recept za božične medenjake

Recept za božične medenjake

Recept za božične medenjake! Danes se bomo posvetili peki božičnih medenjakov, ki jih bomo okrasili s prazničnimi motivi. Božične medenjake lahko spečemo po različnih receptih, prav tako lahko iz testa izrežemo različne like. V prazničnem božičnem času običajno spečemo srčke, lunice, zvezdice, škornje, smrekice ali pa celo izdelamo celo medeno hiško. Prvotni recepti za medenjake ima dolgo in bogato zgodovino, saj najzgodnejši znani medenjaki izvirajo iz antičnega Egipta, Grčije in Rima. Tam so izdelovali sladke kolače iz moke in medu, ki so jih uporabljali v obrednih daritvah bogovom.

recept za božične medenjake

Medenjaki v sodobnejši obliki izvirajo iz srednjega veka, zlasti iz Evrope. V srednjeveški Evropi je bil med veliko bolj dostopen kot sladkor, ki je bil še vedno redka dobrina. Prvi pravi recepti za medenjake so se pojavili v samostanih, kjer so menihi uporabljali med in začimbe, kot so cimet, ingver, nageljnove žbice in kardamom. Zelišča in začimbe so bile dragocene, saj so jih pridobivali s trgovino z Orientom, kar je naredilo medenjake posebno prestižno sladico. Eden najbolj znanih krajev, povezanih z medenjaki, je Nürnberg v Nemčiji, kjer so že v 14. stoletju izdelovali slavne Nürnberške medenjake; Nürnberger Lebkuchen.

Recept za božične medenjake

božični medenjaki

Medenjaki so skozi stoletja postali priljubljeni po celem svetu. V sodobnem času jih povezujemo predvsem s prazničnim obdobjem, zlasti z božičem. Tradicionalne oblike medenjakov so se razvile v različne različice, ki vključujejo okrašene medenjake v obliki figuric, hišic, zvezdic, lunic.. V vsakem primeru je osnovni recept za medenjake preprost – moka, med, začimbe in včasih oreščki ali suho sadje. Poleg orehove potice in potratne potice, so medenjaki najbolj priljubljena božična sladica.

Ali ste vedeli, da se je v prvotnih receptih za medenjake uporabljala ržena moka?

kako okrasimo božične medenjake

Sestavine za božične medenjake

  • 250 g medu
  • 250 g rjavega sladkorja
  • 150 g masla
  • 100 g mletih mandljev
  • 400 g bele pšenične moke
  • 1 žlička cimeta
  • 2 žlički začimbe za medenjake
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 jajce
  • 2 žlici ruma
  • 2 žlici limoninega soka
  • 150 g sladkorja v prahu

Kako pripravimo testo za medenjake?

  1. V ponvi skupaj segrevamo med, rjavi sladkor in na koščke narezano maslo. Počasi segrevamo in mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Ko se sladkor raztopi, mešanico odstranimo z ognja, prelijemo v posodo v kateri bomo mešali testo in pustimo da se ohladi.
  2. Ko se medena mešanica ohladi, dodamo mlete mandlje, moko, cimet, začimbe za medenjake in jajce. Z ročnim mešalnikom ali s kuhinjskim robotom vse sestavine temeljito pregnetemo.
  3. Nato testu dodamo rum in ga še toliko časa gnetemo, da postane bleščeče in se ne lepi več na kavelj. Če je testo še vedno lepljivo, dodamo še malo moke.
  4. Testo oblikujemo v hlebček, ga zavijemo v živilsko folijo in čez noč postavimo v hladilnik. Če nimamo časa, potem je dovolj, če je testo najmanj 4 ure na hladnem.

Kako razvaljamo testo za božične medenjake in kako izrežemo piškote?

