Orehovi rogljički – recept za kvašene orehove rogljičke in rogljičke z drožmi

posted in: Aktualno, Recepti z drožmi | 0

Orehovi rogljički! Ste že poskusili krhke rogljičke z orehovim nadevom? Za pripravo mehkih kvašenih rogljičkov si bomo morali vzeti nekaj več časa, a zadovoljstvo domačih pri zajtrku bo neprecenljivo. Božanske kvašene rogljičke lahko pripravimo po različnih receptih, prav tako jih lahko napolnimo z različnimi nadevi.

Najbolj priljubljen je orehov nadev, čokoladni ali pa jih napolnimo s poljubno marmelado. Orehove rogljičke ponudimo sveže pečene za zajtrk, ali kot sladico k preprosti enolončnici.

orehovi rogljički
Kvašeni orehovi rogljički! Za več receptov KLIKNI TU!

Orehovi rogljički

Najbolj poznani na svetu so francoski rogljički, ki ji pripravimo iz listnatega testa. Pravilno pripravljeni kvašeni rogljički morajo biti na zunaj hrustljavi in znotraj mehki in se kar stopijo v ustih.

Za popestritev jedilnika, lahko pripravimo tudi slane kvašene rogljičke. Receptov je veliko, v današnjem prispevku sem izbrala nekaj odličnih, preizkušenih receptov. Poleg orehovih rogljičkov, je med kvašenimi sladicami najbolj priljubljena orehova potica, ter krofi in flancati.

Kvašeni rogljički z orehovim nadevom

Mehki kvašeni rogljički, ki jih bomo pripravili z nadevom iz mletih orehov, z dodatkom kisle smetane in rozin. Odlična sladica, ki jo ponudimo za povrh pri kosilu. 

Recept za kvašene orehove rogljičke: sestavine za testo:

  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1/2 l mlačnega mleka
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 kg bele moke
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 2 dl olja

Sestavine za orehov nadev:

  • 200 g mletih orehov
  • 1 žlica drobtin
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlici kisle smetane
  • ščepec cimeta
  • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
  • 1 žlica rozin
  • 1 jajce ali samo beljak za premaz
  • olje

Moko presejemo v večjo posodo ali v posodo kuhinjskega robota. Ob strani dodamo sol, v sredini moke naredimo jamico in damo vanjo rumenjaka, sladkor in limonino lupinico. Posebej pripravimo kvasec; kvas nadrobimo v mlačno mleko in dodamo žlico sladkorja.

Pokrijemo in počakamo da kvas vzhaja. Ko je kvas vzhajan, ga dodamo moki, nato počasi prilivamo toplo mleko in zamesimo testo, mehko kot za potico. Prilijemo še olje ali stopljeno maslo. Testo dobro pregnetemo, nato ga pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro in pol.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo orehov nadev. Vse sestavine zmešamo, po želji dodamo v nadev tudi rozine, kislo smetano pa lahko nadomestimo s sladko smetano.

rahli kvašeni rogljički
Orehov nadev za kvašene rogljičke Za več receptov KLIKNI TU!

Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na pomokanem prtu za pol cm debelo. S koleščkom ali ostrim nožem testo po dolžini razdelimo v 15 cm široke pramene, te pa nato v velike trikotnike.

Vsak trikotnik nadevamo s pripravljenim orehovim nadevom, ga testo ovijemo proti konici, ter nato na namazanem pekaču oblikujemo v rogljiček. Rogljičke spet pustimo vzhajati 40 minut, nato jih namažemo s stepenim jajcem ali beljakom.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, rogljičke pečemo od 20 do 25 minut. Ko so rogljički pečeni, jih takoj namažemo z oljem, da se skorjica lepše sveti. Rogljičke ohladimo, preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Kvašeni rogljički brez nadeva

Kvašeni rogljički brez nadeva so preprosta sladica, še tople lahko ponudimo pri jutranji kavi. Seveda lahko tudi te rogljičke nadevamo s poljubnim nadevom.

Recept za kvašene rogljičke brez nadeva:

  • 50 dag moke
  • 1 žlička soli
  • 2 žlički sladkorja
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 1/4 l mleka
  • 50 dag margarine
  • moka za posipanje
  • 1 razžvrkljano jajce

Moko presejemo v večjo posodo ali v posodo kuhinjskega robota. V moko naredimo jamico, v njej zmešamo kvasec, ki smo ga pripravili iz kvasa, 1/8 mleka, malo sladkorja in malo moke. Počakamo, da kvasec vzhaja, kar traja približno 15 minut.

Nato iz moke, preostalega mleka in stopljene, a ne prevroče margarine, zamesimo gosto in gladko testo. Testo je ravno pravo, ko se že malo delajo mehurčki. Testo zgnetemo v hlebček, pokrijemo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi približno eno uro. Ko se testo podvoji, ga hitro premesimo in razvaljamo v kvadrat velikosti 40 X 40 cm.

Odrežemo odvečno testo, da so robovi gladki, ter nato razdelimo kvadrat na pol, da dobimo dva pravokotnika 40 X 20 cm. Vsak pravokotnik razrežemo na štiri trikotnike, krajšo stranico zarežemo na v sredini 3 cm globoko. Oba konca potegnemo narazen in ju zvijemo, pri čemer začnemo z razrezano stranico, ki jo krivimo v polmesec.

Rogljičke polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Nato rogljičke premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih nepokrite postavimo na toplo za 15 minut. Rogljičke mažemo previdno, da ne pridejo v stik z robovi, saj bodo potem slabše vzhajali.

Pečico segrejemo na 220 stopinj C, rogljičke pečemo na srednji rešetki 25 minut. 

Samostanski rogljički s skutnim nadevom

Samostanski rogljički so pripravljeni po starem receptu, naredimo lahko različne nadeve. lahko jih napolnimo z navadno marmelado, orehovim nadevom ali skutnim nadevom. V današnjem receptu bomo rogljičke pripravili iz maslenega testa in jih napolnili s skutnim nadevom. 

Recept za samostanske rogljičke: masleno testo:

Sestavine za skutin nadev:

  • 20 dag pretlačene skute
  • 1 jajce
  • 1 dl smetane
  • 4 dag drobtin
  • sol
  • malo sladkorja

Masleno testo razvaljamo za nožev rob debelo, narežemo pravokotnike s stranicami 15 X 10 cm in po dolžini nadevamo skutin nadev. Skutin nadev pripravimo tako, da skuto solimo in vanjo zamešamo jajce, smetano, sladkor in drobtine.

Nato pravokotnike po dolžini prepognemo in kjer se robova stikata, naredimo proti nadevu 2 cm globoke in 2 cm oddaljene zareze. Pravokotnike upognemo v polkrog, da dobimo pahljačast polmesec. Tako pripravljene rogljičke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Najprej rogljičke pečemo pri 220 stopinjah C, ko porumenijo, znižamo temperaturo na 170 stopinj C, da se zapečejo še v notranjosti. Ko so rogljički pečeni, se zareze, ki smo jih naredili, lepo pahljačasto razprejo.

najboljši orehovi rogljički
Kvašeni orehovi rogljički pred pečenjem

Orehovi rogljički z drožmi

Orehovi rogljički z drožmi so nepozabna sladica, postrežemo jih lahko na različnih praznovanjih, tudi na Božični večerji. Preden se lotimo priprave testa, moramo en dan prej pripraviti droži. Tokrat sem pripravila sladek drožni nastavek.

Sladek drožni nastavek

Drožni nastavek pričnemo pripravljati že en dan prej. Zjutraj vzamemo 10 g matičnih droži, dodamo 30 g bele moke, 10 g vode in 8 g sladkorja. Vse skupaj premešamo, da dobimo gosto maso. Kozarec postavimo na toplo in ko se drožni nastavek podvoji, droži spet nahranimo.

Dodamo 50 g moke, 20 g vode in 12 g sladkorja. Premešamo in spet postavimo na toplo, ko se nastavek potroji, lahko pričnemo s pripravo testa za rogljičke.

Recept za rogljičke z drožmi

  • 1/2 kg bele moke
  • 180 g mleka
  • 2 jajci
  • 30 g sladkorja
  • 15 g ruma
  • sok ene limone
  • 1/2 žličke soli
  • naribana limonina lupinica
  • 60 g zmehčanega masla
  • 140 g sladkih droži

Sestavine za orehov nadev:

  • 200 g mletih orehov
  • 1 žlička drobtin
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlici sladke smetane
  • 1/2 žličke naribane limonine lupinice

Premaz za rogljičke:

  • 1 jajce
  • 1/2 žličke sladke smetane

V večjo posodo zlijemo mleko, dodamo razžvrkljani jajci, rum, sol, sladkor, limonino lupinico in sok ene limone. Vse skupaj dobro premešamo in dodamo še sladki drožni nastavek in še enkrat premešamo.

orehovi rogljički z drožmi
Posebej zmešamo mleko, jajca, rum, sol, sladkor, limonino lupinico, limonin sok in droži.

V posodo robota presejemo moko, mešalnik nastavimo na najnižjo hitrost in počasi prilivamo mešanico z mlekom in jajci. Nekaj časa počasi gnetemo in ko se vse sestavine lepo povežejo, dodamo še zmehčane koščke masla. Sedaj povečamo hitrost gnetenja in gnetemo toliko časa, da dobimo gladko testo.

Testo prestavimo v posodo za vzhajanje in ga še nekaj časa gnetemo z rokami. Nato naj testo 15 minut počiva, nato ga spet nekaj minut gnetemo.

Koliko časa vzhajamo testo za rogljičke z drožmi?

V naslednji uri testo še trikrat pregnetemo, nato posodo pokrijemo in počakamo, da se testo podvoji. Testo lahko vzhajamo na sobni temperaturi, najbolje, da ga dve uri pustimo na sobni temperaturi, potem pa ga čez noč postavimo v hladilnik in s pripravo nadaljujemo naslednji dan.

Ko je testo dovolj vzhajano, ga zvrnemo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo v velik krog. Lažje je, če testo razdelimo na dva dela in ju vsakega posebej razvaljamo v krog.

rogljički z drožmi
Vzhajano testo razvaljamo in razrežemo v enakomerne trikotnike.

Jaz sem testo razdelila na dva dela, ker sem polovico rogljičkov nadevala z orehovim nadevom, drugi del testa pa polovico z domačo marmelado, polovico rogljičkov pa sem spekla brez nadeva.

Vsak razvaljan krog testa nato razrežemo na enako velike trikotnike, jaz delam malo večje rogljičke, zato jih narežem samo na 10 do 12, lahko pa iz te količine naredimo 16 rogljičkov.

Na širši del trikotnika položimo nadev in nato testo zvijemo od širokega dela proti ozkemu. Rogljičke polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

Na širši del izrezanega trikotnika položimo poljuben nadev in testo zvijemo od širšega dela proti ožjemu. Rogljičke polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Med rogljički pustimo malo prostora, ker bodo še narasli.

Ko smo zavili vse rogljičke, jih premažemo s polovico jajčnega premaza, jih pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati najmanj 4 ure. Ko so rogljički dovolj vzhajani, jih še enkrat premažemo.

rogljički z drožmi recept
Ko zvijemo vse rogljičke, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih vzhajamo še najmanj 4 ure.

Pečico ogrejemo na 220 stopinj C. Rogljičke pečemo najprej 5 minut pri 220 stopinjah C, nato temperaturo znižamo na 190 stopinj C in pečemo še 20 minut.

Rogljički morajo lepo porjaveti. Ko so rogljički pečeni, jih počasi pohladimo na rešetki.

Viri: Orehovi rogljički:

  • Kuhinja naše družine; Rogljički; Stanko Grafenauer
  • Recepti sestre Nikoline; Orehovi rogljički