Trije recepti za najboljše ocvrte miške

Trije recepti za najboljše ocvrte miške

Trije recepti za najboljše ocvrte miške! Za ocvrte miške poznamo veliko receptov; kvašene miške, jogurtove miške, skutine miške, ocvrte miške z lešniki ali mogoče miške iz polnozrnate moke. Ocvrte miške so postale sinonim za pustne in karnevalske praznike, saj so v tem obdobju ljudje uporabljali bogatejše sestavine, ki so jih kasneje omejili med postom. Prav tako so bile ocvrte jedi v mnogih kulturah simbol bogastva, saj so za pripravo potrebovale večje količine olja ali maščobe. Poleg ocvrtih mišk so v pustnem času na mizi seveda tudi krofi in flancati. 

Trije recepti za najboljše ocvrte miške
Ocvrte miške Slika: Mari Radej

Trije recepti na najboljše ocvrte miške

Najprej bomo pripravili kvašene ocvrte miške, v stari kuharski knjigi je naslov recept boljše ocvrte miške. Vsi recepti so si približno podobni, vsaka gospodinja običajno dela po svojem najljubšem receptu. Pekarice z dolgo kilometrino tega recepta seveda ne bodo brale, a mogoče bo kakšni neizkušeni in mlajši gospodinji kakšen nasvet prišel prav.

Za kvašene miške moramo aktivirati kvas, če bomo uporabili svežega, potem ga vedno raztopimo v mlačnem in nikoli vročem mleku. Vroče mleko lahko uniči kvasovke in nič ne bo z vzhajanjem testa. Olje za cvrtje mora biti segreto na približno 170–180°C. Če je olje prehladno, se bodo miške napile olja in postale mastne. Če je preveč vroče, bodo prehitro porjavele zunaj, znotraj pa ostale surove.

Ocvrte kvašene miške z rozinami

ocvrte kvašene miške
Ocvrte kvašene miške Slika: Mari Radej

Ocvrte kvašene miške so bile včasih pogosto na mizi, obvezno pa v času pustnega rajanja. Poleg pustnih krofov in flancatov, so miške najbolj poznana pustna jed. Miške pogosto imenujemo tudi fritule, ki so bolj poznane v Istri in Dalmaciji.

Sestavine za kvašene miške

Sestavine za kvasec:

  • 1/2 dcl mleka
  • 3 dag kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica moke

Sestavine za maso:

  • 300 g moke
  • sol
  • 1 1/2 dcl mleka
  • 3 rumenjaki
  • 6 dag raztopljenega masla
  • 1 žlica sladkorja
  • pest rozin
  • olje za cvrenje
  • sladkor v prahu za posip

Recept za ocvrte kvašene miške z rozinami

ocvrte kvašene miške
Ocvrte kvašene miške Slika: Mari Radej
  1. Najprej pripravimo kvasec. V mlačnem mleku raztopimo svež kvas, dodamo žličko sladkorja in žlico moke. Premešamo in pustimo na toplem da vzhaja.
  2. V posodo, v kateri bomo pripravljali maso, presejemo moko. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo med mešanjem zlivamo mleko, rumenjake, stopljeno maslo, sladkor in na koncu vzhajan kvasec.
  3. Umesimo testo, ki ga stepamo toliko časa, da se loči od kuhalnice. Sedaj vmešamo še rozine, ki jih lahko prej za nekaj minut namočimo v rum.
  4. Testo pokrijemo in pustimo v toplem prostoru da vzhaja. 
  5. Ko je testa za dvakratno količino, v ponvi segrejemo maščobo, ki jo naj bo za dva prsta. Uporabimo lahko navadno sončnično olje ali svinjsko mast.
  6. Testo za miške zajamemo z žlico, ki jo prej potopimo v razbeljeno mast, olje ali vročo vodo. Z žlico zajamemo testo in ga položimo v vročo maščobo. kako ocvremo kvašene miške
  7. Cvremo samo po nekaj mišk naenkrat, da temperatura olja ne pade preveč. Miške potrebujejo prostor, da se enakomerno ocvrejo.
  8. Ko miške porumene na eni strani priplavajo na vrh maščobe in takrat jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani.
  9. Ocvrte miške odlagamo na papirnate brisačke, da se maščoba odteče. Preden miške postrežemo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Ocvrte skutine miške

ocvrte skutine miške

Tudi skutine miške so odlična sladica! Kakšna je razlika med skutinimi miškami in med kvašenimi miškami? Pri skutnih miškah se običajno kot vzhajalno sredstvo uporablja pecilni prašek ali sodo bikarbono. Te sestavine omogočajo hitro vzhajanje testa med cvrtjem, zato testo ni potrebno vzhajati prej.

Kvašene miške temeljijo na uporabi kvasa, bodisi svežega ali suhega. Kvas potrebuje čas, da aktivira testo, zato kvašene miške zahtevajo daljši čas vzhajanja, običajno eno uro ali več.

Sestavine za ocvrte skutine miške

  • 200 g moke
  • 1/2 pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • malo naribane limonine lupinice
  • 2 jajci
  • 200 g skute
  • 2 žlici kisle smetane
  • olje ali svinjska mast za cvrenje
  • sladkor v prahu za posipanje

Recept po korakih za ocvrte skutine miške

  1. Moko s pecilnim praškom presejemo v večjo posodo.
  2. Posebej v drugo posodo damo skuto in jo dobro zmečkamo z vilico, nato primešamo še dve žlici kisle smetane.
  3. Dodajmo jajci, sladkor v prahu, limonino lupinico in s kuhalnico dobro premešamo. 
  4. Nato v jajčno maso vmešamo presejano moko s pecilnim praškom in ščepec soli ter mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Testo naj pol ure počiva!
  5. V ponvi segrejemo za dva prsta maščobe in z žličko, ki jo namakamo v vroče olje, zajemamo testo in ga polagamo v vročo maščobo. Vedno zajamemo samo pol žličke mase!
  6. Miške cvremo približno 3–4 minute, dokler ne postanejo zlato rjave.
  7. Ocvrte miške pobiramo s cedilom, jih odcedimo na papirnatih brisačah in jih na koncu posujemo s sladkorjem v prahu.

Ocvrte jogurtove miške

Ocvrte jogurtove miške so hitro pripravljena sladica, ki nam pride prav, kadar nimamo časa pripravljati kvašenega testa za miške.

Sestavine za jogurtove miške

  • 2 jajci
  • 300 g navadnega jogurta
  • 200 g moke
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • olje za cvrtje
  • sladkor v prahu za posip

Recept po korakih za jogurtove miške

ocvrte jogurtove miške

  1. V večji skledi zmešamo jajci, sladkor in vaniljev sladkor, da dobimo gladko zmes.
  2. Dodamo jogurt in premešamo. Moko presejemo.
  3. Nato postopoma dodajamo presejano moko, pecilni prašek in ščepec soli. Vse sestavine mešamo,  dokler ne dobimo gostega testa, ki naj bo gladko in brez grudic.
  4. Segrejemo olje ali svinjsko mast v globoki ponvi na srednje visoko temperaturo, maščobe naj bo za dva prsta.
  5. Z žlico zajemamo testo in ga previdno polagamo v vroče olje. Cvremo dokler niso miške zlato rjave z vseh strani; približno 2–3 minute na vsaki strani.
  6. Ocvrte miške odcedimo na papirnatih brisačah in jih na koncu potresemo s sladkorjem v prahu.

recepti za miške

Viri: Trije recepti za najboljše ocvrte miške:

  • Recepti sestre Nikoline; ocvrte skutine miške
  • Slovenska kuharica, Recept za boljše kvašene miške