Enostavni vanilijevi rogljički so nepogrešljiv del Božične peke, lotijo se jih lahko tudi začetniki. Najboljše vanililjevi rogljički nam bodo uspeli, če bomo dodali mlete mandlje, lahko pa tudi mlete lešnike. Vaniljeve rogljičke običajno povaljamo v mešanico mletega sladkorja in vanilijevega sladkorja, lahko pa jih namesto tega pomočimo v raztopljeno čokolado, kokosovo moko ali mlete lešnike.
Enostavni vanilijevi rogljički
V današnjem receptu bomo v testo dodali mlete mandlje. Testo zamesimo iz hladnih sestavin, saj če bomo rogljičke oblikovali iz toplega testa, se bodo verjetno sploščili ali pa bodo razpokali. Testo zamesimo na hitro, saj če ga bomo predolgo gnetli, se bo maslo segrelo in bomo težje oblikovali rogljičke.
Sestavine za enostavne vanilijeve rogljičke
- 250 g bele moke
- ščepec pecilnega praška
- 125 g sladkorja
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja
- 3 rumenjaki
- 200 g masla
- 125 g mletih mandljev
- 50 g sladkorja v prahu
Recept za enostavne vanilijeve rogljičke po korakih
- Moko presejemo in na sredini naredimo jamico.
- V jamico stresemo sladkor, 1 zavitek vanilijevega sladkorja in rumenjake.
- Jamico pokrijemo z malo moke in vse skupaj zamesimo v mehko testo.
- Dodamo na koščke narezano hladno maslo, mlete mandlje, pokrijemo s preostalo moko in zgnetemo v gladko testo.
- Iz testa oblikujemo za palec debel svaljek in ga narežemo na 2 cm dolge kose.
- Vsak kos testa posebej razvaljamo v 5 cm dolg svaljek, ki ga na koncu malo stanjšamo, nato pa zvijemo v rogljiček.
- Rogljičke odlagamo na pekač. ki smo ga obložili s papirjem za peko.
- Vanilijeve rogljičke pečemo 10 minut v pečici ogreti na 180 do 200 stopinj C.
- Sladkor v prahu zmešamo s preostalim zavitkom vanilijevega sladkorja in nato v mešanici povaljamo še vroče rogljičke.
- Orehovi rogljički ne smejo manjkati na praznično pogrnjeni mizi!
Vam je recept všeč? Priporočam podobne recepte za piškote!