Najboljša kokosova potica

posted in: Aktualno, Potice | 0

Najboljša kokosova potica! Ste ljubitelj potic z različnimi nadevi? Potem morate vsekakor pripraviti tudi kokosovo potico. Za pripravo kokosove potice poznamo več receptov, pri vseh pa je osnova kokosov nadev. Današnji recept je prispevala Mari Radej, ki ustvarja resnično čudovite in okusne sladice.

V večini receptih za kokosovo potico v nadevu uporabimo sladko smetano, mi pa bomo danes uporabili kokosovo mleko. Če želite, lahko seveda kokosovo mleko zamenjate s sladko smetano.

najboljša kokosova potica
Recept po korakih za koksovo potico Slika: Mari Radej

Najboljša kokosova potica

Kot pri pripravi vseh sladic iz kvašenega testa, moramo biti tudi pri pripravi testa za kokosovo potico pozorni na nekaj malenkosti, ki lahko močno vplivajo na sam potek peke. Za pripravo testa vedno uporabimo svež kvas in če le imamo možnost, kakovostno domačo moko.

Za pripravo kvasnega nastavka uporabimo mlačno mleko, saj lahko vroče mleko uniči kvasovke. Maslo pred uporabo stopimo in nato dodamo ohlajenega, nikoli pa vročega. Pri nadevu za kokosovo potico se lahko tudi malo igramo in nadev pripravimo po čisto svojem receptu.

Sestavine za kokosovo potico

 • 500 g bele moke (tip 500)
 •  30 g svežega kvasa
 • 50 g kakava
 • 80 g sladkorja
 • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
 • ščepec soli
 • 250 ml mleka
 • 60 g masla
 • 2 rumenjaka
 • naribana limonina lupinica

Sestavine za kokosov nadev:

 • 300 g kokosove moke 
 • 200 ml kokosovega mleka
 • 100 g sladkorja
 • 2 beljaka
 • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
 • Po želji: rozine, namočene v rumu
 • sladkor v prahu za posip

Recept za kokosovo potico po korakih

Najprej pripravimo kvasni nastavek

Kot pri receptih za vsako potico, tudi pri kokosovi potici najprej pripravimo kvašeno testo, za to pa potrebujmo kvasec. Od mleka, ki smo ga pripravili za testo, odvzamemo približno 150 ml in ga malo segrejemo.

V mlačnem mleku raztopimo 30 g svežega kvasa, dodamo malo sladkorja in majhno žlico moke. Premešamo in 10 minut pustimo na toplem da kvasec vzhaja.

Priprava kvašenega testa za kokosovo potico

V večjo posodo ali neposredno v posodo robota presejemo moko in dodamo sol, sladkor, vaniljev sladkor, kakav v prahu in naribano limonino lupinico. Jajca ločimo in dodamo oba rumenjaka, beljaka damo na stran, saj ju bomo potrebovali za pripravo nadeva. Mešanici na koncu dodamo maslo narezano na koščke, ki smo ga prej zmehčali in ohladili. Sedaj dodamo samo še vzhajan kvasec in začnemo mesiti testo.

Testo za kokosovo potico lahko seveda mesimo ročno, a vse več pekaric si pomaga s kuhinjskim robotom. Ko bomo mesili testo, bo najprej kašast, kmalu pa se bo naredila kepa testa. Kakor koli že boste mesili testo, pomembno je da na koncu dobimo gladko, mehko in elastično testo. Kepo testa oblikujemo v hlebček, postavimo v posodo za vzhajanje, pokrijemo in pustimo vzhajati približno eno uro. Ko se testo podvoji, je pripravljeno za nadaljno obdelavo.

Priprava kokosovega nadeva

Medtem ko kvašeno testo vzhaja, pripravimo kokosov nadev. V večji posodi zmešamo kokosovo mleko, sladkor, vaniljev sladkor in rahlo pogreto kokosovo mleko. Beljaka, ki smo ju prihranili, stepemo v čvrst sneg in ga nežno vmešamo v mešanico. Zanimiva je tudi ideja, da v nadev dodamo v rumu namočene rozine. 

Kako razvaljamo testo in ga nadevamo s kokosovim nadevom?

Ko je testo primerno vzhajano, lahko nadaljujemo s pripravo kokosove potice. Delovni pult pomokamo in na njem razvaljamo vzhajano testo. Testo razvaljamo v približno 0,5 cm debel pravokotnik. Po razvaljanem testu enakomerno porazdelimo kokosov nadev, ob robovih pustimo nekaj cm praznega testa.

Nadevano testo sedaj zvijemo, zvijati začnemo pri daljšem robu. Zvitek položimo v pekač, ki smo ga namastili in potresli z drobtinami, da pa si olajšamo delo, ga lahko tudi obložimo s papirjem za peko.

Drugo vzhajanje in peka kokosove potice

Ko zvito potico položimo v pekač, jo pokrijemo in pustimo na toplem mestu, da še enkrat vzhaja. Po približno pol ure bo potica toliko vzhajala, da je pripravljena na peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C.

Preden kokosovo potico postavimo v pečico, jo večkrat prebodemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Kokosovo potico pečemo v pri 180 stopinjah C od 45 minut do 60 minut. Če se skorja po vrhu preveč zapeče, potico med peko pokrijemo s papirjem za peko.

Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in jo še v modelu ali pekaču dobro ohladimo. Ko je najboljša kokosova potica popolnoma ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

recept za kokosovo potico
Narezana kokosova potica Slika: Mari Radej