Piškoti vanilice s svinjsko mastjo

Piškoti vanilice s svinjsko mastjo

Piškoti vanilice s svinjsko mastjo so čisto posebni piškoti, saj jih namesto z maslom pripravimo s svinjsko mastjo. Naši predniki pogosto niso imeli na voljo masla, zato so tudi sladice pripravljali s svinjsko mastjo. Čeprav mogoče mislite, da okus zaradi masti ni ravno dober, ravno nasprotno, vanilice z marmelado se kar stopijo v ustih. Vanilice z marmelado so bile pogosto na mizi za Božične praznike. Današnji recept in slike je prispevala Mari Radej.

Piškoti vanilice s svinjsko mastjo

Piškoti vanilice s svinjsko mastjo

Vanilice lahko namesto s svinjsko mastjo pripravimo tudi z maslom ali margarino, saj mogoče komu svinjska mast ne diši preveč ali pa je nima pri roki. Za pripravo mehkih piškotov potrebujemo še marmelado, uporabimo lahko domačo marmelado, čeprav se bo v piškotih najbolje obnesla termo marmelada, ki ne izteka iz piškotov. Običajno pečene vanilice potresemo s sladkorjem v prahu, jih lahko za spremembo povaljamo v kokosovi moki. Tradicionalne vanilice postrežemo pri Božični večerji!

Sestavine za vanilice s svinjsko mastjo

  • 200 g hladne svinjske masti
  • 1/2 kg gladke bele moke
  • 80 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • sok polovice limone
  • marmelada po okusu
  • sladkor v prahu

Recept po korakih za vanilice s svinjsko mastjo

  1. V posodo kuhinjskega robota damo hladno, zmehčano svinjsko mast. Dodamo sladkor in vanilijev sladkor, ter vse skupaj stepamo toliko časa, da dobimo puhasto in rahlo maso.
  2. Masi dodamo jajce, rumenjak, naribano limonino lupino in limonin sok. Vse skupaj še naprej stepamo, da se vse sestavine povežejo v rahlo maso. Stepamo lahko s kuhinjskim robotom ali ročno, cilj je, da dobimo rahlo in puhasto maso.
  3. Moko presejemo in jo postopoma dodajamo v jajčno maso, ves čas z lopatko počasi mešamo. Ko vso moko vmešamo, maso zvrnemo na rahlo pomokano delovno površino in zgnetemo gladko testo.
  4. Testo oblikujemo v hlebček, ga zavijemo v prozorno folijo in čez noč postavimo v hladilnik. Če nimamo časa, da bi testo pustili čez noč v hladilniku, ga lahko takoj uporabimo za pripravi vanilic.
  5. Naslednji dan ohlajeno testo na pomokanem pultu razvaljamo približno 5 mm debelo. Iz testa s pomočjo oboda za rezanje testa izrežemo kroge, premera največ 4 cm.
  6. Izrezane testene kroge odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
  7. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Piškote vanilice s svinjsko mastjo pečemo približno 10 minut. Pozor! Piškoti morajo ostati beli, ne smejo porjaveti. tradicionalne vanilice po receptu Mari Radej
  8. Ko so vse vanilice pečene, jih ohladimo in sestavimo. Na polovico piškotov namažemo z marmelado in jih pokrijemo z drugo polovico piškotov. Vanilice nato povaljamo v sladkorju v prahu, še boljše pa bodo, če jih povaljamo v kokosovi moki. 
  9. Slastne vanilice lahko postrežemo takoj, še boljše pa bodo ko se malo zmehčajo. Obvezno jih postrežemo za Božične praznike!

Priporočeni recepti za piškote

priporočeni recepti za piškote

Ideje in recepti za Božične piškote

ideje in recepti za božične piškote

Recept za Božične medenjake

recept za božične medenjake

Krhki orehovi rogljički

krhki orehovi rogljički

Marmeladni žepki

marmeladni žepki

Linški piškoti

linški piškoti

Enostavni masleni piškoti

enostavni masleni piškoti

Krhki medenjaki z orehi

krhki medenjaki z orehi

Enostavni vanilijevi rogljički

enostavni vanilijevi rogljički

Krhki masleni piškoti z marmelado

Krhki masleni piškoti z marmelado

Sladki orehi

sladki orehi

Božične limonine zvezdice

Recept za božične limonine zvezdice

Brizgani piškoti

recept za brizgane piškote

Razpokančki

razpokančki

Piškoti s črto

piškoti s črto

Huzarski krapki

huzarski krapki

Breskvice

breskvice

Osnovni recept za medenjake

medenjaki

Janeževi upognjenci

janeževi upognjenci

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja