Princes krofi – kako pripravimo odlične princeske?

posted in: Aktualno | 0

Princes krofi ali princeske so kulinarična poslastica, ki se je spomnimo tudi iz otroštva. Princeske pripravljamo iz paljenega testa, ki se mnogi med nami sploh ne lotijo. Izkušene pekarice pa nam bodo seveda povedale, da če se držimo na navodil, potem nam bodo tudi princeske uspele. Princeske morajo biti na zunaj hrustljave, znotraj pa rahle. Napolnimo jih s kremo, ki jo pripravimo iz mleka, vaniljevega pudinga, sladkorja, moke in jajc.

Recepti za pripravo kreme se lahko nekoliko razlikujejo, v nekaterih receptih dodamo tudi sladko smetano, zmehčano maslo ali rum. Če želimo res okusno kremo za princes krofke, potem pripravimo vaniljevo kremo, lahko jo pripravimo z mascarpone. Pri pripravi princesk nam krema verjetno ne bo delala težav, zalomi se nam lahko pri pripravi testa.

Princes krofi
Princes krofi – princeske prelite s čokoladnim prelivom Za več receptov KLIKNI TU!

Princes krofi – kako pripravimo paljeno testo za princeske?

Za peko princes krofov ali princesk, kakor jim tudi rečemo, potrebujemo paljeno testo in vaniljevo kremo. Pri obeh sestavinah si lahko pomagamo tako, da kupimo že pripravljeno testo in kremo, ter nato vse skupaj samo spečemo. V današnjem prispevku pa se bomo posvetili temu, kako pripravimo doma narejeno testo in kremo za princes krofke. 

Osnovni recept za paljeno testo:

  • 11 dag moke
  • 175 ml vode
  • ščepec soil
  • 75 g masla
  • 4 rahlo stepena jajca

Paljeno testo v nasprotju z drugimi, dvakrat kuhamo. Moko presejemo na papir za peko. Maslo, sol, in vodo damo kuhat v lonec, ko zavre, odstavimo z ognja in hkrati stresemo v vrelo tekočino vodo moko, pri tem ves čas močno mešamo, da se naredi mokast cmok, ki se loči od dna lonca.

Lonec postavimo nazaj na ogenj in cmok med mešanjem pri zmerni temperaturi palimo, dokler ne začne odstopati od sten posode. Paljeno maso odstavimo z ognja in pustimo, da se malo ohladi. Vmešamo dva stepena jajca, da spet nastane cmok. Testo mora biti še toliko toplo, da se jajca še lahko strdijo. Nato dodajamo jajca enega za drugim, vsakega dobro vdelamo v testo. Pri dodajanju jajc bodimo previdni, saj mogoče zadnjega jajca sploh ne bo potrebno dodati. Edina težava pri pripravi paljenega testa, je količina odmerjenih jajcc.

Najprej je paljena masa žilava, kmalu postane gladka in svetleča, ter mehko pade z žlice. Količina jajc, ki jo dodamo v paljeno testo, je odvisna od njihove velikosti, vlage moke, količine izhlapele vode in trajanja paljenja testa. Paljeno testo je premehko za valjanje, zato ga vedno brizgamo ali po žlicah nalagamo na pekač. Paljeno testo je vsestransko uporabno; poleg pečenja v pečici, ga lahko cvremo v vroči maščobi, ali z žlico polagamo v vrelo vodo, da se skuha.

Kako pravilno pečemo paljeno testo?

Pečico najprej ogrejemo na visoko temperaturo, običajno na 200 stopinj C in ko se testo obarva, temperaturo znižamo in pečemo do konca. Ko so krofki ali kolački pečeni, v vsakega naredimo majhno luknjico, da iz njih spustimo paro. Pecivo nato vrnemo v pečico, jo izklopimo in kolačke še nekaj časa pustimo v pečici, ki se ohlaja.

Med pečenjem se paljeno testo najprej močno napihne, nato postane hrustljavo. Da testo enakomerno raste, polagamo testene kupčke na pekač dovolj narazen in jih po površini zgladimo z vilicami. Med pečenjem nastaja veliko pare, čez deset minut za špranjo odpremo vrata pečice.

Vendar previdno, nikakor ne odprimo vrat do konca, saj se nam testo sesedlo. V novejših pečicah nam tega niti ni potrebno početi, bolje, da pečice do konca peke ne odpiramo.

Iz paljenega testa delamo princeske, poznani kot princes krofi, venčne kolačke, polnjene s stepeno smetano ali gozdnimi sadeži.

Princes krofi – recept za pripravo princesk z vaniljevo kremo

Princes krofi ali princeske so odlična sladica, pripravljena iz paljenega testa in polnjena z vaniljevo kremo. Za pripravo kreme poznamo več receptov, osnova je vanilija.

V mnogih receptih uporabimo vaniljev puding, a če želimo pripraviti res vrhunsko sladico, potem pripravimo pravo vaniljevo kremo.  Iz sestavin v receptu bomo dobili približno 20 princesk, ki jih ponudimokot sladico pri kosilo. 

Recept za princes krofe:

  • 8 dag masla
  • 10 dag moke
  • ščepec soli
  • 3 jajca
  • 1 dl vode

Vanilijeva krema za princeske:

  • 1 vanililjev puding
  • 1 jajce
  • 3 dl mleka
  • 12 dag sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička ruma
  • 10 dag masla
  • sladkor v prahu

Zavremo 1 dl vode, zamešamo vanjo maslo in ko se raztopi, zakuhamo moko. Kuhamo in mešamo toliko časa, da postane testo gladko in se loči od kuhalnice. Odstavimo z ognja in še v vroče testo drugo za drugim zamešamo jajca. Preden dodamo novo jajce, prejšnja dobro umešamo, da je testo lepo gladko. Ko je testo končano, napolnimo slaščičarsko brizgo in z okroglo šobo na pripravljen pekač nabrizgamo krofke, s premerom približno 3 cm.

Pečico najprej ogrejemo na 220 stopinj C in princeske pečemo toliko časa, da porumenijo, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj C. Pečemo 10 minut, nato temperaturo znižamo na 150 stopinj C, da princeske tudi znotraj lepo zapečejo. Pečice med peko ne smemo odpirati.

Pripravimo vaniljevo kremo. V malo mleka zamešamo puding in jajca. Preostalo mleko zavremo, dodamo vaniljev sladkor in med mešanjem dolivamo pudingov podmet. Ko zavre, je puding že zgoščen in ga odstavimo z ognja. Posodo postavimo v hladno vodo, da se na vrhu naredi kožica. V ohlajen puding vmešamo rum in penasti umešano maslo.

Ko so princeske pečene, jih ohladimo, prerežemo in spodnjo polovico namažemo z vaniljevo kremo, pokrijemo z drugo polovico in potresemo s sladkorjem v prahu.

Princeske ponudimo kot posladek pri kosilu, za odličen obed je dovolj krepka enolončnica in nekaj slastnih princesk.

Princesini krofi nadevani s peno iz beljakov in čokoladnim prelivom

Princes krofi so običajno polnjeni z vaniljevo kremo, vendar jih lahko napolnimo tudi s peno iz beljakov ali s stepeno sladko smetano. Prav tako jih lahko prelijemo s čokoladnim ali kakšnim drugim prelivom.

Recept za princesine krofe:

  • 1, 25 dl vode
  • 10 dag margarine
  • ščepec soli
  • 12 dag moke
  • 4 jajca

Pena iz beljakov:

  • 3 beljaki
  • 15 dag sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka

Čokoladni preliv:

  • 4 žlice mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • 3 dag masla
  • 8 dag jedilne čokolade

V posodo zlijemo vodo, dodamo sol in margarino, ter pristavimo na ogenj. Ko mešanica zavre, zakuhamo moko in ves čas mešamo z metlico. Testo na vročem mešamo še eno minuto. Nato posodo odstavimo z ognja in posamezno dodajamo jajca. Preden dodamo novo jajce, mora biti testo gladko.

Pekač obložimo s papirjem za peko, testo damo vbrizgalno vrečko in nabrizgamo kupčke. Testo lahko na pekač polagamo tudi z žličkama.

Pečico segrejemo na 210 stopinj C. Ko princeske narastejo in zarumenijo, temperaturo znižamo in pečemo do ene ure. Pečene krofe zložimo na pladenj, ohlajenim nato odrežemo klobučke in jih nadevamo s peno iz beljakov.

Kako naredimo peno iz beljakov?

Tri beljake in sladkor stepamo, da se spenijo. Posodo postavimo v vrelo vodo in osem minut stepamo, da dobimo gosto beljakovo testo. Med stepanjem prilijemo limonin sok.

Ko smo princeskam odrezali klobučke, jih nadevamo s pripravljeno peno iz beljakov in jih spet pokrijemo s klobučki. Princeske prelijemo s čokoladnim prelivom ali posujemo s sladkorjem v prahu, za lepši videz sladice, lahko uporabimo oboje.

Čokoladni preliv naredimo tako, da da damo v lonček mleko, sladkor, maslo in nadrobljeno jedilno čokolado. Posodo postavimo v vrelo vodo in mešamo da se sestavine raztopijo. Stopljen preliv takoj prelijemo po princeskah.

princesini krofi
Princesini krofi polnjeni s stepeno sladko smetano ali beljakovo peno

Viri: Princes krofi:

  • Princesini krofi; Recepti sestre Nikoline
  • Princeske; paljeno testo; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer