najboljši recepti za slovenske potice

Izbor potic z različnimi nadevi po receptu Mari Radej

Orehova potica recept – najboljša orehova potica po receptu Mari Radej! Kot ste verjetno opazili, večino sladic na spletni strani Recepti za sladice speče Mari Radej. Mari je odlična pekarica, ki že desetletja ustvarja sladke mojstrovine, njena najboljša in najlepša sladica pa je prav gotovo orehova potica. Vsaka gospodinja se peke orehove potice loteva po svoje, nekatere jo pečejo samo ob večjih praznikih, kot je Božič ali Velika noč, spet druge, tako kot Mari, pa jo pečejo vsak teden.

Vse o Slovenskih poticah si lahko ogledate na tej POVEZAVI!

orehova potica recept
Orehova potica po receptu Mari Radej

Orehova potica po receptu Mari Radej

Sestavine za orehovo potico 

Sestavine za testo

SestavinaKoličina
Moka (namenska za potico)1 kg
Kvas1 kocka in pol
Mleko1/2 l
Sladkor4 žlice
Maslo250 g
Ščepec solipo okusu
Rumenjaki5

Sestavine za orehov nadev

SestavinaKoličina
Mleti orehi1 kg
Sladka smetana za stepanje3 dcl
Mleko3 dcl
Vaniljev sladkor1 zavitek
Rum3 žlice
Sladkor200 g
Naribana limonina lupinicapo okusu
Cimet1 žlička
Sneg iz beljakov5 beljakov
Jajce1

Kratek opis po korakih za orehovo potico

KorakOpis
1V posodo kuhinjskega robota stresemo moko, v sredini naredimo jamico in damo vanjo zdrobljen kvas,
malo mleka in sladkorja. Rahlo pokrijemo z moko in počakamo, da kvasec vzhaja. Če kvas ne vzhaja ali je neprijetnega vonja, ga zavrzite.
2Ob strani v moko zamešamo ščepec soli. Ko kvasec vzhaja, dodamo moki sladkor, stopljeno maslo,
5 rumenjakov, naribano limonino lupinico in tri žlice ruma. Iz vseh sestavin zamesimo voljno testo.
3Testo oblikujemo v hlebček in pustimo vzhajati na toplem, da naraste do dvojne količine
(približno 1 uro).
4Medtem ko testo vzhaja, pripravimo orehov nadev. V večji posodi rahlo popražimo mlete orehe,
dodamo žličko cimeta in prelijemo z mešanico sladke smetane in mleka. Primešamo sladkor,
vaniljev sladkor, limonino lupinico in rum.
5Ko se masa ohladi, vmešamo jajce in čvrst sneg iz 5 beljakov. Če je nadev pregost, dodamo malo
mešanice sladke smetane in mleka.
6Vzhajano testo razdelimo na dva dela, ju na rahlo pomokani površini razvaljamo za prst debelo in
enakomerno namažemo z orehovim nadevom.
7Testo previdno zvijemo, konce odrežemo in potico položimo v namaščen pekač ali pekač obložen
s papirjem za peko. Končke testa lahko uporabimo za manjše potičke.
8Potico v pekaču pustimo še enkrat vzhajati (približno 20 minut). Testo prepikamo z vilicami,
da preprečimo neenakomerno dviganje.
9Pečico ogrejemo na 180 °C in potico pečemo 50 minut. Alternativno lahko potico postavimo v hladno
pečico in pečemo 1 uro pri 185 °C.
10Ko je potica pečena, jo zvrnemo iz pekača in pustimo, da se popolnoma ohladi.
11Ohlajeno potico potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enakomerne kose.

O pripravi testa, orehovem nadevu in peki potice je napisanega že res veliko, tudi sama na spletni strani pogosto omenjam recepte za potice. Danes bom poskusila čisto na kratko zapisati recept za orehovo potico kot jo pripravi Mari. Poleg osnovnega recepta, bom vmes opozorila na najpogostejše napake pri peki potice, nasveti so seveda namenjeni tistim, ki še nimajo veliko izkušenj s peko orehove potice. Ampak z nekaj poguma in z dobro voljo nam bo letos za Božične praznike vsem uspela orehova potica! Vse o poticah si lahko preberete na tej POVEZAVI!

Sestavine za testo za orehovo potico

  • 1 kg moke (lahko namenska moka za potico)
  • 1 kocka in pol kvasa
  • 1/2 l mleka
  • 4 žlice sladkorja
  • 250 g masla
  • ščepec soli
  • 5 rumenjakov

Sestavine za orehov nadev

  • 1 kg mletih orehov
  • 3 dcl sladke smetane za stepanje
  • 3 dcl mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • 3 žlice ruma
  • 200 g sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • žlička cimeta
  • sneg iz 5 beljakov
  • 1 jajce

Recept za pripravo kvašenega testa za orehovo potico

  1. V posodo kuhinjskega robota stresemo moko, v sredini naredimo jamico in damo vanjo zdrobljen kvas, malo mleka in sladkorja. Rahlo pokrijemo z moko in počakamo da kvasec vzhaja. Tukaj bodimo pozorni, če kvas ne vzhaja ali je neprijetnega vonja, potem je verjetno pokvarjen.
  2. Ob strani v moko zamešamo ščepec soli. Ko kvasec vzhaja, dodamo moki sladkor, stopljeno maslo, 5 rumenjakov, naribano limonino lupinico, preostanek mlačnega mleka in tri žlice ruma.
  3. Iz vseh sestavin s pomočjo kuhinjskega robota zamesimo voljno testo, ki ga seveda lahko zamesimo tudi na roke, če nam je tako ljubše.
    testo za orehovo potico
    Iz vseh sestavin zgnetemo voljno testo , ga oblikujemo v hlebček in pustimo vzhajati, da naraste do dvojne količine
  4. Kvašeno testo za potico oblikujemo v hlebček in ga pustimo vzhajati do dvojne količine. To lahko traja od pol ure do približno ene ure.

Recept za pripravo orehovega nadeva

  1. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo orehov nadev. V večji posodi rahlo popražimo 1 kg mletih orehov, ko zadišijo dodamo žličko cimeta. Zmešamo sladko smetano za stepanje in mleko, ter mešanico zlijemo po orehih. Zmešamo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico in rum.
  2. Pustimo da se masa malo ohladi, tik preden bomo orehov nadev namazali na testo, vmešamo 1 celo jajce in čisto na koncu čvrst sneg iz 5 beljakov.
  3. Nadev za orehovo potico mora biti ravno prav gost, da se lepo maže, če je pregost, dodamo še malo mešanice sladke smetane in mleka.

Zavijanje in peka orehove potice

  1. Ko je testo primerno vzhajano, ga razdelimo na dva dela in ga na pomokanem prtu razvaljamo za prst debelo.
    kako razvaljamo testo za potico
    Vzhajano testo razdelimo na dva dela in ga razvaljamo za prst debelo.

    Razvaljano testo enakomerno namažemo z orehovim nadevom in čvrsto zvijemo.

    kako pripravimo orehov nadev
    Razvaljano testo enakomerno namažemo z orehovim nadevom
  2. Med zvijanjem poskusimo iz testa iztisniti čimveč zraka.
    najboljša orehova potica Mari Radej
    Razvaljano testo enakomerno namažemo z orehovim nadevom in jo čvrsto zvijemo.
  3. Konce testa odrežemo, zvito potico pa previdno položimo v namaščen pekač, lahko ga tudi obložimo s papirjem za peko. Iz končkov, ki smo jih odrezali, oblikujemo majhne potičke in jih prav tako spečemo.
    najboljša orehova potica
    Ko potico zvijemo, končke odrežemo, jo preložimo v pekač in jo prepikamo.
  4. Testo v pekaču pustimo še enkrat vzhajati, običajno je dovolj 20 minut. Testo prepikamo in ko v pekaču lepo naraste, jo postavimo v pečico.
  5. Večinoma pekarice pečico prej ogrejejo na 180 stopinj C in potico pečejo 50 minut. Mari naredi to malo drugače, saj potico postavi v hladno pečico in jo 1 uro peče pri 185 stopinjah C. 
  6. Običajno potico pred peko prepikamo, saj s tem prebodemo zračne mehurčke in  s tem preprečimo, da bi se potica med peko neenakomerno dvignila. Več o najpogostejših napakah pri peki potice si preberite TUKAJ!
  7. Ko je potica pečena, jo zvrnemo iz pekača in pustimo da se počasi ohladi.
    pečena orehova potica
    Ko je potica pečena, jo zvrnemo iz pekača in pustimo da se popolnoma ohladi
  8. Ko je potica popolnoma ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu.
    kako spečemo najboljšo orehovo potico
    Ko je potica popolnoma ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu
  9. Ohlajeno in s sladkorjem potreseno orehovo potico narežemo na enakomerne kose.
    orehova potica
    Orehovo potico potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enakomerne kose.

Špehovka – ocvirkovka

špehovka ali ocvrikovka

Špehovka je nastala kot rezultat preprostega podeželskega kuhanja, kjer so gospodinje uporabljale sestavine, ki so jih imele na voljo – domačo moko, jajca in ocvirke. Običajno je kvašeno, lahko pa je tudi listnato.  Špehovka je bila pogosto pripravljena ob večjih kmečkih opravilih, kot so spravilo sena ali trgatev, saj je bila kalorična in nasitna. Čeprav je slana, je bila špehovka pogosto del velikonočnih ali božičnih jedilnikov.

Sestavine za kvašeno testo

  • 600 g moke
  • 2 rumenjaka
  • 50 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 2,5 dl mlačnega mleka
  • 1 vrečka naribane limonine lupinice
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 1 čajna žlilka soli
  • za kvasec: 3 žlice mlačnega mleka, 2 žlici moke, 1 žlica sladkorja, 30 g kvasa

Sestavine za nadev z ocvirki

  • 1/2 kg ocvirkov
  • 2 jajci
  • 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja (neobvezno)
  • 1 žlica drobno sesekljanega drobnjaka (neobvezno)
  • 1 lonček kisle smetane
  • 3 žlice kruhovih drobtin

Več o pripravi ocvirkov si oglej TUKAJ!

Priprava kvašenega testa

  1. Vse sestavine za kvašeno testo prej postavimo na toplo. Najprej pripravimo kvasec. V 3 žlice mlačnega mleka zamešamo žličko sladkorja, nadrobimo kvas in dodamo 2 žlici moke. Premešamo in postavimo na toplo.
  2. V posodo presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Ko kvas vzhaja, ga zlijemo v jamico in pokrijemo z moko. Počakamo, da kvas še enkrat vzhaja.
  3. Ko kvas ponovno vzhaja, prilijemo mleko, dodamo maslo, sladkor in na koncu še sol, premešamo in pričnemo stepati.
  4. Testo stepamo tako dolgo, da se loči od posode in kuhalnice. Nato testo pokrijemo, postavimo na toplo in pustimo vzhajati približno 1 uro.
  5. Ko je testo vzhajano, ga pomokani delovni površini tanko razvaljamo in namažemo z nadevom. recept za špehovko ali ocvirkovko

Kako pripravimo ocvirkov nadev in koliko časa pečemo špehovko?

  1. Na šibkem ognju na pol razpustimo ocvirke, dodamo razžvrkljana jajca in ko zakrknejo, po želji dodamo še sesekljan peteršilj in drobnjak.
  2. Ocvirke odstavimo, ohladimo in primešamo še kislo smetano. 
  3. Testo tanko razvaljamo, premažemo z ocvirkovim nadevom in potresemo z drobtinami.
  4. Testu porežemo robove in ga tesno zvijemo. kako pripravimo špehovko
  5. Zvito testo preložimo v pekač ali potičnic in ga posatvimo na toplo, da potica še enkrat vzhaja. ocvirkova potica
  6. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, špehovko pečemo približno uro in pol. špehovka

Osnovni recept za potico iz 600 g moke

Kadar ne želimo pripraviti potice iz 1 kg moke, lahko testo zamesimo iz manjše količine. Najpogosteje so recepti prirejeni za 600 g moke, takšna potica se tudi najlepše speče v klasičnem potičniku.

Sestavine za kvašeno testo za potico

  • 600 g moke ( bela TIP 500 ali namenska moka za fino kvašeno testo)
  • 2, 5 dcl mleka
  • 100 g masla
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 vrečka naribane limonine lupinice
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 5 rumenjakov
  • 1 žlička soli
  • sestavine za kvasec: 4 žlice mlačnega mleka, 1 žlica sladkorja, 30 g kvasa

Recept po korakih za kvašeno testo za potico iz 600 g moke

  1. Vse sestavine za kvašeno testo morajo biti prej na toplem, jajca vzamemo iz hladilnika najmanj dve uri pred uporabo.
  2. Pripravimo kvasec; v štiri žlice mlačnega mleka zamešamo žlico sladkorja, nato v mleko nadrobimo kvas, premešamo in za nekaj minut postavimo na toplo da vzhaja. Pazimo, da kvasec ne vzhaja preveč.
  3. Moko stresemo v večjo posodo, v sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvas in ga prekrijemo z malo moke in ga pustimo, da še malo vzhaja.
  4. Posebej v posodo damo mleko, maslo in sladkor, ter na šibkem ognju mešamo toliko časa, da vse sesatvine stopijo. Ko je mleko mlačno, ga odstavimo in primešamo vaniljev sladkor ali vanilijevo esenco, nato dodamo stepene rumenjake in limonino lupinico. Vse skupaj dobro premešamo.
  5. Medtem je kvas dobro vzhajal in se prične penasto cediti iz kupčka moke. Meko z dodatki zlijemo k moki, malo premešamo in nato dodamo še sol.
  6. Testo stepamo s kuhalnico ali s pomočjo kuhinjskega robota toliko časa, da se pričnejo delati mehurji in da se testo loči od kuhalnice in da lepo  zadiši po kvasu. 
  7. Testo mora biti voljno, gladko in sijoče. Testo nato pokrijemo in postavimo na topolo da vzhaja. Volumen testa se mora podvojiti, običajno je za vzhajanje dovolj ena ura.
  8. Nato testo razvaljamo na pomokani površini, namežamo s poljubnim nadevom in nadaljujemo po receptu za peko potice. 

Priporočam ogled receptov za potice kot jih pripravlja Mari Radej

orehova potica po receptu Mari Radej

Recepti in ideje za različne nadeve za potice

recepti za potice ideje za nadeve

Najpogostejše napake pri peki potice

najpogostejše napake pri peki potice

Korenčkova potica

korenčkova potica

Kokosova potica

kokosova potica

Lešnikova potica

lešnikova potica

Bratova potica

bratova potica

Ocvirkova potica

ocvirkova potica

Pehtranova potica

pehtranova potica

Makova potica

makova potica

Skutina potica

skutina potica

Tradicionalni recept za Slovensko potico

orehova potica

Pehtranova potica po starih Slovenskih receptih

pehtranova potica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja