SkoÄi direktno na recept za slastne princeske
Princes krofi ali princeske so kulinariÄna poslastica, ki se je spomnimo tudi iz otroÅ”tva. Princeske pripravljamo iz paljenega testa, ki se mnogi med nami sploh ne lotijo. IzkuÅ”ene pekarice pa nam bodo seveda povedale, da Äe se držimo na navodil, potem nam bodo tudi princeske uspele. Princeske morajo biti na zunaj hrustljave, znotraj pa rahle. Napolnimo jih s kremo, ki jo pripravimo iz mleka, vaniljevega pudinga, sladkorja, moke in jajc.
Recepti za pripravo kreme se lahko nekoliko razlikujejo, v nekaterih receptih dodamo tudi sladko smetano, zmehÄano maslo ali rum. Äe želimo res okusno kremo za princes krofke, potem pripravimo vaniljevo kremo, lahko jo pripravimo z mascarpone. Pri pripravi princesk nam krema verjetno ne bo delala težav, zalomi se nam lahko pri pripravi testa.
Princes krofi – nepozabna, kultna sladica naÅ”ega otroÅ”tva
Za peko princes krofov ali princesk, kakor jim tudi reÄemo, potrebujemo paljeno testo in vaniljevo kremo. Pri obeh sestavinah si lahko pomagamo tako, da kupimo že pripravljeno testo in kremo, ter nato vse skupaj samo speÄemo. V danaÅ”njem prispevku pa se bomo posvetili temu, kako pripravimo doma narejeno testo in kremo za princes krofke.Ā
Osnovni recept za paljeno testo
Sestavine za paljeno testo
- 11 dag moke
- 175 ml vode
- Å”Äepec soil
- 75 g masla
- 4 rahlo stepena jajca
Recept po korakih za paljeno testo
- Paljeno testo v nasprotju z drugimi, dvakrat kuhamo. Moko presejemo na papir za peko. Maslo, sol, in vodo damo kuhat v lonec, ko zavre, odstavimo z ognja in hkrati stresemo v vrelo tekoÄino vodo moko, pri tem ves Äas moÄno meÅ”amo, da se naredi mokast cmok, ki se loÄi od dna lonca.
- Lonec postavimo nazaj na ogenj in cmok med meÅ”anjem pri zmerni temperaturi palimo, dokler ne zaÄne odstopati od sten posode.
- Paljeno maso odstavimo z ognja in pustimo, da se malo ohladi. VmeÅ”amo dva stepena jajca, da spet nastane cmok. Testo mora biti Å”e toliko toplo, da se jajca Å”e lahko strdijo. Nato dodajamo jajca enega za drugim, vsakega dobro vdelamo v testo. Pri dodajanju jajc bodimo previdni, saj mogoÄe zadnjega jajca sploh ne bo potrebno dodati. Edina težava pri pripravi paljenega testa, je koliÄina odmerjenih jajcc.
- Najprej je paljena masa žilava, kmalu postane gladka in svetleÄa, ter mehko pade z žlice. KoliÄina jajc, ki jo dodamo v paljeno testo, je odvisna od njihove velikosti, vlage moke, koliÄine izhlapele vode in trajanja paljenja testa.
- Paljeno testo je premehko za valjanje, zato ga vedno brizgamo ali po žlicah nalagamo na pekaÄ. Paljeno testo je vsestransko uporabno; poleg peÄenja v peÄici, ga lahko cvremo v vroÄi maÅ”Äobi, ali z žlico polagamo v vrelo vodo, da se skuha.
Kako pravilno peÄemo paljeno testo?
- PeÄico najprej ogrejemo na visoko temperaturo, obiÄajno na 200 stopinj C in ko se testo obarva, temperaturo znižamo in peÄemo do konca. Ko so krofki ali kolaÄki peÄeni, v vsakega naredimo majhno luknjico, da iz njih spustimo paro. Pecivo nato vrnemo v peÄico, jo izklopimo in kolaÄke Å”e nekaj Äasa pustimo v peÄici, ki se ohlaja.
- Med peÄenjem se paljeno testo najprej moÄno napihne, nato postane hrustljavo. Da testo enakomerno raste, polagamo testene kupÄke na pekaÄ dovolj narazen in jih po povrÅ”ini zgladimo z vilicami. Med peÄenjem nastaja veliko pare, Äez deset minut za Å”pranjo odpremo vrata peÄice.
- Vendar previdno, nikakor ne odprimo vrat do konca, saj se nam testo sesedlo. V novejÅ”ih peÄicah nam tega niti ni potrebno poÄeti, bolje, da peÄice do konca peke ne odpiramo.
Iz paljenega testa delamo princeske, poznani kot princes krofi, venÄne kolaÄke, polnjene s stepeno smetano ali gozdnimi sadeži.
Recept po korakih za princes krofeĀ
Äas priprave & Prehranske vrednosti
Princes krofi ali princeske so odliÄna sladica, pripravljena iz paljenega testa in polnjena z vaniljevo kremo. Za pripravo kreme poznamo veÄ receptov, osnova je vanilija.
V mnogih receptih uporabimo vaniljev puding, a Äe želimo pripraviti res vrhunsko sladico, potem pripravimo pravo vaniljevo kremo.Ā Iz sestavin v receptu bomo dobili približno 20 princesk, ki jih ponudimokot sladico pri kosilo.Ā
Sestavine za za princes krofe
- 8 dag masla
- 10 dag moke
- Å”Äepec soli
- 3 jajca
- 1 dl vode
Vanilijeva krema za princeske
- 1 vanililjev puding
- 1 jajce
- 3 dl mleka
- 12 dag sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žliÄka ruma
- 10 dag masla
- sladkor v prahu
Recept po korakih za princes krofe
- Zavremo 1 dl vode, zameÅ”amo vanjo maslo in ko se raztopi, zakuhamo moko. Kuhamo in meÅ”amo toliko Äasa, da postane testo gladko in se loÄi od kuhalnice. Odstavimo z ognja in Å”e v vroÄe testo drugo za drugim zameÅ”amo jajca.
- Preden dodamo novo jajce, prejÅ”nja dobro umeÅ”amo, da je testo lepo gladko. Ko je testo konÄano, napolnimo slaÅ”ÄiÄarsko brizgo in z okroglo Å”obo na pripravljen pekaÄ nabrizgamo krofke, s premerom približno 3 cm.
- PeÄico najprej ogrejemo na 220 stopinj C in princeske peÄemo toliko Äasa, da porumenijo, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj C. PeÄemo 10 minut, nato temperaturo znižamo na 150 stopinj C, da princeske tudi znotraj lepo zapeÄejo. PeÄice med peko ne smemo odpirati.
- Pripravimo vaniljevo kremo. V malo mleka zameÅ”amo puding in jajca. Preostalo mleko zavremo, dodamo vaniljev sladkor in med meÅ”anjem dolivamo pudingov podmet. Ko zavre, je puding že zgoÅ”Äen in ga odstavimo z ognja. Posodo postavimo v hladno vodo, da se na vrhu naredi kožica. V ohlajen puding vmeÅ”amo rum in penasti umeÅ”ano maslo.Ā
- Ko so princeske peÄene, jih ohladimo, prerežemo in spodnjo polovico namažemo z vaniljevo kremo, pokrijemo z drugo polovico in potresemo s sladkorjem v prahu.
Princeske ponudimo kot posladek pri kosilu, za odliÄen obed je dovolj krepka enolonÄnica in nekaj slastnih princesk.
PriporoÄam recept Å”e malo drugaÄe
Princesini krofi nadevani s peno iz beljakov in Äokoladnim prelivom
Princes krofi so obiÄajno polnjeni z vaniljevo kremo, vendar jih lahko napolnimo tudi s peno iz beljakov ali s stepeno sladko smetano. Prav tako jih lahko prelijemo s Äokoladnim ali kakÅ”nim drugim prelivom.
Recept za princesine krofe:
- 1, 25 dl vode
- 10 dag margarine
- Å”Äepec soli
- 12 dag moke
- 4 jajca
Pena iz beljakov:
- 3 beljaki
- 15 dag sladkorja
- 1 žlica limoninega soka
Äokoladni preliv:
- 4 žlice mleka
- 2 žlici sladkorja
- 3 dag masla
- 8 dag jedilne Äokolade
V posodo zlijemo vodo, dodamo sol in margarino, ter pristavimo na ogenj. Ko meÅ”anica zavre, zakuhamo moko in ves Äas meÅ”amo z metlico. Testo na vroÄem meÅ”amo Å”e eno minuto. Nato posodo odstavimo z ognja in posamezno dodajamo jajca. Preden dodamo novo jajce, mora biti testo gladko.
PekaÄ obložimo s papirjem za peko, testo damo vbrizgalno vreÄko in nabrizgamo kupÄke. Testo lahko na pekaÄ polagamo tudi z žliÄkama.
PeÄico segrejemo na 210 stopinj C. Ko princeske narastejo in zarumenijo, temperaturo znižamo in peÄemo do ene ure. PeÄene krofe zložimo na pladenj, ohlajenim nato odrežemo klobuÄke in jih nadevamo s peno iz beljakov.
Kako naredimo peno iz beljakov?
Tri beljake in sladkor stepamo, da se spenijo. Posodo postavimo v vrelo vodo in osem minut stepamo, da dobimo gosto beljakovo testo. Med stepanjem prilijemo limonin sok.
Ko smo princeskam odrezali klobuÄke, jih nadevamo s pripravljeno peno iz beljakov in jih spet pokrijemo s klobuÄki. Princeske prelijemo s Äokoladnim prelivom ali posujemo s sladkorjem v prahu, za lepÅ”i videz sladice, lahko uporabimo oboje.
Äokoladni preliv naredimo tako, da da damo v lonÄek mleko, sladkor, maslo in nadrobljeno jedilno Äokolado. Posodo postavimo v vrelo vodo in meÅ”amo da se sestavine raztopijo. Stopljen preliv takoj prelijemo po princeskah.

Viri: Princes krofi:
- Princesini krofi; Recepti sestre Nikoline
- Princeske; paljeno testo; Kuhinja naŔe družine; Stanko Grafenauer