Orehovi rogljiÄki! Ste že poskusili krhke rogljiÄke z orehovim nadevom? Za pripravo mehkih kvaÅ”enih rogljiÄkov si bomo morali vzeti nekaj veÄ Äasa, a zadovoljstvo domaÄih pri zajtrku bo neprecenljivo. Božanske kvaÅ”ene rogljiÄke lahko pripravimo po razliÄnih receptih, prav tako jih lahko napolnimo z razliÄnimi nadevi.
Najbolj priljubljen je orehov nadev, Äokoladni ali pa jih napolnimo s poljubno marmelado. Orehove rogljiÄke ponudimo sveže peÄene za zajtrk, ali kot sladico k preprosti enolonÄnici.

š„ Orehovi rogljiÄki ā Mehki, hrustljavi in āāpolnega okusa! š
Äas priprave
š Energija: 180 kcal
š„ Ogljikovi hidrati: 20 g
š§ MaÅ”Äobe: 10 g
š³ Beljakovine: 3 g
Najbolj poznani na svetu so francoski rogljiÄki, ki ji pripravimo iz listnatega testa. Pravilno pripravljeni kvaÅ”eni rogljiÄki morajo biti na zunaj hrustljavi in znotraj mehki in se kar stopijo v ustih.
Za popestritev jedilnika, lahko pripravimo tudi slane kvaÅ”ene rogljiÄke. Receptov je veliko, v danaÅ”njem prispevku sem izbrala nekaj odliÄnih, preizkuÅ”enih receptov. Poleg orehovih rogljiÄkov, je med kvaÅ”enimi sladicami najbolj priljubljena orehova potica, ter krofi in flancati.š„
š„ DomaÄi kvaÅ”eni rogljiÄki ā Popolna kombinacija testa in orehovega nadeva! āØ
Mehki kvaÅ”eni rogljiÄki, ki jih bomo pripravili z nadevom iz mletih orehov, z dodatkom kisle smetane in rozin. OdliÄna sladica, ki jo ponudimo za povrh pri kosilu.Ā
Sestavine za kvaÅ”ene orehove rogljiÄke
Sestavine za kvaŔeno testo
- 1 kocka svežega kvasa
- 1/2 l mlaÄnega mleka
- 4 žlice sladkorja
- 1 kg bele moke
- 2 jajci
- Å”Äepec soli
- 2 dl olja
Sestavine za orehov nadev
- 200 g mletih orehov
- 1 žlica drobtin
- 1 žliÄka sladkorja
- 2 žlici kisle smetane
- Å”Äepec cimeta
- 1/2 žliÄke naribane limonine lupinice
- 1 žlica rozin
- 1 jajce ali samo beljak za premaz
- olje
Postopek po korakih za kvaÅ”ene orehove rogljiÄke
- Moko presejemo v veÄjo posodo ali v posodo kuhinjskega robota. Ob strani dodamo sol, v sredini moke naredimo jamico in damo vanjo rumenjaka, sladkor in limonino lupinico.
- Posebej pripravimo kvasec; kvas nadrobimo v mlaÄno mleko in dodamo žlico sladkorja.
- Pokrijemo in poÄakamo da kvas vzhaja. Ko je kvas vzhajan, ga dodamo moki, nato poÄasi prilivamo toplo mleko in zamesimo testo, mehko kot za potico. Prilijemo Å”e olje ali stopljeno maslo.
- Testo dobro pregnetemo, nato ga pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro in pol.
- Medtem ko testo vzhaja, pripravimo orehov nadev. Vse sestavine zmeŔamo, po želji dodamo v nadev tudi rozine, kislo smetano pa lahko nadomestimo s sladko smetano.

6. Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na pomokanem prtu za pol cm debelo. S koleÅ”Äkom ali ostrim nožem testo po dolžini razdelimo v 15 cm Å”iroke pramene, te pa nato v velike trikotnike.
7. Vsak trikotnik nadevamo s pripravljenim orehovim nadevom, ga testo ovijemo proti konici, ter nato na namazanem pekaÄu oblikujemo v rogljiÄek. RogljiÄke spet pustimo vzhajati 40 minut, nato jih namažemo s stepenim jajcem ali beljakom.
8. PeÄico ogrejemo na 200 stopinj C, rogljiÄke peÄemo od 20 do 25 minut. Ko so rogljiÄki peÄeni, jih takoj namažemo z oljem, da se skorjica lepÅ”e sveti.
RogljiÄke ohladimo, preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.
ā NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o pripravi kvaÅ”enih orehovih rogljiÄkov
1ļøā£ Kako doseÄi, da so rogljiÄki krhki in hrustljavi?
KljuÄno je, da testo ne pregnetemo preveÄ ā to ohrani krhkost. Prav tako lahko dodamo malo limoninega soka ,da izboljÅ”amo teksturo.
2ļøā£ Ali lahko rogljiÄke naredim brez sladkorja?
Da lahko namesto sladkorja uporabite eritritol ali stevijo, vendar bo okus nekoliko drugaÄen.
3ļøā£ Kako prepreÄiti, da nadev steÄe iz rogljiÄkov?
Pomembno je, da rogljiÄke dobro zapremo in premažemo z razžvrkljanim jajcem, da se testo pri peki lepÅ”e zapeÄati.
4ļøā£ Kako dolgo lahko shranjujem orehove rogljiÄke?
V nepreduÅ”ni posodi pri sobni temperaturi zdržijo do 5 dni.Ā Äe jih želite shraniti dlje, jih lahko zamrznete in po3 meseca.
PriporoÄam tudi ogled podobnih receptov za rogljiÄke
KvaÅ”eni rogljiÄki brez nadeva
KvaÅ”eni rogljiÄki brez nadeva so preprosta sladica, Å”e tople lahko ponudimo pri jutranji kavi. Seveda lahko tudi te rogljiÄke nadevamo s poljubnim nadevom.
Sestavine za kvaÅ”ene rogljiÄke brez nadeva
- 50 dag moke
- 1 žliÄka soli
- 2 žliÄki sladkorja
- 1 kocka svežega kvasa
- 1/4 l mleka
- 50 dag margarine
- moka za posipanje
- 1 razžvrkljano jajce
Prehranske vrednosti na porcijo | |
---|---|
Energijska vrednost | ā 450 kcal |
Ogljikovi hidrati | ā 60 g |
Beljakovine | ā 10 g |
MaÅ”Äobe | ā 18 g |
Sladkor | ā 15 g |
Vlaknine | ā 3 g |
Recept po korakih orehove rogljiÄke brez nadeva
- Moko presejemo v veÄjo posodo ali v posodo kuhinjskega robota. V moko naredimo jamico, v njej zmeÅ”amo kvasec, ki smo ga pripravili iz kvasa, 1/8 mleka, malo sladkorja in malo moke. PoÄakamo, da kvasec vzhaja, kar traja približno 15 minut.
- Nato iz moke, preostalega mleka in stopljene, a ne prevroÄe margarine, zamesimo gosto in gladko testo. Testo je ravno pravo, ko se že malo delajo mehurÄki. Testo zgnetemo v hlebÄek, pokrijemo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi približno eno uro. Ko se testo podvoji, ga hitro premesimo in razvaljamo v kvadrat velikosti 40 X 40 cm.
- Odrežemo odveÄno testo, da so robovi gladki, ter nato razdelimo kvadrat na pol, da dobimo dva pravokotnika 40 X 20 cm. Vsak pravokotnik razrežemo na Å”tiri trikotnike, krajÅ”o stranico zarežemo na v sredini 3 cm globoko.
- Oba konca potegnemo narazen in ju zvijemo, pri Äemer zaÄnemo z razrezano stranico, ki jo krivimo v polmesec.
- RogljiÄke polagamo na pekaÄ, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Nato rogljiÄke premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih nepokrite postavimo na toplo za 15 minut. RogljiÄke mažemo previdno, da ne pridejo v stik z robovi, saj bodo potem slabÅ”e vzhajali.
- PeÄico segrejemo na 220 stopinj C, rogljiÄke peÄemo na srednji reÅ”etki 25 minut.Ā
Samostanski rogljiÄki s skutnim nadevom
Samostanski rogljiÄki so pripravljeni po starem receptu, naredimo lahko razliÄne nadeve. lahko jih napolnimo z navadno marmelado, orehovim nadevom ali skutnim nadevom. V danaÅ”njem receptu bomo rogljiÄke pripravili iz maslenega testa in jih napolnili s skutnim nadevom.Ā
SestavineĀ za samostanske rogljiÄke
Sestavine za skutin nadev: za testo vzamemo nega od zgornjih receptov
- 20 dag pretlaÄene skute
- 1 jajce
- 1 dl smetane
- 4 dag drobtin
- sol
- malo sladkorja
Recept po korakih za rogljiÄke s skutnim nadevom
- Masleno testo razvaljamo za nožev rob debelo, narežemo pravokotnike s stranicami 15 X 10 cm in po dolžini nadevamo skutin nadev.
- Skutin nadev pripravimo tako, da skuto solimo in vanjo zameŔamo jajce, smetano, sladkor in drobtine.
- Nato pravokotnike po dolžini prepognemo in kjer se robova stikata, naredimo proti nadevu 2 cm globoke in 2 cm oddaljene zareze.
- Pravokotnike upognemo v polkrog, da dobimo pahljaÄast polmesec. Tako pripravljene rogljiÄke polagamo na pekaÄ, obložen s papirjem za peko.
- Najprej rogljiÄke peÄemo pri 220 stopinjah C, ko porumenijo, znižamo temperaturo na 170 stopinj C, da se zapeÄejo Å”e v notranjosti. Ko so rogljiÄki peÄeni, se zareze, ki smo jih naredili, lepo pahljaÄasto razprejo.

Orehovi rogljiÄki z drožmi
Orehovi rogljiÄki z drožmi so nepozabna sladica, postrežemo jih lahko na razliÄnih praznovanjih, tudi na BožiÄni veÄerji. Preden se lotimo priprave testa, moramo en dan prej pripraviti droži. Tokrat sem pripravila sladek drožni nastavek.
Sladek drožni nastavek
Drožni nastavek priÄnemo pripravljati že en dan prej. Zjutraj vzamemo 10 g matiÄnih droži, dodamo 30 g bele moke, 10 g vode in 8 g sladkorja. Vse skupaj premeÅ”amo, da dobimo gosto maso. Kozarec postavimo na toplo in ko se drožni nastavek podvoji, droži spet nahranimo.
Dodamo 50 g moke, 20 g vode in 12 g sladkorja. PremeÅ”amo in spet postavimo na toplo, ko se nastavek potroji, lahko priÄnemo s pripravo testa za rogljiÄke.
Recept za rogljiÄke z drožmi
- 1/2 kg bele moke
- 180 g mleka
- 2 jajci
- 30 g sladkorja
- 15 g ruma
- sok ene limone
- 1/2 žliÄke soli
- naribana limonina lupinica
- 60 g zmehÄanega masla
- 140 g sladkih droži
Sestavine za orehov nadev:
- 200 g mletih orehov
- 1 žliÄka drobtin
- 1 žliÄka sladkorja
- 2 žlici sladke smetane
- 1/2 žliÄke naribane limonine lupinice
Premaz za rogljiÄke:
- 1 jajce
- 1/2 žliÄke sladke smetane
V veÄjo posodo zlijemo mleko, dodamo razžvrkljani jajci, rum, sol, sladkor, limonino lupinico in sok ene limone. Vse skupaj dobro premeÅ”amo in dodamo Å”e sladki drožni nastavek in Å”e enkrat premeÅ”amo.

V posodo robota presejemo moko, meÅ”alnik nastavimo na najnižjo hitrost in poÄasi prilivamo meÅ”anico z mlekom in jajci. Nekaj Äasa poÄasi gnetemo in ko se vse sestavine lepo povežejo, dodamo Å”e zmehÄane koÅ”Äke masla. Sedaj poveÄamo hitrost gnetenja in gnetemo toliko Äasa, da dobimo gladko testo.
Testo prestavimo v posodo za vzhajanje in ga Å”e nekaj Äasa gnetemo z rokami. Nato naj testo 15 minut poÄiva, nato ga spet nekaj minut gnetemo.
Koliko Äasa vzhajamo testo za rogljiÄke z drožmi?
V naslednji uri testo Å”e trikrat pregnetemo, nato posodo pokrijemo in poÄakamo, da se testo podvoji. Testo lahko vzhajamo na sobni temperaturi, najbolje, da ga dve uri pustimo na sobni temperaturi, potem pa ga Äez noÄ postavimo v hladilnik in s pripravo nadaljujemo naslednji dan.
Ko je testo dovolj vzhajano, ga zvrnemo na pomokano delovno povrÅ”ino in ga razvaljamo v velik krog. Lažje je, Äe testo razdelimo na dva dela in ju vsakega posebej razvaljamo v krog.

Jaz sem testo razdelila na dva dela, ker sem polovico rogljiÄkov nadevala z orehovim nadevom, drugi del testa pa polovico z domaÄo marmelado, polovico rogljiÄkov pa sem spekla brez nadeva.
Vsak razvaljan krog testa nato razrežemo na enako velike trikotnike, jaz delam malo veÄje rogljiÄke, zato jih narežem samo na 10 do 12, lahko pa iz te koliÄine naredimo 16 rogljiÄkov.

Na Å”irÅ”i del izrezanega trikotnika položimo poljuben nadev in testo zvijemo od Å”irÅ”ega dela proti ožjemu. RogljiÄke polagamo na pekaÄ, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Med rogljiÄki pustimo malo prostora, ker bodo Å”e narasli.
Ko smo zavili vse rogljiÄke, jih premažemo s polovico jajÄnega premaza, jih pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati najmanj 4 ure. Ko so rogljiÄki dovolj vzhajani, jih Å”e enkrat premažemo.

PeÄico ogrejemo na 220 stopinj C. RogljiÄke peÄemo najprej 5 minut pri 220 stopinjah C, nato temperaturo znižamo na 190 stopinj C in peÄemo Å”e 20 minut.
RogljiÄki morajo lepo porjaveti. Ko so rogljiÄki peÄeni, jih poÄasi pohladimo na reÅ”etki.
š„ NajboljÅ”i domaÄi masleni kifeljÄki ā mehki, diÅ”eÄi in popolni! š„
Viri: Orehovi rogljiÄki:
- Kuhinja naÅ”e družine; RogljiÄki; Stanko Grafenauer
- Recepti sestre Nikoline; Orehovi rogljiÄki