Tradicionalna orehova potica dobi sodoben preobrat – pripravljena je brez glutena, vzhajana z drožmi in pečena v klasičnem potičniku. Peka z drožmi zahteva nekaj potrpljenja, še posebej pa to velja za peko orehove potice. Danes bom orehovo potico pripravila z brezglutensko moko in z drožmi. Testo z drožmi za potico sem že pripravila z navadno belo moko, z brezglutensko pa to počnem prvič. Pogosto pečem kruh z drožmi z brezglutensko moko in vem, da so lahko pri vzhajanju pogosto težave, saj se moka brez glutena obnaša malo drugače. TUKAJ si oglej recept za tradicionalno orehovo potico!
📌 Lastnost | ℹ️ Podatek |
---|---|
⏱️ Čas priprave | 45 minut + vzhajanje čez noč |
🔥 Čas peke | 60 minut |
🌡️ Temperatura | 190 °C, nato 180 °C |
🍽️ Število porcij | 10–12 kosov |
🌾 Brez glutena | Da ✅ |
🥛 Mlečni izdelki | Da (smetana, maslo) |
🍞 Brezglutenska orehova potica z drožmi – recept po korakih s slikami postopka
⏳ Čas priprave | 🕒 Skupni čas | 🍽️ Energijska vrednost (1 kos) | 👩🍳 Avtor |
---|---|---|---|
45 minut + vzhajanje (8-12 ur, čez noč) in še 5 ur pred peko | Pribl. 1 ura 45 minut (brez vzhajanja) | ~340 kcal | Karmen Valant |
🧺 Sestavine za brezglutensko orehovo potico z drožmi
Sestavine za brezglutensko testo
- 300 g brezglutenske moke
- 150 g aktivnih droži
- 150 g sladke smetane
- 2 rumenjaka
- 40 g sladkorja
- 40 g zmehčanega masla
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 15 g ruma
- naribana lupinica bio limone
Sestavine za orehov nadev
- 400 g mletih orehov
- 200 ml sladke smetane
- 25 g sladkorja (v smetani)
- 2 beljaka
- 20 g sladkorja (za beljake – sneg)
🥣 Navodila za pripravo po korakih
1. Priprava brezglutenskega testa z drožmi
- Posebej zmešamo droži, sladko smetano, rumenjaka, sladkor, vanilijo, rum in limonino lupinico. Jaz sem uporabila navaden drožni nastavek, lahko pa posebej pripravite brezgutenske droži. (Glej navodila spodaj)
- Brezglutensko moko presejemo, prilijemo mešanico z drožmi, pregnetemo in na koncu dodamo zmehčano maslo.
- Zamesimo mehko testo, ga pustimo pol ure počivati in ga nato še enkrat pregnetemo in oblikujemo v hlebček.
- Testo z drožmi pustimo vzhajati najmanj 8 ur na sobni temperaturi, najbolje če testo čez noč postavimo v haldilnik.
2. Priprava orehovega nadeva
- Smetano s sladkorjem segrejemo in prelijemo čez orehe. Ohladimo.
- Stepemo beljake v čvrst sneg, sladkamo in zamešamo v nadev.
3. Nadev in zavijanje potice, drugo vzhajanje
- Testo razvaljamo, namažemo z nadevom, tesno zvijemo in položimo v namaščen potičnik.
- Pokrito vzhajamo še od 3 do 5 ur, potica v potičniku mora narasti še za najmanj 30 do 40%.
4. Peka brezglutenske potice z drožmi
- Brezglutensko potico z drožmi pečemo 20 minut na 190 °C, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj C in pečemo še 40 minut.
- Proti koncu pečenja potico pokrijemo s folijo, da se ne preveč zapeče.
- Po peki ohlajamo 10 minut v modelu, nato jo obrnemo, ohladimo in potresemo v sladkorjem v prahu in narežemo.
🧪 Kratka navodila: Kako pripravimo droži brez glutena
- Začetek (dan 1): Zmešajte 50 g brezglutenske moke (npr. ajdove, riževe ali prosene) s 50 ml mlačne vode. Pokrijte z gazo in pustite na sobni temperaturi.
- Hranjenje (dnevi 2–6): Vsak dan odvzemite polovico mase in dodajte 50 g moke + 50 ml vode. Mešajte in pustite stati.
- Uporaba (dan 6–7): Ko droži lepo narastejo, dišijo prijetno kislo in tvorijo mehurčke, tako pripravljene za uporabo.
Za recept uporabite 150 g aktivnih droži, ki jih nahranite 8–12 ur pred uporabo .
🎯 Nasveti:
- Uporabite dobro namazan in pomokan potičnik.
- Testo naj bo mehko, vendar ne tekoče.
- Za več arome dodajte ščepec cimeta v nadev.
Ne spreglej TOP aktualnih receptov
🥖 Najmehkejši beli kruh z drožmi, olivnim oljem in medom
Izbor najboljših nadevov za potico + natančen recept za orehov nadev
🥧 Pehtranova potica 🥧 – Tradicionalni recept po korakih
❌ Najpogostejše napake pri peki poti – kako jih preprečiti? 🥧
🌸 Velikonočna orehova potica – Tradicionalni recept 🌸
🥮 Sočna orehova potica – recept za mehko, rahlo in praznično potico! 🇸🇮
🥧 Potratna potica 🥧 – Razkošen recept za pravo slovensko specialiteto
Skutina potica 🧀🥮 – Sočna in mehka praznična poslastica! 🎄✨
Brezglutenska orehova potica z drožmi
Avtorica: Karmen Valant
Mehka, aromatična in popolnoma brezglutenska orehova potica z naravno vzhajanim testom iz droži. Tradicionalen okus v sodobni brezglutenski različici, idealna za praznike!

Sestavine
- 300 g brezglutenske moke
- 150 g aktivnih droži
- 150 g sladke smetane
- 2 rumenjaka
- 40 g sladkorja
- 40 g zmehčanega masla
- 1 vaniljev sladkor
- 15 g ruma
- naribana limonina lupinica
- 400 g mletih orehov
- 200 ml sladke smetane
- 25 g sladkorja (v smetano)
- 2 beljaka
- 20 g sladkorja (v beljake)