Ocvirkove pogačice

Ocvirkove pogačice so okusen slan prigrizek iz kvašenega testa in ocvirkov. Ko sem iskala primeren recept, sem jih kar nekaj našla. V Sloveniji ocvirke že od nekdaj domiselno uporabljamo v različnih jedeh, najbolj poznana je ocvirkova potica ali ocvirkovka.

Ocvirkove pogačice so gospodinje najpogosteje pripravljale v zimskem času, pogosto so bile tudi popestritev Velikonočnih sladic. Današnje pogačice je spekla Mari Radej, ki prispeva tudi večino slik za moje kuharske bloge. Če želite za praznike svoje domače presenetite s čim novim, potem jim poleg orehove potice  in pisanih pirhov, pripravite še slastne ocvirkove pogačice.

Ocvirkove pogačice
Ocvirkove pogačice Slika: Mari Radej

Ocvirkove pogačice

Ocvirkove pogačice, pogače ali tudi cvirkače, prav gotovo spadajo med tradicionalne slovenske jedi. Uporaba ocvirkov je že od nekdaj posebnost slovenske kulinarike. Tudi za to slastno slano pecivo poznamo več različnih receptov, razlikujejo se pri pripravi ocvirkovega nadeva.

Nadev lahko pripravimo tudi s čebulo, ali pa ga potresemo s kumino. V receptu bomo danes uporabili svinjsko mast, ki jo seveda lahko nadomestimo z maslom. Kot pri vseh sladicah iz kvašenega testa, tudi za pripravo ocvirkovih pogačic uporabimo kakovostne sestavine, ki jih prej vse ogrejemo na sobno temperaturo.

Sestavine za ocvirkove pogačice

 • 30 g svežega kvasa
 • 1,5 dl mlačnega mleka
 • 1 žlica sladkorja
 • 1/2 kg bele moke (uporabimo lahko tudi krušno moko, ali pol bele in pol ostre moke)
 • 50 g svinjske masti
 • 5 žlic kisle smetane
 • 2 rumenjaka
 • 250 g ocvirkov
 • 1 žlička soli
 • poper

Kako pripravimo testo za ocvirkove pogačice?

 1. Najprej pripravimo kvasec; v mlačno mleko nadrobimo svež kvas, dodamo malo sladkorja in moke, premešamo in pustimo vzhajati.
 2. V posodo robota presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Svinjsko mast zmehčamo in jo skupaj s kislo smetano stresemo v jamico. Dodamo še dva rumenjaka, ob strani potresemo sol.
 3. Ko je kvasec primerno vzhajan, ga dodamo v jamico v moki in iz vseh sestavine zamesimo gladko testo. Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo vzhajati približno eno uro in pol.

Pripravimo ocvirke in razvaljamo testo

 1. Ocvirke drobno sesekljamo ali zmeljemo.
 2. Vzhajano testo razvaljamo na pomokani delovni površini, ga premažemo z ocvirki in bogato potresemo s poprom.
 3. Testo namazano z ocvirki prepognemo z dveh strani proti sredini, nato prepognemo še spodnjo in zgornjo stran testa. Testo pokrijemo in pustimo počivati 15 minut, nato še dvakrat ponovimo prepogibanje, testo naj vmes vedno malo počiva.
 4. Iz testa nato na razvaljamo in s pomočjo oboda za krofe izrežemo kroge testa in jih odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Vmes pustimo malo prostora, da bodo pogačice imele prostor za vzhajanje.
ocvirkove pogačice
Vzhajane ocvirkove pogačice Slika: Mari Radej

Koliko časa pečemo ocvirkove pogačice?

 1. Ko iz testa izrežemo vse pogačice, jih pokrijemo in pustimo da še 15 minut vzhajajo.
 2. Pečico ogrejemo na 190 stopinj C. V pogačice naredimo vzorček in jih premažemo z razžvrkljanim jajcem.
 3. Ocvirkove pogačice pečemo pri 190 stopinjah C približno 20 minut, da se lepo zlato rjavo zapečejo. 

recept za ocvirkove pogačice