Linški piškoti so klasični krhki piškoti z marmeladnim nadevom. So priljubljena praznična sladica, ki izvira iz Avstrije in so nepogrešljivi pri božično peki. Ime so dobili po mestu Linz, kjer naj bi se ti piškoti prvič pojavili. Izkušene pekarice že dobro vedo kako se bodo lotile priprave krhkih linških piškotov, za manj izkušene pa sem zbrala nekaj nasvetov kuharskih mojstrov. Slike za današnje piškotke je prispevala Mari Radej.
Linški piškoti
Linški piškoti so zame poleg orehove potice in potratne potice, najboljša praznična sladica. Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi testa in pri peki piškotov. Previdni moramo biti pri maslu, ki ga po navodilih ogrejemo na sobno temperaturo, vendar ne preveč in ne premalo. Če bomo uporabili premrzlo maslo, ga ne bomo mogli dobro penasto umešati s sladkorjem , če pa bomo maslo preveč ogreli, se med mešanjem ne bodo delali mehurčki zraka.
Sestavine za linške piškote
- 250 g moke (gladke)
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- limonina lupinica
- 1 ščepec soli
- 150 g masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 100 g mletih mandljev
- 200 g domače marelične marmelade ali termostabilna marmelada
- sladkor v prahu za posipanje
Kako pripravimo testo za linšek piškote?
- Najpej v večjo posodo presejemo moko, dodamo sol in premešamo. Posebej v drugi posodi penasto umešamo sladkor v prahu in zmehčano maslo. Pazimo, da maslo ni preveč zmehčano, saj se tako ne bodo ustvarili zračni mehurčki.
- V penasto maso nato dodamo rumenjak, celo jajce, vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. Premešamo in dodamo presejano moko s soljo in mlete mandlje.
- Vse sestavine z roko na hitro zgnetemo v gladko testo, ga oblikujemo v hlebček, zavijemo v živilsko folijo in ga za eno uro postavimo v hladilnik.
Kako oblikujemo linške piškote in koliko časa jih pečemo?
- Po eni uri vzamemo testo iz hladilnika in ga na rahlo pomokanem delovnem pultu razvaljamo na približno 4 mm debelo. Medtem ko to počnemo, že ogrevamo pečico na 180 stopinj C.
- Iz razvaljanega testa s pomočjo okroglih modelčkov izrežemo piškote, polovici piškotov izrežemo še manjši dodatni krog. Tukaj se lahko malo poigramo, uporabimo lahko različne modelčke in izrežemo rožice, srčke ali kakšne druge oblike.
- Pripravimo pekač, ki ga obložimo s paprirjem za peko. Izrezane piškote odlagamo na pripravljen pekač, če bomo piškote pekli večkrat, del testa ta čas pustimo v hladilniku in ga sproti razvaljamo.
- Pečica je že ogreta na 180 stopinj C, sedaj pekač postavimo v pečico in piškote pečemo približno 12 do 14 minut. Med peko piškote pozorno opazujemo, da jih ne zapečemo preveč.
- Ko so piškoti pečeni, morajo biti lepe zlato rjave barve. Vzamemo jih iz pečice in ohladimo na mrežici.
Kakšno marmelado uporabimo za polnjenje linških piškotov in kako jih sestavimo?
- Za linške piškote lahko uporabimo marelično ali kakšno drugo marmelado, jaz imam najraje domačo marelično marmelado, čeprav se najbolje obnese termoobstojna marmelada.
- Piškote, ki smo jih izrezali krogec, potresemo s sladkorjem v prahu že prej , preden jih položimo na pečene piškote brez luknjice, saj bo tako marmelada ostala nedotaknjena.
- Na piškote brez izrezanega krogca namažemo marmelado in jih pokrijemo s piškoti z izrezanim krogcem, ki smo jih že prej potresli s sladkorjem v prahu.
- Božične linške piškote ohladimo in postrežemo.