Korenčkova potica – kako pripravimo korenčkov nadev za potico?

Korenčkova potica je pripravljena s korenčkovim nadevom. Izredno okusna in tudi na oko privlačna potica, ki jo lahko spečemo v potičniku ali v klasičnem pekaču. Postopek za pripravo testa je podoben kot pri ostalih poticah, za korenčkov nadev pa poznamo več receptov. Testo za korenčkovo potico ne sme biti preveč trdo, previdni moramo biti pri dodajanju mleka in jajc.

Količina mleka za testo je odvisna od vlažnosti moke in velikosti jajc. Testa tudi ne stepamo preveč, saj bo pri vzhajanju postalo tako rahlo, da nam bo nadev uhajal iz testa. Testo se mora pri vzhajanju podvojiti, vedno ga vzhajamo v toplem prostoru, vendar pekača ne postavljamo na kakšne peči ali radiatorje. Ko je potica pečena, jo vedno dobro ohladimo in razrežemo šele naslednji dan.

Poleg velikonočne orehove potice, lahko za Veliko noč spečemo tudi korenčkovo potico in tako popestrimo praznično mizo.

korenčkova potica
Korenčkova potica Spekla: Mari Radej

Korenčkova potica – postopek peke po korakih

Korenčkova potica se pripravlja tako kot vsaka druga potica. Izkušene pekarice ne potrebujejo posebnih navodil, za manj izkušene pa bom napisala nekaj nasvetov za peko najboljše potice.

Potica je slovenska kulinarična posebnost, najbolj poznana je seveda orehova potica, ki je tudi zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. Tudi potica s korenčkovim nadevom je slovenska posebnost, čeprav verjetno podobne sladice pripravljajo tudi drugje.

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi testa za potico?

Manj izkušene pekarce lahko imajo pri pripravi testa za potice tudi kakšne težave. Na kaj moramo biti najbolj pozorni, da nam bo uspela resnično dobra potica? prvo napako lahko naredimo že pri izbiri kvasa. Kvas mora biti vedno svež. Ko kvas nadrobimo za pripravo kvasca, bomo takoj videli, ali je dober ali ne. Ko zmešamo nadrobljen kvas, mleko in malo sladkorja, bo kvas takoj začel vzhajati. Ko se lotimo priprave testa, naj bo v prostoru toplo, vendar ne prevroče. Okoli testa, ki ga vzhajamo, mora biti enakomerna temperatura, to pomeni, da se pazimo tudi prepiha.

Potica tudi ne bo uspela, če bo testo preveč vlažno, kar povzroči odstopanje skorje od nadeva. Vse sestavine za potico naj bodo ogrete na sobno temperaturo, že nekaj ur prej vse pripravimo, posebej živila, ki jih hranimo v hladilniku. Kvasovkam najbolj ugaja temperatura med 25 in 35 stopinj C, v teh pogojih bo testo točno takšno kot mora biti.

Previdni moramo biti tudi pri moki. Če je zavitek moke že nekaj časa stal v shrambi, jo vedno presejemo, saj je zbita. Če nismo dovolj izkušeni pri peki, se seveda držimo recepta. Vendar se pri vzhajanju testa držimo pravila, da se mora količina testa podvojiti, čeprav se je to zgodilo prej ali kasneje kot piše v receptu.

Tudi pri nadevu za potico se lahko kaj zalomi. Predvsem mora biti nadev iste temperature kot testo, pazimo tudi pri količini. Če bomo dodali preveč nadeva, se nam lahko zgodi, da bo potica nizka in trda. Nadev tudi ne sme biti preveč sočen in moker, se lahko zgodi, da bo skorja odstopila, v potici pa bodo luknje.

Recept za korenčkovo potico

Recept za korenčkovo potico mi je zaupala Mari Radej, prispevala je tudi vse slike. Na kaj moramo biti posebej pozorni pri peki korenčkove potice. Nasvete za pripravo in vzhajanje testa sem že napisala, pozorni pa moramo biti tudi pri pripravi korenčkovega nadeva. Korenček je sočen in lahko se nam zgodi, da bo nadev premoker in lahko se zgodi, da potica med peko ne bo narasla.

Če je preveč nadeva, pogosto med peko odstopi skorja. Kaj pa če se potica med peko odvije? To se zgodi takrat, ko pripravimo pregosto testo in premehak nadev. Če je potica premalo vzhajana, lahko med peko poči in se pretrga, takrat bo seveda iztekel tudi nadev. A naj nas vse to ne prestraši, vaja dela mojstra, zato se lotimo peke korenčkove potice.

Sestavine za testo za korenčkovo potico, priprava in  vzhajanje testa

 • 1 kg moke TIP 400 ali 500, mehka moka
 • 4 dag svežega kvasa
 • 5 ali 6 dl mleka
 • 15 dag sladkorja
 • 1 vanilijev sladkor
 • 1, 5 dag soli
 • 10 dag maščobe (margarina, malo ali olje)
 • od 2 do 4 jajca
 • naribana limonina lupinica

Moko presejemo in jo postavimo na toplo, da se pogreje. Ob strani moke dodamo sol. Posebej pripravimo kvasec; svež kvas nadrobimo v lonček, dodamo 2 žlici moke, žlico sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto kašnato zmes. Kvasec postavimo na ne preveč toplo mesto, da vzhaja.

Medtem ko kvasec vzhaja, v drugi posodi stepemo jajca, sladkor, vaniljev sladkor in rum, če ga bomo dodali. Mleko segrejemo in maslo raztopimo. Presejani moki dodamo vroče mleko, premešamo in dodamo mešanico jajc, sladkorja in limonine lupinice. Premešamo in dodamo vzhajan kvasec in stopljeno maščobo. Pri mleku bodimo previdni, raje ga dodajmo manj kot več.

Iz vse sestavin zamesimo srednje gosto testo, ki mora biti prožno in gladko, ter se lahko loči od rok in posode. Nato testo zdrgnemo skupaj, ga pokrijemo s pogretim prtičkom in postavimo na toplo, da vzhaja. Ko je testo dovolj vzhajano, ga še enkrat premesimo in razvaljamo v pravokotnik za nožev rob debelo.

Pravokotnik naj bo tako dolg, kot je dvakratna dolžina premera modela, testo mora biti enakomerno debelo, zato robove odrežemo.

Sestavine za korenčkov nadev in zavijanje korenčkove potice

 • 1/2 kg korenja (uporabimo lahko tudi rumeno korenje)
 • 250 g sladkorja
 • 80 g masla
 • 50 g mletih praženih lešnikov
 • 50 g piškotnih drobtin
 • 1 jajce
 • mleti cimet in mleti klinčki
 • 1 vaniljev sladkor
 • naribana limonina lupinica

Korenje olupimo in drobno naribamo, ter ga skuhamo v zelo majhni količini vode, ki ji dodamo 200 g sladkorja. Ko je korenje kuhano, ga malo ohladimo in odcedimo.

Posebej penasto umešamo maslo in preostali sladkor, dodamo jajce, cimet, mlete klinčke, zavitek vaniljevega sladkorja in naribano limonino ali pomarančno lupinico. premešamo in dodamo odcejeno naribano korenje. Pazimo, da je temperatura nadeva ista kot temperatura testa.

Tako pripravljen korenčkov nadev namažemo po razvaljanem testu in ga potresemo z mletimi lešniki in piškotnimi drobtinami. Namazano testo čvrsto zvijemo, tako da ga med zavijanjem stalno rahlo zategujemo, proti koncu zavijanja pa ne zategujemo več, ampak testo samo zvaljamo. S tem dosežemo enakomerne plasti potice, saj se med ponovnim  vzhajanjem zunanji del testa najbolj raztegne.

Če bomo potico pekli v potičniku, ga namažemo z maslom sobne temeprature in posujemo z ostro moko. Zvito korenčkovo potico položimo v pripravljen potičnik, potica naj sega do 3/4 potičnika. Kadar pečemo potico v navadnem pekaču, jo prav tako previdno položimo na namaščen pekač.

Potico sedaj precej na gosto prepikamo, čisto do dna, ter jo na toplem še enkrat pustimo vzhajati. Potica v potičniku sme vzhajati največ do polovice prostornine. Preden potico potisnemo v pečico, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem ali mešanico jajca in mleka. Ko potico mažemo, pazimo, da ne prekrijemo luknjic, saj s tem onemogočimo uhajanje pare med peko. Če para med peko ne uhaja iz testa, bo testo odstopilo od nadeva in v potici bodo luknje.

Koliko časa pečemo korenčkovo potico?

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, potico pečemo 50 minut pri zmerni temperaturi. Temperaturo prilagodimo svoji pečici, pri klasičnih pečicah je temperatura med 180 in 190 stopinjah C, pri ventilacijski pečici pa med 170 in 175 stopinjah C.

Če nam je potica močno vzhajala, jo moramo pol ure peči pri večji temperaturi, ko pa potica po vrhu porjavi, temperaturo znižamo na predpisano.

Ko je korenčkova potica pečena, jo počasi ohladimo in ohlajeno potresemo s sladkorjem v prah in jo narežemo.

Viri: Korenčkova potica: