recepti za lunice

Rumovi polmeseci, lešnikovi polmeseci in limonine lunice

Recepti za lunice! Rumovi polmeseci, limonine lunice ali rumove lunice...poznamo kar nekaj imena za to odlično sladico. Vsi pa se strinjamo, da so lunice brezčasno in retro pecivo, ki ne sme manjkati ob različnih praznikih, najpogosteje jih pripravimo pri Božični peki. 

recepti za lunice
Rumove lunice Slika: Mari Radej

Recepti za lunice

Za lunice poznamo več receptov; pripravimo jih z lešniki, mandlji, čokolado ali orehi. Lunice prelijemo z različnimi prelivi, katerih osnova so sladkor v prahu, limonin sok in rum. Mislim da obstaja še veliko različic, ki mogoče še nikoli niso bile zapisane. 

Rumovi polmeseci

rumovi polmeseci
Rumovi polmeseci Slika: Mari Radej

Rumovi polmeseci, preliti z rumovim ledom ali rumovo glazuro so odlična sladica, naša glavna pekarica Mari Radej nas z njimi običajno razveseli za Božične praznike. Čeprav je recept videti preprost, je Mari opozorila, da moramo s testom, ki ga prelijemo s prelivom, ravnati skrajno previdno, če želimo da bodo polmeseci videti lepo. 

Sestavine za rumove polmesece

  • 120 g masla
  • 120 g sladkorja
  • 120 g moke
  • 3 jajca
  • 1 vaniljev sladkor
  • 50 g naribane čokolade
  • 1/2 pecilnega praška
  • 60 g orehov
  • malo cimeta
  • 1 žlica čokolade v prahu

Sestavine za rumov preliv

  • 1 dl ruma
  • 2 žlici vode
  • 120 g sladkorja v prahu

Recept po korakih za rumove polmesece

  1. Najprej ločimo rumenjake in beljake. 
  2. Dobro umešamo maslo in naribano čokolado. Nato izmenjaje dodajamo rumenjake in sladkor, ki smo mu primešali vaniljev sladkor in mešamo, da se masa speni.
  3. Moki primešamo pecilni prašek, mlete orehe in cimet. Iz beljakov stepemo trd sneg.
  4. Ko se maslena masa speni, dodamo trd beljakov sneg in po njem potresemo moko pomešamo s pecilnim praškom, mletimi orehi in cimetom.
  5. Pripravimo pekač, ki ga dobro namastimo. Testo enakomerno razgrnemo po pekaču za prst debelo. 
  6. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, pecivo pečemo od 20 do 25 minut.
  7. Medtem ko se pecivo peče, pripravimo rumov led. Sladkor v prahu presejemo, dodamo rum in toliko vroče vode, da dobimo gosto, še tekočo zmes.
  8. Ko je pecivo pečeno, ploščo obrnemo na desko in takoj prelijemo z rumovim prelivom. 
  9. Ko se rumov preliv strdi, s pomočjo modela v obliki lunice izrežemo polmesece, pomagamo si lahko tudi s kozarčkom ali modelom za krofe. 
  10. Namesto lunice lahko izrežemo tudi druge poljubne oblike. 
praznične rumove lunice
Rumove lunice in orehova rolada

Lešnikovi polmeseci s prelivom z okusom jagode

Za lešnikove polmesece je podoben recept kot za rumove polmesece, samo testo bomo pripravili z mletimi lešniki in pripravili jagodni preliv.

Sestavine za lešnikove polmesece

  • 120 g sladkorja v prahu
  • 60 g mletih lešnikov
  • 3 jajca
  • 120 g masla
  • 120 g bele moke
  • 50 g naribane čokolade
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • ščepec soli

Sestavine za jagodni led

  • sok 1 limone
  • 230 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice ruma
  •  nekaj kapljic živilske barve z okusom jagode

Recept po korakih za lešnikove polmesece

  1. Zmehčano maslo, sladkor, čokolado v prahu in rumenjake penasto umešamo. 
  2. Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo, dodamo mlete lešnike in dobro premešamo. Suhe sestavine vmešamo jajčno zmes, mešamo z najnižjo močjo električnega mešalca.
  3. Beljake s ščepcem soli stepemo v čvrst sneg in ga previdno vmešamo v testo.
  4. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Pripravimo malce globlji pekač in ga namastimo.
  5. Testo prelijemo v pekač in ga z lopatico poravnamo.
  6. Testo za lešnikove polmesece pečemo pri 180 stopinjah od 20 do 25 minut. 
  7. Medtem ko se pecivo peče, pripravimo preliv.  Sok ene limone precedimo in mu dodamo rum. Sladkor v prahu presejemo in mu nato počasi dodajamo limonin sok z rumom, na koncu dodamo še nekaj kapljic živilskega barvila z okusom jagode. Seveda lahko dodamo poljubno živilsko barvo, posebej kadar pripravljamo božične dobrote. 
  8. Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in nekoliko ohladimo, nato pečeno pecivo prelijemo s prelivom in pustimo, da se strdi. Nato s pomočjo modela izrežemo polmesece ali kakšne druge praznične like, če pecivo pripravljamo za Božične praznike. 

Recept za limonine lunice

limonine lunice
Limonine lunice Slika: Mari Radej

Limonine lunice, rumovi polmeseci, lešnikovi polmeseci ali rumove lunice. Kakor koli jih že imenujemo, se vsi strinjamo da je to retro in brezčasna sladica, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Današnji recept je namenjen za malce večjo količino, saj bomo iz sestavin dobili približno 60 lunic. 

Sestavine za limonine lunice

  • 240 g sladkorja
  • 240 g čokolade v prahu
  • 240 g bele moke
  • 240 g margarine
  • 6 jajc

Sestavine za limonin preliv

  • 240 g sladkorja v prahu
  • 5 žlic ruma
  • sveže iztisnjen sok ene limone

Recept za limonine lunice

  1. Penasto umešamo sladkor, čokolado v prahu in rumenjake, na koncu vmešamo zmehčano margarino.
  2. Iz beljakov stepemo trd sneg, ga dodamo v jajčno maso in po njem potresemo presejano moko.
  3. Vse sestavine stepemo v gladko maso.
  4. Globok pekač obložimo s papirjem za peko, pečico ogrejemo na 200 stopinj C.
  5. Maso enakomerno razporedimo po pekaču, pecivo pečemo 15 minut pri 200 stopinjah C. 
  6. Iz sladkorja v prahu, limoninega soka in ruma pripravimo preliv in ga prelijemo po vročem pecivu in takoj s pomočjo modelčka pričnemo izrezovati lunice. 
recepti za božične rumove polmesece
Recepti za Božične rumove polmesece in drugo drobno pecivo Slika: Mari Radej

Viri: Recepti za lunice

  • Rumovi polmeseci; Recepti sestre Nikoline
  • Sodobna kuharica iz leta 1974, rumov led

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja