Home » Mehki kruh z drožmi, mlekom in maslom – puhast domači recept
28 marca, 2025 Aktualno , Kruh , Recepti z drožmi
Mehki kruh z drožmi, mlekom in maslom – puhast domači recept
Diši po domačem! Ta beli kruh z drožmi je izjemno mehak, saj vsebuje mleko in kanček masla, ki poskrbita za prijeten okus, mehko sredico in čudovito zapečeno skorjo. Idealna izbira za vse, ki obožujejo nežne, puhasto vzhajane kruhe, ki ostanejo sveži več dni. Več o peki z drožmi poglej TUKAJ!
Mehki kruh z drožmi, mlekom in maslom – domača puhasta poslastica 🕒 Čas priprave ⏳ Čas vzhajanja 🔥 Čas peke 👩🍳 Avtor 📅 Datum objave 30 min 10–12 ur 50 min Karmen Valant 27. marec 2025
Sestavine za kruh z drožmi600 g bele pšenične moke (tip 500) 120 g aktivnih droži (100 % hidratacija) 180 ml vode (sobne temperature) 180 ml mleka (sobne temperature) 20 g stopljenega masla 12 g soli 10 g medu (za zlato zapečeno skorjico) Postopek priprave: Zmešaj droži, mleko, vodo in med. Mešaj, dokler se droži popolnoma raztopijo.Dodaj moko in premešaj. Dobiti moraš lepljivo, grobo testo. Pusti počivati 30 do 60 minut (avtoliza). Dodaj sol in maslo. Dobro vgneti sol in stopljeno maslo da se vse sestavine dobro povežejo, nato dodaj še žlico medu.Prvo vzhajanje Vzhajaj 4–6 ur na sobni temperaturi, vsakih 45 minut naredi raztege in prepogibe.Predoblikovanje Položi testo na pult, oblikuj testo v hlebček in pusti 20 minut. Končno oblikovanje in hladno vzhajanje Oblikuj v hlebec, položi v pomokan vzhajalni model in vzhajaj v hladilniku 8–12 ur, najbolje čez noč.Peka kruha z drožmi Litoželezno posodo segrevaj 30 minut pri 240 stopinjah C. Kruh z drožmi pečemo najprej 30 minut pokrito pri 240 °C, nato še 20 minut odkrito pri 220 °C. Hlajenje Kruh ohlajaj na rešetki vsaj 1 uro, če želiš hrustljavo skorjico, kruha ne pokrivaj. Priporočam reepte za peko z drožmi Ne prezri TOP aktualnih receptov⚡ Energijska vrednost 🍞 Ogljikovi hidrati 💪 Beljakovine 🧈 Maščobe 🌾 Vlaknine 230 kcal 42 g 7 g 3 g 2
★ ★ ★ ★ ★ Ocenite recept!