Recept po korakih za kruh z drožmi

Recept po korakih za kruh z drožmi. Na spletu je veliko receptov za pripravo testa in peko kruha z drožmi, a pogosto se gospodinje enostavno zgubijo v poplavi strokovnih besed. Tudi sama sem kot začetnica peke z drožmi na spletu iskala kaj pomenijo določeni izrazi in na koncu seveda ugotovila da niso nič strašnega…pač moderni izrazi. Po mnogih pekah kruha z drožmi sem končno našla nekoliko svoj način peke, kruh vedno uspe, čeprav je še vedno potreben čas in potrpežljivost. V nadaljevanju vam bom predstavila kako hranimo droži, kako pripravim testo in kako pečemo kruh z drožmi. Današnji kruh z drožmi bomo pekli iz enega kilograma moke, testo bomo nato razdelili na dva hlebčka.

Recept po korakih za kruh z drožmi

Droži so spet moderne, spet so in…ampak peka z drožmi ali kislim testom ni nič novega, saj so pred modernizacijo, ko so pričeli s peko industrijskega kruha s pekovskim kvasom, kruh pekli z naravnimi vzhajalnimi sredstvi. Droži lahko vzgojimo sami doma, lažje je, če nam kdo podari stare, močne droži. Danes ne bomo pisali o tem kako vzgojimo droži, bom pa na kratko povedala kako jih hranimo in pripravimo za uporabo pri peki.

Kako nahranimo in pripravimo droži za peko?

Matične droži hranimo v hladilniku in preden jih želimo uporabiti jih nahranimo. Ko narastejo, jih uporabimo za pripravo testa, vedno pa prihranimo žlico droži in jih spet nahranimo z moko in vodo, da jih imamo za naslednjič.

kako hranimo droži

  • 1 žlica matičnih droži
  • 30 – 50 g postane mlačne vode
  • 60 g moke
  1. V steklen kozarec damo 1 žlico matičnih droži, prilijemo približno 50 g postane mlačne vode in dobro premešamo.
  2. Dodamo 60 g moke in spet dobro premešamo. Za hranjenje droži je dobro, če vedno uporabljamo isto moko. Kadar bomo pekli ržen kruh z drožmi, ali kakšen drug kruh, potem droži nahranimo z rženo moko, vendar moramo vedno žlico matičnih droži prihraniti za naprej.
  3. Če nekaj časa ne bomo pekli kruha in nas bodo matične droži čakale v hladilniku, potem jih moramo nahraniti z več moke.
  4. Dobili smo gosto maso, nahranjene droži postavimo na sobno temperaturo in po približno 6 urah narastejo in so pripravljene na uporabo. Droži morajo narasti najmanj za enkrat, ni potrebno da jih razganja iz kozarca. Na 1 kg moke potrebujemo približno 200 g droži.

Kako pripravimo testo za kruh z drožmi iz 1 kg moke?

Jaz običajno pečem kruh z drožmi iz 600 g moke, 400 g vode in 200 g droži. Iz teh sestavin dobimo približno 1 kg težak hlebček. Danes bomo pekli kruh z drožmi iz 1 kg moke, testo bomo razdelili na dva dela in spekli bomo dva dišeča hlebčka kruha. 

Sestavine za testo:

  • 1 kg bele moke
  • 200 g droži
  • 630 g postane vode
  • 20 g soli

Recept po korakih za kruh z drožmi

  1. Naše droži so po približno 6 urah že narasle in čas je, da se lotimo priprave testa. V večjo posodo stresemo 1 kg moke, prilijemo od 600 do 630 g vode in z rokami vse skupaj zmešamo. Če uporabljamo klorirano vodo iz pipe, jo kakšno uro pustimo stati na pultu.
  2. Ko zmešamo moko in vodo dobimo gosto maso,ki jo nekaj časa gnetemo, da dobimo gladko testo. Testo mora biti gladko in se ne sme lepiti na roke. Testo pokrijemo in ga pustimo 1 uro počivati, da se razvije gluten. Temu postopku pravimo avtoliza. 
  3. Po eni uri nadaljujemo, testo je razvilo gluten in sedaj mu dodamo vzhajane droži. Droži morajo biti mehurčaste in dišati po mlečnem. Droži naložimo na testo, nič ni narobe če jih je malo več. testo z drožmi
  4. Nato dodamo 20 g soli in jo skupaj z drožmi vmesimo v testo. Ker je testo že razvilo gluten, se bo testo lepo mesilo. Ko se testo ne lepi več na roke, ga pustimo počivati 10 minut in ga nato spet nekaj minut mesimo in spet pustimo počivati 10 minut. To ponovimo najmanj trikrat, nato posodo pokrijemo in pustimo testo počivati pol ure.

Ali so nujni prepotegi in prepogibi?

  1. Po pol ure pričnemo s prepotegi in prepogibi, na pol ure, najmanj trikrat. Testo zajamemo, potegnemo in prepognemo…to ponovimo trikrat ali štirikrat, nato spet ponovimo čez pol ure…trikrat. Če nimamo časa, lahko prepotege in prepogibe izpustimo, kruh bo prav tako dober.
  2. Ko smo opravili prepogibe in prepotege, testo oblikujemo v hlebček, posodo pokrijemo in pustimo približno 5 ur vzhajati na sobni temperaturi.
  3. Po petih urah je testo lepo vzhajano in je čas da ga predoblikujemo. Delovno površino in testo rahlo potresemo z moko in testo zvrnemo na pult. Naredili bomo dva hlebčka, zato testo razdelimo na dva dela. testo za kruh z drožmi
  4. Vsak kos testa posebej raztegnemo po pultu in ga nato zložimo z vseh strani in oblikujemo v dva hlebčka. Hlebčka pokrijemo in pustimo pol ure počivati. Medtem ko hlebčka počivata, pripravimo vzhajalni košarici. Jaz uporabljam navadne košarice, ki jih obložim s platnenim prtičkom in pokrijem najprej s kapico za plavanje in nato zavijem v vrečko in postavim v hladilnik.
  5. Po pol ure počivanja hlebčka spet raztegnemo in spet zložimo in oblikujemo v hlebčka. Pazimo, da testa ne gnetemo preveč, da se ne prične trgati. Že prej sem pripravila košarici, ki sem ju obložila s prtičkom in pomokala z riževo moko. oblikovanje testa z drožmi
  6. Hlebčka postavim v košarici, lepa stran testa naj bo na vrhu, saj bo po vzhajanju na testu vzorček od košarice. Košarice pokrijemo z vrečko in čez noč postavimo v hladilnik. Testo naj na hladnem vzhaja najmanj 8 ur. testo z drožmi čez noč postavimo v hladilnik

Koliko časa pečemo kruh z drožmi, kako vzhajano testo pripravimo za peko?

  1. Naslednje jutro je testo vzhajano in najprej vzamemo iz hladilnika eno košarico. Litoželezno posodo s pokrovom ali keramično posodo s pokrovom postavimo v ogreto pečico na 240 stopinj C. Posodo segrevamo 20 minut.
  2. Po 20 minutah vzamemo vročo posodo iz pečice, pazimo, da se ne opečemo. Testo iz košarice zvrnemo neposredno v vročo posodo, ga po vrhu malo potresemo z moko in zarežemo vzorček. Tukaj sprostimo domišljijo, kruh se bo lepo spekel, če zarežemo samo križ. kako pripravimo testo z drožmi za peko
  3. Vročo posodo pokrijemo in postavimo v pečico. Kruh z drožmi najprej pečemo 15 minut pri 230 stopinjah C, jaz običajno pustim še kakšnih 5 minut več.
  4. Nato posodo odkrijemo in pečemo še 15 minut do 20 minut pri 220 do 230 stopinjah C. Sčasoma se bomo navadili, pri peki kruha z drožmi je potrebno ves čas opazovati.
  5. Ko je kruh pečen, ga zvrnemo na rešetko in počakamo, da se ohladi. Nato po istem postopku spečemo še drugi hlebček. kruh z drožmi dva hlebčka
  6. Pri nas imamo en grdo navado…kruh pojemo še topel.