Skoči direktno na recept za berlinske krofe
Recept za berlinske krofe z vaniljevo kremo! Berlinski krofi so v bistvu klasični krofi, samo da jih pečene prerežemo, napolnimo z vaniljevo kremo in nato pokrijemo z drugim delom prerezanega krofa. Poleg vaniljeve kreme lahko k nadevu dodamo tudi sveže jagode ali kakšno drugo sadje. Danes bomo pripravili berlinske krofe z domačo vaniljevo kremo in sladko smetano.

Recept za berlinske krofe z vaniljevo kremo
Čas priprave
Berlinski krofi so tudi odlična rešitev, če se nam klasični (pustni ) krofi ne posrečijo. Ko bomo krof prerezali in napolnili, se ne bo nič videlo, da naši krofki nimajo lepega belega obroča. Pripravili bomo tudi domačo vaniljevo kremo. Slike za slastne berlinske krofe je prispevala Mari Radej.
Sestavine za testo za berlinske krofe
- 1 kocka svežega kvasa
- 400 g bele moke ( lahko uporabimo namensko moko za kvašeno testo)
- 180 ml toplega mleka
- 40 g sladkorja
- 60 g masla
- 4 rumenjake
- ščepec soli
Kaj še potrebujemo za berlinske krofe?
- vaniljeva krema
- stepena sladka smetana
- po želji domača jagodna marmelada
- olje za cvrenje
Recept in navodila za berlinske krofe po korakih
- Kocko svežega kvasa nadrobimo v malo mlačnega mleka, dodamo žličko sladkorja in žličko moke, premešamo in počakamo da kvasec vzhaja.
- V posodo kuhinjskega robota presejemo moko, v sredini jamico in dodamo rumenjake, zmehčano maslo in prilijemo mlačno mleko. V jamico dodamo še vzhajan kvas in zamesimo gladko in svetleče testo.
- Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo da najmanj uro in pol vzhaja.
- Ko je testo primerno vzhajano, ga na rahlo pomokani deski razvaljamo približno 5 mm debelo.
- Iz testa s pomočjo okroglega modelčka izrežemo enakomerno velike kroge. Po želji lahko pripravimo tudi malo manjše berlinske krofe.
- Izrezane kroge spet pokrijemo in pustimo vzhajati.
- Ko krofki primerno narastejo, v široki ponvi segrejemo olje na 170 stopinj C. Krofe cvremo najprej pokrite približno 3 minute, nato posodo odkrijemo in jih odkrite cvremo še 3 minute.
- Krofe odlagamo na papirno brisačko in ko odteče odvečna maščoba, jih vodoravno prerežemo.
- Na spodnjim del krofa s pomočjo brizgalne vrečke nabrizgamo najprej vaniljevo kremo in čez še stepeno sladko smetano. Dodamo lahko tudi žličko jagodne marmelade ali na koščke narezane sveže jagode.
- Čez položimo drugi del krofa in ga potresemo s sladkorjem v prahu.
Sestavine za domačo vaniljevo kremo
- 1/2 l mleka
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 6 rumenjakov
- 50 g jedilnega škroba
- 50 g masla
- 45 g vanilje v prahu za torte
- sladka smetana za stepanje
Recept za vaniljevo kremo
- Mleko pristavimo na ogenj, dodamo sladkor in ga počasi zavremo.
- Posebej stepemo rumenjake, vaniljev sladkor in škrob (Gustin), da bomo lažje zmešali, prilijemo malo mleka.
- Ko mleko s sladkorjem zavre, posodo odstavimo z ognja in vmešamo mešanico z rumenjakom in vaniljev prah. Ves čas mešamo, kot da bi kuhali puding. Posodo postavimo nazaj na ogenj, ves čas mešamo, da se nam gosta krema ne prismodi.
- Ko dobimo gosto kremo, vmešamo zmehčano maslo, pazimo, da se enakomerno porazdeli.
- Za polnjenje berlinskih krofov lahko uporabimo tudi že pripravljeno vaniljevo kremo, odličen je tudi vaniljev puding, krema za kremšnite ali krema za princeske.
Hranilne vrednosti (na 100g) | Vaniljeva krema |
---|---|
Kalorije (kcal) | 192.51 |
Beljakovine (g) | 4.42 |
Maščobe (g) | 13.14 |
Ogljikovi hidrati (g) | 13.29 |