Pecivo iz beljakov in suhega sadja je odlična sladica, ki jo običajno pripravimo kadar nam ostanejo beljaki. To je odličen recept kako porabiti beljake, posebej kadar nam ostanejo po cvrtju krofov. Za pripravo kolača potrebujemo beljake, sladkor, moko, maslo, rozine in suho sadje. Tukaj se lahko malo poigramo in v kolač dodamo orehova jedrca, suhe marelice, svetle in temne rozine, brusnice, kandirano sadje, suhe slive ali celo datlje. Po temu receptu dodamo 400 g mešanega suhega sadja.
Pecivo iz beljakov in suhega sadja
Kolač iz beljakov najpogosteje pripravljamo kadar cvremo krofe ali mogoče pripravljamo domače jušne rezance samo iz rumenjakov. Kolač bo najboljši, če uporabimo belo moko TIP 400 ali 500. Osnova peciva so seveda beljaki, iz katerih stepemo resnično čvrst sneg.
Kako stepemo čvrst beljakov sneg?
- Za resnično čvrst sneg uporabimo sveža jajca, stara največ tri dni.
- Preden se lotimo stepanja snega, jajca ogrejemo na sobno temperaturo, iz hladilnika jih vzamemo najmanj eno uro preden se lotimo stepanja.
- Če nam nikakor ne uspe trd sneg, poskusimo dodati nekaj kapljic limoninega soka, saj bo limonina kislina stabilizirala beljake, kar bo pomagalo, da stepemo čvrst sneg.
- Beljake pričnemo stepati pri srednji hitrosti in nato hitrost stepanja postopoma povečujemo. Pazimo da sneg ne stepamo predolgo, saj se nam lahko sesede.
- Sladkor dodajamo postopoma, če bomo dodali ves sladkor naenkrat, bomo težko naredili čvrst sneg.
- Posoda v kateri stepamo beljake mora biti popolnoma čista, vsaka kapljica maščobe ali mogoče rumenjaka, bo preprečila, da naredimo trd sneg.
Sestavine za beljakov kolač s suhim sadjem
- 8 beljakov
- 170 g sladkorja
- 80 g masla
- 160 g moke TIP 400 ali 500
- 400 g suhega sadja; 100 g temnih rozin, 100 g suhih marelic, 100 g orehov, 100 g brusnic
Recept po korakih za beljakov kolač s suhim sadjem
- Uporabimo beljake, ki so nam ostali od cvrtja krofov ali izdelave rezancev iz rumenjakov. Danes sem porabila beljake, ki so ostali od priprave panettone, za katerega sem porabila 8 rumenjakov. TUKAJ si oglej recept za Panattone s suhim sadjem.
- Kolač lahko pripravimo tudi za Božične praznike.
- Iz beljakov stepemo čvrst sneg, najprej stepamo pri srednji hitrosti in nato povečamo hitrost stepanja.
- Najprej dodamo malo sladkorja, nato pa postopoma dodajamo preostali sladkor.
- Maslo narežemo na manjše kose in ga v posodi raztopimo. Stopljeno maslo počasi po žlicah dodajamo v trd sneg in medtem ves čas počasi mešamo. Pomagamo si lahko s kuhinjskim robotom.
- Nato postopoma po žlicah dodamo moko, ves čas mešamo.
- Na koncu v maso vmešamo mešano suho sadje.
- Podolgovati pekač obložimo s papirjem za peko in vanj zlijemo pripravljeno maso. Maso s suhim sadjem lepo poravnamo po pekaču. Ker nisem imela primernega pekača, sem pecivo spekla v manjšem okroglem tortnem modelu.
- Pekač postavimo v pečico, beljakovo pecivo s suhim sadjem pečemo pri 180 stopinjah C 45 minut.
- Ko je pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice in ga v pekaču ohladimo.
- Ko je pecivo ohlajeno, ga s papirjem za peko dvignemo iz pekača in ga odložimo na desko, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enakomerne kose.
- Beljakov kolač s suhim sadjem je lahko alternativa božičnemu sadnemu kruhu.