Božični piškoti so nepogrešljiv del Božične peke. V današnjem prispevku sem zbrala nekaj najbolj priljubljenih receptov za pripravo prazničnih piškotov. Katere piškote najpogosteje pripravljamo v času Božičnih praznikov? Najbolj priljubljeni so vanilijevi rogljički, čokoladni razpokančki, krhki orehovi rogljički, breskvice, enostavni masleni piškoti, brizgani keksi, mašinski keksi, preprosti piškoti s črto, huzarski krapki in podobno drobno pecivo.
Božični piškoti – recepti in ideje za krašenje
Če nismo preveč vešči peke, potem pripravimo testo za preproste maslene piškote, jih spečemo in jih potem praznično okrasimo. V nadaljevanju bom napisala recept za preproste božične piškote in nekaj idej za okraševanje. Pri peki božičnih piškotov lahko sprostimo domišljijo in za nekaj časa naj pokuka na dan otrok v nas. Peka božičnih piškotov bo še bolj zabavna, če bomo zraven povabili otroke.
Sestavine za preproste božične piškote
- 250 g sladkorja
- 250 g margarine
- 3 jedilne žlice mleka
- 420 g moke
- 80 g koruzne moke
- 1, 5 čajne žličke pecilnega praška
Sestavine za različne okuse božičnih piškotov
- 50 g mletih orehov
- 1 zavitek naribane limonine ali pomarančne lupinice
- 30 g grenkega kakava
Sestavine za okraševanje božičnih piškotov
- polovice orehovih jedrc
- polovičke glaziranih višenj
- namočene rozine
- namočene suhe slive
- sladkor v prahu in limonin sok za pripravo limoninega ledu
- sladkor v prahu
- različne živilske barve
- stopljena čokolada
Recept za božične piškote po korakih
- Najprej penasto umešamo sladkor in margarino. Dodamo tri žlice mleka, moko, malo koruzne moke in pecilni prašek.
- Iz vseh sestavin zamesimo mehko testo, ga razdelimo na tri dele in nato vsakemu delu testa primešamo po eno od sestavine za različne okuse. V en del testa dodamo mlete orehe, v en del kakav in v en del naribano limonino ali pomarančno lupinico.
- Vsak kos testa posebej oblikujemo v svaljek in najmanj za eno uro postavimo v hladilnik.
- Ko je testo primerno ohlajeno, pečico ogrejemo na 200 stopinj C in pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.
- Vsak svaljek testa posebej narežemo na približno 1 cm široke kolobarje in jih polagamo na pekač vsak 4 cm narazen. Svaljke testa lahko po želji tudi razvaljamo in s pomočjo modelčkov izrežemo poljubne božične like.
- Na piškote s kakavovim testom položimo polovičke kandiranih višenj ali namočenega suhega sadja.
- Na piškote iz testa z orehi položimo polovičke orehovih jedrc.
- Piškote iz testa, ki smo mu dodali limonino ali pomarančno lupinico, pa potresemo s kristalnim sladkorjem.
- Božične piškote pečemo pri 200 stopinjah C od 12 do 15 minut. Ko so pečeni, jih na pekaču pustimo nekaj minut, nato jih preložimo na mrežo, da se popolnoma ohladijo.
- Za okraševanje piškotov, ki smo jih spekli iz testa z dodatkom naribane limonine ali pomarančne lupinice, pripravimo limonin led iz sladkorja v prahu, ga razdelimo na več delov, pokapljamo z različnimi živilskimi barvamo in poljubno okrasimo piškote.