Rozinov šarkelj

Rozinov šarkelj je okusna sladica iz kvašenega testa obogatena z rozinami. Sladico lahko spečemo tudi v potičnici, tako kot pečemo potice z različnimi nadevi. Slike za današnji recept je prispevala Mari Radej.

V današnjem času hrano, posebej sladice, jemljemo čisto samoumevno, a včasih temu ni bilo tako. Bogato obložene potice, kot so orehova potica ali celo potratna potica, so bile na mizi samo ob največjih praznikih.

rozinov šarkelj
Rozinov šarkelj Spekla: Mari Radej

Rozinov šarkelj

Kakšna je razlika med rozinovim kolačem in rozinovo potico? Tako rozinov šarkelj, kot rozinovo potico, lahko spečemo v potičniku ali modelu za šarklje. Ko pripravljamo testo za šarkelj z rozinami, vse sestavine zamešamo, zamesimo testo, oblikujemo štruco in jo položimo v model.

Pri rozinovi potici pa zamesimo testo, ga razvaljamo, namažemo z nadevom in zvijemo v potico. Rozinov šarkelj je ravno tako okusen kot potica, je pa mogoče nekoliko bolj preprost za pripravo.

Sestavine za rozinov šarkelj

 • 500 g bele moke TIP 500
 • 2 dag svežega kvasa
 • 2,5 dcl mleka
 • 7 dag kristalnega sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • 1 žlička soli
 • 8 dag masla
 • 3 jajca
 • naribana limonina lupinica
 • 0,5 dcl ruma
 • 10 dag rozin
 • sladkor v prahu za posip pomešan z vaniljevim sladkorjem

Recept za rozinov šarkelj po korakih

 1. Najprej pripravimo kvasec, kar lahko naredimo na dva načina. V posodo robota presejemo polovico moke, naredimo jamico in prilijemo mlačno mleko, dodamo sladkor in nadrobimo svež kvas. Ko kvasec vzahja, dodamo prostanek moke, ostale sestavine in zamesimo voljno in gladko testo.
 2. Kvasec lahko pripravimo tudi na klasičen način, tako da kvas razdrobimo v malo mleka, ter dodamo sladkor in malo moke. Pokrijemo in počakamo da kvas vzhaja.
 3. Medtem ko kvas vzhaja, rozine namočimo v rum, vmes jih večkrat premešamo.
 4. Ko je kvasec primerno vzhajan, ga stresemo v jamico v moko. Ob strani v moko dodamo sol, v jamico pa stresemo sladkor, vaniljev sladkor, jajca, limionino lupinico,ter na koncu še mleko in zmehčano maslo.
 5. Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo, ki mu nato primešamo še odcejene rozine. 
 6. Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo vzhajati od 20 minut do pol ure.
 7. Ko testo z rozinami vzhaja, ga še enkrat rahlo pregnetemo in oblikujemo štruco, ki jo položimo v namaščen model za šarkelj ali potičnico. V potičnici po standardih pečemo slovensko potico,zaščiteno kot zajamčeno tradicionalno posebnost.
 8. Štruco na namaščenem modelu postavimo na toplo in počakamo da vzhaja, volumen testa se mora še za nekrat povečati.
recept za rozinov šarkelj
Rozinov šarkelj pečemo najprej 10 minut pri 190 stopinjah C, nato temperaturo znižamo na 170 stopinj C in pečemo še 40 minut.

Koliko časa pečemo rozinov šarkelj?

 1. Pečico ogrejemo na 190 stopinj C. Ko je šarkelj primerno vzhajan, ga postavimo v ogreto pečico.
 2. Rozinov šarkelj najprej pečemo 10 minur pri temperaturi 190 stopinj C, nato jo znižamo na 170 stopinj C in pečemo še 40 minut.
 3. Ko je šarkelj pečen, ga še vročega stresemo iz modela. Ko se šarkelj malo ohladi, ga potresemo s sladkorjem v prahu, ki smo mu dodali malo vaniljevega sladkorja.
šarkelj z rozinami
Pečen šarkelj z rozinami Slika: Mari Radej