Šamrole – recept za odlične šamrole

posted in: Aktualno | 0

Šamrole so nepozabna sladica, ki se ji težko upremo. Šamrole lahko pripravimo na hitro, to pomeni, da uporabimo že pripravljeno listnato testo. Če pa smo bolj vešči peke, pa sami pripravimo listnato testo.

Šamrole  napolnimo z različnimi nadevi, po originalnem receptu pripravimo beljakovo kremo. Slike v članku je prispevala Mari Radej. Za več podobnih receptov obiščite mojo Facebooke skupino Potice in sladice. 

šamrole
Šamrole z beljakovo kremo Slika: Mari Radej

Šamrole – recept po korakih

Recept za listnato testo

Za šamrole lahko uporabimo že pripravljeno listnato testo, če pa smo bolj vešči peke, pa testo pripravimo sami. Pravo listnato testo je pripravljeno iz enake količine moke in masla.

V pečici se maslo stopi in loči posamezne plasti testa. Med peko voda, ki jo vsebuje testo izpari in potiska posamezne testene plasti narazen in prostornina se poveča tudi trikrat.

 • 25 dag moke
 • 25 dag hladnega masla
 • 1/4 žličke soli
 • 1 žlička limoninega soka
 • 125 ml hladne vode
 1. Moko presejemo na delovno površino in v sredini naredimo jamico. V jamico dodamo sol, limonin sok in 4 dag hladnega masla narezanega  na koščke.
 2. Iz sestavin zgnetemo trd testen cmok, ga zavijemo v folijo in za 15 minut postavimo v hladilnik.
 3. Preostalo maslo potresemo z malo moke in ga razvaljamo na kvadrat s stranico 15 cm.
 4. Ohlajeno testo razvaljamo na kvadrat s stranico 30 cm. Masleni kvadrat položimo na razvaljan testen kvadrat in ga pokrijemo s testom. Robove testa tesno stisnemo.
 5. Tako zloženo testo potresemo z moko in ga dvakrat razvaljamo in zapognemo. Nato testo spet zavijemo v folijo in za 15 minut postavimo v hladilnik. Za res dobro testo, ta postopek ponovimo še dvakrat.

Recept za beljakovo kremo za šamrole

Šamrole lahko napolnimo z različnimi nadevi, najpogosteje pripravimo beljakovo kremo ali vaniljevo kremo. V izvirnem receptu za šamrole uporabimo beljakovo kremo. 

 • 110 g sladkorja za stepanje beljakovega snega
 • 4 beljaki
 • 190 g kristalnega sladkorja za kuhanje
 1. Beljake stepemo v čvrst sneg, med stepanjem dodamo 110 g kristalnega sladkorja.
 2. Posebej pripravimo sladkorni sirup. Pristavimo 190 g sladkorja s toliko vode, da je sladkor pokrit. Zavremo, znižamo ogenj in počasi kuhamo. Pene, ki nastajajo med kuhanjem sladkornega sirupa sproti odstranjujemo.
 3. Ko je sladkorni sirup kuhan, ga še vročega med nenehnim stepanjem počasi prilivamo k beljakom. Eno minuto stepamo na hitrih obratih, nato znižamo na najnižjo hitrost in stepamo toliko časa, da dobimo čvrsto maso.
 4. Beljakovo kremo nadevamo v brizgalno vrečko in z obeh strani napolnimo rolice. 

Kako pripravimo rolice za kremšnite?

rolice za šamrole
Postopek izdelave šamrol Slika: Mari Radej
 1. Na rahlo pomokani delovni površini tanko razvaljamo listnato testo in ga narežemo na 1 cm debele trakove.
 2. Narezane trakove listnatega testa ovijemo okrog namaščenih tulcev za kremšnite in jih položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pri ovijanju testa na tulce pazimo da se trakovi prekrivajo, da med peko ne bodo nastale luknje iz katerih bi iztekala krema.
 3. Rolice premažemo z vodo in pečemo v ogreti pečici pri 200 stopinjah C približno 10 minut, odvisno od pečice. Rolice morajo biti nežno zlate barve.
 4. Ko so rolice pečene, jih takoj poberemo s tulcev in ohladimo. Ohlajene rolice z obeh strani napolnimo z beljakovo kremo, pomagamo si z brizgalno vrečko.
 5. Šamrole potresemo s sladkorjem v prahu in za nekaj časa postavimo v hladilnik.
recept za šamrole
Ko šamrole napolnimo z beljakovo kremo, jih potresemo s sladkorjem v prahu in za nekaj časa postavimo v hladilnik. Slika: Mari Radej