Recepti za božične sladice
Recepti za Božične sladice! V času Božičnih praznikov zadiši po sveže pečenih piškotih in drugih prazničnih sladicah. Čeprav nismo preveč vešči peke, lahko vseeno pripravimo preproste maslene piškote in jih okrasimo v veselih božičnih motivih.
V današnjem prispevku sem pripravila velik izbor receptov za Božično peko. Spekli bomo preproste medenjake, maslene piškote, orehovo potico in potice z drugimi nadevi. Pripravili bomo okusne in privlačne rolade, spekli orehove rogljičke in spekli Božično torto.
Tradicionalna orehova potica
Brez orehove potice si skoraj ne predstavljamo Božičnih praznikov. Orehovo potico lahko spečemo že kakšen dan pred prazniki, če nam rez zmanjkuje časa, lahko tudi že veliko prej.
Seveda je orehova potica najboljša sveže pečena, a brez skrbi jo lahko zamrznemo in jo dan preden jo postrežemo, vzamemo iz zamrzovalnika. Recept za tradicionlano orehovo potico TUKAJ.
Vse o Slovenskih poticah na enem mestu
“Slovenska potica pa je le ena, zaščitena, ki je enotna tako po vrsti testa, nadevih in obliki. Zaščitena Slovenska potica je lahko pripravljena s petimi različnimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto.
Pečena mora biti v potičniku, ki je tradicionalni pekač za peko Slovenske potice in zagotavlja edino pravo obliko potice – okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob je gladek ali pokončno rebrast. Imeti mora 3 – 4 zavoje, pečena v večjih potičnikih lahko ima še 1 – 2 več. Najmanjšo dovoljeno velikost Slovenske potice zagotavlja potičnik s spodnjim premerom 14 centimetrov. Vsi recepti na enem mestu TUKAJ!
Enostavni masleni piškoti
Preprosti masleni piškoti so idealna izbira za Božično peko. Masleno testo čez noč pustimo v hladilniku in naslednji dan se čudovito valja in brez težav izrezujemo poljubne praznične motive. Piškote okrasimo s preprostim limoninim ledom, ki ga pripravimo iz limoninega soka in sladkorja v prahu. Če želimo barvno glazuro, ledu dodamo nekaj kapljic živilske barve. Recept si lahko ogldate TUKAJ!
Recepti za rumove polmesece
Rumovi polmeseci ali rumove lunice so brezčasno retro pecivo, ki ne sme manjkati pri Božilno peki. Pripravila sem tri različne recepte za lunice. Recepte najdeš TUKAJ!
Mašinski ali strojni keksi
Mašinski ali strojni keksi so sladica naše mladosti! Danes sem izbrala star, preverjen recept iz Slovenske kuharice. Recept TUKAJ!
Dva osnova recepta za medenjake
Medenjaki so osnova Božične peke. Pripravila sem dav osnovna recepta za medenjake, ki jih nato poljubno okrasimo z božičnimi motivi. Recepta sta TUKAJ!
Recept za božične medenjake
Iz osnovnega testa za medenjake izrežemo poljubne praznične oblike; najpogosteje se odločamo za škornje, lunice, smrekice, lunice, zvezdice. Piškote nato poljubno okrasimo s preprostim limoninim ledom, ki ga pripravimo iz limoninega soka in sladkorja v prahu. Recept TUKAJ!
Krhki božični medenjaki z orehi
Krhki božični medenjaki so piškoti odličnega medenega okusa. Danes bomo testo pripravili z mletimi mandlji, oktasili pa jih bomo z orehovimi polovičkami. Krhki medenjaki se nekoliko razlikujejo od klasičnih medenjakov, saj zunaj prijetno hrustljavi, znotraj pa še vedno mehki. Klikni za RECEPT!
Praline iz bele čokolade
Praline so okusna sladica, priprave se lahko lotijo popolni začetniki. Malce posebna sladica, drobni grižljaji, ki nas vedno znova presenetijo z različnimi okusi. Praline lahko pripravimo z različnimi polnili, v času božične peke so priljubljeni okusi marcipana, karamele in čokolade.
Danes bomo pripravili preproste pralineje z navadno čokolado, oblite z belo čokolado. Ker bomo vsako kroglico posebej ročno oblikovali,bodo naši pralineji izvirni in edinstveni. Recept TUKAJ.
Potratna potica
Za potratno potico pa že moramo imeti nekaj pekovskega znanja in izkušenj, vendar nam to ne sem vzeti volje. V receptu sem opisala celoten postopek priprave potratne potice, priložene so tudi slike po korakih.
