najboljša kokosova potica

Najboljša kokosova potica – 2 TOP recepta

Najboljša kokosova potica! Ste ljubitelj potic z različnimi nadevi? Potem morate vsekakor pripraviti tudi kokosovo potico. Za pripravo kokosove potice poznamo več receptov, pri vseh pa je osnova kokosov nadev. Današnji recept je prispevala Mari Radej, ki ustvarja resnično čudovite in okusne sladice.

V večini receptih za kokosovo potico v nadevu uporabimo sladko smetano, mi pa bomo danes uporabili kokosovo mleko. Če želite, lahko seveda kokosovo mleko zamenjate s sladko smetano. Kokosova potica ne sme manjkati pri Božični peki!

Vse o peki Slovenskih potic najdeš na tej POVEZAVI!

najboljša kokosova potica
Recept po korakih za koksovo potico Slika: Mari Radej

Kokosova potica po receptu Mari Radej

Za kokosovo potico poznamo veliko receptov, če pobrskamo po spletu vidimo, da so si seveda podobni, a ima vsak recept svojo posebnost. Tudi ta recept strogo vzeto ni recept, ki bi si ga izmislila Mari, a je vseeno poseben zato, ker jih uspe prelepa kokosova potička.

kokosova potica po receptu Mari Radej

Sestavine za kokosovo potico

  • 600 g bele gladke moke
  • 50 g kakava
  • 50 g kvasa
  • 100 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 3 rumenjaki
  • 3 dcl mleka
  • ščepec soli

Sestavine za kokosov nadev

  • 1/2 l sladke smetane
  • 400 g kokosove moke
  • 200 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 3 jajca
  • 3 beljaki

Recept po korakih za kokosovo potico

  1. Kvas nadrobimo v malo mleka, dodamo žličko sladkorja, premešamo in pustimo da vzhaja.
  2. Moko presejemo v posodo robota, dodamo grenki kakav in premešamo. Maslo, sladkor in rumenjake raztopimo v mlačnem mleku.
  3. V moko s kakavom naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvasec. Ob strani natresemo ščepec soli. 
  4. V jamico nato zlijemo mlačno mešanico mleka, sladkorja in rumenjaka. S pomočjo kuhinjskega robota zamesimo gosto testo. kako zamesimo testo za kokosovo potico
  5. Testo oblikujemo v hlebček in ga pustimo približno 1 uro na toplem mestu da vzhaja. Medtem ko testo za kokosovo potico vzhaja, pripravimo kokosov nadev. kako pripravimo kokosov nadev za kokosovo potico
  6. V kozici zavremo sladko smetano in jih dodamo sladkor, ki smo mu primešali zavitek vanilijevega sladkorja. Primešamo kokosovo moko, vse skupaj dobro premešamo in odstavimo z ognja. recept za najboljšo kokosovo potico
  7. Ko se mešanica ohladi, primešamo tri razžvrkljane rumenjake in čvrst sneg, ki naredimo iz 6 beljakov.
  8. Ko je testo dovolj vzhajano, ga na rahlo pomokani površini razvaljamo in enakomerno namažemo s kokosovim nadevom.
  9. Testo namazano z nadevom previdno zvijemo in preložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. kako pravilno zvijemo kokosovo potico
  10. Kokosovo potico pečemo približno 60 minut pri 180 stopinjah C. koliko časa pečemo kokosovo potico
  11. Ko je potica pečena, jo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enakomerne kose. kokosova potica recept

Za boljšo preglednost recepta lahko uporabite tabelo za sestavine in postopek priprave

Sestavine za kokosovo potico

Sestavine za testo

SestavinaKoličina
Bela gladka moka600 g
Kakav50 g
Kvas50 g
Sladkor100 g
Maslo100 g
Rumenjaki3
Mleko3 dcl
Ščepec solipo okusu

Sestavine za kokosov nadev

SestavinaKoličina
Sladka smetana1/2 l
Kokosova moka400 g
Sladkor200 g
Vanilijev sladkor1 zavitek
Jajca3
Beljaki3

Tabela za recept po korakih za kokosovo potico

Recept po korakih za kokosovo potico

KorakOpis
1Kvas nadrobimo v malo mleka, dodamo žličko sladkorja, premešamo in pustimo, da vzhaja.
2Moko presejemo v posodo robota, dodamo grenki kakav in premešamo. Maslo, sladkor in rumenjake raztopimo v mlačnem mleku.
3V moko s kakavom naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvasec. Ob strani natresemo ščepec soli.
4V jamico nato zlijemo mlačno mešanico mleka, sladkorja in rumenjaka. S pomočjo kuhinjskega robota zamesimo gosto testo.
5Testo oblikujemo v hlebček in ga pustimo približno 1 uro na toplem mestu, da vzhaja. Medtem pripravimo kokosov nadev.
6V kozici zavremo sladko smetano in ji dodamo sladkor ter zavitek vanilijevega sladkorja. Primešamo kokosovo moko, dobro premešamo in odstavimo z ognja.
7Ko se mešanica ohladi, primešamo tri razžvrkljane rumenjake in čvrst sneg iz 6 beljakov.
8Ko je testo dovolj vzhajano, ga na rahlo pomokani površini razvaljamo in enakomerno namažemo s kokosovim nadevom.
9Testo namazano z nadevom previdno zvijemo in preložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
10Kokosovo potico pečemo približno 60 minut pri 180 °C.
11Ko je potica pečena, jo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enakomerne kose.

Najboljša kokosova potica

Kot pri pripravi vseh sladic iz kvašenega testa, moramo biti tudi pri pripravi testa za kokosovo potico pozorni na nekaj malenkosti, ki lahko močno vplivajo na sam potek peke. Za pripravo testa vedno uporabimo svež kvas in če le imamo možnost, kakovostno domačo moko.

Za pripravo kvasnega nastavka uporabimo mlačno mleko, saj lahko vroče mleko uniči kvasovke. Maslo pred uporabo stopimo in nato dodamo ohlajenega, nikoli pa vročega. Pri nadevu za kokosovo potico se lahko tudi malo igramo in nadev pripravimo po čisto svojem receptu. Več o najpogostejših napakah pri peki potice si lahko ogledaš TUKAJ!

Sestavine za kokosovo potico

  • 500 g bele moke (tip 500)
  •  30 g svežega kvasa
  • 50 g kakava
  • 80 g sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • ščepec soli
  • 250 ml mleka
  • 60 g masla
  • 2 rumenjaka
  • naribana limonina lupinica

Sestavine za kokosov nadev:

  • 300 g kokosove moke 
  • 200 ml kokosovega mleka
  • 100 g sladkorja
  • 2 beljaka
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • Po želji: rozine, namočene v rumu
  • sladkor v prahu za posip

Recept za kokosovo potico po korakih

Najprej pripravimo kvasni nastavek

  1. Kot pri receptih za vsako potico, tudi pri kokosovi potici najprej pripravimo kvašeno testo, za to pa potrebujmo kvasec. Od mleka, ki smo ga pripravili za testo, odvzamemo približno 150 ml in ga malo segrejemo.
  2. V mlačnem mleku raztopimo 30 g svežega kvasa, dodamo malo sladkorja in majhno žlico moke. Premešamo in 10 minut pustimo na toplem da kvasec vzhaja.
  3. Priprava kvašenega testa za kokosovo potico: V večjo posodo ali neposredno v posodo robota presejemo moko in dodamo sol, sladkor, vaniljev sladkor, kakav v prahu in naribano limonino lupinico. Jajca ločimo in dodamo oba rumenjaka, beljaka damo na stran, saj ju bomo potrebovali za pripravo nadeva.
  4. Mešanici na koncu dodamo maslo narezano na koščke, ki smo ga prej zmehčali in ohladili. Sedaj dodamo samo še vzhajan kvasec in začnemo mesiti testo.
  5. Testo za kokosovo potico lahko seveda mesimo ročno, a vse več pekaric si pomaga s kuhinjskim robotom. Ko bomo mesili testo, bo najprej kašast, kmalu pa se bo naredila kepa testa. Kakor koli že boste mesili testo, pomembno je da na koncu dobimo gladko, mehko in elastično testo. Kepo testa oblikujemo v hlebček, postavimo v posodo za vzhajanje, pokrijemo in pustimo vzhajati približno eno uro. Ko se testo podvoji, je pripravljeno za nadaljno obdelavo.

Priprava kokosovega nadeva

  1. Medtem ko kvašeno testo vzhaja, pripravimo kokosov nadev. V večji posodi zmešamo kokosovo mleko, sladkor, vaniljev sladkor in rahlo pogreto kokosovo mleko.
  2. Beljaka, ki smo ju prihranili, stepemo v čvrst sneg in ga nežno vmešamo v mešanico. Zanimiva je tudi ideja, da v nadev dodamo v rumu namočene rozine. 

Kako razvaljamo testo in ga nadevamo s kokosovim nadevom?

  1. Ko je testo primerno vzhajano, lahko nadaljujemo s pripravo kokosove potice. Delovni pult pomokamo in na njem razvaljamo vzhajano testo. Testo razvaljamo v približno 0,5 cm debel pravokotnik.
  2. Po razvaljanem testu enakomerno porazdelimo kokosov nadev, ob robovih pustimo nekaj cm praznega testa.
  3. Nadevano testo sedaj zvijemo, zvijati začnemo pri daljšem robu. Zvitek položimo v pekač, ki smo ga namastili in potresli z drobtinami, da pa si olajšamo delo, ga lahko tudi obložimo s papirjem za peko.

Drugo vzhajanje in peka kokosove potice

  1. Ko zvito potico položimo v pekač, jo pokrijemo in pustimo na toplem mestu, da še enkrat vzhaja. Po približno pol ure bo potica toliko vzhajala, da je pripravljena na peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C.
  2. Preden kokosovo potico postavimo v pečico, jo večkrat prebodemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Kokosovo potico pečemo v pri 180 stopinjah C od 45 minut do 60 minut. Če se skorja po vrhu preveč zapeče, potico med peko pokrijemo s papirjem za peko.koliko časa pečemo koksovo potico
  3. Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in jo še v modelu ali pekaču dobro ohladimo. Ko je najboljša kokosova potica popolnoma ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

kokosova potica recept

Potica malo drugače – korenčkova potica

korenčkova potica

Potica za sladokusce – lešnikova potica

lešnikova potica

Slastna bratova potica

bratova potica

Ocvirkova potica

ocvirkova potica

Najboljša skutina potica

skutina potica

Makova potica

makova potica

Recept po korakih za potratno potico

potratna potica

Ali testo zamesite ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota? Poglej nekaj nasvetov kako pravilno izberemo kuhinjskega robota!

CECOTEC Kuhinjski robot Cecotec Cecomixer Easy – ugodna izbira za manjša gospodinjstva

Klikni za nakup!

Kuhinjski robot Cecotec Cecomixer Easy – zmogljiv planetarni mešalnik z 250 W motorjem, 6 hitrostmi in 3L posodo iz nerjavečega jekla. Idealna izbira za stepanje, gnetenje, mešanje in pripravo popolnih sladic. Kompakten, varen in enostaven za uporabo! Primeren za manjša gospodinjstva!

Kuhinjski robot za bolj zahtevne pekarice – ETA kuhinjski robot Kuliner II Max 2038 90010

Več si oglej na tej povezavi

ETA Kuliner II Max 2038 90010 – vrhunski kuhinjski robot za zahtevne pekarice. Z zmogljivim 1700 W motorjem, integriranim sesalnikom, tehniko in bogato dodatno opremo je popoln za peko in vsakodnevno kuhanje. Robustna kovinska zasnova, LED zaslon, vgrajena lučka ter funkcije za vakuumiranje in časovno upravljanje zagotavljajo brezhibno uporabniško izkušnjo in dolgo življenjsko dobo.