Piškoti s črto so preprosta sladica, hitro pripravljena in okusna. Najlepše pri pripravi teh piškotov je to, da jih lahko napolnimo s poljubno najljubšo marmelado ali kakšnim drugim nadevom.
Otroci so še posebej navdušeni nad čokoladnim nadevom, včasih je dovolj samo Nutella. V današnjem receptu bomo uporabili dva nadeva in sicer termo obstojno slivovo marmelado in z domačo marelično marmelado.
Piškoti s črto
Piškote s črto najdemo tudi pod imenom metrski keksi, metrsko pecivo ali meter keksi. Običajno imamo vse sestavine ki jih potrebujemo že doma, tako da se kar lotimo priprave.
Današnje slike je prispevala Mari Radej. Več receptov si lahko ogledate na Facebooke v skupini Potice in sladice.
Sestavine za piškote s črto
- 250 g bele pšenične moke
- 130 sladkorja
- 160 g masla
- 1/2 zavitka pecilnega praška
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 jajce
- ščepec soli
- naribana limonina lupinica
- termo obstojna slivova marmelada
- domača marelična marmelada
- sladkor v prahu za posip
Recept za piškote s črto po korakih
1.V posodo robota presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, jajce, naribano limonino lupinico, ščepec soli, jajce in rahlo zmehčano maslo.
2. Zamesimo testo, ga oblikujemo v hlebček, pokrijemo s folijo in za najmanj eno uro postavimo v hladilnik.
3. Ko je testo primerno ohlajeno, ga razdelimo na štiri enake dele, jih oblikujemo v podolgovate svaljke. Svaljke lepo oblikujemo, nato jih s pomočjo valjarja sploščimo in na sredini z okroglim ročajem kuhalnice naredimo vdolbinice.
4. Pripravimo pekač in ga obložimo s papirjem za peko. V vdolbinice, ki smo jih naredili v testo namažemo marmelado. Za bolj barvite piškote izberemo marmelade živahnih barv.
5.Danes bomo piškote napolnili s termo obstojno slivovo marmelado in domačo marelično marmelado.
6. Ko svaljke napolnimo z marmelado, jih odlagamo na pekač, vmes pustimo malo prostora, saj bodo keksi med peko še malo narasli.
Piškote s črto pečemo pri 180 stopinjah približno 15 do 20 minut.
7. Ko so piškoti pečeni, jih potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enako velike kose.