Jabolčna pita je okusna sladica z jabolki, pripravljena iz krhkega testa. Priprava jabolčne pite je preprosta, sladice iz krhkega testa se lahko lotijo tudi začetniki. Krhko testo moramo pripraviti na hitro, pred pečenjem ga za nekaj časa postavimo v hladilnik.
Več masla ali margarine bomo dodali, bolj krhko testo bomo pripravili. Krhko testo pečemo najprej pri višji temperaturi, predvsem zato, da obdrži obliko, kasneje pa temperaturo povečamo.
Krhko testo za pite se rado lomi, to preprečimo tako, da ga pred pečenjem namažemo z razžvrkljanim jajcem ali rumenjakom. Krhko testo za pite lahko pripravimo tudi brez jajc. V tem primeru najprej vmešamo moko in maslo, da dobimo drobtine, dodamo sladkor in na hitro zgnetemo testo, ki ga damo za nekaj časa počivat v hladilnik.
V nekaterih receptih v krhko testo dodamo tudi vino, limonin sok ali hladno vodo. Jabolčno pito lahko pripravimo tudi iz biskvitnega testa ali listnatega testa, poznamo pa tudi podobne recepte z jabolki, ki jih pripravimo iz vlečenega testa.
Za jabolčno pito poznamo veliko različnih receptov, vsem pa je skupno sladko kisel okus jabolk in krhkega testa.
Jabolčna pita po receptu naših babic
Kaj je pomembno za pripravo resnično dobre jabolčne pite? Seveda okusna in sočna jabolka, ter pravilno pripravljeno krhko testo. Čeprav je peka jabolčne pite preprosta, se moramo vseeno držati navodil v receptu. Poznamo res veliko receptov za jabolčno pito, danes jo bomo pripravili po starem receptu, tako, kot so jo pripravljale naše babice.
Recept za jabolčno pito; sestavine za testo:
- 40 dag moke
- 1/2 pecilnega praška
- 18 dag margarine
- 12 dag sladkorja v prahu
- 2 drobni jajci
- 2 žlici kisle smetane
- naribana limonina lupinica
Sestavine za jabolčni nadev:
- 1, 5 kg jabolk
- 2 žlici sladkorja
- 2 žlici limoninega soka
- 1 vaniljev sladkor
- naribana limonina lupinica
- malo cimeta
- 2 žlici kisle smetane
- V večjo posodo presejemo moko in pecilni prašek, dodamo margarino in z rokami naredimo kašico. Nato dodamo sladkor, naribano limonino lupinico, jajca in kislo smetano.
- Z rokami zamesimo testo, ne gnetemo, ker se mehča. Testo lahko pripravimo tudi s pomočjo kuhinjskega robota. Testo zavijemo v živilsko folijo in ga za nekaj časa postavimo v hladilnik.
- Medtem ko testo počiva, pripravimo jabolčni nadev. Jabolka operemo, olupimo in narežemo na tanjše krhlje. Jabolčne krhlje položimo v lonec, dodamo cimet, sladkor, vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. Premešamo in pokrijemo, postavimo na ogenj in počasi dušimo v lastnem soku. Po 15 minutah lonec odstavimo in jabolka ohladimo.
- Testo vzamemo iz hladilnika, ga razdelimo na dva dela in razvaljamo na 4 mm debelo. En del razvaljanega testa prenesemo na pekač v velikosti 25 X 38 cm, ki smo ga prej obložili s papirjem za peko.
- Na razvaljano testo nanesemo ohlajeno jabolčno maso in vse pokrijemo z drugim delom razvaljanega testa.
- Iz testa lahko naredimo tudi mrežo, ter premažemo s kislo smetano.
- Pečico segrejemo na 190 stopinj C, jabolčno pito pečemo 35 minut.
- Ko je pita pečena, jo ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.
Mini jabolčna pita
Jabolčna pita iz krhkega testa se pogosto rada lomi, kar lahko deloma preprečimo, da pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim jajcem. Rešitev je tudi ta, da namesto ene velike pite, spečemo več manjših. Mini jabolčne pite so ravno tako okusne, spečemo jih lahko v modelčkih za mafine, zadostujejo tudi samo košarice za mafine.
Recept za mini jabolčne pite:
- 300 g moke
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- ščepec soli
- po potrebi dve žlici mrzle vode
- 1 kg jabolk
- cimet in vaniljev sladkor
- sladkor
- 1 jajce
- Moko presejemo, vmešamo narezano hladno maslo in z rokami naredimo kašico, najprej dobimo nekakšne drobtine. Nato dodamo sladkor v prahu in na hitro zgnetemo testo. Če se testo res zelo drobi, po potrebi dodamo malo mrzle vode.
- Iz testa naredimo kepo, ga zavijemo v vrečko in za nekaj časa postavimo v hladilnik. Medtem ko testo počiva, pripravimo jabolčni nadev.

3. Jabolka olupimo in jih narežemo na zelo tanke krhlje, nekaj jabolk grobo naribamo. Jabolka položimo v lonec, pokrijemo in postavimo na nizek ogenj, ter jabolka 15 minut dušimo v lastnem soku.
4. Ohlajeno testo razvaljamo na 3 ali 4 mm debelo in iz njega izrežemo kroge, ki se prilegajo košaricam ali modelčkom za mafine. S krogi testa obložimo košarice in jih napolnimo z jabolčnim nadevom. Čez jabolčni nadev prepletemo mrežo in ostankov testa.
5. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, preden damo pite v pečico, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Mini pite pečemo 20 minut, da se robovi zlato zapečejo.
6. Ko so pite pečene, jih počasi ohladimo, preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Sadna pita z jabolki
Sadna pita, jabolčna pita ali sadna pogača je sladica, ki so jo naši predniki pogosto pripravljali. Posebej so bile priljubljene različne pogače, tudi takšne pripravljene s sadjem.
Ste že slišali za izraz nositi pogačo? Ta izraz se je ohranil iz časov, ko so sosede porodnici v dar prinesle jajca, perutnico ali kurjo juho in obvezno pogačo. Pogače so bile različne; koruzna pogača, ajdova pogača, sadna pogača ali sadna pita, najpogosteje jabolčna pota.
Recept za sadno pito z jabolki:
- 30 dag pšenične moke
- 15 dag masla
- 6 dag sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 2 žlici belega vina
- 3 žlice vode
- 1 pecilni prašek
- ščepec soli
Jabolčni nadev:
- 1 kg jabolk
- 2 žlici medu
- 1 žlica ruma
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 2 žlici drobtin
- sladkor v prahu za posip
Jabolka olupimo in na grobo naribamo. K jabolkom dodamo dve žlici medu, žlico ruma, žličko cimeta in vaniljev sladkor. Premešamo, pokrijemo in pustimo počivati pol ure.
Medtem zgnetemo testo. Moki primešamo pecilni prašek, dodamo vse ostale sestavine in hitro zgnetemo testo. Testo pustimo pol ure počivati, nato ga razdelimo na dva dela.
Eno polovico testa razvaljamo in položimo v pekač, ki ga prej obložimo s papirjem za peko. Iz druge polovice testa naredimo dolge svaljke. Na razvaljano testo potresemo dve žlici drobtin in jabolčni nadev, po vrhu pa položimo svaljke iz testa, da nastane mreža. Testeno mrežo po vrhu namažemo z razžvrkljanim jajcem.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, pečemo približno pol ure. Ko je pita pečena, jo ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.
Jabolčna pita z orehovim nadevom
Jabolčno pito lahko pripravimo tudi z jabolčnim nadevom, ki mu dodamo sesekljane orehe.
Recept za jabolčno pito s sesekljanimi orehi:
- 28 dag masla
- 35 dag moke
- 1/2 zavitka pecilnega praška
- 5 dag sladkorja v prahu
- 4 žlice vina
- 2 rumenjaka
- ščepec soli
- sladkor v prahu za posip
Sestavine za nadev:
- 1 kg jabolk
- 20 dag mletih orehov
- 10 dag sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- Maslo sesekljamo in primešamo k moki, dodamo sladkor v prahu, premešamo in v sredini naredimo jamico. V jamico zlijemo vino, dodamo rumenjaka, ščepec soli in na hitro zgnetemo testo.
- Testo naj pol ure počiva, nato ga razvaljamo na dve površini pekača.
- En del razvaljanega testa položimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Na razvaljano testo potrosimo olupljena in narezana jabolka. Še boljše če jabolka narežemo, potresemo s sladkorjem in cimetom, ter počasi nekaj minut dušimo v lastnem soku.
- Če jabolka namažemo orehov nadev. Za orehov nadev k mletim orehom prilijemo dcl vrelega mleka, dodamo žlico sladkorja in zavitek vaniljevega sladkorja.
- Čez orehov nadev položimo drugio del testa, ali pa naredimo mrežo iz trakov.
- Pečico segrejemo na 220 stopinj C, pito pečemo približno 30 minut.
- Ko je pita pečena, jo ohladimo, narežemo in potresemo s sladkorjem v prahu.
Alzaška jabolčna pita
Alzaška jabolčna pita je čisto posebna sladica, ki je pripravljena iz krhkega testa brez sladkorja in narezanih jabolk, ki ga prelijemo s slastnim prelivom.
Recept za Alzaško jabolčno pito: sestavine za testo:
- 250 g moke
- 125 g masla
- 2 dl olja
- ščepec soli
- malo vode
Sestavine za kremo:
- 500 g jabolk
- 100 g sladke smetane
- 50 g moke
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- Moko stresemo na desko, v sredini naredimo jamico, damo vanjo olje, sol in nadrobljeno maslo. S konci prstov narahlo umešamo maslo z moko.
- Prilijemo malo vode in z mrzlimi rokami na hitro zgnetemo testo. Testo zgnetemo v hlebček in ga damo za eno uro počivat.Krhko testo razvaljamo in ga položimo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
- Na razvaljano testo položimo olupljena in narezana jabolka. Jabolka nato prelijemo z okusno kremo.
- V posodi zmešamo moko in dve jajci, dodamo sladkor in sladko smetano, vse skupaj dobro premešamo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, pečemo od 30 do 40 minut.
Priporočam tudi recepte za slastne dobrote z jabolki
Preprosta jabolčna pita
Jabolčni zavitek
Prekmurska gibanica
Sladke jabolčne vrtnice
Jabolčni žepki
Štrudelj s skuto in jabolki
Domači jabolčni štrudelj
Viri: Jabolčna pita:
- Recepti sestre Nikoline; Jabolčna pita
- Kuhajmo po domače; Kristina Merc Matjašič; Sadna pita
- Znam kuhati; Ginette Mathiot; Alzaška jabolčna pita