Ocvirkova pogača z drožmi je slastna, mastna in izredno okusna slana pogača. Vse pekovske izdelke običajno pripravljam z drožmi, zato sem poskusila pripraviti s kislim testom tudi ocvirkovko. Recept za ocvirkovo pogačo, kjer testo pripravimo klasično z kvasom, najdete na tej POVEZAVI.
Ocvirkova pogača, tudi ocvirkovka ali špehovka, se že dolgo tradicionalno pripravlja na debeli četrtek, to je dan pred pustnim vikendom in je menda praznik debeluhov.
Ocvirkova pogača z drožmi
Čas priprave
Ocvirkova pogača je nasitna in kalorična, zato si jo privoščimo samo občasno. Če smo občutljivi na gluten, jo lahko pripravimo z brezglutensko moko in z drožmi. Več o receptih z drožmi si lahko pogledate TUKAJ!
Sestavine za ocvirkovo pogačo z drožmi
Sestavine za testo z drožmi
- 300 g pšenične moke (ki jo lahko nadomestimo tudi z brezglutensko moko)
- 100 g aktivnih droži
- 180 ml mlačne vode
- 5 g soli
- 1 žlička sladkorja
- 1 svinjske masti
Sestavine za ocvirkov nadev
- 80 g ocvirkov ali več po želji ( več o pripravi ocvirkov POGLEJ TUKAJ!)
- 4 stroki česna
- poper in sol po okusu
- 1 jajce
- 1 žlica masla
Recept po korakih za ocvirkovo pogačo z drožmi
- V posodo kuhinjskega robota stresemo moko, dodamo mlačno vodo in malo sladkorja. Pregnetemo, pustimo počivati 30 minut in nato vgnetemo vzhajane droži, žlico svinjske masti in sol.
- Vse skupaj zgnetemo v elastično testo, ga pokrijemo in pustimo 30 minut počivati, nato po želji naredimo prepogibe in prepotege testa, ni pa nujno potrebno.
- Testo položimo v posodo za vzhajanje in jo 5 ur pustimo na sobni temperaturi. Testo nato čez noč postavimo v hladilnik.
- S pripravo nadaljujemo naslednji dan. Najprej v posodi razgrejemo ocvirke, jaz sem dala polovico suhih narezanih ocvirkov in polovico malo večjih ocvirkov v masti.
- Ko se ocvirki razgrejejo, dodamo strt česen in premešamo, pustimo da se nadev ohladi.
- Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v poljubno obliko, na debelino približno 5mm. jaz sem testo razvaljala ali bolj razvlekla v podobno obliko, kot pripravim testo za pico.
- Razvaljano testo položimo na papir za peko in preložimo na pekač.
- Na testo na debelo nanesemo ocvirkov nadev, čez pa prelijemo razžvrkljano jajce, v katerega smo vmešali stopljeno maslo. Nadev še popramo in pogača je pripravljena za peko.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, ocvirkovo pogačo z drožmi pečemo od 40 minut, da se robovi hrustljavo zapečejo.
- Ko je ocvirkovka pečena, jo ohladimo in nato narežemo na trikotnike in takoj postrežemo.
- Pri nas se je lotimo še rahlo tople, saj je takrat najbolj slastna.
Prehranske vrednosti ocvirkove pogače z drožmi
Sestavina | Količina (g/ml) | Kalorije (kcal) | Beljakovine (g) | Maščobe (g) | Ogljikovi hidrati (g) |
---|---|---|---|---|---|
Pšenična moka | 300 | 1050 | 30 | 3 | 219 |
Aktivne droži | 100 | 100 | 3 | 0.3 | 20 |
Voda | 180 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Sol | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Sladkor | 5 | 20 | 0 | 0 | 5 |
Svinjska mast | 10 | 90 | 0 | 10 | 0 |
Ocvirki | 80 | 576 | 43 | 58 | 0 |
Česen | 12 | 16 | 0.8 | 0 | 3 |
Poper | 2 | 5 | 0.2 | 0.6 | 1 |
Jajce | 50 | 70 | 6 | 5 | 1 |
Maslo | 10 | 72 | 0.1 | 8 | 0.1 |
Pogosta vprašanja o ocvirkovi pogači z drožmi
Kaj so droži in zakaj jih uporabljamo pri peki?
Droži so naravno vzhajalno sredstvo iz moke in vode, kjer divje kvasovke in mlečnokislinske bakterije fermentirajo ter pomagajo testu vzhajati. Uporabljamo jih pri peki, ker izboljšajo okus, teksturo, prebavljivost in podaljšajo obstojnost pekovskih izdelkov.
Ali lahko ocvirkovo pogačo pripravim brez droži?
Da, lahko jo pripraviš tudi s klasičnim pekovskim kvasom, pripravite pa lahko tudi ocvirkovo potico.Recept najdeš na tej POVEZAVI.Kako dolgo traja vzhajanje testa z drožmi?
Testo potrebuje daljši čas vzhajanja kot pri uporabi kvasa – običajno okoli 5 ur na sobni temperaturi in nato še čez noč v hladilniku.Ali lahko uporabim brezglutensko moko?
Seveda! Ocvirkovo pogačo lahko pripraviš z brezglutensko moko, vendar je tekstura nekoliko drugačna, saj droži z brezglutensko moko ne tvori enake strukture kot pri pšenični moki.Zakaj je moja ocvirkova pogača z drožmi preveč zbita?
Razlogov je več: testo morda ni dovolj vzhajalo, ni bilo pravilno pregneteno ali pa je bilo preveč mokro/suho. Pomembno je, da testo dolgo in pravilno fermentira.Kako pripravim ocvirke za pogačo?
Ocvirke lahko nasekljaš na manjše koščke in jih popečeš na nizki temperaturi, da se raztopi odvečna maščoba in postanejo hrustljavi.Zakaj dodajamo česen in maslo v nadev?
Česen okrepi okus ocvirkov, maslo pa doda bogatost in rahlost nadeva.Ali lahko ocvirkovo pogačo spečem v naprej?
Da, vendar je najboljša sveža. Če jo spečeš vnaprej, jo lahko pred serviranjem rahlo pogreješ v pečici pri 150 °C za nekaj minut.Kako dolgo lahko shranjujem ocvirkovo pogačo?
Najboljša je sveža, vendar jo lahko hraniš do 2 dni v zaprti posodi na sobni temperaturi ali pa jo zamrzneš.Ali lahko ocvirkov nadev zamenjam z drugo sestavino?
Seveda! Namesto ocvirkov lahko uporabite na kocke narezano panceto, prekajeno slanino ali celo sir za drugačen okus.Ali lahko testo pripravim vnaprej?
Da, testo lahko pripraviš vnaprej in ga vzhajaš v hladilniku do 24 ur. To bo okrepilo okus in izboljšalo teksturo.Kako vem, da so moje droži dovolj močne za peko?
Droži so pripravljene, ko v nekaj urah podvojijo volumen in so polne mehurčkov. Lahko narediš preizkus – žličko droži daš v kozarec vode, če priplavajo na vrh, tako pripravljene za uporabo.Zakaj je pomembno, da testo nekajkrat prepognemo?
Prepogibanje testa izboljša strukturo, okrepi gluten in poskrbi, da bo pogača bolj rahla in zračna.Kakšna naj bo temperatura pečice?
Pečico segrej na 180–200 °C. Če želiš bolj hrustljavo skorjo, lahko prvih 10 minut pečeš na višji temperaturi, nato pa jo znižaš.Zakaj ocvirkovo pogačo premažemo z jajcem in maslom?
Ta premaz doda zlato rjavo barvo in hrustljavo skorjo ter poskrbi za bogatejši okus.Ali lahko ocvirkovo pogačo spečem v litoželezni ponvi?
Da, peka v litoželezni ponvi poskrbi za še bolj hrustljavo dno in bolj enakomerno peko.
Priporočam ogled receptov z drožmi
Orehovi rogljički z drožmi
Kajzerice z drožmi
Krofi z drožmi
Orehova potica z drožmi


