Rolada z borovničevim nadevom

posted in: Aktualno, Biskvitna peciva | 0

Rolada z borovničevim nadevom je zame najboljša sladica. Sveže borovnice so na voljo v poletnem času, vendar lahko nadev pripravimo tudi z zamrznjenimi borovnicami. Priprava rolade je precej preprosta in ko enkrat osvojimo peko biskvita, potem se lahko poljubno poigramo z nadevi.

Kako spečemo resnično rahel biskvit za rolado? Za biskvit potrebujemo osnovne sestavine, to so jajca, sladkor in moka. Za pripravo biskvita za rolade poznamo več receptov, v nekaterih v maso dodamo vaniljev sladkor ali ekstrakt, ter limonino ali pomarančno lupinico. V nekaterih receptih dodamo pecilni prašek, v nekaterih pa ne. Če v receptu ni pecilnega praška, potem moramo jajca dobro stepati.

Rolada z borovničevim nadevom
Rolada z borovničevim nadevom Slika: Mari Radej

Rolada z borovničevim nadevom

Za borovničevo rolado najprej pripravimo biskvitno testo, ki mora biti rahlo in nežno. Pomembno je, da dovolj dolgo stepamo cela jajca, lahko tudi posebej rumenjake in beljake. S stepanjem pride v testo dovolj zračnih mehurčkov, ki se med seboj širijo in tako poskrbijo, da je testo dovolj rahlo.

Tudi za pripravo biskvitnega testa za rolade poznamo več receptov, običajno pekarice pripravljajo biskvitno testo po enem receptu.

Recept za biskvit:

  • 4 velika jajca
  • 125 g sladkorja v prahu
  • sladkor v prahu za posipanje
  • 125 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • maslo za pekač

Recept za borovničev nadev:

  • 350 g borovnic 
  • 70 g sladkorja
  • 350 g mascarpone
  • 3 velike žlice sladke smetane

Pripravimo pekač, ga namastimo z maslom, obložimo s papirjem za peko, ki ga tudi namažemo z maslom.

Jajca in sladkor damo v večjo posodo in jih stepamo z električnim mešalnikom, ki ga nastavimo na najvišjo hitrost. Pomembni je, da jajca s sladkorjem dolgo in temeljito stepamo. Stepamo tako dolgo, da postane zmes bledo rumenkasta in tako gosta, da se na njej pozna zareza z nožem.

Moko s pecilnim praškom presejemo na penasto umešana jajca in jo z žlico rahlo vmešamo. Testo stresemo v pripravljen pekač. Pekač nagibamo, da se testo povsod, še zlasti po kotih, enakomerno debelo razleze. Testa v pekaču ne smemo gladiti s paletnim nožem, saj bi s tem iz njega iztisnili zrak.

Pečico ogrejemo na 220 stopinj C, testo pečemo približno 10 minut, da postane zlato rumeno in da začne odstopati od stranic pekača. Ko je biskvit pečen, ga zvrnemo na veliko polo papirja za peko, ki jo potresemo s sladkorjem v prahu. Papir za peko previdno odstranimo in biskvitno ploščo ob robovih obrežemo z ostrim nožem.

borovničeva rolada
Na ohlajeno biskvitno ploščo enakomerno nanesemo borovničev nadev.

Biskvit zvijemo s papirjem za peko vred in pustimo nekaj časa počivati. Nato biskvitno ploščo odvijemo in odstranimo papir za peko. Biskvit namažemo z borovničevim nadevom in ga ponovno zvijemo v rolado.

Zvito rulado zavijemo v papir za peko in pustimo da se ohladi. Ko je rolada popolnoma ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu in jo narežemo.

Kako pripravimo borovničev nadev za rolado?

Borovnice v blenderju zmeljemo v čimbolj gladek pire. Borovničev pire stresemo v kozico, dodamo sladkor in počasi segrevamo. Ko borovničev pire zavre, malo zmanjšamo ogenj in pustimo vreti 20 minut. Vreti pustimo toliko časa, da se celotna borovničeva masa skrči na približno 1 dl.

borovničev nadev
Borovničev nadev z mascarpone in sladko smetano

Med kuhanjem maso večkrat premešamo, da se ne prismodi. Ko se borovničev pire skrči na približno 1 dl, ga stresemo na krožnik, pokrijemo s folijo, postavimo v haldilnik, da se popolnoma ohladi. Ko je borovničev pire ohlajen, dodamo mascarpone in sladkor smetano. Vse sestavine stepemo v enakomerno penasto kremo.

Če se nam zdi da je krema preredka, jo zgostimo z želetino in še enkrat stepemo, da se nadev strdi.

borovničev nadev za rolado
Ko je rolada popolnoma ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo. Borovničevo rolado spekla: Mari Radej