mehki kruh z drožmi

🥖 Najmehkejši beli kruh z drožmi, olivnim oljem in medom

Kruh z drožmi pečem najmanj dvakrat na teden in pogosto poskusim tudi kakšen malo drugačen recept. Danes sem v testo dodala olivno olje in med, ker sem prebrala, da bo tako kruh dlje časa mehak. Kruh je bil res odličen, želela sem sicer preveriti kakšen je čez tri ali štiri dni, ampak smo ga že prvi dan pojedi. Zakj to pišem? Zato, ker se mi pogosto zgodi, da je kruh prvi dan odličen, drugi ali tretji dan pa deluje nekako izsušen. Poiskala sem nekaj nasvetov in ugotovila, da pomaga če dodaš malo mleka, olja ali celo medu. Vse o peki kruha z drožmi najdeš TUKAJ!

mehki kruh z drožmi

🥖 Najmehkejši beli kruh z drožmi, olivnim oljem in medom

📌 Hitri povzetek recepta

🥣 Sestavine🕒 Čas priprave🔥 Temperatura peke🧮 Kalorije (na rezino)
600 g moke
400 g vode (vse za avtolizo)
200 g aktivnih droži
3 žlice (45 g) olja
1 žlica (20 g) medu
13 g soli
⏱️ 20 min aktivnega dela
💤 8–12 h fermentacije
🔄 50 min peke
🔥 240 °C pokrito (30 min)
💨 220 °C odkrito (20 min)
~180 kcal
🥖 ~20 rezin

👩‍🍳 Recept po korakih prirpave kruha z drožmi

Tukaj je predstavljen kratek postopek, za daljšo razlago recepta KLIKNI TU!

1. Aktiviraj droži (8–12 ur prej)

Zmešaj:

  • 50 g moke + 50 g vode + 1 žlica matičnih droži.
    Pusti na sobni temperaturi, da naraste in se naredijo mehurčki. aktivne droži


2. Avtoliza

  • Zmešaj 600 g moke in 400 g vode.
    Pusti počivati ​​30–60 minut. To pomaga glutenu, da se razvije brez gnetenja. testo moka in voda


3. Dodajte ostale sestavine

Dodaj naslednje:

  • 200 g aktivnih droži

  • 3 žlice olivnega olja

  • 1 žlica medu

  • 13 g soli

Zamesi testo ali uporabi metodo raztegovanja in prepogibanja. Testo bo voljno in rahlo lepljivo – to je dobro. testo z drožmi


4. Prva fermentacija

  • Vzhajaj 4–6 ur pri sobni temperaturi.

  • Naredi 3–4 prepogibe vsakih 45–60 minut. vzhajano testo z drožmi


5. Oblikuj hlebček

  • Na pomokani površini oblikuj hlebček. 

  • Pusti počivati ​​20 minut, nato rahlo napni robove. koliko časa vzhajamo testo z drožmi


6. Končno vzhajanje

  • Položi v vzhajalni koš, pokrij in vse skupaj zavij v vrečko. 

    • Čez noč postavi v haldilnik.

7. Peka v litoželezni posodi

  1. Posodo segrej na 240 °C vsaj 30 minut. 

  2. Hlebček nežno zvrni v posodo in naredi nekaj zarez ali vzorček. kruh z drožmi recept

  3. Pokrij v pečici 30 min pri 240 °C .

  4. Odkrij in peci še 20 min pri 220 °C, da se skorja lepo zapeče. pečenje kruha z drožmi v litoželezni posodi

  5. Pusti kruh na rešetki, da se ohladi vsaj 1 uro! 

pečen kruh z dožmi


Priporočam ogled receptov z drožmi

🔥 Orehovi rogljički – Mehki, hrustljavi in ​​polnega okusa, recept tudi z drožmi 😍
Ocvirkova pogača z drožmi
Kajzerice z drožmi
Kruh z drožmi iz bele pšenične moke
Kako ocvremo najboljše krofe z drožmi?
Orehova potica z drožmi
Ržen kruh z drožmi
           

Ocenite recept!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja