Jabolčni zavitek – kako spečemo najboljši štrudelj?

Jabolčni zavitek ali jabolčni štrudelj je sladica pripravljena iz vlečenega testa in jabolk. Za pripravo štrudlja je nepogrešljiv tudi cimet, ki da sladici značilen okus. Prvotni recept za jabolčni štrudelj kot ga poznamo danes, prihaja iz habsburškega cesarstva.

V te kraje so recept prinesli iz Arabskih in Turških pokrajin, prvotno jed pa so poznali že v 8.stoletju pred našim štetjem. Današnji recept se je verjetno razvil iz turške sladice baklaveNa Evropskem ozemlju je bil štrudelj v pisnih virih prvič omenjen leta 1696. V Avstriji spada jabolčni štrudelj ali Apfelstrudel za tradicionalno narodno jed.

jabolčni zavitek
Jabolčni zavitek iz vlečenega testa Za več receptov KLIKNI TU!

Jabolčni zavitek – od kje prihaja prvotni recept?

Šrudelj pa je tudi v Sloveniji tradicionalna sladica, pripravljamo ga po različnih receptih, vedno pa uporabimo vlečeno testo in jabolka s cimetom. Najstarejši zapisan recept iz leta 1696 za tradicionalni jabolčni zavitek, hranijo v Dunajski mestni knjižnici.

V 18.stoletju je bil jabolčni zavitek priljubljena sladica na cesarskem dvoru Marije Terezije. Legenda pravi, da moram biti vlečeno testo za štrudelj tako tanko, da lahko skozenj preberemo ljubezensko pismo. Štrudelj lahko pripravimo tudi iz kvašenega testa ali listnatega testa, a najpogosteje ga pripravimo iz vlečenega testa. 

Kako spečemo najboljši jabolčni štrudelj?

Jabolčni zavitek ali jabolčni štrudelj lahko pripravimo po različnih receptih, testo lahko pripravimo sami ali kupimo že pripravljenega. Jabolčni zavitek lahko pripravimo tudi s kislo smetano, s skuto, jabolčnemu nadevu pa lahko dodamo tudi rozine.

Jabolčni zavitek iz kupljenega vlečenega testa je nekoliko hitreje pripravljen, saj se nam ni potrebno ukvarjati s pripravo vlečenega testa. Kadar želimo pripraviti štrudelj na hitro, potem si lahko pomagamo s kupljenim že pripravljenim testom, če pa imamo čas, pa testo le pripravimo sami. Današnji recept za jabolčni zavitek prihaja iz okolice Brežic.

400Recept za jabolčni štrudelj iz vlečenega testa:

  • 75 dag moke
  • malo mlačne vode
  • 1 rumenjak
  • sol

Jabolčni nadev:

  • 1 kg in 1/2 kislih jabolk
  • maslo
  • 3 žlice drobtin
  • malo sladkorja
  • cimet

Moko presejemo, primešamo rumenjak, sol in mlačno vodo. Zgnetemo gladko testo, ki se dobro obdelano loči od deske in rok. Dobro pregneteno testo pustimo počivati. Medtem očistimo in olupimo jabolka, ter jih grobo naribamo. Naribana jabolka odišavimo s cimetom in malo posladkamo.

Drobtine popražimo na maslu. Spočito testo razvlečemo po prtu, da je čisto tanko in ga nekoliko osušimo. Polovico osušenega testa potresemo s praženimi drobtinami in naribanimi jabolki, drugo polovico testa pa poškropimo z raztopljenim maslom.

Nato zvitek zvijemo, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem in damo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 180 stopinj C, štrudelj pečemo približno eno uro. Štrudelj postrežemo kot sladico, odlično se poda k enolončnicam ali jedem na žlico. 

Jabolčni zavitek s kislo smetano

Jabolčni nadev lahko pripravimo tudi s kislo smetano. Izredno okusna sladica, ki jo postrežemo pri nedeljskem kosilu. 

Recept za jabolčni zavitek s kislo smetano:

  • 25 dag moke
  • ščepec soli
  • 2 žlici olja
  • 1/8 l mlačne vode
  • 3 kapljice kisa

Jabolčni nadev s kislo smetano:

  • 1/4 l kisle smetane
  • 4 žlice masla
  • 10 dag sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • cimet
  • naribana limonina lupinica
  • 5 dag rozin
  • 5 dag lešnikov
  • 1,5 kg kislih jabolk
  • 8 dag drobtin, popraženih na 5 dag masla

Moko presejemo v večjo posodo, dodamo sol in na sredini naredimo jamico. Olje, vodo in kis zamešamo od sredine kupčka in hitro zgnetemo v mehko testo. Testo zgnetemo, da postane voljno, z njim večkrat udarimo ob desko. Naredimo hlebček in ga damo za pol ure počivat.

Spočito testo nato razvlečemo in ga polovico namažemo s kislo smetano. Drugo polovico potresemo z drobtinami, ki smo jih popražili na maslu. Po drobtinah enakomerno porazdelimo jabolka, ki smo jih narezali na tanke lističe. Potresemo z rozinami, lešniki, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in cimetom. Čez vse skupaj nakapljamo maslo in kislo smetano.

Robove zavihamo navznoter in zavitek zvijemo s pomočjo prta. Zavitek položimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, ter ga namažemo z maslom. Pečico segrejemo na 200 stopinj C in štrudelj pečemo pol ure. Med pečenjem jabolčni zavitek večkrat namažemo z maslom. Nato štrudelj prelijemo z vročim mlekom in pečemo še 15 minut, da se mleko vpije in zavitek zlato rjavo zapeče.

Ko je štrudelj pečen, ga ohladimo, zrežemo na kose in potresemo s sladkorjem v prahu. Jabolčni zavitek ponudimo toplega z vaniljevo omako.

Jabolčni štrudelj z listnatim testom

Jabolčni zavitek lahko pripravimo tudi z listnatim testom. Najbolje da kupimo zamrznjeno, že pripravljeno listnato testo.

Recept za štrudelj z listnatim testom:

  • 1 zavitek zamrznjenega listnatega testa
  • 1 kg jabolk
  • 5 dag masla
  • 5 dag drobtin
  • cimet
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 10 dag sladkorja
  • 5 dag rozin
  • 3 žlice ruma
  • 5 dag sesekljanih mandljev
  • 5 dag masla
  • sladkor v prahu za posip

Na maslu popražimo drobtine, dodamo narezana jabolka, oprane in odcejene rozine, rum, sesekljane mandlje, vaniljev sladkor in cimet. Dušimo toliko časa, da se jabolka zmehčajo in da se nadev zgosti.

Po dva lista listnatega testa zlepimo z maslom. Eno stran namažemo z maslom, na drugo stran razporedimo jabolčni nadev in zvijemo.

Zavitek položimo v pekač in ga obložimo z maslom. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C in pečemo 50 minut. Ko je štrudelj pečen, ga še toplega potresemo s sladkorjem v prahu.

jabolčni zavitek recept
Štrudelj pred pečenjem

Viri; Jabolčni zavitek:

  • Jabolčni zavitek s smetano; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
  • Jabolčni zavitek z listnatim testom; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
  • Štrudelj; Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič