Krhki masleni piškoti z marmelado so odlična ideja za peko piškotov. Okusni piškoti, ki se kar stopijo v ustih so primerni tudi za Božično peko. Današnji piškoti malce spominjajo na linške očke, vsekakor pa so enako dobri. Slike je kot običajno prispevala Mari Radej. Kaj je skrivnost resnično dobrih krhkih maslenih piškotov? Vsekakor je pomembno kakšno testo bomo zamesili. Za masleno testo smo že pogosto slišali izraz 1-2-3 testo, ker za pripravo uporabimo 1 del sladkorja, 2 dela masla in 3 dele moke. Ko testo zamesimo, ga za najmanj tri ure, ali pa čez noč postavimo v hladilnik.
Krhki masleni piškoti z marmelado
Krhko masleno testo si lahko v času praznične peke pripravimo tudi na zalogo in pri pravilni shrambi v hladilniku, je uporabno dlje časa. Po želji lahko masleno testo izboljšamo z raznimi dodatki kot so kakav, oreščki, cimet ali ingver.
Sestavine za krhke maslene piškote
- 300 g gladke moke
- 200 g drobno narezanega masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- ščepec soli
- naribana limonina lupinica
- 1 vaniljev sladkor
- sredica vaniljevega stroka
- 200 g domače marmelade, lahko uporabimo tudi termp obstojno marmelado
Recept za krhke maslene piškote z marmelado po korakih
- Moko, narezano maslo, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, sol, sredico vaniljevega sladkorja in jajce hitro zgnetemo v testo, ga oblikujemo v hlebček, zavijemo v folijo in pustimo čez noč počivati.
- Pri pripravi krhkega testa je pomembno, da ga ne predolgo gnetemo z rokami, saj če se bo preveč ogrelo, ga bomo kasneje težko oblikovali.
- Naslednji dan testo na pomokani površini razvaljamo na debelino 3 mm in iz testa s pomočjo modelčka izrežemo kroge.
- Polovici krogov izrežemo še majhno luknjico, po želji lahko tudi kakšen drug lik, zvezdico ali srček.
- Izrezane obroče in kroge položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
- Pečico ogrejemo na 160 stopinj C, piškote pečemo 20 minut.
- Ko so piškoti ohlajeni, obroče potresemo s sladkorjem v prahu, kroge pa namažemo z marmelado. Nato na piškote namazane z marmelado položimo piškote z luknjico in stisnemo. Takšni piškoti so podobni linškim keksom ali linškim očkam.