božični piškoti

Božični piškoti – recepti in ideje za krašenje

Božični piškoti so nepogrešljiv del Božične peke. V današnjem prispevku sem zbrala nekaj najbolj priljubljenih receptov za pripravo prazničnih piškotov. Katere piškote najpogosteje pripravljamo v času Božičnih praznikov? Najbolj priljubljeni so vanilijevi rogljički, čokoladni razpokančki, krhki orehovi rogljički, breskvice, enostavni masleni piškoti, brizgani keksi, mašinski keksi, preprosti piškoti s črto, huzarski krapki in podobno drobno pecivo.

božični  pipkoti

Božični piškoti – recepti in ideje za krašenje

Če nismo preveč vešči peke, potem pripravimo testo za preproste maslene piškote, jih spečemo in jih potem praznično okrasimo. V nadaljevanju bom napisala recept za preproste božične piškote in nekaj idej za okraševanje. Pri peki božičnih piškotov lahko sprostimo domišljijo in za nekaj časa naj pokuka na dan otrok v nas. Peka božičnih piškotov bo še bolj zabavna, če bomo zraven povabili otroke.

Sestavine za preproste božične piškote

  • 250 g sladkorja
  • 250 g margarine
  • 3 jedilne žlice mleka
  • 420 g moke
  • 80 g koruzne moke
  • 1, 5 čajne žličke pecilnega praška

Sestavine za različne okuse božičnih piškotov

  • 50 g mletih orehov
  • 1 zavitek naribane limonine ali pomarančne lupinice
  • 30 g grenkega kakava

Sestavine za okraševanje božičnih piškotov

  • polovice orehovih jedrc
  • polovičke glaziranih višenj
  • namočene rozine
  • namočene suhe slive
  • sladkor v prahu in limonin sok za pripravo limoninega ledu
  • sladkor v prahu
  • različne živilske barve
  • stopljena čokolada

Recept za božične piškote po korakih

  1. Najprej penasto umešamo sladkor in margarino. Dodamo tri žlice mleka, moko, malo koruzne moke in pecilni prašek.
  2. Iz vseh sestavin zamesimo mehko testo, ga razdelimo na tri dele in nato vsakemu delu testa primešamo po eno od sestavine za različne okuse. V en del testa dodamo mlete orehe, v en del kakav in v en del naribano limonino ali pomarančno lupinico.
  3. Vsak kos testa posebej oblikujemo v svaljek in najmanj za eno uro postavimo v hladilnik.
  4. Ko je testo primerno ohlajeno, pečico ogrejemo na 200 stopinj C in pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. ideje za božične pipkote
  5. Vsak svaljek testa posebej narežemo na približno 1 cm široke kolobarje in jih polagamo na pekač vsak 4 cm narazen. Svaljke testa lahko po želji tudi razvaljamo in s pomočjo modelčkov izrežemo poljubne božične like.
  6. Na piškote s kakavovim testom položimo polovičke kandiranih višenj ali namočenega suhega sadja.
  7. Na piškote iz testa z orehi položimo polovičke orehovih jedrc. najboljši orehovi božični piškoti
  8. Piškote iz testa, ki smo mu dodali limonino ali pomarančno lupinico, pa potresemo s kristalnim sladkorjem.
  9. Božične piškote pečemo pri 200 stopinjah C od 12 do 15 minut. Ko so pečeni, jih na pekaču pustimo nekaj minut, nato jih preložimo na mrežo, da se popolnoma ohladijo.
  10. Za okraševanje piškotov, ki smo jih spekli iz testa z dodatkom naribane limonine ali pomarančne lupinice,  pripravimo limonin led iz sladkorja v prahu, ga razdelimo na več delov, pokapljamo z različnimi živilskimi barvamo in poljubno okrasimo piškote. recept za božične piškote

Krhki orehovi rogljički

krhki orehovi rogljički

Sladke gobice

recept za piškote gobice

Sladki orehi

sladki orehi

Linški piškoti

linški piškoti

Razpokančki

razpokančki

Enostavni masleni piškoti

masleni piškoti

Rumove lunice

recepti za lunice

Berlinski krofi z vaniljevo kremo

berlinski krofi

Mašinski keksi

Mašinski keksi po starem slovenskem receptu

Recept za preproste medenjake

Dva osnova recepta za medenjake

Božični medenjaki

božični medenjaki

Huzarski krapki

huzarski krapki

Piškoti s črto

piškoti s črto

Breskvice

breskvice

Madeiera piškoti

Madeira piškoti

Janeževi upognjenci

janeževi upognjenci

Brezglutenski piškoti

brezgutenski piškoti

Mozartove kroglice

mozartove kroglice

Linški piškoti z nutelo

linški z nutelo

Ingverjevi piškoti

ingverjevi piškoti

Cimetove zvezdice

cimetove zvezdice

Marmeladni žepki

marmeladni žepki

Beljakovi poljubčki

beljakovi poljubčki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja