Kako ocvremo najboljše krofe z drožmi?

Kako ocvremo najboljše krofe z drožmi? V času pustnega rajanja se težko odrežemo mehkim in dišečim krofom. V mnogih kuhinjah zadiši po krofih, flancatih in ocvrtih miškah.  Za krofe poznamo mnogo receptov, vendar se bomo danes posvetili pripravi krofov z drožmi.

Z drožmi pečem že nekaj časa, krofov sem se lotila prvič. Na družabnih omrežjih spremljam skupine, ki objavljajo recepte z drožmi in ko sem si ogledala izdelke drugih ljubiteljev droži, me je malo zaskrbelo. S cvrtjem krofov nimam veliko izkušenj, a sem se vseeno lotila svojih prvih drožastih krofov. Naj povem, da moji prvi krofi z drožmi niso bili preveč lepi na pogled, a so bili resnično okusni!

Kako ocvremo najboljše krofe z drožmi?
Kako ocvremo najboljše krofe z drožmi?

Kako ocvremo najboljše krofe z drožmi?

Za pripravo krofov z drožmi potrebujemo predvsem nekaj potrpežljivosti. Najprej moramo pripraviti sladki drožni nastavek, za kar potrebujemo tudi do 12 ur. Nato pripravimo testo, ki ga najprej približno 4 ure vzhajamo na sobni temperaturi, nato ga čez noč postavimo v hladilnik.

Naslednji dan se lotimo priprave krofov, kroglice morajo nato vzhajati še od 5 do 7 ur. Za tiste, ki ne poznajo peke z drožmi, se ta postopek mogoče zdi resnično dolg. Če pa ste vešči peke z drožmi, potem veste, da pri drožeh pač tako….potrpežljivost in še enkrat potrpežljivost.

Recept za krofe z drožmi po korakih

Za vsako peko z drožmi potrebujemo aktivne droži. Meni je droži prijazno odstopil sosed in kmalu me je peka z drožmi čisto zasvojila. Ker sem prebolela raka na črevesju, imam zaradi pekovskih izdelkov s kvasom pogosto velike težave. Ker se kruhu ne morem odpovedati, je bila peka z drožmi zame rešitev.

Kruha z drožmi lahko namreč pojem kolikor želim in nimam prebavnih težav. Seveda so krofi za črevesje še bolj problematični, zato sem poskusila ocvreti tudi krofe z drožmi. 

Kako pripravimo sladki drožni nastavek za krofe?

Preden se lotimo priprave testa za krofe z drožmi, moramo najprej pripravit drožni nastavek iz matičnih droži.

 • 90 g bele moke
 • 20 g sladkorja v prahu
 • 40 g vode
 • 1 žlica matičnih droži

V kozarec preložimo veliko žlico matičnih droži. Dodamo 90 g bele moke, 20 g sladkorja v prahu in 40 g vode. Zmes dobro premešamo, dobili bomo gosto maso, podobno testu.

Droži pustimo vzhajati toliko časa, da se podvojijo, kar lahko traja tudi do 12 ur. Zaradi dodatka sladkorja, bodo droži verjetno narasle malo prej. Šele ko se prostornina droži podvoji, se lahko lotimo priprave testa za krofe.

sladke droži za krofe
Zmešamo žlico matičnih droži, 90 g bele moke, 20 g sladkorja v prahu, 40 g vode. Po približno 12 urah se bodo droži podvojile, takrat šele lahko pripravimo testo za krofe.

Katere sestavine potrebujemo za pripravo testa za drožaste krofe?

Za krofe z drožmi potrebujemo podobne sestavine kot za navadne krofe, s tem da kvas nadomestimo z drožmi.

 • od 160 do 180 g sladkega drožnega nastavka 
 • 1/2 kg bele moke
 • 110 g mleka
 • 60 g sladkorja
 • 120 g masla
 • 3 jajca
 • 10 g soli
 • 1 žlica ruma
 • ščepec vanilje v prahu
 • naribana lupinica ene limone
 • olje za cvrtje
 • marmelada za nadev krofov
 • sladkor v prahu za posip

Priprava in vzhajanje testa za krofe z drožmi

Najprej si pripravimo vse sestavine, maslo narežemo na kocke. V mleku s prsti raztopimo drožni nastavek, dodamo moko, sladkor, razžvrkljana jajca, rum, vanilijo, naribano limonino lupinico in sol.

krofi
Pripravimo si vse sestavine za pripravo testa. Drožni nastavek, moko, jajca, mleko, maslo, sladkor, sol, vaniljo, rum in limonino lupinico.

Vse sestavine s pomočjo kuhinjskega robota zgnetemo v gosto testo. Dobili bomo precej suho testo, vendar ne smemo dodajati tekočine, saj bomo v testo vgnetli še maslo. Testo gnetemo približno 5 minut, nato ga pustimo 20 minut počivati.

testo za drožaste krofe
V mleku s prsti razdrobimo drožni nastavek. Dodamo vse sestavine razen masla in zgnetemo gosto testo.

Medtem ko testo počiva, na kocke narežemo na maslo in ga rahlo zmehčamo. Najprej v testo vgnetemo polovico zmehčanega masla, najprej se bo maslo težko povezalo s testom.

Nekaj minut gnetemo, nato dodamo še ostalo polovico masla in gnetemo še približno 10 minut. Testo mora biti gladko in raztegljivo, ko ga raztegnemo, se ne sme pretrgati.

testo za krofe z drožmi
Po 20 minutnem počitku v testo vgnetemo polovico zmehčanega masla, nato še drugo polovico. Gnetemo približno 10 minut, da dobimo gladko testo.

Testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo s folijo in ga pustimo na sobni temperaturi da vzhaja. Po 4 urah vzhajanja na sobni temperaturi, se bo prostornina testa podvojila.

Testo postavimo v posodo za vzhajanje in jo čez noč postavimo v hladilnik. Testo se bo naslednji dan lažje oblikovalo. Če želimo postopek pospešiti, postavimo testo v hladilnim samo za uro ali dve in takoj nadaljujemo s pripravo krofov.

testo za krofe z drožmi
Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo s folijo in ga 4 ure pustimo na sobni temperaturi. Ko se testo podvoji, ga čez noč postavimo v hladilnik.

Kako oblikujemo krofe in kako jih pravilno ocvremo?

Naslednji dan testo vzamemo iz hladilnika, ga oblikujemo v zvitek in narežemo na 15 delov. Vsak del testa naj tehta približno 70 g. Iz vsakega dela testa oblikujemo kroglico.

Kroglice dobro pregnetemo, da iz njih iztisnemo zrak. Gladko oblikovane kroglice odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s prtom in rahlo potresli z moko. Med kroglicami pustimo dovolj prostora, da bodo krofi imeli prostor za vzhajanje.

oblikovanje krofov z drožmi
Naslednji dan testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na 15 delov. Iz vsakega dela testa oblikujemo kroglico in jo odlagamo na pomokan prt. Kroglice pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati od 7 do 8 ur.

Kroglice in pekač pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati toliko časa, da se prostornina podvoji, kar traja tudi do 7 ali 8 ur. Tukaj bodimo previdni, saj če krofi ne bodo dovolj vzhajani, ne bodo naredili znamenitega obročka. Žal tudi moji krofi niso vsi imeli obročka, čeprav so bili dovolj vzhajani.

Ko so krofi dovolj vzhajani, pripravimo olje za cvrenje. Olje zlijemo v dovolj visoko posodo, naj ga bo dva prsta. Segrejemo ga na 175 stopinj C, če nimamo termometra, temperaturo olja preverimo s kuhalnico. Ko se ob ročaju kuhalnice pojavi drobni mehurčki, je olje dovolj vroče za cvrtje krofov.

cvrenje krofov
Krofe v vročem olje cvremo najprej pokrite 3 minute, nato jih obrnemo in odkrite cvremo še 3 minute.

Krofe cvremo na vsaki strani od 2 do 3 minute. Najprej krofe cvremo 3 minute pokrite, nato jih obrnemo in odkrite cvremo še 3 minute, do lepe zlato rjave barve.

Ocvrte krofe s penovko pobiramo iz olja in odlagamo na prtičke, ki popijejo odvečno maščobo. Krofe še vroče nadevamo z marmelado in potresemo s sladkorjem v prahu. 

krofi z drožmi
Krofi z drožmi