Enostavni masleni piškoti so odlična izbira za Božično peko. Testo se lepo valja, tudi figurice se dajo preprosto izrezovati. Iz vseh sestavin pripravimo masleno testo, ga razvaljamo, izrežemo poljubne praznične motive, piškote spečemo in nato okrasimo z limoninim ledom in različnimi drugimi dodatki. Poleg belega limoninega preliva, lahko pripravimo prelive različnih barv, tako da preprosto v limonin led dodamo nekaj kapljic živilske barve.
Enostavni masleni piškoti
Za praznično peko piškotov najpogosteje uporabimo recepte za preproste maslene piškote ali božične medenjake. Iz osnovnega testa izrežemo poljubne motive in jih z malo domišljije praznično okrasimo.
Sestavine za enostavne maslene piškote
- 600 g bele moke
- 12 g pecilnega praška
- 180 g sladkorja v prahu
- 20 g vaniljevega sladkorja
- 2 jajci
- 2 rumenjaka
- 300 g masla
Sestavine za limonov led za okraševanje
- 1/2 limone
- sladkor v prahu
- orehi, lešniki, brusnice , marmelada, čokoladne ali barvne mrvice
- po želji nekaj kapljic živilske barve
- čokoladni preliv
Recept po korakih za enostavne maslene piškote
- Moki primešamo pecilni prašek, dodamo sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Pripravimo dve jajci in dva rumenjaka, ter maslo ogreto na sobno temperaturo, ki ga narežemo na kocke.
- Mešanici moke in sladkorja dodamo jajci in oba rumenjaka, na koncu vmešamo na kocke narezano zmehčano maslo.
- Zamesimo gladko piškotno testo, ga zavijemo v živilsko folijo in čez noč postavimo v hladilnik. Če se nam mudi, potem je dovolj, če je testo v hladilniku samo nekaj ur.
- Ko je testo primerno ohlajeno, ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo. Iz testa izrežemo poljubne oblike, v Božičnem času uporabimo modelčke z božičnimi motivi. Lunice, zvezdice, smrekice, škornji in druge praznične motive.
- Iz tega testa lahko pripravimo tudi piškote z marmelado, podobne linškim piškotom, zato iz testa izrežemo kroge in polovici nato izrežemo še manjše kroge.
- Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj previdno zlagamo izrezane piškote.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, piškote pečemo od 12 do 15 minut.
Kako pripravimo limonin led ali preliv?
- Limono prerežemo na pol in iz ene polovice iztisnemo sok.
- Sveže iztisnjen limonin sok precedimo in mu postopoma dodajamo sladkor v prahu in mešamo, tako da dobimo gosto maso. Gostoto limoninega ledu uravnavamo z dodajanjem sladkorja v prahu, masa mora biti ravno prav mazljiva…ne tekoča in ne preveč gosta. Če želimo barvni limonin led, masi dodamo nekaj kapljic različnih živilskih barv.
- Sedaj je čas za ustvarjanje…Okrogle piškote, ki smo jim izrezali luknje, premažemo z limoninim ledom in po želji potresemo s sesekljanimi pistacijami, orehi , lešniki ali brusnicami. Počakamo, da se premaz posuši.
- Okrogle piškote premažemo z marmelado in čez položimo okrašene piškote z izrezano luknjo.
- Ostale piškote z različnimi motivi poljubno okrasimo.
Naša pekarica Mari je tokrat spekla preproste maslene piškote v obliki rožic in jih okrasila z božičnimi motivi.