krhki orehovi rogljički

Krhki orehovi rogljički

Krhki orehovi rogljički so nepogrešljiva sladica v času Božičnih praznikov. Orehove rogljičke lahko tudi praznično okrasimo, ali pa jih samo povaljamo v mešanici sladkorja v prahu in vaniljevega sladkorja. Pečene in še malo tople rogljičke namočimo v stopljeno čokolado in nato še v kokosovo moko. Odlični so tudi, če jih namočimo v mlete orehe ali lešnike. 

krhki orehovi rogljički
Krhki orehovi rogljički in medenjaki Slika: Mari Radej

Krhki orehovi rogljički

Krhki orehovi rogljički so tradicionalni piškoti, ki jih najpogosteje uvrstimo v božično peko. Običajno pečico pred peko rogljičkov ogrejemo, vendar mnoge pekarice postavijo piškote v hladno pečico in so ravno tako odlični. Rogljičke lahko naredimo tudi na zalogo in jih zamrznemo, nato jih postavimo v hladno pečico in jih pečemo dve minute dlje, kot sveže pripravljene. Če ne maramo orehov, jih lahko nadomestimo z mletimi mandlji ali lešniki, vendar orehi ostajajo tradicionalna sestavina rogljičkov. 

Sestavine za krhke orehove rogljičke

  • 150 g ohlajenega masla
  • 250 g bele moke TIP 500
  • 100 g mletih orehov
  • 2 rumenjaka
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • sladkor v prahu in 1 zavitek vaniljevega sladkorja za posip

Recept po korakih za krhke orehove rogljičke

  1. Ohlajeno maslo narežemo na manjše koščke. 
  2. Moko presejemo v večjo posodo in po moki potresemo narezano maslo. 
  3. Dodamo rumenjaka, mlete orehe in sladkor v prahu.
  4. Iz vseh sestavin na hitro zamesimo krhko testo in ga oblikujemo v hlebček. Testa ni potrebno predolgo mesiti, da se maslo ne preveč ogreje. 
  5. Testo zavijemo v folijo in  postavimo v hladilnik. Testo pustimo v hladilniku najmanj eno uro, lahko pa tudi čez noč.
  6. Delovno površino rahlo pomokamo in testo oblikujemo v dolg svaljek. 
  7. Testo oblikovano v svaljek z lopatico narežemo na enakomerne kose in jih oblikujemo v obliko črke u, se pravi v rogljičke.
    orehovi rogljički
    Orehovi rogjički, linški piškoti, masleni piškoti in orehova potica Spekla: Mari Radej
  8. Rogljičke odlagamo na pekač, ki ga ni potrebno premazati z maščobo. 
  9. Pekač postavimo v pečico, ki jo nastavimo na 180 stopinj C.  Orehove rogljičke pečemo 15 minut, če smo pečico prej ogreli, če pa postavimo piškote v hladno pečico, jih pečemo 17 minut. 
  10. Krhki orehovi rogljički so pečeni ko se lepo zlato rjavo obarvajo.
  11. Pečene orehove rogljičke pustimo dve minuti pustimo da se ohladijo.
  12. Zmešamo sladkor v prahu in vaniljev sladkor, ter v mešanici povaljamo pečene krhke orehove rogljičke. 
božična peka
Orehovi rogljički, medenjaki, masleni piškoti, marmeladni žepki in breskvice.