Recepti za potice – 20 TOP receptov za potice z različnimi nadevi

posted in: Aktualno, Potice, Recepti z drožmi | 0

Recepti za potice –  20 najboljših receptov za potice z različnimi nadevi

Tradicionalne slovenske potice, že stoletja pripravljamo po istih receptih, ki se razlikujejo samo v malenkostih. Skoraj vsaka vas v Sloveniji ima svoj najboljši recept za tradicionalno sladico, a najbolj poznana in priljubljena je prav gotovo slovenska orehova potica.

Slovenska potica je tudi uradno zaščitena. Evropska komisija je 21. aprila 2021 v Uradnem listu objavila izvedbeno uredbo Komisije UE o vpisu imena v register zajamčenih posebnosti.

recepti za potice

Zaščita z zajamčeno tradicionalno posebnostjo pomeni, da proizvodnja Slovenske potice ni geografsko omejena, zato se lahko proizvaja kjerkoli, pogoj je le certifikat, da je proizvedena skladno s potrjeno specifikacijo za Slovensko potico.

Potica ima posebno mesto v slovenski kulinariki, je slovenska posebnost in znamenitost, skorajda nacionalni simbol, ki že stoletja krasi praznične mize Slovencev. Potica je razširjena po vseh slovenskih pokrajinah, vendar pa se te potice med seboj razlikujejo po imenih,  nadevih, po vrstah testa in tudi po obliki.

Poznamo več kot 100 različnih vrst potic, pri pripravi nadevov pa velikokrat velja, da kolikor je gospodinj, toliko je tudi slastnih receptov zanje. V današnjem članku sem zbrala recepte za 20 potic z različnimi nadevi.

Orehova potica

Orehova potica je med najbolj poznanimi slovenskimi poticami in jo tudi najpogosteje pečemo. Slovenska orehova potica je slovenska posebnost in znamenitost. Slovenska potica je tudi zaščitena z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. Recepti TUKAJ.

orehova potica

Makova potica

Potica z makovim nadevom je tradicionalna slovenska sladica. Makovo potico pripravimo iz kvašenega zavitega testa, ki ga napolnimo z makovim nadevom. Recept TUKAJ.

makova potica

Skutina potica

Skutina potica je poleg orehove, najbolj priljubljena med slovenskimi poticami. Mnogi imajo mogoče celo raje skutino potico, kot orehovo.

Tudi skutino potico lahko pripravimo z različnimi nadevi, najpogosteje pripravimo skutin nadev z rozinami, lahko pa pripravimo tudi skutin nadev s pehtranom. Recepti TUKAJ.

skutina potica

Skutina potica z rozinami

Skutino potico lahko pripravimo z različnimi nadevi. Najpogosteje pripravimo skutin nadev z rozinami, ali celo s pehtranovim ali drobnjakovim nadevom.

Običajno testo za skutino potico zamesimo z navadno belo moko, lahko pa testo pripravimo tudi s kombinacijo bele in koruzne moke. Recept TUKAJ.

skutina potica z rozinami

Lešnikova potica

Lešnikova potica je prava kulinarična poslastica. Nadev za lešnikovo potico lahko pripravimo samo z lešniki, ali pa ga kombiniramo z mletimi orehi. Mnogi ne prenašajo težkega orehovega nadeva za potice, zato ga pogosto nadomestijo z lešnikovim nadevom, ki je lažje prebavljiv.

V današnjem receptu bomo v testo dodali tudi malo droži, kar naredi potico še mehkejšo. Recept TUKAJ.

lešnikova potica

Korenčkova potica

Korenčkova potica je čisto posebna sladica, pripravimo jo s korenčkovim nadevom. Korenčkovo potico lahko spečemo v potičniku ali navadnem pekaču. Več o receptih TUKAJ. 

korenčkova potica

Kokosova potica

Kokosova potica je odlična sladica, pripravimo jo lahko tudi v različnih veganskih sladicah. Klasično kokosovo potico pripravimo iz kvašenega testa in kokosovim nadevom. Pripravimo lahko tudi kokosovo potico z manj sladkorja, ali pa brezglutensko kokosovo potico. Recepti TUKAJ.

kokosova potica

Potratna potica

Potratna potica je kraljica potic, čeprav ni čisto klasična potica. Sestavljena je iz kvašenega in biskvitnega testa, ter orehovega in skutinega nadeva. Oglejte si postopek priprave potratne potice po korakih. Recept TUKAJ.

potratna potica

Pehtranova potica

Pehtranovo potico pripravimo iz kvašenega testa in s pehtranovim nadevom. Pehtran je zelišče, ki ima močan okus in vonj, prištevamo ga tudi k zdravilnim zeliščem. Oglejte si postopek priprave pehtranove potice po korakih. Recept TUKAJ.

pehtranova potica

Bratova potica

Recept za bratovo potico pripisujemo kuharskemu mojstru Danilu Kozarju, ki je potico tako poimenoval enostavno zato, ker jo je tako pripravljal njegov brat. Bratova potica je pripravljena iz kvašenega testa, ter tremi nadevi; orehov, makov in sadni nadev. Več o pripravi bratove potice si oglejte TUKAJ.

bratova potica

Orehova potica z drožmi

Orehova potica z drožmi, je namesto s kvašenim testom, pripravljena iz testa z drožmi. Takšna potica je lažje prebavljiva, vendar si moramo za pripravo takšne potice vzeti nekoliko veča časa, saj potrebuje za vzhajanje celo noč. Recept TUKAJ.

orehova potica z drožmi

Hladna orehova potica

Hladna orehova potica je pripravljena iz kvašenega testa in orehovega nadeva. Pripravimo jo podobno kot klasično orehovo potico, razen tega, da testo vzhajamo na hladen način. Običajno testo čez noč postavimo v hladilnik in s peko nadaljujemo naslednji dan. Recept TUKAJ. 

Orehova potica pečena v potičniku

Tradicionalna orehova potica je zaščitena z zajamčeno tradicionalno posebnostjo, to pomeni, da je zaščitena po vrsti testa, oblike in nadeva. Zaščitena slovenska potica mora biti pečena v potičniku, ki je tradicionalni pekač za peko zaščitene tradicionalne slovenske potice. Recepti TUKAJ.

potica pečena v potičniku

Ocvrikova potica

Ocvirkova potica ali ocvirkovka je tradicionalna slovenska potica, pripravljena iz kvašenega testa z ocvirkovim nadevom. Ocvirkovko tradicionalno pečemo na debeli četrtek, ki naznanja začetek pustnega rajanja. Recept TUKAJ.

ocvirkova potica

Rožičeva potica

Prve slovenske potice so bile pripravljene z različnimi sadnimi nadevi, jabolčni, hruškov, slivov in rožičev nadev. Gospodinje so pripravile nadev za potico iz sestavin, ki so jih imele doma. Šele mnogo kasneje je postal tako zelo priljubljen orehov nadev. Poglej recepte TUKAJ.

rožičeva potica

Potica z orehovim, makovim in skutinim nadevom

Potica z orehovim, makovim in skutinim nadevom, je potica s kvašenim testom in tremi vrstami nadeva. Potico je spekla Mari Radej, čisto po svojem receptu. Več poglej TUKAJ. 

potica z orehovim, makovim in skutinim nadevom

Zvita orehova potica

Zvito orehovo potico je spekla Mari Radej po čisto svojem receptu. Uporabila je kvašeno testo za potico in orehov nadev, s tem da je testo zavila malo po svoje. Nastala je prava kulinarična umetnina. Recepti TUKAJ

zvita orehova potica

Orehova potica z rozinami

Odlična orehova potica, ki smo jo obogatili z rozinami. Recept TUKAJ.

orehova potica z rozinami

Rozinova potica

Rozinova potica je izredno okusna sladica, ki pripravimo iz kvašenega testa in nadeva z rozinami. Nadev za rozinovo potico lahko pripravimo po različnih receptih. V današnjem receptu smo uporabili rozine namočene v rum, sladkor smetano, sladkor in 3 rumenjake. Recept TUKAJ.

rozinova potica