Orehovi rogljički! Ste že poskusili krhke rogljičke z orehovim nadevom? Za pripravo mehkih kvašenih rogljičkov si bomo morali vzeti nekaj več časa, a zadovoljstvo domačih pri zajtrku bo neprecenljivo. Božanske kvašene rogljičke lahko pripravimo po različnih receptih, prav tako jih lahko napolnimo z različnimi nadevi.
Najbolj priljubljen je orehov nadev, čokoladni ali pa jih napolnimo s poljubno marmelado. Orehove rogljičke ponudimo sveže pečene za zajtrk, ali kot sladico k preprosti enolončnici.

Orehovi rogljički
Najbolj poznani na svetu so francoski rogljički, ki ji pripravimo iz listnatega testa. Pravilno pripravljeni kvašeni rogljički morajo biti na zunaj hrustljavi in znotraj mehki in se kar stopijo v ustih.
Za popestritev jedilnika, lahko pripravimo tudi slane kvašene rogljičke. Receptov je veliko, v današnjem prispevku sem izbrala nekaj odličnih, preizkušenih receptov. Poleg orehovih rogljičkov, je med kvašenimi sladicami najbolj priljubljena orehova potica, ter krofi in flancati.
Kvašeni rogljički z orehovim nadevom
Mehki kvašeni rogljički, ki jih bomo pripravili z nadevom iz mletih orehov, z dodatkom kisle smetane in rozin. Odlična sladica, ki jo ponudimo za povrh pri kosilu.
Recept za kvašene orehove rogljičke: sestavine za testo:
- 1 kocka svežega kvasa
- 1/2 l mlačnega mleka
- 4 žlice sladkorja
- 1 kg bele moke
- 2 jajci
- ščepec soli
- 2 dl olja
Sestavine za orehov nadev:
- 200 g mletih orehov
- 1 žlica drobtin
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlici kisle smetane
- ščepec cimeta
- 1/2 žličke naribane limonine lupinice
- 1 žlica rozin
- 1 jajce ali samo beljak za premaz
- olje
Moko presejemo v večjo posodo ali v posodo kuhinjskega robota. Ob strani dodamo sol, v sredini moke naredimo jamico in damo vanjo rumenjaka, sladkor in limonino lupinico. Posebej pripravimo kvasec; kvas nadrobimo v mlačno mleko in dodamo žlico sladkorja.
Pokrijemo in počakamo da kvas vzhaja. Ko je kvas vzhajan, ga dodamo moki, nato počasi prilivamo toplo mleko in zamesimo testo, mehko kot za potico. Prilijemo še olje ali stopljeno maslo. Testo dobro pregnetemo, nato ga pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro in pol.
Medtem ko testo vzhaja, pripravimo orehov nadev. Vse sestavine zmešamo, po želji dodamo v nadev tudi rozine, kislo smetano pa lahko nadomestimo s sladko smetano.

Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na pomokanem prtu za pol cm debelo. S koleščkom ali ostrim nožem testo po dolžini razdelimo v 15 cm široke pramene, te pa nato v velike trikotnike.
Vsak trikotnik nadevamo s pripravljenim orehovim nadevom, ga testo ovijemo proti konici, ter nato na namazanem pekaču oblikujemo v rogljiček. Rogljičke spet pustimo vzhajati 40 minut, nato jih namažemo s stepenim jajcem ali beljakom.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, rogljičke pečemo od 20 do 25 minut. Ko so rogljički pečeni, jih takoj namažemo z oljem, da se skorjica lepše sveti. Rogljičke ohladimo, preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Kvašeni rogljički brez nadeva
Kvašeni rogljički brez nadeva so preprosta sladica, še tople lahko ponudimo pri jutranji kavi. Seveda lahko tudi te rogljičke nadevamo s poljubnim nadevom.
Recept za kvašene rogljičke brez nadeva:
- 50 dag moke
- 1 žlička soli
- 2 žlički sladkorja
- 1 kocka svežega kvasa
- 1/4 l mleka
- 50 dag margarine
- moka za posipanje
- 1 razžvrkljano jajce
Moko presejemo v večjo posodo ali v posodo kuhinjskega robota. V moko naredimo jamico, v njej zmešamo kvasec, ki smo ga pripravili iz kvasa, 1/8 mleka, malo sladkorja in malo moke. Počakamo, da kvasec vzhaja, kar traja približno 15 minut.
Nato iz moke, preostalega mleka in stopljene, a ne prevroče margarine, zamesimo gosto in gladko testo. Testo je ravno pravo, ko se že malo delajo mehurčki. Testo zgnetemo v hlebček, pokrijemo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi približno eno uro. Ko se testo podvoji, ga hitro premesimo in razvaljamo v kvadrat velikosti 40 X 40 cm.
Odrežemo odvečno testo, da so robovi gladki, ter nato razdelimo kvadrat na pol, da dobimo dva pravokotnika 40 X 20 cm. Vsak pravokotnik razrežemo na štiri trikotnike, krajšo stranico zarežemo na v sredini 3 cm globoko. Oba konca potegnemo narazen in ju zvijemo, pri čemer začnemo z razrezano stranico, ki jo krivimo v polmesec.
Rogljičke polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Nato rogljičke premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih nepokrite postavimo na toplo za 15 minut. Rogljičke mažemo previdno, da ne pridejo v stik z robovi, saj bodo potem slabše vzhajali.
Pečico segrejemo na 220 stopinj C, rogljičke pečemo na srednji rešetki 25 minut.
Samostanski rogljički s skutnim nadevom
Samostanski rogljički so pripravljeni po starem receptu, naredimo lahko različne nadeve. lahko jih napolnimo z navadno marmelado, orehovim nadevom ali skutnim nadevom. V današnjem receptu bomo rogljičke pripravili iz maslenega testa in jih napolnili s skutnim nadevom.
Recept za samostanske rogljičke: masleno testo:
Sestavine za skutin nadev:
- 20 dag pretlačene skute
- 1 jajce
- 1 dl smetane
- 4 dag drobtin
- sol
- malo sladkorja
Masleno testo razvaljamo za nožev rob debelo, narežemo pravokotnike s stranicami 15 X 10 cm in po dolžini nadevamo skutin nadev. Skutin nadev pripravimo tako, da skuto solimo in vanjo zamešamo jajce, smetano, sladkor in drobtine.
Nato pravokotnike po dolžini prepognemo in kjer se robova stikata, naredimo proti nadevu 2 cm globoke in 2 cm oddaljene zareze. Pravokotnike upognemo v polkrog, da dobimo pahljačast polmesec. Tako pripravljene rogljičke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Najprej rogljičke pečemo pri 220 stopinjah C, ko porumenijo, znižamo temperaturo na 170 stopinj C, da se zapečejo še v notranjosti. Ko so rogljički pečeni, se zareze, ki smo jih naredili, lepo pahljačasto razprejo.

Viri: Orehovi rogljički:
- Kuhinja naše družine; Rogljički; Stanko Grafenauer
- Recepti sestre Nikoline; Orehovi rogljički