Orehova potica

Orehova potica je med najbolj prepoznavnimi slovenskimi sladicami. Leta 2021 je bila potica z orehovim nadevom vpisana v register zajamčenih tradicionalnih posebnosti. Zaščitena Slovenska potica je lahko pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi. To so orehov nadev, orehov nadev z rozinami, rozinov nadev, pehtranov in pehtranov nadev s skuto. Zaščitena slovenska orehova potica mora biti pečena v potičniku, to je tradicionalen pekač za potico, okrogel in z luknjo v sredini. Orehovo potico lahko spečemo tudi v pekaču.

Orehova potica ima bogato zgodovino in se je tudi najpogosteje pripravljala. Orehova potica pečena v potičniku ima tudi močno simbolično sporočilo. S trenjem orehov, naj bi po starodavnem izročilu trli tudi svoje težave. Okrogla oblika potice simbolizira popolnost in neskončnost. V preteklosti gospodinje niso imele vedno na razpolago vseh sestavin za bogato orehovo potico, zato so potico pripravljale z različnimi drugimi nadevi. Zaradi iznajdljivosti gospodinj poznamo v Sloveniji več kot 50 različnih potic. 

orehova potica
Orehova potica pečena v potičniku Slika: Mari Radej

Orehova potica

Orehovo potico najpogosteje pečemo v pekaču, danes pa bomo spekli pravo tradicionalno slovensko potico, ki se vedno peče v potičniku. Slike je prispevala Mari Radej, ki nas ob večjih praznikih vedno razveseli z nepozabno orehovo potico.

Orehova potica pečena v potičniku po korakih

Preden se lotimo peke potice, si pripravimo vse sestavine ki jih bomo potrebovali in jih ogrejemo na sobno temperaturo. Testo običajno pripravljamo s svežim kvasom, pripravimo pa ga lahko tudi s suhim kvasom ali pripravimo testo z drožmi. Previdni moramo biti pri izbiri moke, če imamo možnost, uporabimo domačo belo moko.

Če moko hranimo v papirnati vrečki, je pogosto zbita, zato jo moramo pred uporabo presejati. Ko pripravljamo testo, pazimo, da dodamo maščobo vedno na koncu, saj bomo drugače onemogočili rast kvasovk in potica ne bo vzhajala.

Katere sestavine potrebujmo za peko orehove potice?

Vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za peko orehove potice že nekaj ur prej postavimo na kuhinjski pult, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Kvasni nastavek lahko pripravimo že dan prej, tako da v mleko dodamo ščepec soli, nadrobimo kvas, premešamo in pustimo počivati čez noč. Tako pripravljen kvasec bo puhast, testo pa bolj enakomerno.

Sestavine za kvasec:

 • 8 dag kvasa
 • 8 žlic mlačnega mleka
 • 4 žlice moke
 • 2 žlički sladkorja

Sestavine za kvašeno testo:

 • 1, 2 kg bele moke (najboljša je bela pšenična moka TIP 400 ali TIP 500)
 • 6 rumenjakov
 • 200 g  masla
 • 200 g sladkorja 
 • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
 • 4 žlice ruma
 • naribana limonina lupinica
 • 2 majhni žlički soli
 • 5 dcl mleka
 • 4 žlice kisle smetane

Sestavine za orehov nadev:

 • 1 kg mletih orehov
 • 1 žlička mlete prave kave
 • naribana limonina lupinica
 • za noževo konico mletih klinčkov in cimeta
 • 4 rumenjaki
 • 4 beljaki
 • 400 g sladkorja
 • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
 • 240 g masla
 • 1/2 l vrelega mleka
 • 4 žlice ruma
 • 75 dag rozin; namočimo jih v 4 žlice ruma
 • sladkor v prahu za posip

Kako pripravimo kvasec za orehovo potico?

V mlačno mleko zdrobimo kvasec, dodamo moko in sladkor, pokrijemo in postavimo na toplo mesto da vzhaja. Če pripravljamo kvasec že prejšnji dan, dodamo v hladno mleko malo soli, nadrobimo kvas, pokrijemo in pustimo čez noč.

Kako zamesimo testo za orehovo potico?

Moko postavimo na toplo in jo presejemo. Medtem ko kvasec vzhaja, penasto umešamo maslo, rumenjake in sladkor. Dodamo naribano limonino lupinico in prilijemo rum. V moko naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvasec, ob strani moke natresemo sol. Nato v jamico zlijemo penasto umešamo masleno mešanico.

Pričnemo stepati in vmes počasi prilivamo mleko. Testo mesimo toliko časa, da se testo lepo loči od posode. Testo lahko zamesimo tudi s pomočjo robota, kar nam bo precej olajšalo delo. Testo nato potresemo z moko, pokrijemo in pustimo na toplem mestu da najmanj eno uro in pol vzhaja.

Koliko časa mora vzhajati testo za potico?

Testo včasih potrebuje manj ali več časa da vzhaja toliko, da je testo primerno za peko. Delajmo z občutkom, testo mora narasti na dvakratni obseg. Čeprav želimo da bi testo čimprej vzhajajo, ga nikar ne postavljamo na radiator, dovolj bo, če posodo pokrijemo s folijo in pustimo v toplem prostoru.

Če je testo premalo vzhajano, bo potica med peko razpokala, če pa je preveč vzhajano testo, pa bo potica med peko upadla.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo orehov nadev

Medtem ko kvašeno testo za orehovo potico vzhaja, pripravimo orehov nadev. Najprej mletim orehom primešamo pravo kavo in dodamo tekoče maslo. Prilijemo vrelo mleko, samo toliko, da dobimo gost nadev. Orehov nadev pustimo pol ur počivati na toplem. Tik preden nadev namažemo na testo, mu dodamo rumenjake, trd sneg iz beljakov, sladkor in rum. Maso dobro premešamo, če je pregosta dodamo malo mleka, če je preredka pa dodamo malo mletih orehov.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo tudi rozine. Prelijemo jih z vrelo vodo, lahko tudi pustimo da kakšno minuto vrejo. Nato vodo odlijemo in čez rozine prelijemo rum, ter jih odcedimo tik preden jih potresemo po testu. V potico nikoli ne dajemo suhih rozin!

Tudi pri pripravi nadeva moramo biti previdni. Če bomo na testo namazali preveč nadeva, se potica med peko ne bo dvignila, pač pa ostala nizka in trda. Prav tako ne smemo pripraviti preveč moker nadev, saj se bo nadev med peko luščil od testa in bodo v potici luknje. Nadev mora biti enake temperature kot testo, saj bomo potico drugače prehladili.

Kako razvaljamo testo, namažemo nadev in zvijemo potico?

razvaljano testo za orehovo potico
Ko je testo vzhajano ga na pomokanem prtu razvaljamo, testa ne vlečemo, pač pa valjamo samo s težo valjarja. Slika: Mari Radej

Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokano delovno površino in razvaljamo. Testa ne vlečemo, pač pa ga valjamo samo s težo valjarja. Na razvaljano testo namažemo pripravljen orehov nadev in čez potresemo odcejene rozine.

Namazano testo tesno zvijemo v potico in položimo v potičnik, ki smo ga prej namastili z maslom. Potico takoj večkrat prebodemo in poravnamo.  Potičnik postavimo na toplo mesto, da potica še enkrat vzhaja, kar traja najmanj 1 uro in pol.

orehova potica recept
Ko je testo prvič vzhajano, ga razvaljamo, namažemo z nadevom in zvijemo v potico. Zvito potico položimo v namaščen potičnik, prebodemo in pustimo še enkrat vzhajati. Slika: Mari Radej

Koliko časa pečemo orehovo potico?

Ko je potica vzhajana, jo premažemo s kislo smetano ali razžvrkljanim jajcem. Pečico ogrejemo na na 220 stopinj C, ko pa potico postavimo vanjo, temperaturo znižamo na 180 do 200 stopinj C. Potico pečemo približno 1 uro in pol, odvisno od debeline in teže nadeva.

Če je potica močno vzhajana, jo najprej pečemo pri malo višji temperaturi, če pa ni dovolj vzhajana, pa na začetku pečemo na nižji temperaturi. Če imamo občutek, da se potica po vrhu preveč žge, jo lahko pokrijemo z folijo.

Ko je potica pečena, jo premažemo z oljem in jo čez 5 minut obrnemo na desko, pokrijemo in pustimo da se počasi ohladi. Ko se potica ohladi, jo potresemo s sladkorjem v prahu, razrežemo jo naslednji dan.

orehova potica pečena v potičniku
Orehovo potico pečemo v vnaprej ogreti pečici od 1 uro do 1 1/2 ure. Ko je pečena jo dobro ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu. Slika: Mari Radej