kruh z drožmi recept

Mehki kruh z drožmi, mlekom in maslom – puhast domači recept

Diši po domačem! Ta beli kruh z drožmi je izjemno mehak, saj vsebuje mleko in kanček masla, ki poskrbita za prijeten okus, mehko sredico in čudovito zapečeno skorjo. Idealna izbira za vse, ki obožujejo nežne, puhasto vzhajane kruhe, ki ostanejo sveži več dni. Več o peki z drožmi poglej TUKAJ!

kruh z drožmi recept

Mehki kruh z drožmi, mlekom in maslom – domača puhasta poslastica

🕒 Čas priprave⏳ Čas vzhajanja🔥 Čas peke👩‍🍳 Avtor📅 Datum objave
30 min10–12 ur50 minKarmen Valant27. marec 2025

Sestavine za kruh z drožmi

  • 600 g bele pšenične moke (tip 500)
  • 120 g aktivnih droži (100 % hidratacija)
  • 180 ml vode (sobne temperature)
  • 180 ml mleka (sobne temperature)
  • 20 g stopljenega masla
  • 12 g soli
  • 10 g medu (za zlato zapečeno skorjico)

Postopek priprave:

  1. Zmešaj droži, mleko, vodo in med.
    Mešaj, dokler se droži popolnoma raztopijo.
  2. Dodaj moko in premešaj.
    Dobiti moraš lepljivo, grobo testo. Pusti počivati 30 do 60 minut (avtoliza). testo za kruh z drožmi
  3. Dodaj sol in maslo.
    Dobro vgneti sol in stopljeno maslo da se vse sestavine dobro povežejo, nato dodaj še žlico medu.droži mleko maslo med
  4. Prvo vzhajanje 
    koliko časa vzhajamo testo z drožmiVzhajaj 4–6 ur na sobni temperaturi, vsakih 45 minut naredi raztege in prepogibe.
  5. Predoblikovanje 
    Položi testo na pult, oblikuj testo v hlebček in pusti 20 minut. oblikovanje testa z drožmi
  6. Končno oblikovanje in hladno vzhajanje
    Oblikuj v hlebec, položi v pomokan vzhajalni model in vzhajaj v hladilniku 8–12 ur, najbolje čez noč.
  7. Peka kruha z drožmi
    Litoželezno posodo segrevaj 30 minut pri 240 stopinjah C. kruh z drožmi pečemo najprej v pokriti litoželezni posodi
  8. Kruh z drožmi pečemo najprej 30 minut pokrito pri 240 °C, nato še 20 minut odkrito pri 220 °C. kruh z drožmi pečen v litoželezni posodi
  9. Hlajenje
    Kruh ohlajaj na rešetki vsaj 1 uro, če želiš hrustljavo skorjico, kruha ne pokrivaj. kako dosežemo hrustljavo skorjico pri kruhu z drožmi

Priporočam reepte za peko z drožmi

Ne prezri TOP aktualnih receptov

⚡ Energijska vrednost🍞 Ogljikovi hidrati💪 Beljakovine🧈 Maščobe🌾 Vlaknine
230 kcal42 g7 g3 g
           

Ocenite recept!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja