brizgani piškoti

Recept za brizgane piškote – 3 TOP recepti

Recept za brizgane piškote! Brizgani piškoti so preprosti za pripravo in odlična ideja za božično peko.  Za še boljši okus  nebeško krhkih brizganih piškotov jih namažemo z različnimi nadevi, jih zlepimo skupaj in za po vrh še namočimo v čokolado.  Piškote lahko tudi praznično okrasimo, v bistvu lahko pričnemo že pri pripravi testa. Pripravimo osnovno piškotno testo, ga razdelimo na več delov in nato v vsak del testa vmešamo poljubne dodatke; vaniljevo aromo ali mandljevo aromo, če pa želimo pripraviti barvne božične piškote, pa v maso vmešamo nekaj kapljic različne živilske barve. Slike za današnje brizgane piškote je prispevala Mari Radej.

recept za brizgane piškote
Recept za brizgane piškote Slika: Mari Radej

Recept za brizgane piškote

Pripravila sem tri različne recepte za brizgane piškote. Testo za brizgane piškote lahko pripravimo po različnih receptih, mogoče so še najboljši starejši, preverjeni recepti naših babic.

Pripravljeno testo nabrizgamo direktno na pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Testo nabrizgamo z brizgalni vrečko z nastavkom, najlepše praznične nabrizgane piškote bomo naredili z okroglim nastavkom ali nastavkom v obliki zvezde.

Kako se pravilno lotimo brizganja testa z brizgalno vrečko?

  • Čeprav je videti čisto preprosto ko se tega lotijo izkušene pekarice, se nam lahko hitro pripeti, da bomo namesto ličnih prazničnih piškotov, na pekač nabrizgali kupčke brez oblike.
  • Najprej moramo pozornost posvetiti testu! Testo ne sme biti preveč tekoče, saj se bo razlezlo po pekaču, prav tako pa ne sem biti preveč trdo, ker ga ne bomo mogli spraviti iz vrečke.
  • Izbrati moramo močno vrečko za brizganje, da nam med brizganjem ne bo počila.
  • Brizgalno vrečko napolnimo s testom, med brizganjem vrečko držimo pokončno in z enakomernim pritiskom stiskamo testo neposredno na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
  • Med nabrizganimi piškoti pustimo nekaj prostora, saj bodo med peko še malo narasli.

Recept za brizgane piškote s kislo smetano

recept za brizgane piškote s kislo smetano

Testo za brizgane piškote lahko pripravimo po različnih receptih in če bi radi poskusili kakšnega novega, vas vabim k ogledu mojih receptov. Brizgani piškoti so odlična ideja za Božično peko!

Sestavine za testo za brizgane piškote s kislo smetano

  • 120 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 2 jajci
  • naribana limonina lupinica
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 pecilni prašek

Recept za brizgane piškote s kislo smetano po korakih

  1. Najprej umešamo maslo, nato posamezno dodamo jajci s sladkorjem in močno mešamo, da masa naraste in se ne sesiri. Kako preprečimo, da se nam testo ne sesiri? Predvsem moramo maščobo dobro zmiksati, da dobimo kremno maso, jajca moramo že nekaj časa prej postaviti iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo.
  2. Maso ves čas miksamo, jajca in sladkor pomešan z vaniljevim sladkorjem, dodajamo postopoma. Nato dodamo kislo smetano in moko, ki smo jih primešali pecilni prašek in  naribani limonino lupinico.
  3. S testom napolnimo brizgalni vrečko z nastavkom in takoj nabrizgamo različne vzorce na namaščen pekač, ki ga lahko tudi obložimo s papirjem za peko.
  4. Brizgane piškote pečemo pri 200 stopinjah C približno 15 minut, toliko da se piškoti lepo zlato obarvajo.
  5. Pečene piškote poljubno praznično okrasimo z Božičnimi motivi. 

Brizgani piškoti z lešniki

brizgani piškoti z lešniki

Testo za brizgane piškote lahko pripravimo tudi z mletimi lešniki ali orehi.

Sestavine za brizgane piškote z lešniki

  • 250 g masla
  • 250 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 125 g mletih lešnikov
  • 375 g moke

Recept po korakih za brizgane piškote z lešniki

  1. Maslo penasto umešamo, nato počasi primešamo sladkor, vaniljev sladkor in jajca, da dobimo penasto kremo.
  2. Dodamo mlete lešnike in moko, na hitro pregnetemo in testo ohladimo.
  3. Tokrat testo ne bomo brizgali s pomočjo vrečke, pač pa bomo piškote nabrizgali s pomočjo strojčka za mletje mesa ali posebnega strojčka za piškote. V bistvu bomo delali brizgane mašinske kekse. 
  4. Maso za piškote spustimo skozi nastavek za piškote, testo sproti režemo in odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Tako pripravljeno testo še enkrat ohladimo.
  5. Ohlajeno testo postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 190 do 200 stopinj C, brizgane piškote pečemo od 8 do 10 minut.
  6. Ko so piškoti pečeni, jih povaljamo v sladkorju z vanilijo.

Brizgani keksi po starem receptu

Mašinski  brizgani keksi po starem slovenskem receptu

Se še spomnite keksov, ki so jih pripravljale naše babice in mame…dolge kače testa so spustile skozi mesoreznico, na katero so dale nastavek za piškote. Preprosti, masleni in nepozabni piškoti. 

Sestavine za brizgane kekse po starem receptu

  • 800 g moke
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 150 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 2 1/2 dl smetane
  • 4 rumenjaki
  • 1 vaniljev sladkor

Recept za brizgane kekse po starem receptu

  1. Moko zmešamo s pecilnim praškom in nato maslo narežemo v moko.
  2. Sladkor, smetano, rumenjake in vaniljev sladkor nekoliko stepemo in dodamo moki.
  3. Vse skupaj zgnetemo v bolj tredo testo.
  4. Na stroj za mletje mesa pritrdimo nastavek za piškote, iztisnemo dolgo testeno klobasico, ki jo sproti režemo na poljubno dolge piškote.
  5. Piškote odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, vmes pustimo nekoliko prostora.
  6. Brizgane kekse pečemo približno 10 minut pri temperaturi od 180 do 200 stopinj C.

Viri; Recept za  brizgane piškote:

  • Brizgani keksi po starem receptu; Sodobna slovenska kuharica iz leta 1974
  • Brizgani piškoti z lešniki; Kuhinja naše družine
  • Brizgani piškoti; Recepti sestre Nikoline