Kokosove kocke, ki ji mogoče bolj poznamo pod imenom čupavci, so biskvitno pecivo, oblito s čokolado in potreseno s kokosom. Verjetno ste mislili, da so čupavce ali kokosove kocke prvič pripravili v Bosni? No, v resnici to slastno pecivo prihaja iz Avstralije.
Obstaja nekaj legend, kako naj bi nastalo to kultno pecivo, resnica je verjetno nekje vmes…Vsak nov recept je vsekakor nekdo moral prvi pripraviti in ponuditi. Skrivnost čupavcev so sočne biskvitne kocke, ki jih najprej povaljamo v čokolado ali kakavovo kremo in na koncu še po kokosovih kosmičih ali kokosovi moki.
Kokosove kocke ali čupavci
Kokosove kocke lahko seveda pripravimo po različnih receptih, pripravimo lahko svetel ali temen biskvit, poznamo celo recept za korenčkove čupovce.
Tudi za preliv lahko pripravimo na različne načine; na današnjih slikah so kokosove kocke z belo in temno čokolado s kokosovim in orehovim posipom. Današnje slike je prispevala Mari Radej, recept pa sem povzela po kuharski knjigi sestre Nikoline.
Recepti sestre Nikoline so napisani preprosto, primerni so tudi za kulinarične začetnike. Po njeni kuharski knjigi sem povzela tudi recepte za potratno potico in ostale potice z različnimi nadevi.
Sestavine za kokosove kocke
Sestavine za biskvitno testo:
- 100 g margarine
- 120 g sladkorja
- 200 g bele pšenične moke
- 5 žlic mleka
- 2 žlici ruma
- 3 jajca
- 1 vaniljev sladkor
- 3/4 zavitka pecilnega praška
Sestavine za kakavovo kremo:
- 180 g sladkorja
- 3 žlice grenkega kakava
- 4 dl mleka
- 2 jajci
- 3 žlice ruma
- 300 g kokosove moke ali kokosovih kosmičev
Najprej spečemo biskvitno testo za čupavce
- Najprej ločimo rumenjake in beljake. Margarino ali maslo penasto umešamo in postopoma dodajamo rumenjake in sladkor z vaniljevim sladkorjem.
- Ko jajčna zmes naraste, hkrati dodamo polovico moke, ter prilijemo mleko in rum. Zmešamo v gladko maso. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga položimo na maso.
- Po čvrstem snegu potresem moko, ki smo jih primešali pecilni prašek in narahlo zmešamo.
- Biskvitno testo razgrnemo po namaščenem in z moko potresenem pekaču. Testo namažemo za prst debelo, primeren je pekač v velikosti 22×36 cm. Pekač lahko tudi obložimo s papirjem za peko.
- Biskvit pečemo v ogreti pečici pri 190 stopinjah od 15 do 20 minut.
Kako pripravimo kakavovo kremo za obliv?
- V posodo stresemo grenki kakav in sladkor, ter dodamo jajci in mleko. Z metlico razmešamo in posodo postavimo v vrelo vodo.
- Kakavovo kremo mešamo od 3 do 5 minut, da se rahlo zgosti, pazimo, da se ne zgosti preveč.
- Posodo s kakavovo kremo pustimo v vroči vodi, saj bo tako krema dlje časa ostala tekoča in bomo lažje vanjo pomakali čupavce. Če se nam krema preveč zgosti, vodo v kateri imamo posodo še enkrat zavremo in dodamo žlico vročega mleka.
Kako kokosove kocke oblikujemo, oblijemo s prelivom in povaljamo v kokosu?
- Pečeno biskvitno ploščo ohladimo in razrežemo na enako velike kocke.
- Biskvitne kocke pomakamo v kakavovo kremo, seveda lahko pripravite tudi poljubno čokoladno kremo.
- Čupavce oblite s kakavovim ali čokoladnim prelivom na koncu povaljamo v kokosovi moki ali kokosovih kosmičih.