panattone s suhim sadjem

Panettone s suhim sadjem

Panettone s suhim sadjem je tradicionalna italijanska sladica, ki jo najpogosteje pripravljajo v času Božičnih praznikov. Za panettone pripravimo rahlo, sladko kvašeno testo, ki mu dodamo suho sadje; rozine in kandirano sadje. Prvotni recept za panttone izvira iz okolice Milana in v dobesednem prevodi pomeni veliki kruh. Beseda panettone izvira iz italijanske besede panetto, kar pomeni majhen kruh, z dodano končnico “-one,” ki označuje nekaj velikega. 

panettone s suhim sadjem

Panettone s suhim sadjem

O izvoru in nastanku recepta za panettone kroži nekaj legend, najbolj poznana je ta, ki pravi, da je panettone ustvaril kuhar vojvode Ludovica il Mora Sforze v 15. stoletju. Ko je kuharju zmanjkalo sladic za božični večer, je njegov pomočnik Toni pripravil sladico iz ostankov moke, sladkorja, masla, jajc in suhega sadja. Gostom je bila sladica tako všeč, da so jo poimenovali Pan di Toni ali Tonijev kruh. 

recept za panettone

 

 

Sestavine za panettone s suhim sadjem

Tradicionalna izdelava panettoneja je bila sprva dolgotrajna, saj je zahtevala več dni vzhajanja in natančne postopke. V 20. stoletju sta podjetji Motta in Alemagna poenostavili proizvodni proces, kar je omogočilo množično proizvodnjo in prodajo sladice po celem svetu. Namesto kvašenega testa, lahko za pripravo sladice uporabimo tudi droži, seveda se s tem postopkom priprava podaljša za dva dni. 

Sestavine za kvašeno testo in premaz panettone

  • 500 g bele moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 1/8 mlačnega mleka
  • 6 rumenjakov
  • 200 g masla ogretega na sobno temperaturo
  • ščepec soli, mletih klinčkov in ščepec cimeta
  • 75 g kandirane lupinice limone (citronata)
  • 75 g kandirane lupinice pomaranče (oranžata)
  • 50 g kandiranih rdečih višenj
  • 100 g rozin
  • 1 rumenjak za premaz

Recept po korakih za panettone

  1. Moko presejemo v posodo, naredimo jamico, dodamo zdrobljen kvas in ga zmešamo z žlico sladkorja in polovico mlačnega mleka. Pokrijemo in pustimo kvasec vzhajati približno pol ure.
  2. Ko kvasec vzhaja, dodamo preostalo mleko in rumenjake, drobno narezano maslo, ščepec soli, mletih klinčkov in ščepec cimeta. S pomočjo kuhinjskega robota zamesimo gladko testo, ki mora odstopati od sten posode. kako zamesimo testo za panettone
  3. Testo pokrijemo in ga pustimo v toplem prostoru vzhajati približno 1 uro, da se testo podvoji.
  4. Kandirane lupinice in višnje narežemo na majhne kocke. Pripravimo tudi rozine.
  5. Če nimamo modela za panettone, lahko uporabimo navaden model za narastke, premera 20 cm. Rob modela obložimo s širokimi trakovi papirja za peko in konce spnemo s sponkami. Model namastimo in potresemo z moko. panettone z rozinami
  6. Ko je testo primerno vzhajano, ga zvrnemo na pomokano delovno površino, ga nekoliko sploščimo in po njem razporedimo na drobne kocke narezano kandirano sadje in rozine. Sadje z rokami previdno vmesimo v testo. italijanski božični kruh panettone
  7. Tako pripravljeno testo preložimo v model, ki ga moramo napolniti do približno dveh tretjin. Pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro.  koliko časa vzhajamo testo za panattone
  8. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C. Pnattone po vrhu križno zarežemo in premažemo s stepenim rumenjakom. Panettone pečemo pri 200 stopinjah C približno 45 minut. recept za panattone
  9. Ko je panettone pečen, ga ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu, ali pa ga oblijemo s stopljeno čokolado, lahko pa ga tudi drugače dekoriramo. najboljši panattone

Mogoče vas bodo zanimali še drugi recepti za Božične sladice

recepti za sladice

Beljakov kolač s suhim sadjem

Pecivo iz beljakov in suhega sadja

Pehtranova potica

pehtranova potica

Potratna potica

potratna potica

Izbor potic z različnimi nadevi po receptih Mari Radej

recepti za potice

Linški piškoti

linški piškoti

Ruske kape

ruske kape

Breskvice

breskvice