Huzarski krapki

posted in: Aktualno, Biskvitna peciva, Piškoti | 0

Huzarski krapki so krhki piškoti, uvrščamo jih med drobno pecivo. Huzarske krapke lahko pripravimo na različne načine, najbolj priljubljeni so verjetno z marmelado. Pripravimo pa lahko tudi kokosove ali pirine huzarske krape, krapke z orehi ali čokolado.

Danes bomo pripravili klasične huzarske krapke z marmelado.

huzarski krapki
Huzarski krapki Slika: Mari Radej

Huzarski krapki

Huzarski krapki so drobno pecivo, ki res ne sme manjkati na praznični mizi. Tako kot orehova potica, ali potica s kakšnim drugim nadevom, so tudi okusni krapki zelo priljubljeni.

Če nas skrbi, da bo marmelada preveč tekoča, kupimo termo obstojno marmelado.

Sestavine za huzarske krapke:

  • 30 dag moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 12 dag sladkorja v prahu
  • 20 dag masla
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • nožev vrh cimeta
  • 2 rumenjaka
  • 10 dag lešnikov
  • marmelada
  • sladkor za posipanje

 

Recept za huzarske krapke po korakih

  1. V mešalniku najprej mešamo zmehčano maslo. Dodamo rumenjaka, sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli. 
  2. Dodamo presejano moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Moki dodamo še mlete lešnike in vse skupaj zgnetemo v gladko testo. 
  3. Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo s folijo in za dve uri postavimo v hladilnik. Če imamo čas, lahko testo pustimo v hladilniku tudi čez noč.
koliko časa pečemo huzarske krapke
Ko je testo dobro ohlajeno, ga oblikujemo v svaljek in ga narežemo na enako velike kose. Kose testa oblikujemo za droben oreh velike kroglice. V kroglice naredimo luknjice, krapke pečemo četrt ure pri 190 stopinjah C.

Kako oblikujemo huzarske krapke in koliko časa jih pečemo?

  1. Dobro ohlajeno testo oblikujemo v svaljek, ki ga narežemo na enakomerne kose.
  2. Kose testa oblikujemo za droben oreh velike kroglice, ki jih odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. 
  3. Med kroglicami pustimo malce več prostora, saj bodo med peko še narasli.
  4. V sredino vsake kroglice z ročajem kuhalnice naredimo luknjico. Pečico ogrejemo na 190 stopinj C.
  5. Huzarske krapke pečemo približno četrt ure pri 190 stopinjah C, toliko, da malo zarumenijo. 
  6. Ko so krapki pečeni, jih potresemo s sladkorjem v prahu in jamice napolnimo z vročo marmelado. 
recept za huzarske krapke
Ko so krapki pečeni, jih potresemo s sladkorjem v prahu in jamice napolnimo z vročo marmelado.