Madeira piškoti so okusna in tudi na oko privlačna sladica, ki jo sicer najpogosteje pripravljamo ob različnih prazničnih priložnostih. Vendar prave pekarice pečejo skozi celo leto in ne samo ob posebnih priložnostih.
Za pripravo madeira piškotov si bomo morali vzeti nekaj več časa, saj moramo najprej speči krhke maslene piškote, nato moramo pripraviti nadev, čokoladni preliv in šele na koncu piškote povaljamo v kokosu. Pri nadevu se lahko tudi malo poigramo, danes bomo pripravili nadev iz mletih orehov.
Madeira piškoti – recept po korakih
Za madeira piškote najprej spečemo piškote iz krhkega maslenega testa, nato bomo pripravili orehov nadev, s pomočjo katerega bomo skupaj zlepili po dva piškota. Nato bomo kekse pomočili v stopljeno čokolado in na koncu še povaljali po kokosu. Odlična sladica, ki jo lahko postrežemo vsak dan ali pa jo pripravimo ob posebnih priložnostih.
Sestavine za krhke maslene piškote
- 300 g moke
- 80 g sladkorja v prahu
- 200 g masla
- 2 rumenjaka
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
Sestavine za orehov nadev
- 300 ml mleka
- 60 g sladkorja v prahu
- 60 g zdrobljenih ali mletih maslenih piškotov
- 200 g mletih orehov
- naribana lupinica limone (1/2 limone)
- rum
Sestavine za piškotni obliv
- 150 g jedilne čokolade
- 2 žlici mleka
- 1 žlica masla
- kokos
Najprej spečemo krhke maslene piškote
- Najprej stepemo zmehčano maslo, sladkor v prahu, rumenjaka in moko v gladko piškotno testo.
- Testo oblikujemo v svaljek, ga zavijemo v folijo in za najmanj 3 ure postavimo v hladilnik.
- Ko je piškotno testo primerno ohlajeno, ga razvaljamo na približno 3 do 4 mm debelo. Iz razvaljanega testa s pomočjo modelčkov izrežemo okrogle piškote premera približno 4 do 5 cm.
- Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nežno preložimo izrezane piškote.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, piškote pečemo približno 12 minut, ostati morajo svetle barve.
- Ko so piškoti pečeni, jih pustimo na papirju za peko, da se počasi ohladijo.
Medtem ko se piškoti hladijo, pripravimo nadev
- Medtem ko se piškoti hladijo, pripravimo orehov nadev.
- Zmešamo mleko, sladkor v prahu in naribano limonino lupinico. Vse skupaj zavremo in prelijemo po mešanici mletih orehov in zdrobljenih maslenih piškotov.
- Mešanico dobro premešamo in po okusu dodamo rum, ter spet premešamo, da dobimo lepo mazljiv nadev.
- Orehov nadev ohladimo in nato z njim namažemo polovico piškotov in jih prekrijemo z drugo polovico piškotov. S pomočjo nadeva se bodo piškoti zlepili in lahko bomo nadaljevali z dekoracijo piškotov.
Na koncu madeira piškote pomočimo v čokoladni obliv in povaljamo po kokosu
- Nad paro raztopimo jedilno čokolado z mlekom. Ko se čokolada popolnoma raztopi, posodo odstavimo in vmešamo maslo.
- Vsak piškot posebej z robovom namočimo v raztopljeno čokolado in čez nekaj časa jih še povaljamo v kokosu.
- Piškote odlagamo na papir za peko in počakamo, da se čokolada popolnoma strdi. Madeira piškoti naj bodo ves čas v hladilniku, saj se bo drugače čokolada pričela topiti.