Kruh z drožmi iz bele pšenične moke

posted in: Aktualno, Kruh, Recepti z drožmi | 0

Kruh z drožmi iz bele pšenične moke je bil moji prvi kruh z drožmi. Že dolga leta sem se odločala, da se lotim peke z drožmi, a nekako nikoli ni bilo časa. Ko pa sem dobila že zelo aktivne droži od soseda, se je pa peka resnično začela. Kako se lotiti peke z drožmi?

Seveda je veliko napisanega na spletu, priporočam tudi odlične knjige Anite Šumer, kjer boste izvedeli čisto vse o drožeh. V mojih člankih bom poskusila recepte predstaviti čim bolj preprosto, kadar kaj ne boste razumeli, predlagam, da si ogledate kakšen filmček.

kruh z drožmi
Kruh z drožmi z belo pšenično moko

Poleg kruha, lahko z drožmi pripravimo tudi orehovo potico,krofe, jabolčni štrudelj, palačinke, orehove rogljičke ali kakšne druge okusne sladice.

Kruh z drožmi iz bele pšenične moke

Kot popolni začetnik peke z drožmi, sem svoj prvi kruh izbrala preprostega iz bele pšenične moke. Pri moki nisem prav veliko izbirala, saj nisem prepričana, ali bomo ta kruh sploh jedli. Naj povem, da je bil odličen, zato sem tudi dobila izredno veselje, da droži še naprej raziskujem.

Aktivne droži sem dobila od soseda, saj sem za prvo peko želela imeti res močne droži. Odločila sem se, da se kasneje lotim priprave svojih, mogoče rženih ali ajdovih droži. Za peko kruha si moramo vzeti čas, predvsem pa moramo vedeti, da ga ne bomo jedli še isti dan. Pa lepo počasi!

Sestavine za kruh z drožmi iz bele pšenične moke

  • 200 g droži
  • 400 g vode
  • 600 g bele pšenične moke
  • 12 g soli

Kako pripravimo droži?

Matične droži hranimo v hladilniku in pred pripravo jih moramo nahraniti. Vzamemo jih iz hladilnika, jih dodamo 50 g bele moke in 45 g postane vode. Dobro premešamo, pokrijemo, vendar ne čisto, pokrovček samo poveznemo čez kozarec. Droži pustimo na sobni temperaturi približno 3 ure, da vzhajajo.

Po eni uri in pol vzhajanja droži, pričnemo pripravljati testo. Testo lahko gnetemo ročno, jaz si pomagam s kuhinjskim robotom. V posodo stresemo 600 g bele moke in dodamo 400 g vode. Premešamo in nato naj kuhinjski robot najmanj 10 minut počasi gnete testo. Nato pustimo testo pol ure počivati.

kako pripravimo droži
Droži nahranimo z moko in vodo, pri sobni temperaturi naj vzhajajo 3 ure

V tem času so droži vzhajale že dve uri, zato se jim sedaj posvetimo. Od vzhajanih droži vzamemo tri žlice droži in jih prestavimo v svež kozarček, dodamo 20 g moke in 15 g postane vode. Vse skupaj dobro premešamo, kozarček zapremo in postavimo v hladilnik, da bomo naslednjič spet imeli svoje matične droži.

Lahko naredimo tudi bolj preprosto in v kozarcu, v katerem smo vzhajali droži, pustimo nekaj žlic matičnih droži, jim dodamo moko in vodo, premešamo in postavimo nazaj v hladilnik.

testo z drožmi
Najprej pregnetemo samo moko in vodo, testo pustimo počivati pol ure

Kako pripravimo testo z drožmi za vzhajanje?

Vzhajane droži zlijemo k testu in jih dobro vmešamo, spet vklopimo robota in malo pregnetemo, nato dodamo 12 g soli in gnetemo še najmanj 10 minut. Ko je testo dobro zgneteno, ga rahlo pomokamo in pokrijemo. Sedaj se prične prepogibanje, to pomeni, da testo v dveh urah, na vsake pol ure privzdignemo iz vseh štirih strani in ga preložimo čez testo.

Po dveh urah ko zaključimo prepogibanje testa, ga oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi vzhajati 3 ure. Po treh urah pomokamo delovno površino in oblikujemo hlebček ali štruco. V današnjem receptu sem oblikovala hlebček.

bel kruh z drožmi
Oblikovan hlebec položimo na pomokano tkanino in nato v košaro za vzhajanje

Testo vlečemo na spodnjo stran in tako bomo po vrhu dobili lepo gladko površino. Ko je hlebček oblikovan, pripravimo košaro za vzhajanje. V košaro položimo tanko tkanino, lahko je plenička, jaz sem uporabila tanek lanen prt.

Tkanino posipamo z moko, če ne želimo, da se testo prime na tkanino, jo potresemo z riževo moko, uporabimo lahko tudi polento ali ajdovo moko. Če bomo uporabili navadno moko, se nam hlebček verjetno prijel na tkanino. Oblikovan hlebček nato z vrhnjim delom položimo na tkanino v košari za vzhajanje in ga po vrhu potresemo z moko, ter zavijemo v tkanino. Košaro nato postavimo v večjo posodo za vzhajanje in vse skupaj pokrijemo s folijo ali vrečko, vendar ne zapremo popolnoma.

Ali ste vedeli, da mora testo z drožmi v hladilniku vzhajati tudi do 18 ur?

Posodo postavimo v hladilnik, kjer naj testo vzhaja od 12 do 18 ur, jaz sem testo v hladilniku pustila 16 ur in je bilo dovolj. Najlažje je, če se priprave testa lotimo popoldne in ga v hladilniku pustimo čez noč.

Naslednji dan se lotimo naslednjih korakov. Preden testo vzamemo iz hladilnika, ogrejemo pečico na 220 stopinj C, hkrati pa segrevamo tudi pekač s pokrovom. Jaz za peko kruha z drožmi uporabljam manjšo lončeno posodo s steklenim pokrovom ali večji, keramični ovalni pekač s pokrovom.

Ko sta pečica in pekač ogreta, vzamemo testo iz hladilnika in ga prevrnemo na papir za peko, tako da je sedaj lepšim del oblikovanega hlebčka na vrhu. S hlebčka s čopičem odstranimo riževo moko ali polento, ga nežno premažemo z vodo in nato rahlo potresemo z belo moko.

Preden postavimo hlebček v pečico, v testo zarežemo vzorček. Zarežemo lahko z ostrim nožem ali britvico, če smo vešči, lahko naredimo bolj zapleten vzorček, drugače pa  zarežemo nekaj zarez na vsako stran hlebčka.

Koliko časa pečemo kruh z drožmi iz bele moke?

Iz pečice previdno vzamemo razgret pekač s pokrovom in hlebček s papirjem za peko vred položimo v pekač. Temperaturo v pečici povišamo na 250 stopinj C.

Kruh z drožmi pečemo najprej pokrito pri 250 stopinjah C, 30 minut, nato pekač odkrijemo, temperaturo znižamo na 220 stopinj C in pečemo še 20 minut.

Če želimo bolj hrustljavo skorjico, potem jo med pečenjem s čopičem rahlo premažemo z vodo. Ko je kruh pečen, ga položimo na rešetko in pustimo da se počasi ohladi. Ko se kruh nekoliko ohladi, ga narežemo in postrežemo! Odlično se poda k jedem na žlico! 

zakaj je kruh z drožmi bolj zdrav
Kruh z drožmi pečemo najprej pri 250 stopinjah pokrito 30 minut, nato odkrito pri 220 stopinjah 20 minut