Janeževi upognjenci

posted in: Aktualno, Biskvitna peciva, Piškoti | 0

Janeževi upognjenci so odlični piškoti, ki nas ponesejo nazaj v otroštvo. Za pripravo janeževih upognjencev ne potrebujemo veliko časa, a potrebujemo malo spretnosti, ko jih jemljemo s pekača. Ko maso za upognjence polagamo na pekač, moramo vmes pustiti dovolj prostora, saj se bo masa še razlezla.

Običajno si pri peki pomagamo s papirjem za peko, a za pripravo janeževih upognjencev ni ravno najboljši. Piškoti se bodo prijeli na peki papir in ko jih bomo želeli pobrati, se bodo zgubali in stisnili. Masa za janeževe upognjence mora biti tekoča kot za biskvitna peciva.

Dovolj bo, če pekač temeljito namastimo in potresemo z moko. To je seveda samo nasvet, mogoče bo najbolje, če poskusimo oba načina.V starih receptih preberemo, da so gospodinje za pečenje janeževih upognjenec pekač namazale z voskom.

Pečene upognjence moramo zviti ali upogniti, pomagamo si s kozarci ali lončki. Takoj ko je piškot pečen, ga vročega položimo v kozarec, stran, kjer ni janeža, naj bo obrnjen navznoter. Piškote lahko zvijemo tudi tako, da jih narahlo povaljamo z valjarjem ali steklenico. Delati moramo hitro, saj če se nam piškot preveč ohladi, ga ne bomo zvili, pač za zlomili.

janeževi upognjenci
Janeževi upognjenci Slika: Mari Radej

Janeževi upognjenci – recept po korakih

Za janeževe piškote poznamo več receptov, v maso lahko dodamo različne dodatke, odličen okus bomo dobili z dodatkom ruma. Seveda za pripravo janeževih upognjencev potrebujemo tudi janež.

Janež je grenko sladka aromatična začimba. Janež se za začinjanje kruha in raznih kolačev uporablja že iz časa antike. Janež lahko dodamo tudi v medenjake, odlično se poda tudi v razne mesne jedi, nepogrešljiv pa je pri enolončnicah z lečo in zelenjavo. 

Za pripravo testa poznamo več receptov, zapisala bom enega izmed njih, kje nam ni potrebno tehtati celih jajc. V starih receptih za janeževe upognjence namreč najprej stehtamo štiri cela jajca in nato stehtamo toliko sladkorja. Nato stehtamo 3 jajca in pripravimo toliko moke.

  • 5 jajc
  • 25 dag moke
  • sladkor za težo 4 jajc, 200g
  • 1 žlica ruma (lahko ga nadomestimo z limoninim sokom)
  • žlica zmletega janeža

Najprej jajca in sladkor stepamo z električnim mešalnikom približno eno minuto, da se sladkor raztopi in zmes nekoliko naraste. Dodamo rum ali limonin sok in spet eno minuto mešamo. Nato s počasnimi in večjimi obrati ročno vmešamo moko.

Pekač ogrejemo, če imamo možnost, ga namažemo z voskom in pustimo, da se ohladi in vosek strdi. Če bomo pekač pripravili s čebeljim voskom, ga moramo namazati, ogreti in ohladiti pred vsako peko.

Ker verjetno nimate voska, potem pekač dobro namastimo in potresemo z moko, lahko pa ga seveda tudi obložimo s papirjem za peko.

janeževi upognjenci recept
Pekač namastimo, namažemo z voskom ali obložimo s papirjem za peko. Z dvema žličkama nanesemo kupčke testa v večji razdalji, saj se bo testo še razlezlo. Kupčke testa potresemo z janežem.Slika: Mari Radej

Pečico ogrejemo na 200 stopinj C. Na namaščen pekač z dvema žličkama nalagamo kupčke testa. Pazimo, da vmes pustimo dovolj prostora, saj se bo testo še razlezlo. Po vrhu vsakega kupčka potresemo mleti janež.

Nasveti in triki za upogibanje janeževih upognjencev

kako upogibamo janeževe upognjence
Janeževe upognjence pečemo 10 minut, da lepo zarumenijo. Še vroče s pomočjo kozarčkov upognemo in ohladimo.

Pekač postavimo v ogreto pečico, piškote pečemo približno 10 minut, da lepo zarumenijo. Ko so piškoti pečeni, jih takoj ločimo od pekača in jih rahlo upognjene polagamo v kozarec ali lonček.

Stran piškote, ki smo ga potresli z janežem, naj bo obrnjena navznoter. Piškote lahko upogibamo dokler so vroči, zato moramo delati hitro.

Če piškotov ne moremo ločiti od pekača in se nam lomijo, jih za nekaj minut postavimo nazaj v pečico, da spet postanejo vroči in voljni.

Ko janeževe upognjence popolnoma ohladimo, jih hranimo v nepredušno zaprti škatli, saj se bodo na zraku takoj zmehčali. Janeževe upognjence postrežemo kot sladico pri nedeljskem kosilu. 

najboljši janeževi upognjenci
Kako spečemo najboljše janeževe upognjence? Spekla: Mari Radej