  1. Naslednji dan testo razdelimo na več delov, oblikujemo male hlebčke in jih sproti jemljemo iz hladilnika.
  2. Vsak hlebček testa razvaljamo na 5 do 6 mm debelo, površino lahko rahlo pomokamo, ni pa nujno potrebno.
  3. Pripravimo pekač za kekse, ga obložimo s papirjem za peko ali namastimo. Pečico ogrejmo na 180 stopinj C. Iz razvaljanega testa izrežemo medenjake poljubne oblike; srčke, zvezdice, škorenjčke, lunice…Lahko izrežemo tudi samo enake like, tako kot je naredila Mari, ki je prispevala nekaj slik. Polna škatla božičnih škornjev in srčkov nikogar ne bo pustila ravnodušnega.

okrašeni božični medenjaki

Koliko časa pečemo medenjake in kako jih okrasimo?

  1. Medenjake polagamo na pekač, ki ga postavimo v ogreto pečico. Medenjake pečemo pri 180 stopnjah C približno 10 minut, odvisno od velikosti keksa. Med pečenjem piškote opazujemo, ko je spodnji del rjav, potem je zgornji del mehak in medenjak je pečen. Večje piškote pečemo tudi do 18 minut.
  2. Ko so medenjaki pečeni, jih previdno poberemo s pekača in ohladimo na rešetki.
  3. Medtem ko se božični medenjaki hladijo, pripravimo preprosto glazuro za okraševanje. Sladkor v prahu zmešamo s toliko limoninega soka da dobimo primerno gosto glazuro. Glazuro damo v vrečko za dekoriranje in medenjake poljubno okrasimo.
  4. Če želimo barvno glazuro, ji dodamo nekaj kapljic poljubne živilske barve.
  5. Medenjake lahko pred peko premažemo s stepenim beljakom in po vrhu potresemo z razpolovljenimi mandeljni.
  6. Ko se medenjaki ohladijo, so nekoliko trdi. Če želite takoj mehke medenjake, jih položite v pekač z rezino jabolka.

najboljši božični medenjaki

Recept za božične medene smreke

V času božičnih praznikov pripravljamo razne dobrote, poleg klasičnih medenjakov lahko pripravimo tudi medene smreke. Medenjake v obliki smrečice poljubno okrasimo, praznične piškote pa lahko uporabimo tudi za okraševanje božičnega dreveščka. 

Sestavine za medene smreke

  • 500 g moke
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 60 g masla
  • nožev vrh cimeta
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 120 g pogretega in nato ohlajenega medu
  • 1 jajce
  • 4 žlice mleka

Sestavine za limonin led

  • 400 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlica vode
  • nekaj kapljic zelenega barvila za živila
  • nekaj kapljic poljubne barve za živila za okrasitev smrekic

Recept za medene smrekice po korakih

  1. Moko skupaj z jedilno sodobikarbono presejemo v posodo, dodamo maslo in cimet, ter z rokami naredimo kašico.
  2. V kašico dodamo sladkor, med, jajce in mleko. Ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota zamesimo testo.
  3. Testo pokrijemo in ga pustimo počivati eno uro, lahko tudi čez noč.
  4. Spočito testo razvaljamo na pomokani delovni površini za nožev rob debelo. Iz testa s pomočjo modelčka izrežemo smreke ali kakšne druge praznične like. božične smreke
  5. Izrezane like odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Izrežemo lahko tudi zvezde različnih velikosti in jih nato s pomočjo mase iz beljaka in sladkorja v prahu zlepimo skupaj.
  6. Piškote pečemo v pečici ogreti na 190 stopinj C, približno 12 minut. medene božične smreke
  7. Ko so medenjaki pečeni, jih previdno odlagamo na rešetko.  Če smo spekli medenjake v obliki različno velikih zvezd, jih zlepimo v smreko s pomočjo mase, ki jo pripravimo iz beljaka in sladkorja v prahu in jih naslednji dan oblijemo z belim in zelenim limoninim ledom. 
  8. Limonin led pripravimo tako, da sladkor v prahu presejemo v posodo, zamešamo beljak in nato počasi prilivamo vroč limonin sok in na koncu še malo vroče vode. Dobro premešamo, da dobimo gost in gladek obliv. Za barvni obliv dodamo nekaj kapljic živilske barve. medenjaki v obliki smreke
  9. Če pa smo spekli piškote v obliki smreke, jih ohladimo in oblijemo z limoninim ledom, ki smo mu dodali zeleno barvo za živila. Smrekice lahko tudi poljubno okrasimo z raznimi sladkornimi zvezdicami ali kroglicami.

medene smreke

Božični medenjaki pripravljeni s svinjsko mastjo

Klasične božične medenjake lahko pripravimo tudi po starem tradicionalnem receptu, ko so gospodinje za pripravo testa uporabule tudi svinjsko mast. 

medenjaki s svinjsko mastjo

Sestavine za božične medenjake s svinjsko mastjo

  • 250 g tekočega medu
  • 125 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 65 g masla
  • 65 g svinjske masti
  • 1 žlica mleka
  • 5 kapljic limonine arome
  • 1 žlička kardamoma
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 kg moke
  • 3 žličke pecilnega praška
  • 30 g mletih lešnikov
  • kondenzirani mleko za premaz

Recept po korakih za medenjake s svinjsko mastjo

  1. Tekoči med, sladkor, maslo, svinjsko mast in žlico mleka med nenehnim mešanjem počasi segrevamo. Ko se sladkor in maščoba stopita, posodo odstavimo z ognja in ohladimo.
  2. Ko je masa skoraj že popolnoma ohlajena, z ročnim mešalnikom pri najvišji hitrosti vmešamo limonino aromo, kardamom in cimet.
  3. Moki dodamo pecilni prašek in jo presejemo. Dve tretjini moke v dveh delih pri srednji hitrosti vmešamo v medeno maso. Prostalo moko na pomokani delovni površini zmešamo z lešniki in dodamo k masi. Zmešamo gladko testo in če se še lepi, dodamo še malo moke.
  4. Testo oblikujemo v hlabček, zavijemo v živilsko folijo in za nekaj časa posatvimo v hladilnik.
  5. Ko je testo ohlajeno, ga na rahlo pomokani površini po delih tanko zvaljamo. Z različnimi modelčki izrežemo praznične motive; zvezdice, škorenjce, lunice, smrekice….
  6. Izrezane pipkote odlagamo na pekča, ki smo obložili s papirjem za peko. Preden piškote posatvimo v pečico, jih premažemo s kondenziranim mlekom.
  7. Božične medenjake s svinjsko mastjo pečemo v klasični pečici pri 180 do 200 stopinj C približno od 8 do 10 minut, pri ventilacijski pečici pa temperaturo nastavimo na 160 do 180 stopinj C. 
  8. Ko so piškoti pečeni, jih ohadimo in nato po želji še praznično okrasimo. Več o krašenju Božičnih piškotov si preberitew na tej POVEZAVI!

Vas zanima še več receptov za Božične piškote? Poglej moj izbor!

recepti za božične piškote

Osnovni recepti za medenjake

osnovni recept za medenjake

Enostavni vanilijevi rogljički

enostavni vanilijevi rogljički

Krhki masleni piškoti z marmelado

krhki masleni piškoti z marmelado

Enostavni masleni piškoti

enostavni masleni piškoti

Sladki orehi

sladki orehi

Božične limonine zvezdice

Recept za božične limonine zvezdice

Recept za brizgane piškote

recept za brizgane piškote

Ideje za krašenje božičnih piškotov

božični piškoti

Krhki orehovi rogljički

krhki orehovi rogljički

Razpokančki

razpokančki

Huzarski krapki

huzarski krapki

Breskvice

breskice

Mašinski keksi

Mašinski keksi po starem slovenskem receptu

Janeževi upognjenci

janeževi upognjenci

Linški piškoti

linški piškoti

Krhki medenjaki z orehi

krhki medenjaki z orehi

Božičkovi medenjaki – recepti, nasveti in zanimivosti

božičkovi medenjaki