Mašinski keksi po starem slovenskem receptu. Strojni keksi, mašinski keksi, kilometer keksi, piškoti na metre, keksi za stroj ali domači keksi na mašino. Kakor koli jih že pri vas imenujete, vsi vemo katere piškote imam v mislih. Mašinski keksi so bili včasih pogosto edini keksi, ki smo jih imeli priložnost pohrustati, najpogosteje okoli Božičnih praznikov.
Precej časa nazaj v gospodinjstvih še ni bilo modernih pripomočkov, kot je na primer strojček za kekse. Enostavno so uporabili dobro, staro mesoreznico, ki je imela poseben nastavek za kekse. Seveda lahko kekse tudi danes pripravimo z mesoreznico, čeprav si je večina gospodinj že omislila moderne kuhinjske pripomočke.
Mašinski keksi po starem slovenskem receptu
Strojni keksi so enostavni za pripravo, najprej naredimo osnovno testo, ki ga lahko nato razdelimo na tri dele in jim dodamo različne dodatke. Današnji recept je iz stare Slovenske kuharice. V receptu je navedeno, da enemu delu testa primešamo mlete lešnike ali orehe, drugemu delu čokolado in tretjemu naribano limonino lupinico ali sok. Za manj izkušene pekarice bo dovolj če pripravijo samo osnovno testo in se z dodatki poigrajo pri naslednji peki. Strojne kekse morate letos nujno vključiti v Božično peko!
Sestavine za mašinske kekse – za večjo količino
Če imate doma strojček za izdelavo piškotov, ali mesoreznico s primernimi nastavki za izdelavo keksov, potem lahko po tem receptu pripravite tudi Božične kekse. Trakove testa, ki jih spustimo skozi mesoreznico ali strojček za kekse, enostavno narežemo na poljubno dolžino in jih nato praznično okrasimo. Dovolj bo že, če končke piškotov pomočimo s stopljeno čokolado. Prav tako lahko mašinske kekse okrasimo z različnimi barvnimi glazurami.
- 1/2 kg presnega masla ali margarine
- 1/2 kg sladkorja
- 1 1/2 kg moke
- 8 jajc
- 1 zavojček pecilnega praška
- naribana limonina lupinica
- dodatki po želji; čokolada ali kakav v prahu, mleti lešniki ali orehi
V receptu je navedeno, da uporabimo presno maslo. V starih kuharskih knjigah se pogosto uporablja ta izraz, saj včasih gospodinje pred peko niso šle v trgovino in kupile maslo. Uporabljale so presno ali nesoljeno maslo, ki ni bilo toplotno obdelano ali že vnaprej pripravljeno za uporabo. Zaradi tega se recept mogoče malo spremeni, seveda ne nujno na slabše. Prav tako so sestavine iz 1 kg in pol moke ter 8 jajc, iz vsega tega dobimo res veliko keksov, a včasih se je pač peklo na veliko.
Sestavine za strojne kekse – za manjšo količino
- 1 kg moke
- 300 g masla
- 300 g sladkorja
- 3 jajca
- 1 zavitek pecilnega praška
- naribana limonina lupinica
- 10 žlic mleka
Recept za mašinske ali strojne kekse
- Maslo penasto umešamo in med neprestanim mešanjem dodajamo sladkor in jajca. Še naprej mešamo, da masa naraste, seveda si lahko pomagamo s kuhinjskim robotom.
- Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo in zmešamo z jajčno maso. Na hitro zamesimo gladko testo, ga zavijemo v folijo in čez noč postavimo v hladilnik.
- Naslednji dan testo narežemo na tri dele, če bomo delali kekse samo iz osnovne mase, potem testo samo narežemo na kose, ki so primerni za mesoreznico ali strojček za kekse.
- Če pa se bomo malo poigrali, potem testo razdelimo na tri dele. Prvemu primešamo naribano limonino lupinico, drugemu čokolado ali kakav v prahu in tretjemu mlete orehe ali lešnike.
- Tako pripravljeno testo vsako posebej razdelimo na manjše kose in jih posamično spuščamo skozi mesoreznico ali strojček za kekse. Ker z eno roko vrtimo ročaj, z drugo pa lovimo dolge trakove keksov, pokličimo moža, da nam pomaga.
- Trakove oblikovanih keksov odlagamo na rahlo pomokano delovno površino in jih s koleščkom narežemo na poljubno dolžino.
- Narezane mašinske kekse odlagamo na namaščen ali s papirjem za peko obložen pekač.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, mašinske kekse pečemo od 10 do 15 minut.
- Ko so piškoti pečeni, jih ohladimo in po želji praznično okrasimo.