Lešnikova potica

Lešnikova potica je ravno tako dobra kot tradicionalna orehova potica, mnogi prisegajo, da je še boljša. Danes bomo pripravili potico z lešnikovim nadevom iz 1 kg moke, za nadev pa bomo uporabili 1/2 kg mletih lešnikov. Za lešnikovo potico poznamo več receptov, pripravimo jo lahko v navadnem pekaču, ali pa za peko uporabimo tradicionalni potičnik.

Ko se lotimo priprave kvašenega testa, moramo upoštevati nekaj starih modrosti, ki se prenašajo že od naših prednic, ki za peko vsekakor niso imele takšnih pogojev kot jih imamo danes. Vendar če se bomo držali njihovih napotkov, nam bo potica vedno uspela. Zelo pomembno je, da vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za peko potice, že nekaj časa prej postavimo na sobno temperaturo.

Ogreti moramo tudi delovne pripomočke, valjar, prtičke in posode. Slike za današnjo potico je prispevala Mari Radej, recept pa je povzet po Slovenski kuharici iz leta 1963. Recept je prilagojen, čeprav ni veliko sprememb, razen mogoče to, da bomo testo zgnetli s pomočjo robota.

Več različnih receptov si lahk ogledate na moji facebook strani Potice in sladice, kjer dnevno objavljamo vse sladke dobrote. Za druge recepte pa obiščite moje strani Ideje za kosilo in Jedi na žlico. 

lešnikova potica
Lešnikova potica Slika: Mari Radej

Lešnikova potica

Ko si boste ogledali slike naše lešnikove potice, morate vedeti, da mogoče vaša ne bo videti tako. V Sloveniji poznamo več kot 100 receptov za potice z različnimi nadevi. Čeprav bosta dve gospodinji pekli enako potico iz enakih sestavin in istem receptu, se bosta potici prav gotovo razlikovali.

Vsaka gospodinja ima namreč svoje male skrivnosti za peko potice, nekaj prispevajo seveda tudi izkušnje. Prav tako se močno razlikujejo nadevi za potice. Ko sem iskala recept za kokosovo potico, sem našla najmanj deset različnih receptov. Ko pišem recepte, ji poskušam predstaviti tako, da so razumljivi tudi začetnikom, saj vem kakšni občutki so, ko bi rad nekaj spekel, pa ne enostavno ne znaš.

Lešnikova potica po korakih

Pa se lotimo peke lešnikove potice! Kvašeno testo pripravimo po svojem najljubšem receptu, če pa ga nimate, lahko poskusite po našem. Mogoče bi raje pekli potico samo iz 1/2 kg moke in z manj lešniki, v tem primeru izberite enega od receptov za kvašeno testo z manjšimi količinami.

Sestavine za lešnikovo potico

Vse sestavine ki jih bomo potrebovali za peko lešnikove potice, si že nekoliko prej pripravimo na delovni pult. Da nam bo potica uspela, je pomembno, da so vse sestavine in delovni pripomočki ogreti na sobno temperaturo. Prav tako je pomembno, da izberemo kakovostne sestavine, če imamo možnost uporabimo domača jajca in moko. 

Sestavine za kvasec

 • 4 žlice mlačnega mleka
 • 1 kocka svežega kvasa
 • 1 žlica sladkorja

Sestavine za kvašeno testo

 • 1 kg bele pšenične moke
 • 3 dl mleka
 • 100 g masla
 • 40 g sladkorja
 • 5 rumenjakov
 • 1/2 žlice soli

Sestavine za lešnikov nadev

 • 3 dl sladke smetane
 • 20 dag sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • čvrst sneg dveh beljakov
 • 1/2 kg mletih lešnikov
 • 1 žlica krušnih drobtin

Najprej pripravimo kvasec ali kvasni nastavek

V 4 žlice mlačnega mleka nadrobimo kocko svežega kvasa, dodamo 1 žlico sladkorja, lahko tudi malo moke. Premešamo, pokrijemo in počakamo da kvas vzhaja. Kaj moramo vedeti pri pripravi kvasnega nastavka? Predvsem pazimo, da uporabimo svež kvas!

Svež kvas je mehak in ima prijeten, nekoliko kiselkast okus. Star kvas je suh, lahko tudi vidno plesniv in ima neprijeten vonj.

Kako zgnetemo in vzhajamo testo za lešnikovo potico?

Danes bomo testo zgnetli s pomočjo kuhinjskega robota, kar nam bo delo precej olajšalo. V posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico  in vanjo zlijemo vzhajan kvas, ki ga prekrijemo z malo moke.

Posebej razžvkljamo mlačno mleko, rahlo zmehčano maslo, sladkor in rumenjake. Mešanico zlijemo v jamico s kvasom, ob strani v moko zamešamo sol.

Zamesimo gladko testo; mesiti moramo toliko časa, da se pričenejo delati mehurčki in se testo zlahla loči od kavlja in od posode. Testo nato oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in pustimo vzhajati od 1 ure in pol do 2 ur. 

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo lešnikov nadev

Medtem ko testo na toplem vzhaja, pripravimo lešnikov nadev. Za nadev poznamo veliko različnih receptov, v nekaterih dodamom kislo smetano ali mleko, mi pa ga bomo danes pripravili s sladko smetano.

Tekočo sladko smetano zmešamo s sladkorjem, ki smo mu dodali zavojček vaniljevega sladkorja. Iz dveh beljakov stepemo čvrst sneg in ga nežno vmešamo sladko smetano. Če želite lahko sladkor smetano tudi stepete, vendar se nadev dobro obnese, če jo samo razžvrkljamo s sladkorjem.

Sestavljanje in peka lešnikove potice

Ko je testo vzhajano, ga na rahlo pomokani površini najprej še enkrat pregnetemo in pustimo malo počivati. Nato testo razvaljamo in premažemo z nadevom.

Čez nadev potresemo mlete lešnike in malo krušnih drobtin. Potico tesno zvijemo in položimo na pekač, ki smo ga obložili s paprijem za peko. Zvito potico prebodemo in pustimo vzhajati približno 15 do 20 minut.

potica z lešnikovim nadevom
Potico z lešnikovim nadevom pečemo 55 minut pri 175 stopinjah C. Ko je potica ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo na enakomerne kose. Slika: Mari Radej

Koliko časa pečemo lešnikovo potico

Ko je potica primerno vzhajana, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem, pri tem pazimo da ne premažemo luknjic. Pečico ogrejemo na 170 stopinj C.

Lešnikovo potico pečemo 55 minut pri 175 stopinjah C. Ko je potica pečena, jo obrnemo, pokrijemo in počasi ohladimo. Ko je potica ohlajena, jo potresemo s sladkorjej v prahu in narežemo na enakomerne kose.

recept za lešnikovo potico
Narezana lešnikova potica Spekla: Mari Radej