Ocvirkova potica – najboljši recept za ocvirkovko

posted in: Aktualno, Kvašeno testo, Potice | 0

Ocvirkova potica, ocvirkovka, ocvirkovca ali tudi špehovka, je tradicionalna slovenska potica, ki jo najpogosteje pripravljamo okoli Pusta hrusta. Recepti za pripravo potice z ocvirki izhajajo iz Slovenskega podeželja, kjer so gospodinje ocvirke domiselno vključile v krušne izdelke.

Ocvirkovo potico postrežemo še malce toplo, saj pridejo takrat do izraza vsi bogati okusi. Za ocvirkovko poznamo skoraj toliko receptov kot je pekaric, ki jo pripravljajo. Ker sem resnično knjižni molj, ves čas brskam po starih kuharskih knjigah in za današnji recept sem izbrala enega res starega. Recept za ocvirkovo potico sem našla v enih prvih izdaj Slovenske kuharice in sicer pod imenom špehovka.

ocvirkova potica
Ocvirkova potica Slika: Mari Radej

Ocvirkova potica

Za pripravo ocvirkove potice potrebujemo kvašeno testo in seveda kakovostne ocvirke. Več o tem kako po tradicionalnih slovenskih receptih, si oglejte tukaj: Priprava masti in ocvirkov.

Ocvirkovka izhaja iz stare slovenske ljudske kuhinje, kjer so pekarice pripravljale resnično domiselne nadeve za potice. Poleg potice z ocvirkovim nadevom, smo od naših prednikov posvojili tudi potico z nadevom iz luštreka, ki jo poznamo pod imenom luštrakajca.

Potica z nadevom iz drobnjaka se imenuje zelševka. Poleg orehove potice, je v Sloveniji najbolj prepoznavna pehtranova potica, saj nikjer po svetu pehtrana ne uporabljajo za pripravo sladkih sladic. Pehtran je sicer dovolj poznano zelišče, vendar ga Evropska kulinarika uporablja predvsem kot začimbo za mesne in slane jedi. Prepoznavna slovenska potica je tudi Bratova potica, ki jo pripravimo z orehovim, makovim in sadnim nadevom.

Ocvirkova potica – špehovka – recept po korakih

Današnji recept za ocvirkovo potico sem povzela po stari Slovenski kuharici, slike je prispevala Mari Radej.  Starejši se prav gotovo spomnijo prvih izdaj te res izčrpne kuharske knjige, ki je v malce posodobljeni izvedbi še danes kako koristna.

Sestavine za kvašeno testo za ocvirkovo potico

 • 1/2 kg bele pšenične moke
 • 1 jajce
 • ščepec soli
 • 30 g sladkorja
 • 1 kocka svežega kvasa
 • približno 2,5 dl mleka
 • 50 g masti

Sestavine za ocvirkov nadev

 • 1/2 kg ocvirkov
 • 1 jajce
 • 50 g sladkorja
 • ščepec cimeta
 • mast ali maslo za potičnik

Kako pripravimo kvašeno testo za ocvirkovko?

Najprej v manjši skodelici razdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, dve žlici moke in malo mlačnega mleka. Zmešamo v gosto zmes, pokrijemo in pustimo vzhajati.

V posodo robota presejemo ogreto moko. V mleku razžvrkljamo jajce, dodamo malo soli in sladkor, ter na koncu prilijemo raztopljeno mast. Vse skupaj med mešanjem rahlo segrevamo, vendar ne preveč, samo toliko da je mlačno.

Mlačno mešanico prilijemo k moki, dodamo vzhajan kvas in vse skupaj zamesimo v gladko testo. Testo je ravno pravo, ko se začnejo delati mehurčki in se loči od kavlja. Kvašeno testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo in pustimo vzhajati približno eno uro in pol. 

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo ocvirkov nadev

Sveže ocvirke drobno sesekljamo. Rumenjak razžvrkljamo s sladkorjem, dodamo malo cimeta in na koncu nežno vmešamo čvrst sneg iz beljaka.

recept za ocvirkovo potico
Ko je testo primerno vzhajano, ga razvaljamo, premažemo z nadevom in potresemo z drobno sesekljanimi ocvirki. Slika: Mari Radej

Kako razvaljamo kvašeno testo in namažemo z ocvirkovim nadevom?

Ko je testo primerno vzhajano, ga preložimo na pomokano delovno površino in razvaljamo za nožev rob debelo. Po razvaljanem testu namažemo nadev in potresemo s sesekljanimi ocvirki.

Testo tesno zvijemo in položimo v namaščen potičnik. Pokrijemo s prtom in pustimo da približno 30 minut vzhaja.

ocvirkovka
Testo premažemo z nadevom, potresemo s sesekljanimi ocvirki in tesno zvijemo v potico. Zvito potico preložimo v namaščen potičnik in pustimo da vzhaja.

Ko je potica vzhajana, jo večkrat prebodemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Ocvirkovo potico lahko pred pečenjem premažemo tudi samo s stepenim belajkom ali samo z rumenjakom.

Koliko časa pečemo ocvirkovko?

Pečico ogrejemo na 170 stopinj, ocvirkovko pečemo 50 minut. Ko je ocvirkova potica pečena, še vročo zvrnemo na krožnik, po želji potresemo s sladkorjem v prahu in takoj postrežemo.

Ocvirkovo potico pečemo pri 170 stopinjah C približno 50 minut. Postržemo še toplo! Slika: Mari Radej

Če želimo pripraviti ocvirkovko brez sladkorja, dodamo v nadev malo sveže sesekljanega peteršilja, lahko tudi malo skute.

Kako spečemo ocvirkovo potico v pekaču?

ocvirkova potica pečena v pekaču
Ocvirkova potica pečena v pekaču

Ocvirkovko lahko namesto v modelu spečemo tudi v navadnem pekaču. Postopek je isti, samo da zvito potico namesto v potičnik preložimo v pekač, ki ga obložimo s paprijem za peko.

ocvirkovca recept
Narezana ocvirkova potica pečena v pekaču Slika: Mari Radej