Recepti za potice –Ā 20 najboljÅ”ih receptov za potice z razliÄnimi nadevi
Tradicionalne slovenske potice, že stoletja pripravljamo po istih receptih, ki se razlikujejo samo v malenkostih. Skoraj vsaka vas v Sloveniji ima svoj najboljŔi recept za tradicionalno sladico, a najbolj poznana in priljubljena je prav gotovo slovenska orehova potica.
Slovenska potica je tudi uradno zaÅ”Äitena. Evropska komisija je 21. aprila 2021 v Uradnem listu objavila izvedbeno uredbo Komisije UE o vpisu imena v register zajamÄenih posebnosti. Vse o Slovenskih poticah najdeÅ” na tej POVEZAVI!
ZaÅ”ÄitaĀ z zajamÄeno tradicionalno posebnostjoĀ pomeni, da proizvodnja Slovenske potice ni geografsko omejena, zato se lahko proizvaja kjerkoli, pogoj je le certifikat, da je proizvedena skladno s potrjeno specifikacijo za Slovensko potico.
Potica ima posebno mesto v slovenski kulinariki, je slovenska posebnost in znamenitost, skorajda nacionalni simbol, ki že stoletja krasi prazniÄne mize Slovencev. Potica je razÅ”irjena po vseh slovenskih pokrajinah, vendar pa se te potice med seboj razlikujejo po imenih,Ā nadevih, po vrstah testa in tudi po obliki.
Poznamo veÄ kot 100 razliÄnih vrst potic, pri pripravi nadevov pa velikokrat velja, da kolikor je gospodinj, toliko je tudi slastnih receptov zanje. V danaÅ”njem Älanku sem zbrala recepte za 20 potic z razliÄnimi nadevi.
š„® Rozinova potica ā mehka, diÅ”eÄa in klasiÄna prazniÄna sladica āØ
š Osnovne informacije o receptuā rozinova potica
ā± Äas priprave: | 40 minut |
ā³ Äas vzhajanja: | 90 minut |
š„ Äas peke: | 45 minut |
š½ļø Energijska vrednost: | približno 270 kcal na rezino |
š©āš³ Avtorica recepta: | Karmen Valant Slike: Mari Radej |
š Datum posodobitve: | 9. april 2025 |
Rozinova potica je izredno okusna sladica, ki pripravimo iz kvaÅ”enega testa in nadeva z rozinami. Nadev za rozinovo potico lahko pripravimo po razliÄnih receptih. Najprej pripravimo kvaÅ”eno testo za potice, vse o pripravi testa za potice si lahko ogledate na tej POVEZAVI.
Sestavine za rozinov nadev
- 1 dcl sladke smetane
- 2 rumenjaka
- 200 g sladkorja
- 1 žliÄka vanilijeve esence ali 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1 zabitek naribane limonine lupinice
- sneg iz 2 beljakov
- 1/2 kg oÄiÅ”Äenih in v rumu namoÄenih rozin
- 2 žlici drobtin
Recept po korakih za rozinovo potico
- Po svoje najljubŔem receptu pripravimo kvaŔeno testo za potico in ga pustimo na toplem, da vzhaja.
- Z maÅ”Äobo namestimo pekaÄ, alhko ga tudi obložimo s paprirjem za peko.
- Pripravimo nadev. Sladko smetano za stepanje, sladkor, rumenjake, vanikijo in limonino lupinico dobro prežrvrkljamo in na koncu dodamo sneg.
- Ko testo podvoji volumen, ga tanko razvaljamo, namažemo z nadevom, potresemo z drobtinami in odcejenimi rozinami.Ā
- Testu odrežemo debele robove in ga tesno zvijemo. KrajÄke odrežemo in potico preložimo v pripravljen pekaÄ, ga postavimo na toplo in poÄakamo, da Å”e enkrat vzhaja. Odrezane krajÄke položimo v manjÅ”i pekaÄ in ga postavimo v peÄico takoj ko jo prižegemo. Ker so krajÄki majhni, bodo hitro vzhajali in bodo tudi hitreje peÄeni.Ā
- Preden potico postavimo v peÄico, jo veÄkrat prebodemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem.
- PeÄico ogrejemo na 180 stopinj C, rozinovo potico peÄemo približno eno uro.
š„ Orehova potica ā kraljica prazniÄne mize āØš„®
Kratek pregled recepta:
- ā± Äas priprave: 50 minut
- ā³ Äas vzhajanja: 90 minut
- š„ Skupen Äas: približno 3 ure
- š©āš³ Avtorica: Karmen Valant, Slika: Mari Radej
Orehova potica je med najbolj poznanimi slovenskimi poticami in jo tudi najpogosteje peÄemo. Slovenska orehova potica je slovenska posebnost in znamenitost. Slovenska potica je tudi zaÅ”Äitena z zajamÄeno tradicionalno posebnostjo. Recepti TUKAJ.
š° Makova potica ā diÅ”eÄa klasika z bogatim nadevom š°āØ
Kratek pregled recepta:
- ā± Äas priprave: 45 minut
- ā³ Äas vzhajanja: 90 minut
- š„ Skupen Äas: približno 2 uri in 45 minut
- š©āš³ Avtorica: Karmen Valant
Potica z makovim nadevom je tradicionalna slovenska sladica. Makovo potico pripravimo iz kvaŔenega zavitega testa, ki ga napolnimo z makovim nadevom. Recept TUKAJ.
š§ Skutina potica ā soÄna, nežna in vedno priljubljena šš„®
Kratek pregled recepta:
- ā± Äas priprave: 40 minut
- ā³ Äas vzhajanja: 90 minut
- š„ Skupen Äas: približno 2 uri in 40 minut
- š©āš³ Avtorica: Karmen Valant
Skutina potica je poleg orehove, najbolj priljubljena med slovenskimi poticami. Mnogi imajo mogoÄe celo raje skutino potico, kot orehovo.
Tudi skutino potico lahko pripravimo z razliÄnimi nadevi, najpogosteje pripravimo skutin nadev z rozinami, lahko pa pripravimo tudi skutin nadev s pehtranom. Recepti TUKAJ.
Skutina potica z rozinami
Skutino potico lahko pripravimo z razliÄnimi nadevi. Najpogosteje pripravimo skutin nadev z rozinami, ali celo s pehtranovim ali drobnjakovim nadevom.
ObiÄajno testo za skutino potico zamesimo z navadno belo moko, lahko pa testo pripravimo tudi s kombinacijo bele in koruzne moke. Recept TUKAJ.
LeŔnikova potica
LeÅ”nikova potica je prava kulinariÄna poslastica. Nadev za leÅ”nikovo potico lahko pripravimo samo z leÅ”niki, ali pa ga kombiniramo z mletimi orehi. Mnogi ne prenaÅ”ajo težkega orehovega nadeva za potice, zato ga pogosto nadomestijo z leÅ”nikovim nadevom, ki je lažje prebavljiv.
V danaŔnjem receptu bomo v testo dodali tudi malo droži, kar naredi potico Ŕe mehkejŔo. Recept TUKAJ.
KorenÄkova potica
KorenÄkova potica je Äisto posebna sladica, pripravimo jo s korenÄkovim nadevom. KorenÄkovo potico lahko speÄemo v potiÄniku ali navadnem pekaÄu. VeÄ o receptih TUKAJ.Ā
Kokosova potica
Kokosova potica je odliÄna sladica, pripravimo jo lahko tudi v razliÄnih veganskih sladicah. KlasiÄno kokosovo potico pripravimo iz kvaÅ”enega testa in kokosovim nadevom. Pripravimo lahko tudi kokosovo potico z manj sladkorja, ali pa brezglutensko kokosovo potico. Recepti TUKAJ.
Potratna potica
Potratna potica je kraljica potic, Äeprav ni Äisto klasiÄna potica. Sestavljena je iz kvaÅ”enega in biskvitnega testa, ter orehovega in skutinega nadeva. Oglejte si postopek priprave potratne potice po korakih. Recept TUKAJ.
Pehtranova potica
Pehtranovo potico pripravimo iz kvaÅ”enega testa in s pehtranovim nadevom. Pehtran je zeliÅ”Äe, ki ima moÄan okus in vonj, priÅ”tevamo ga tudi k zdravilnim zeliÅ”Äem. Oglejte si postopek priprave pehtranove potice po korakih. Recept TUKAJ.
Bratova potica
Recept za bratovo potico pripisujemo kuharskemu mojstru Danilu Kozarju, ki je potico tako poimenoval enostavno zato, ker jo je tako pripravljal njegov brat. Bratova potica je pripravljena iz kvaÅ”enega testa, ter tremi nadevi; orehov, makov in sadni nadev. VeÄ o pripravi bratove potice si oglejte TUKAJ.
Orehova potica z drožmi
Orehova potica z drožmi, je namesto s kvaÅ”enim testom, pripravljena iz testa z drožmi. TakÅ”na potica je lažje prebavljiva, vendar si moramo za pripravo takÅ”ne potice vzeti nekoliko veÄa Äasa, saj potrebuje za vzhajanje celo noÄ. Recept TUKAJ.
Hladna orehova potica
Hladna orehova potica je pripravljena iz kvaÅ”enega testa in orehovega nadeva. Pripravimo jo podobno kot klasiÄno orehovo potico, razen tega, da testo vzhajamo na hladen naÄin. ObiÄajno testo Äez noÄ postavimo v hladilnik in s peko nadaljujemo naslednji dan. Recept TUKAJ.Ā
Orehova potica peÄena v potiÄniku
Tradicionalna orehova potica je zaÅ”Äitena z zajamÄeno tradicionalno posebnostjo, to pomeni, da je zaÅ”Äitena po vrsti testa, oblike in nadeva. ZaÅ”Äitena slovenska potica mora biti peÄena v potiÄniku, ki je tradicionalni pekaÄ za peko zaÅ”Äitene tradicionalne slovenske potice. Recepti TUKAJ.
Ocvrikova potica
Ocvirkova potica ali ocvirkovka je tradicionalna slovenska potica, pripravljena iz kvaÅ”enega testa z ocvirkovim nadevom. Ocvirkovko tradicionalno peÄemo na debeli Äetrtek, ki naznanja zaÄetek pustnega rajanja. Recept TUKAJ.
RožiÄeva potica
Prve slovenske potice so bile pripravljene z razliÄnimi sadnimi nadevi, jabolÄni, hruÅ”kov, slivov in rožiÄev nadev. Gospodinje so pripravile nadev za potico iz sestavin, ki so jih imele doma. Å ele mnogo kasneje je postal tako zelo priljubljen orehov nadev. Poglej recepte TUKAJ.
Potica z orehovim, makovim in skutinim nadevom
Potica z orehovim, makovim in skutinim nadevom, je potica s kvaÅ”enim testom in tremi vrstami nadeva. Potico je spekla Mari Radej, Äisto po svojem receptu. VeÄ poglej TUKAJ.Ā
Zvita orehova potica
Zvito orehovo potico je spekla Mari Radej po Äisto svojem receptu. Uporabila je kvaÅ”eno testo za potico in orehov nadev, s tem da je testo zavila malo po svoje. Nastala je prava kulinariÄna umetnina. Recepti TUKAJ
Orehova potica z rozinami
OdliÄna orehova potica, ki smo jo obogatili z rozinami. Recept TUKAJ.
NajpogostejŔe napake pri peki potice
Katere so najpogostejÅ”e napake pri peki potice? IzkuÅ”ene pekarice sveda dobro vedo, kaj moramo paziti pri pripravi testa, nadeva ali pri peki potice. IzkuÅ”nje so pridobile skozi leta in ravno te izkuÅ”nje so resniÄno zlata vredne. VeÄ nasvetov in najpogostejÅ”e napake pri peki potice si lahko ogledate TUKAJ!
Recept za orehovo potico po receptu Mari Radej
Recepte in slike za spletno stran Recepti za sladice veÄinoma prispeva Mari Radej. Zato sem se odloÄila, da napiÅ”em Äim bolj preprost recept za orehovo potico. Upam, da bo zapis pomagal tudi bolj neizkuÅ”enim pekaricam, da se bodo upale lotiti svoje prve orehove potice. RECEPT!
RazliÄni nadevi za potice
V tem Älanku sem predstavila veliko receptov za razliÄne potice, posebej pa sem predstavila tudi razliÄne nadeve za potice. Seveda nisem opisala vseh, saj poznamo v Sloveniji res veliko razliÄnih nadevov za potice. VeÄ si lahko ogledate TUKAJ!
š Medena orehova potica ā bogata slovenska klasika z diÅ”eÄim nadevom āØš„®
Medena orehova potica je slastna razliÄica orehove potice. Nadev za potico pripravimo z medom, kar jo naredi resniÄno soÄno, mehko in okusno. Recept za medeno potico najdeÅ” TUKAJ!
š„® SoÄna potratna potica ā kraljica prazniÄne pekeāØ
Ob vsakem veÄjem prazniku se mnoge pekarice odloÄijo za pripravo potratne potice. Ta sladica je resniÄno potratna, saj za receptv potrebujemo res veliko bogatih sestavin. Se je boste lotili? POGLEJ RECEPT!
š„® SoÄna orehova potica ā recept za mehko, rahlo in prazniÄno potico! šøš®
Le kdo si ne želi resniÄno soÄne orehove potice? Da nam orehova potica uspe, moramo upoÅ”tevati veliko navodil, saj lahko gre marsikaj narobe. A brez skrbi, Äe se boste držali recepta in vse navodil, bo tudi vam uspela najbolj soÄna potica na svetu! Recept za soÄno orehovo potico najdeÅ” TUKAJ!
šø VelikonoÄna orehova potica ā Tradicionalni recept šø
VelikonoÄni prazniki so Äas, ko na mizo postavimo resniÄno vse VelikonoÄne dobrote, med njimi je seveda tudi VelikonoÄna orehova potica. Pripravite jo lahko po razliÄnih receptih, ki so že napisani zgoraj, TUKAJ pa poglej Å”e na kratko povzet recept.Ā
NajboljÅ”i recepti za prazniÄno mizo ā tudi makova potica š£
Na prazniÄni mizi seveda ne sme manjkati potica, nekateri imajo celo raje makovo potico. Posebej VelikonoÄni prazniki so Äas, ko na mizo poleg veselih pirhov in VelikonoÄne Å”unke, postavimo tudi makovo potico! TUKAJ poglej recept!Ā
š Brezglutenska orehova potica z drožmi ā tradicionalno s sodobnim pridihom
Mnogi med nami imajo težave, Äe uživamo sladice iz kvaÅ”enega testa! Kaj je reÅ”itev? Pripravite brezglutenske sladice, Å”e bolje, Äe jih pripravite z drožmi. Brezglutenska orehova potica je zdrava alternativa orehove potice, ki jo lahko ponudite tudi tistim, ki nimajo prebavnih težav. POGLEJ RECEPT!
š° PriporoÄam Å”e veÄ receptov za prazniÄne sladice:
- š Rumovi polmeseci ā Äokoladne lunice z orehi in sladkornim prelivom š«āØ
- š LinÅ”ki piÅ”koti šŖ Krhki in mehki piÅ”koti z marmelado āØ
- š NajboljÅ”a domaÄa jabolÄna pita š ā Skrivnost hrustljave skorjice!
- š Recept za flancate ā najboljÅ”i recepti za kvaÅ”ene in krhke flancate
- š„® Rozinov Å”arkelj ā Mehka klasika s pridihom vanilije in rozin šāØ
- š„ DomaÄe ocvirkove pogaÄice ā hitro in slastno! š½ļøš