brezglutenska orehova potica z drožmi

🍞 Brezglutenska orehova potica z drožmi – tradicionalno s sodobnim pridihom

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Tradicionalna orehova potica dobi sodoben preobrat – pripravljena je brez glutena, vzhajana z drožmi in pečena v klasičnem potičniku. Peka z drožmi zahteva nekaj potrpljenja, še posebej pa to velja za peko orehove potice. Danes bom orehovo potico pripravila z brezglutensko moko in z drožmi. Testo z drožmi za potico sem že pripravila z navadno belo moko, z brezglutensko pa to počnem prvič. Pogosto pečem kruh z drožmi z brezglutensko moko in vem, da so lahko pri vzhajanju pogosto težave, saj se moka brez glutena obnaša malo drugače. TUKAJ si oglej recept za tradicionalno orehovo potico!

brezglutenska orehova potica z drožmi

📌 Lastnostℹ️ Podatek
⏱️ Čas priprave45 minut + vzhajanje čez noč
🔥 Čas peke60 minut 
🌡️ Temperatura190 °C, nato 180 °C
🍽️ Število porcij10–12 kosov
🌾 Brez glutenaDa ✅
🥛 Mlečni izdelkiDa (smetana, maslo)

🍞 Brezglutenska orehova potica z drožmi  – recept po korakih s slikami postopka

⏳ Čas priprave🕒 Skupni čas🍽️ Energijska vrednost (1 kos)👩‍🍳 Avtor
45 minut + vzhajanje (8-12 ur, čez noč) in še 5 ur pred pekoPribl. 1 ura 45 minut (brez vzhajanja)~340 kcalKarmen Valant

🧺 Sestavine za brezglutensko orehovo potico z drožmi

Sestavine za brezglutensko testo

  • 300 g brezglutenske moke 
  • 150 g aktivnih droži
  • 150 g sladke smetane
  • 2 rumenjaka
  • 40 g sladkorja
  • 40 g zmehčanega masla
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 15 g ruma
  • naribana lupinica bio limone

Sestavine za orehov nadev

  • 400 g mletih orehov
  • 200 ml sladke smetane
  • 25 g sladkorja (v smetani)
  • 2 beljaka
  • 20 g sladkorja (za beljake – sneg)

🥣 Navodila za pripravo po korakih

1. Priprava brezglutenskega testa z drožmi

  • Posebej zmešamo droži, sladko smetano, rumenjaka, sladkor, vanilijo, rum in limonino lupinico. Jaz sem uporabila navaden drožni nastavek, lahko pa posebej pripravite  brezgutenske droži. (Glej navodila spodaj)
  • Brezglutensko moko presejemo, prilijemo mešanico z drožmi, pregnetemo in na koncu dodamo zmehčano maslo.
  • Zamesimo mehko testo, ga pustimo pol ure počivati in ga nato še enkrat pregnetemo in oblikujemo v hlebček. 
  • Testo z drožmi pustimo vzhajati najmanj 8 ur na sobni temperaturi, najbolje če testo čez noč postavimo v haldilnik. orehova potica z drožmi pečena v potičniku

2. Priprava orehovega nadeva

  • Smetano s sladkorjem segrejemo in prelijemo čez orehe. Ohladimo. orehov nadev za brezglutensko orehovo potico
  • Stepemo beljake v čvrst sneg, sladkamo in zamešamo v nadev.

3. Nadev in zavijanje potice, drugo vzhajanje

  • Testo razvaljamo, namažemo z nadevom, tesno zvijemo in položimo v namaščen potičnik.zavijanje orehove potice
  • Pokrito vzhajamo še od 3 do 5 ur, potica v potičniku mora narasti še za najmanj 30 do 40%. 

orehova potica brez glutena recept

4. Peka brezglutenske potice z drožmi

  • Brezglutensko potico z drožmi pečemo 20 minut na 190 °C, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj C in pečemo še 40 minut. potica brez glutena z drožmi
  • Proti koncu pečenja potico pokrijemo s folijo, da se ne preveč zapeče. orehova potica brez glutena z drožmi pečena v potičniku
  • Po peki ohlajamo 10 minut v modelu, nato jo obrnemo, ohladimo in potresemo v sladkorjem v prahu in narežemo. 

koliko časa pečemo potico z drožmi

orehova potica brez glutena narezana

🧪 Kratka navodila: Kako pripravimo droži brez glutena

  1. Začetek (dan 1): Zmešajte 50 g brezglutenske moke (npr. ajdove, riževe ali prosene) s 50 ml mlačne vode. Pokrijte z gazo in pustite na sobni temperaturi.
  2. Hranjenje (dnevi 2–6): Vsak dan odvzemite polovico mase in dodajte 50 g moke + 50 ml vode. Mešajte in pustite stati.
  3. Uporaba (dan 6–7): Ko droži lepo narastejo, dišijo prijetno kislo in tvorijo mehurčke, tako pripravljene za uporabo.

Za recept uporabite 150 g aktivnih droži, ki jih nahranite 8–12 ur pred uporabo .


🎯 Nasveti:

  • Uporabite dobro namazan in pomokan potičnik.
  • Testo naj bo mehko, vendar ne tekoče.
  • Za več arome dodajte ščepec cimeta v nadev.

Ne spreglej TOP aktualnih receptov

           

Ocenite recept!

Brezglutenska orehova potica z drožmi

Avtorica:

Mehka, aromatična in popolnoma brezglutenska orehova potica z naravno vzhajanim testom iz droži. Tradicionalen okus v sodobni brezglutenski različici, idealna za praznike!

Brezglutenska orehova potica z drožmi

Sestavine

  • 300 g brezglutenske moke
  • 150 g aktivnih droži
  • 150 g sladke smetane
  • 2 rumenjaka
  • 40 g sladkorja
  • 40 g zmehčanega masla
  • 1 vaniljev sladkor
  • 15 g ruma
  • naribana limonina lupinica
  • 400 g mletih orehov
  • 200 ml sladke smetane
  • 25 g sladkorja (v smetano)
  • 2 beljaka
  • 20 g sladkorja (v beljake)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja