Krhki orehovi rogljički so nepogrešljiva sladica v času Božičnih praznikov. Orehove rogljičke lahko tudi praznično okrasimo, ali pa jih samo povaljamo v mešanici sladkorja v prahu in vaniljevega sladkorja. Pečene in še malo tople rogljičke namočimo v stopljeno čokolado in nato še v kokosovo moko. Odlični so tudi, če jih namočimo v mlete orehe ali lešnike.

Krhki orehovi rogljički
Krhki orehovi rogljički so tradicionalni piškoti, ki jih najpogosteje uvrstimo v božično peko. Običajno pečico pred peko rogljičkov ogrejemo, vendar mnoge pekarice postavijo piškote v hladno pečico in so ravno tako odlični. Rogljičke lahko naredimo tudi na zalogo in jih zamrznemo, nato jih postavimo v hladno pečico in jih pečemo dve minute dlje, kot sveže pripravljene. Če ne maramo orehov, jih lahko nadomestimo z mletimi mandlji ali lešniki, vendar orehi ostajajo tradicionalna sestavina rogljičkov.
Sestavine za krhke orehove rogljičke
- 150 g ohlajenega masla
- 250 g bele moke TIP 500
- 100 g mletih orehov
- 2 rumenjaka
- 70 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- sladkor v prahu in 1 zavitek vaniljevega sladkorja za posip
Recept po korakih za krhke orehove rogljičke
- Ohlajeno maslo narežemo na manjše koščke.
- Moko presejemo v večjo posodo in po moki potresemo narezano maslo.
- Dodamo rumenjaka, mlete orehe in sladkor v prahu.
- Iz vseh sestavin na hitro zamesimo krhko testo in ga oblikujemo v hlebček. Testa ni potrebno predolgo mesiti, da se maslo ne preveč ogreje.
- Testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik. Testo pustimo v hladilniku najmanj eno uro, lahko pa tudi čez noč.
- Delovno površino rahlo pomokamo in testo oblikujemo v dolg svaljek.
- Testo oblikovano v svaljek z lopatico narežemo na enakomerne kose in jih oblikujemo v obliko črke u, se pravi v rogljičke.
Orehovi rogjički, linški piškoti, masleni piškoti in orehova potica Spekla: Mari Radej - Rogljičke odlagamo na pekač, ki ga ni potrebno premazati z maščobo.
- Pekač postavimo v pečico, ki jo nastavimo na 180 stopinj C. Orehove rogljičke pečemo 15 minut, če smo pečico prej ogreli, če pa postavimo piškote v hladno pečico, jih pečemo 17 minut.
- Krhki orehovi rogljički so pečeni ko se lepo zlato rjavo obarvajo.
- Pečene orehove rogljičke pustimo dve minuti pustimo da se ohladijo.
- Zmešamo sladkor v prahu in vaniljev sladkor, ter v mešanici povaljamo pečene krhke orehove rogljičke.
