Kruh z drožmi pečem najmanj dvakrat na teden in pogosto poskusim tudi kakšen malo drugačen recept. Danes sem v testo dodala olivno olje in med, ker sem prebrala, da bo tako kruh dlje časa mehak. Kruh je bil res odličen, želela sem sicer preveriti kakšen je čez tri ali štiri dni, ampak smo ga že prvi dan pojedi. Zakj to pišem? Zato, ker se mi pogosto zgodi, da je kruh prvi dan odličen, drugi ali tretji dan pa deluje nekako izsušen. Poiskala sem nekaj nasvetov in ugotovila, da pomaga če dodaš malo mleka, olja ali celo medu. Vse o peki kruha z drožmi najdeš TUKAJ!
🥖 Najmehkejši beli kruh z drožmi, olivnim oljem in medom
📌 Hitri povzetek recepta
🥣 Sestavine | 🕒 Čas priprave | 🔥 Temperatura peke | 🧮 Kalorije (na rezino) |
---|---|---|---|
600 g moke 400 g vode (vse za avtolizo) 200 g aktivnih droži 3 žlice (45 g) olja 1 žlica (20 g) medu 13 g soli | ⏱️ 20 min aktivnega dela 💤 8–12 h fermentacije 🔄 50 min peke | 🔥 240 °C pokrito (30 min) 💨 220 °C odkrito (20 min) | ~180 kcal 🥖 ~20 rezin |
👩🍳 Recept po korakih prirpave kruha z drožmi
Tukaj je predstavljen kratek postopek, za daljšo razlago recepta KLIKNI TU!
1. Aktiviraj droži (8–12 ur prej)
Zmešaj:
50 g moke + 50 g vode + 1 žlica matičnih droži.
Pusti na sobni temperaturi, da naraste in se naredijo mehurčki.
2. Avtoliza
Zmešaj 600 g moke in 400 g vode.
Pusti počivati 30–60 minut. To pomaga glutenu, da se razvije brez gnetenja.
3. Dodajte ostale sestavine
Dodaj naslednje:
200 g aktivnih droži
3 žlice olivnega olja
1 žlica medu
13 g soli
Zamesi testo ali uporabi metodo raztegovanja in prepogibanja. Testo bo voljno in rahlo lepljivo – to je dobro.
4. Prva fermentacija
Vzhajaj 4–6 ur pri sobni temperaturi.
Naredi 3–4 prepogibe vsakih 45–60 minut.
5. Oblikuj hlebček
Na pomokani površini oblikuj hlebček.
Pusti počivati 20 minut, nato rahlo napni robove.
6. Končno vzhajanje
Položi v vzhajalni koš, pokrij in vse skupaj zavij v vrečko.
- Čez noč postavi v haldilnik.
7. Peka v litoželezni posodi
Posodo segrej na 240 °C vsaj 30 minut.
Hlebček nežno zvrni v posodo in naredi nekaj zarez ali vzorček.
Pokrij v pečici 30 min pri 240 °C .
Odkrij in peci še 20 min pri 220 °C, da se skorja lepo zapeče.
Pusti kruh na rešetki, da se ohladi vsaj 1 uro!