Potratna potica je vsekakor kraljica med Božičnimi sladicami. Recept TUKAJ:
Ruske kape
Ruske kape so čudovita sladica, ki pa za pripravo potrebuje nekaj potrpljenja. Z nekaj spretnosti, lahko ruske kape okrasimo z različnimi prelivi. Recept TUKAJ.
Janeževi upognjenci
Janeževi upognjenci so sladica naše mladosti in čeprav se je zdelo čisto preprosto, ko smo gledali mamo ali babico, kako jih pripravljata…No, pa poskusimo! Recept TUKAJ!
Orehovi rogljički
Orehovi rogljički so brezčasna sladica, ki si jih lahko privoščimo zjutraj zraven kave, ponudimo jih pa lahko tudi kot Božično sladico.
Danes sem pripravila recepte za kvašene orehove rogljičke, orehove rogljičke z drožmi in rogljičke z različnimi marmeladami. Recepti TUKAJ.
Cimetove rolice
Božični čas nas razvaja s prijetnimi vonji po cimetu in sveže pečnih piškotih. Cimetove rolice so kultna sladica, ki nikakor ne sme manjkati na praznično obloženi mizi. Recept TUKAJ.
Kremšnita v kozarčku
Kremšnita v kozarčku je sladica, ki jo lahko pripravi še tako nespretna gospodinja. Preprosta in okusna sladica, ki jo lahko brez slabe vesti postavimo na praznično mizo. Recept TUKAJ.
Trikrat pečeno pecivo
Le kako se sliši…trikrat pečeno pecivo? Brez skrbi, čeprav je ime peciva slišati težka za pripravo, ni tako hudo. Izredno okusno pecivo, ki ga lahko z nekaj spretnosti okrasimo z različnimi prelivi. Recept TUKAJ.
Princeske
Princeske ali princes krofi so prav tako sladica naše mladosti in prav gotovo se jih ne bi branili tudi v času Božičnih praznikov. Mogoče ste se ustrašili recepta…vendar brez skrbi, če se boste držali postopka, vam bodo uspele najboljše princeske. Recept TUKAJ.
Rumove kroglice
Rumove kroglice so preproste za pripravo in izredno okusne. Poglejmo si recept!
Sestavine za rumove kroglice:
- 250 g mletih čokoladnih piškotov
- 50 g mletih orehov ali lešnikov
- 2 žlici ruma1 žlica domače borovničeve marmelade
- 80 g masla
- 50 g naribane jedilne čokolade
- vrečka čokoladnih mrvic
Recept za rumove kroglice po korakih
- Zmešamo mlete piškote, mlete orehe ali lešnike in rum.
- Maslo segrejemo na šibkem ognju, dobro premešamo in stresemo v posodo s piškotnimi drobtinami.
- Premešamo in dodamo naribano čokolado in maso za eno uro postavimo v hladilnik, da se strdi.
- Z žlico zajemamo maso in z dlanmi oblikujemo kroglice, ki jin nato povaljamo v čokoladnih mrvicah.
- Kroglice odlagamo v paprinate košarice, ki jih drugače uporabljamo na peko mafinov. Kroglice hranimo v zaprti posodi in na hladnem.
Breskvice
Le kdo ne mara breskvic? S tem pecivom je veliko dela in če nimate potrpljenja naj vam jih pripravi kdo drug. Meni je speče prijateljica Mari, ki je tudi spekla večino peciva, ki ga predstavljam v današnjem prispevku. Ste vedeli, da lahko breskvice pripravite tudi v različnih barvah?
Zakaj pa ne bi letos na Božični večerji postregli modre in zelene breskvice? Recept TUKAJ.
Korenčkova potica
Kako se sliši…korenčkova potica? Kot nekaj zdravega? Brez skrbi, to je čisto prava potica s korenčkovim nadevom. Odlična sladica, s katero boste očarali svoje goste. Recept TUKAJ.
Veganski linški piškoti
Ste na Božično večerjo povabili vegetarijanca ali vegana, sedaj pa ne veste katero sladico bi mu postregli. Odlična izbira so veganski linški piškoti…okusni, prijetni na pogled in preprosti za pripravo. Poglej RECEPT.
Veseli medenjaki
Medenjaki so najpogosteje pripravljeno božično pecivo. Preprosti piškoti, ki jih z modelčki izrežemo iz testa, spečemo in ohlajene poljubno okrasimo. Pri okraševanju poiščimo otroka v sebi in naredimo čisto posebne piškote. Recept TUKAJ.
Masleni božični piškoti z glazuro
Za maslene piškote pripravimo preprosto masleno testo, ga nekaj časa postavimo na hladno in ga nato razvaljamo. Iz testa izrežemo poljubne božične motive in jih okrasimo z glazuro v različnih barvah. Recepti TUKAJ.
Brezglutenski božični piškoti
Med nami je vse več ljudi, ki so občutljivi na jedi z glutenom. Resnično si ne želimo, da si naši gostje zaradi zdravstvenega stanja, ne bi smeli privoščiti naših sladic. Pripravimo preproste breglutenske piškote, ki jih bodo z veseljem vsi poskusili. Poglej RECEPT.
Čokoladni in limonini razpokančki
Rapokančki so brezčasno pecivo, ki je lepo na izgled in izredno okusno. Vsekakor se jih moramo lotiti ob Božičnem času. Poglej RECEPT!
Šubarice ali snežne kepe
Ruske kape poznamo tudi pod imenom šubarice ali snežne kepe. Odlično, kremasto in slastno pecivo, ki ne sme manjkati na praznični mizi. S pecivom je sicer nekoliko več dela, a se vsaka vložena minuta povrne. Poglej RECEPT!
Krhki orehovi rogljički
Rumovi polmeseci
Beljakov kolač
Piškoti s črto
Huzarski krapki
Berlinski krofi z vaniljevo kremo
Sladke gobice
Sladke jabolčne vrtnice
Krhki linški piškoti z mletimi mandlji
Krhki linški piškoti z kletimi mandlji so poznani tudi kot Avstrijski krhki piškoti. Za te piškote je značilno, da so nekoliko večji, zato bomo iz navedenih sestavin dobili samo pet slastnih maslenih piškotov.
Sestavine za krhke linške piškote z mletimi mandlji:
- 350 g bele moke
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 rumenjaka
- ščepec cimeta
- naribana lupinica 1/2 limone
- 300 g masla
- 200 g mletih mandljev
- domača malinova ali breskova marmelada
- sladkor v prahu za posip
Recept po korakih za krhke linške piškote:
- Moko presejemo in na sredini naredimo jamico. V jamico stresemo sladkor vprahu in zavitek vanilijevega sladkorja, žlico sladkorja v prahu prihranimo za posipanje piškotov.
- V jamico nato dodamo rumenjaka, ščepec cimeta in naribano limonino lupinico. Vse skupaj pokrijemo z malo moke in umesimo mehko testo.
- Testu dodamo na koščke narezano ohlajeno maslo in mlete mandlje, pokrijemo s preostalo moko in vse sestavine zgnetemo v gladko testo, ki ga nekaj ur postavimo v hladilnik.
- Ko je testo ohlajneo, ga razvaljamo 3mm tanko in z okroglim obodom za piškote s premerom 6 cm izrežemo piškote. Polovici piškotov na sredini izrežemo še 1,5 cm veliko luknjo.
- Piškote položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem zapeko in posatvimo v pečico, ki smo jo ogreli na 175 do 290 stopinj C.
- Piškote pečemo 10 minut, nato jih ohladimo in cele piškote namažemo z marmelado in jih pokrijemo s piškoti z luknjicami, ki že prej potresemo s sladkorjem v prahu.
Linški piškoti
Izbor božičnih piškotov
Marmeladni žepki
Najboljša skutina potica
Recept za božične limonine zvezdice
Slastni sladki orehi
Krhki masleni piškoti z marmelado
Enostavni vanilijevi rogljički
Vanilijevi rogljički so klasika Božične peke. Nekatere sladice nas nostalgično ponesejo v čas mladosti, ko je ob praznikih iz kuhinje pridišalo po cimetu in vaniliji. Vrnimo se v čas mladosti in se posladkajmo z odličnimi vaniljevimi rogljički.
Vanilice s svinjsko mastjo
Vanilice s svinjsko mastjo so čisto posebne sladice, saj jih namesto z maslom ali margarino pripravimo s svinjsko mastjo. Odlični tradicionalni piškoti z marmelado.
Božična potratna potica po receptu Mari Radej
Potratna potica je resnično bogata sladica, ravno tako, kot nam obljublja ime. Večino slik za moje recepte prispeva Mari, ki je odlična pekarica in potratno potico verjetno lahko speče v spanju. Vabim k ogledu recepta in veliko uspeha pri peki.
Pehtranova potica
Pehtranova potica je v Sloveniji zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. To je velik poklon slovenski tradicionalni kulinariki, saj to pomeni, da so starejši rodovi svoje znanje prenesli na mlajše generacije. Pehtranovo potico lahko pripravimo samo s pehtranovim nadevom, ali pa pehtranovemu nadevu dodamo skuto.
Izbor potic z različnimi nadevi po receptih Mari Radej
Izbrala sem nekaj potic z različnimi nadevi, kot jih pripravlja Mari Radej. Mnogi med nami potice pečemo samo pred večjimi prazniki, kot so Velika noč ali Božič, pekarice, kot je Mari, pa pečejo vsak dan. Prav je, da si podrobneje ogledamo njene pekarske izdelke.
Najboljša Božična orehova potica
Katera je najboljša božična orehova potica? Vsekakor tista, ki jo spečemo sami, z ljubeznijo in veliko predanostjo. Nič hudega, če nam v prvih poskusih peka orehove potice ne uspe, saj bo naslednjič bolje; saj veste: vaja dela mojstra! Poskusite peko orehove potice po naših receptih!
Najboljša kokosova potica
Bratova potica
Lešnikova potica
Ocvirkova potica
Makova potica
Skutina potica
70 TOP receptov za Božične sladice
Linški piškoti z domačo marmelado
Miklavževi piškoti in parklji
Ideje in nasveti za krašenje Božičnih piškotov
Najboljši Božični recepti za začetnike
Rumove kokosove kroglice
Rumove kokosove kroglice so lahko odlična sladica presenečenja, saj lahko recept tudi malce prilagodimo. Recept je povzet po kuharski knjigi Sacher, kjer so opisani njihovi najbolj slastni recepti. Iz navedenih sestavin bomo dobili približno 50 kroglic. V receptu je omenjena tudi sestavina qimiq, to je inovativni mlečni izdelek, ki združuje svežo smetano in naravno mlečno želirno sredstvo, kar omogoča enostavno in hitro pripravo različnih sladic, omak in krem. Zaradi svoje vsestranskosti, stabilnosti in enostavne uporabe je priljubljen pri profesionalnih kuharskih mojstrih in domačih kuharjih.
Sestavine za rumove kokosove kroglice:
- 100 g grobo mletih praženih lešnikov
- 200 g kokosovih kosmičev ali kokosove moke
- 120 g mlečne kuverture
- 80 g masla sobne temperature
- 80 g qimiqa
- 5 žlic ruma (Bacardi Black)
- 80 g sladkorja v prahu
- 2 žlici vanilijevega sladkorja
Recept po korakih za rumove kokosove kroglice
- Maslo sobne temperature penasto umešamo s sladkorjem v prahu in vanililjevim sladkorjem.
- Kuverturo stopimo, dodamo qimig in vse skupaj umešamo v masleno maso.
- Polovico kokosovih kosmičev opražimo do svetlo rjave barve in jih skupaj z mlwtimi lešniki in in ruomom umešamo v zgoščeno maso.
- Maso postavimo v haldilnik in ko se dobro ohladi, s pomočjo žlice oblikujemo kroglice in jih povaljamo v ostanku kokosovih kosmičev ali kokosove moke.
- Recept lahko tudi malo prilagodimo in kroglice dobro ohladimo in jih nato potopimo v stopljeno čokolado in nato še potresemo s kakavom, čokoladnim prahom, mrvicami ali jih kako drugače dekoriramo.
Božični venec
Božični venec bomo danes spekli s suhim sadjem in ga okrasili z limonino glazuro iz sladkorja v prahu.
Sestavine za božični venec:
- 100 g zmehčanega masla
- 150 g bele moke pomešane z 1,5 čajne žličke pecilnega praška
- 100 g rjavega sladkorja
- 100 g grobo narezanih orehov
- 350 g narezanega suhega sadja
- 4 čajne žličke naribane limonine lupinice
- po eno žličko cimeta, klinčkov in koriandra
- 1 žličko vanilijeve esence
- 1 žlilka mandljeve esence
- 3 jajca
- 3 žlice mleka
- 1 žlica medu
- 1 dl konjaka ali pomarančnega soka
Katero suho sadje lahko uporabimo?
- suhe marelice
- slive brez koščic
- rozine
- kandirane višnje
- kandirana pomarančna lupina
Sestavine za glazuro:
- 6 žlic limoninega ali pomarančnega soka
- 12 žlic sladkorja v prahu
- za posip: 1 vrečka limone lupinice, 2 žlici mletih orehov
Recept po korakih za Božilni venec
- Narezano suho sadje potresemo s pestjo moke, ki jo odvzamemo od predpisane količine, ter dobro premešamo, da se sadej enakomerno porazdeli.
- Moki s pecilnim praškom dodamo zmehčano maslo, grobo narezane orehe, narezano suho sadje in dobro premešamo.
- Sedaj je čas, da dodamo stepena jajca in vse preostale sestavine. Dobimo mehko, napol tekočo maso.
- Maso prelijemo v rahlo namaščen model venca, s premerom 26 cm.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, Božični venec pečemo približno 50 minut.
- Za glazuro zmešamo 6 žlic limoninega ali pomarnačnega soka z 12 žlicami sladkorja v prahu, gladko zmešamo in z glazuro namažemo kolač takoj, ko ga vzamemo iz modela. Kolač še potresemo z naribano limonino lupinico im mletimi orehi.