Kajzerice z drožmi

posted in: Aktualno, Kruh, Recepti z drožmi | 0

Kajzerice z drožmi so nekaj najboljšega, kar si lahko privoščite za zajtrk! Kajzerice poznamo tudi pod imenom kaiser roll ali kaisersemmel. Ime za znamenite žemljice izhaja iz besede kaiser, kar v nemškem jeziku pomeni cesar. Zgodovina te kultne žemljice sega v obdobje Avstro-Ogrske monarhije, oblika kajzerice z značilnim vrhom, ki je razdeljen na pet hribčkov, naj bi simbolizirala cesarsko krono.

Kajzerice lahko pripravimo po različnih receptih, najpogosteje se seveda pripravljajo s pekovskim kvasom. Danes bomo kajzerice spekli z drožmi. Peke z drožmi sem se lotila po dolgotrajnem okrevanju po raku na danki, ko sem se morala odpovedati marsikateri hrani. Ker resnično obožujem kruh, sem se odločila, da poskusim še peko z drožmi. Življenje se mi je z drožmi spremenilo, saj lahko sedaj pojem res veliko kruha in nimam prebavnih težav. 

kajzerice z drožmi
Kajzerice z drožmi

Kajzerice z drožmi

Kajzerice z drožmi lahko pripravimo po različnih receptih, uporabimo lahko belo pšenično moko, ali mešanico različnih mok. V današnjem receptu sem uporabila domačo belo pšenično moko, dodala sem samo 50 g pirine moke. Odlične so tudi kajzerice z polnozrnatimi mokami ali z dodatkom različnih semen. Kaj še moramo vedeti, preden se lotimo peke kajzeric? Poleg priprave testa z drožmi, se moramo posebej posvetiti oblikovanju kajzeric.

Tradicionalne kajzerice so oblikovane tako, da imajo na vrhu poseben vzorec, ki spominja na krono ali odprt cvet. Takšen vzorček lahko dosežemo tako, da v vzhajane kajzerice z ostrim nožem zarežemo do osem globokih zarez v obliki zvezde, zareze pa se srečajo na sredini. Pri tem pazimo, da ne zarežemo do dna testa. Po tradicionalnem receptu pa vzhajano testo oblikujemo v kroglice, jih sploščimo ina nato s prepogibanjem oblikujemo kajzerico. 

Recept za kajzerice z drožmi

Danes bomo za prvi preizkus pripravili kajzerice iz malenkost manjše količine testa. Kadar se lotim novega recepta, vedno najprej preizkusim recept za manjšo količino, ker še vedno nisem čisto prepričana, če mi bo recept uspel. No, naj povem, da so bila današnje kajzerice odlične, naslednjič jih prav gotovo pečem iz večje količine testa.

  • 300 g domače bele pšenične moke
  • 50 g domače pirine moke
  • 100 g mlačne vode
  • 100 g mlačnega mleka
  • 8 g soli
  • 100 g droži
  • 1 žlica domače ostre moke
  • 1 jajce

Priprava droži iz bele pšenične moke

Kot vedno kadar se lotimo peke z drožmi, moramo že prejšni dan pripraviti drožni nastavek. Sama imam matične droži, ki jih redno hranim z domačo belo pšenično moko. Za pripravo drožnega nastavka za kajzerice sem v stekleni kozarec položila dve žlici matičnih droži, dodala dve žlici bele pšenične moke in prilila malo postane vode. Vse skupaj sem dobro premešala, dobiti moramo maso podobni masi za palačinke.

Kozarec postavimo na toplo mesto in počakamo da se droži podvojijo, običajno potrebujejo od 8 do 12 ur. Ko pripravljamo droži, nikoli ne smemo pozabiti pustiti drožni nastavek za naslednjič. To naredimo tako, da v kozarčku pustimo za majhno žličko droži, dodamo 25 g bele pšenične moke in 20 g postane vode. Premešamo, pustimo kakšno uro na sobni temperaturi in nato postavimo v hladilnik.

drožni nastavek
V kozarec položimo dve žlici matičnih droži, dodamo dve žlici bele pšenične moke in prilijemo postano vodo. Dobro premešamo in najmanj za 12 ur postavimo na toplo meso, da droži vzhajajo.

Kako zamesimo testo z drožmi za kajzerice?

Najprej zmešamo vodo in mleko, dodamo sol in nazadnje še 100 g vzhajanih droži. Dobro premešamo in nato mešanico zijemo k moki. Njalažje je, če vse skupaj zmešamo kar v posodi robota. Zamesimo gladko testo brez grudic in ga pustimo 15 minut počivati.

Ko je testo malo spočito, ga oblikujemo v hlebček in postavimo na toplo mesto za vzhaja. Testo z drožmi bo potrebovalo od 5 do 8 ur da se bo podvojilo. Ko je testo dovolj vzhajano, ga položimo na pomokano delovno površino in ga oblikujemo v podolgovato štručko.

Štručko narežemo na osem delov težkih približno 70 g. Iz vsakega dela testa oblikujemo kroglico. Nato vsako kroglico posebej sploščimo in oblikujemo kajzerico. Oblikovane kajzerice polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Kajzerice potresemo z ostro moko, pokrijemo in počakamo da še enkrat vzhajajo. Tukaj moramo biti potrpežljivi, saj bodo kajzerice mogoče za drugo vzhajanje potrebovale še dve ali tri ure.

vzhajanje kajzeric
Ko je testo vzhajano, ga oblikujemo v štručko in razdelimo na 8 delo, težkih 70 g. Oblikujemo kroglice, jih sploščimo in naredimo kajzerice. Pokrijemo in pustimo vzhajati najmanj 3 ure.

Koliko časa in kako pečemo kajzerice z drožmi?

Pečico ogrejemo na 240 stopinj C, vanjo na spodnje vodilo postavimo tudi globok pekač. Ko so kajzerice dovolj vzhajane, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in postavimo v pečico. V pekač, ki smo ga ogreli v pečici, zlijemo vrček vode in s tem ustvarimo paro. Vrata pečice takoj zapremo, da preprečimo uhajanje pare. Če imate parno pečico, uporabite program za paro.

kajzerice z drožmi recept
Pečico ogrejemo na 240 stopinj C. Preden kajzerice postavimo v pečico, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. V pečici ustvarimo paro in najprej pečemo 10 minut, nato brez pare še 5 minut.

Kajzerice najprej pečemo s paro 10 minut, nato odpremo vrata pečice da se para razkadi in pečemo še 5 minut, da se kajzerice lepo zlato rjavo zapečejo. Pečen kajzerice stresemo v posodo, ki jo obložimo z rahlo vlažnim prtom in pokrijemo.

Čeprav sem vzhajane kajzerice globoko zarezala z nožem in ustvarila pravilen vzorček, so se med peko oblikovale čisto po svoje. To pa je seveda tudi poseben čar peke z drožmi. 

recept za kajzerice z drožmi
Kajzerice z drožmi so pečene. Kot je ponavadi pri peki z drožmi, so se med peko oblikovale čisto po svoje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja