri čemer pustimo med njimi nekaj prostora.
- Pečico segrejemo na 170 °C. Razpokančke pečemo 10–12 minut, dokler se na površini ne pojavijo značilne razpoke. Pazimo, da jih ne prepečemo – morajo ostati mehki v sredini.
Na kaj moramo biti pozorni pri peki pistacijevih razpokančkov?
- Če želite bolj intenzivno zeleno barvo, lahko dodate kapljico jedilne barve.
- Če nimate blenderja, lahko uporabite že kupljeno pistacijevo moko.
- Razpokančke hranite v zaprti škatli, da ostanejo sveži do 5 dni.
- Dodajte malo mandljeve arome za še bolj bogat okus.
Linški piškoti z domačo marmelado
Linški piškoti so vsem poznani slastni piškoti, ki jih najpogosteje pečemo v času Božičnih praznikov. Podroben recept najdete TUKAJ!
Huzarski krapki
Huzarski krapki so eno izmed najbolj priljubljenih vrst drobnega peciva, ki jih pogosto pripravljamo za praznike, še posebej ob božiču. Značilni so po svoji okrogli obliki z vdolbinico, napolnjeno z marmelado, zaradi česar so tako privlačni na pogled. RECEPT!
Krhki medenjaki z orehi
Krhki medenjaki z orehi so priljubljena različica tradicionalnih medenjakov, ki združujejo toplino medu, dišavnih začimb in bogat okus orehov. So popolna kombinacija krhkosti, hrustljavosti in prazničnih arom, ki jih ljubimo ob skodelici čaja ali kave, še posebej v zimskem času. POGLEJ RECEPT!
Ruske kape
Ruske kape so priljubljeno drobno pecivo, ki navduši s svojo značilno obliko in okusom. Sestavljene so iz mehkih biskvitnih krogov, napolnjenih z nežno kremo, oblita s čokolado in povaljana v kokos. To pecivo je prava paša za oči in popolna kombinacija sočnosti ter krhkosti. Idealne so za praznične mize in dobrodošle na vsaki zabavi. RECEPT!
Vanilice s svinjsko mastjo
Vanilice s svinjsko mastjo so tradicionalno drobno pecivo, znano po svoji izjemni krhkosti in bogatem okusu. Pripravljene iz preprostih sestavin – moke, sladkorja, jajc in svinjske masti – dosegajo popolno teksturo, ki se kar stopi v ustih. Zlepljene z marelično marmelado in posute s sladkorjem v prahu, vanilice veljajo za klasiko Božične praznične peke, ki s svojim nostalgičnim okusom vedno znova navdušijo. 🥰🍑 RECEPT!
Enostavni masleni piškoti
Zakaj enostavni? Zato, ker so ti edinstveni piškoti preprosti za pripravo in so primerni tudi za peko z otroci. Iz testa za maslene piškote lahko pripravimo različno drobno pecivo; od božičnih piškotov do preprostih klasičnih keksov. POGLEJ RECEPT!
Klasični vanilijevi rogljički
Klasični vanilijevi rogljički so priljubljeno drobno pecivo, ki navdušujejo s svojo izjemno krhkostjo in bogatim vanilijevim okusom. Nežno potreseni s sladkorjem v prahu, so nepogrešljivi na prazničnih mizah in ob posebnih priložnostih. Ti tradicionalni rogljički se kar stopijo v ustih in prinašajo nostalgijo domače peke. Preprost recept in aromatična vanilija poskrbita, da so vanilijevi rogljički prava poslastica za vse generacije. PREIZKUSI RECEPT!
Krhki masleni piškoti z marmelado
Kot pove že ime tega drobnega peciva, so to piškoti iz izredno krhkega maslenega testa. Iz razvaljanega testa izrežemo kroge, polovici izrežemo še dodatne kroge in jih z marmelado zlepimo skupaj. POGLEJ RECEPT!
Recept za sladke orehe
Sladki orehi so drobno pecivo, ki po obliki in videzu spominja na orehe. Nekatere pekarice naredijo tako vrhunsko pecivo, da mislimo, da nam ponujajo prave orehe. POGLEJ RECEPT!
Krhki orehovi rogljički
Krhki orehovi rogljički so klasika Božičnega peciva, ki res ne sme manjkati na praznični mizi. Rogljičke lahko tudi praznično okrasimo, tako da jih pomočimo v stopljeno čokolado in nato še v kokosovo moko ali pa jih potresemo z barvnimi mrvicami. RECEPT!
Piškoti s črto
Nekaj let nazaj so bili piškoti s črto spletni hit, tako kot je letos na primer dubajska čokolada. Piškoti s črto so preprosti za pripravo, napolnimo pa jih lahko z svojo priljubljeno marmelado. RECEPT!
Mašinski keksi
Mašinski keksi ali keksi na metre nas ponesejo v otroštvo, ko je mama na stari “mašini” naredila dolgo vrsto keksov, ki so se odlično pomakali v kakav. Poglej RECEPT!
Kokosove kocke
Le kdo ne pozna kokosovih kock? Mogoče jih poznate pod imenom čupavci? Odlično drobno biskvitno pecivo, oblito s čokolado in potreseno s kokosom. RECEPT!
Sladki jurčki
Sladki jurčki so čisto ta pravo Slovensko drobno pecivo, saj ne vem v kateri državi je več gobarjev kot v naši. Odlično, tako na videz kot po okusu. RECEPT!
Janeževi upognjenci
Janeževi upognjenci so tradicionalno drobno pecivo z značilnim okusom janeža in prepoznavno obliko. Več nasvetov o pripravi in RECEPT si oglejte na povezavi!
Princes krofi – princeske