Bratova potica je čisto posebna potica, ki jo pripravimo s tremi nadevi. Orehov, makov in sadni nadev. Za sadni nadev najpogosteje uporabimo različne džeme, ki se med peko bolje obnesejo kot navadna marmelada. Danes bomo za sadni nadev uporabili brusnični džem. Ali veste od kje ime bratova potica? Ime je izbral naš vrhunski kuhar Danilo Kozar, preprosto zato, ker je podobno potico pripravljal njegov brat.
Z nadevi za bratovo potico se lahko tudi malo poigramo, čeprav potem ne bo več čisto ta prava bratova potica, bo pač potica z več nadevi. Nadeve pripravljamo podobno kot jih pripravljamo za orehovo potico, makovo, lešnikovo ali celo korenčkovo potico. Današnje slike je prispevala Mari Radej, ki nam je to izredno okusno potico tudi dala za poskusit.
Bratova potica
Danes bomo pripravili bratovo potico s tremi nadevi; orehov, makov in brusnični nadev. Različne barve nadevov ustvarijo čudovit barvni mozaik, tako da je potica ne samo okusna, pač pa tudi lepa na pogled.
Orehov nadev pripravimo podobno kot za orehovo potico, makov nadev pa tako kot za makovo potico. Za sadni nadev izberemo poljubni džem ali bolj čvrsto domačo marmelado.
Recept za bratovo potico po korakih
Za pripravo bratove potice si najprej pripravimo vse sestavine in jih kot za vsako drugo potico ogrejemo na sobno temperaturo. Potico lahko spečemo v potičniku ali v navadnem pekaču.
Uporabimo sveže sestavine, posebej previdni moramo biti pri izbiri orehov in jajc. Tudi izbira moke je pomembna, če je preveč zbita, jo pred uporabo presejemo.
Sestavine za bratovo potico
Sestavine za kvašeno testo:
- 1/2 kg bele pšenične moke
- 25 g svežega kvasa
- 40 g kristalnega sladkorja
- 50 g masla
- 2 rumenjaka
- 2, 5 dl rahlo ogretega mleka
- ščepec soli
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana limonina lupinica
Sestavine za orehov nadev:
- 250 g mletih orehov
- 90 g sladkorja
- naribana limonina lupinica
- trd sneg iz enega beljaka
- 1 rumenjak
- malo ruma
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- ščepec cimeta
- 2, 5 dl sladke smetane
Sestavine za makov nadev:
- 250 g mletega maka
- 2 dl mleka
- 90 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana limonina lupinica
- 20 g masla
- 2 žlici drobtin
- 1 beljak
- 1 rumenjak
Sadni nadev za bratovo potico:
- 250 g sadnega džema ali poljubne čvrste marmelade
Priprava in vzhajanje kvašenega testa za bratovo potico
Najprej pripravimo kvasec; v mlačno mleko nadrobimo svež kvas in dodamo malo sladkorja in moke. Premešamo in postavimo na toplo, da kvasec vzhaja.
V posodo robota presejemo moko, ob strani dodamo ščepec soli in v sredini naredimo jamico. Posebej stepemo rumenjake in sladkor, dodamo vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. Vse skupaj prelijemo z mlačnim mlekom, premešamo in zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki.
V jamico dodamo še vzhajan kvas in prilijemo še malo mleka. Na koncu primešamo še stopljeno maslo in zamesimo mehko testo. Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo vzhajati od 1 do 2 ur.
Medtem ko kvašeno testo vzhaja, pripravimo nadeve za bratovo potico
Medtem ko kvašeno testo vzhaja, pripravimo nadeve za bratovo potico. Pri pripravi nadeva se vam ni potrebno strogo držati recepta, saj lahko nadeve pripravite po svoje. Pazite samo to, da nadev ni pretežek, saj potem potica med peko ne bo narasla. Prav tako nadev ne sme biti premoker, ker bo nadev odstopal od testa in potica se ne bo lepo spekla.
Orehov nadev za bratovo potico
V posodi zmešamo mlete orehe, sladkor, vaniljev sladkor, ščepec cimeta, malo ruma in naribano limonino lupinico. Premešamo in zalijemo z toplo sladko smetano. Primešamo razžvrkljan rumenjak in tred beljakov sneg.
Makov nadev za bratovo potico
V ponvi zavremo mleko in v njem najprej raztopimo maslo. Dodamo sladkor in počakamo da se stopi, nato v mešanico zakuhamo mak. Najprej makovo mešanico zavremo, nato ogenj zmanjšamo in kuhamo 13 minut.
Nato kuhan mak odstavimo, malo ohladimo in vmešamo naribano limonino lupinico in vaniljev sladkor. Nato dodamo razžvrkljan rumenjak in sneg iz beljaka, ki smo ga stepli z drobtinami.
Sadni nadev za bratovo potico
Za sadni nadev uporabimo poljubni džem ali čvrsto marmelado. Mi bomo danes uporabili domač brusnični džem.
Sestavljanje in zvijanje bratove potice
Ko je testo primerno vzhajano, ga na pomokani površini razdelimo na 6 enako težkih hlebčkov. Najprej razvaljamo en hlebček, razvaljano testo naj ima premer priblžno 30 cm. Razvaljano ploščo testa premažemo s polovico pripravljenga orehovega nadeva. Nato razvaljamo drugi del testa in ga položimo čez orehov nadev in ga premežemo s polovico makovega nadeva.
Spet razvajamo testo in ga položimo čez makov nadev in ga premažemo s polovico brusničenga džema. Postopek še enkrat ponovimo s preostalim testom in nadevi.
Tako zloženo testo z nadevi natančno in previdno zvijemo in položimo v namaščen pekač, ki ga lahko tudi obložimo s papirjem za peko. Najprej zvijemo prvo potičko, nato še drugo sestavljeno potico. Zvito potico večkrat prebodemo in postavimo na toplo, da vzhaja še približno od 45 minut do ene ure.
Koliko časa pečemo bratovo potico?
Ko potičke lepo narastejo, jih premažemo z mlekom, vodo ali razžvrkljanim jajcem. Če bomo potico pred peko premazali z jajcem, pazimo, da ne premažemo luknjic.
Pečico predhodno ogrejemo na 170 stopinj C, bratovo potico pečemo od 40 do 50 minut. Pečeno potico po nekaj minutah zvrnemo iz pekača in ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu.