Najboljša kokosova potica! Ste ljubitelj potic z različnimi nadevi? Potem morate vsekakor pripraviti tudi kokosovo potico. Za pripravo kokosove potice poznamo več receptov, pri vseh pa je osnova kokosov nadev. Današnji recept je prispevala Mari Radej, ki ustvarja resnično čudovite in okusne sladice.
V večini receptih za kokosovo potico v nadevu uporabimo sladko smetano, mi pa bomo danes uporabili kokosovo mleko. Če želite, lahko seveda kokosovo mleko zamenjate s sladko smetano. Kokosova potica ne sme manjkati pri Božični peki!
Vse o peki Slovenskih potic najdeš na tej POVEZAVI!

Kokosova potica po receptu Mari Radej
Za kokosovo potico poznamo veliko receptov, če pobrskamo po spletu vidimo, da so si seveda podobni, a ima vsak recept svojo posebnost. Tudi ta recept strogo vzeto ni recept, ki bi si ga izmislila Mari, a je vseeno poseben zato, ker jih uspe prelepa kokosova potička.
Sestavine za kokosovo potico
- 600 g bele gladke moke
- 50 g kakava
- 50 g kvasa
- 100 g sladkorja
- 100 g masla
- 3 rumenjaki
- 3 dcl mleka
- ščepec soli
Sestavine za kokosov nadev
- 1/2 l sladke smetane
- 400 g kokosove moke
- 200 g sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 3 jajca
- 3 beljaki
Recept po korakih za kokosovo potico
- Kvas nadrobimo v malo mleka, dodamo žličko sladkorja, premešamo in pustimo da vzhaja.
- Moko presejemo v posodo robota, dodamo grenki kakav in premešamo. Maslo, sladkor in rumenjake raztopimo v mlačnem mleku.
- V moko s kakavom naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvasec. Ob strani natresemo ščepec soli.
- V jamico nato zlijemo mlačno mešanico mleka, sladkorja in rumenjaka. S pomočjo kuhinjskega robota zamesimo gosto testo.
- Testo oblikujemo v hlebček in ga pustimo približno 1 uro na toplem mestu da vzhaja. Medtem ko testo za kokosovo potico vzhaja, pripravimo kokosov nadev.
- V kozici zavremo sladko smetano in jih dodamo sladkor, ki smo mu primešali zavitek vanilijevega sladkorja. Primešamo kokosovo moko, vse skupaj dobro premešamo in odstavimo z ognja.
- Ko se mešanica ohladi, primešamo tri razžvrkljane rumenjake in čvrst sneg, ki naredimo iz 6 beljakov.
- Ko je testo dovolj vzhajano, ga na rahlo pomokani površini razvaljamo in enakomerno namažemo s kokosovim nadevom.
- Testo namazano z nadevom previdno zvijemo in preložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
- Kokosovo potico pečemo približno 60 minut pri 180 stopinjah C.
- Ko je potica pečena, jo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enakomerne kose.
Za boljšo preglednost recepta lahko uporabite tabelo za sestavine in postopek priprave
Sestavine za kokosovo potico
Sestavine za testo
Sestavina | Količina |
---|---|
Bela gladka moka | 600 g |
Kakav | 50 g |
Kvas | 50 g |
Sladkor | 100 g |
Maslo | 100 g |
Rumenjaki | 3 |
Mleko | 3 dcl |
Ščepec soli | po okusu |
Sestavine za kokosov nadev
Sestavina | Količina |
---|---|
Sladka smetana | 1/2 l |
Kokosova moka | 400 g |
Sladkor | 200 g |
Vanilijev sladkor | 1 zavitek |
Jajca | 3 |
Beljaki | 3 |
Tabela za recept po korakih za kokosovo potico
Recept po korakih za kokosovo potico
Korak | Opis |
---|---|
1 | Kvas nadrobimo v malo mleka, dodamo žličko sladkorja, premešamo in pustimo, da vzhaja. |
2 | Moko presejemo v posodo robota, dodamo grenki kakav in premešamo. Maslo, sladkor in rumenjake raztopimo v mlačnem mleku. |
3 | V moko s kakavom naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvasec. Ob strani natresemo ščepec soli. |
4 | V jamico nato zlijemo mlačno mešanico mleka, sladkorja in rumenjaka. S pomočjo kuhinjskega robota zamesimo gosto testo. |
5 | Testo oblikujemo v hlebček in ga pustimo približno 1 uro na toplem mestu, da vzhaja. Medtem pripravimo kokosov nadev. |
6 | V kozici zavremo sladko smetano in ji dodamo sladkor ter zavitek vanilijevega sladkorja. Primešamo kokosovo moko, dobro premešamo in odstavimo z ognja. |
7 | Ko se mešanica ohladi, primešamo tri razžvrkljane rumenjake in čvrst sneg iz 6 beljakov. |
8 | Ko je testo dovolj vzhajano, ga na rahlo pomokani površini razvaljamo in enakomerno namažemo s kokosovim nadevom. |
9 | Testo namazano z nadevom previdno zvijemo in preložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. |
10 | Kokosovo potico pečemo približno 60 minut pri 180 °C. |
11 | Ko je potica pečena, jo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enakomerne kose. |
Najboljša kokosova potica
Kot pri pripravi vseh sladic iz kvašenega testa, moramo biti tudi pri pripravi testa za kokosovo potico pozorni na nekaj malenkosti, ki lahko močno vplivajo na sam potek peke. Za pripravo testa vedno uporabimo svež kvas in če le imamo možnost, kakovostno domačo moko.
Za pripravo kvasnega nastavka uporabimo mlačno mleko, saj lahko vroče mleko uniči kvasovke. Maslo pred uporabo stopimo in nato dodamo ohlajenega, nikoli pa vročega. Pri nadevu za kokosovo potico se lahko tudi malo igramo in nadev pripravimo po čisto svojem receptu. Več o najpogostejših napakah pri peki potice si lahko ogledaš TUKAJ!
Sestavine za kokosovo potico
- 500 g bele moke (tip 500)
- 30 g svežega kvasa
- 50 g kakava
- 80 g sladkorja
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- 250 ml mleka
- 60 g masla
- 2 rumenjaka
- naribana limonina lupinica
Sestavine za kokosov nadev:
- 300 g kokosove moke
- 200 ml kokosovega mleka
- 100 g sladkorja
- 2 beljaka
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- Po želji: rozine, namočene v rumu
- sladkor v prahu za posip
Priporočam ogled receptov za potice z različnimi nadevi – poglej TOP recepte za praznične potice
Kraljica med poticami – potratna potica
Tradicionalna pehtranova potica
Slovenska klasika – orehova potica
Potica malo drugače – korenčkova potica
Potica za sladokusce – lešnikova potica
Slastna bratova potica
Ocvirkova potica
Najboljša skutina potica
Makova potica
ETA Kuliner II Max 2038 90010 – vrhunski kuhinjski robot za zahtevne pekarice. Z zmogljivim 1700 W motorjem, integriranim sesalnikom, tehniko in bogato dodatno opremo je popoln za peko in vsakodnevno kuhanje. Robustna kovinska zasnova, LED zaslon, vgrajena lučka ter funkcije za vakuumiranje in časovno upravljanje zagotavljajo brezhibno uporabniško izkušnjo in dolgo življenjsko dobo.