korenčkova potica

šŸ„• “Korenčkova potica šŸ„• – Okusen recept, ki vas bo presenetil!”

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Korenčkova potica je pripravljena s korenčkovim nadevom. Izredno okusna in tudi na oko privlačna potica, ki jo lahko spečemo v potičniku ali v klasičnem pekaču. Postopek za pripravo testa je podoben kot pri ostalih poticah, za korenčkov nadev pa poznamo več receptov. Testo za korenčkovo potico ne sme biti preveč trdo, previdni moramo biti pri dodajanju mleka in jajc.

Vse o Slovenskih poticah najdeÅ” na tej POVEZAVI!

Količina mleka za testo je odvisna od vlažnosti moke in velikosti jajc. Testa tudi ne stepamo preveč, saj bo pri vzhajanju postalo tako rahlo, da nam bo nadev uhajal iz testa. Testo se mora pri vzhajanju podvojiti, vedno ga vzhajamo v toplem prostoru, vendar pekača ne postavljamo na kakŔne peči ali radiatorje. Ko je potica pečena, jo vedno dobro ohladimo in razrežemo Ŕele naslednji dan.

Poleg Ā orehove potice, lahko za praznike Ā spečemo tudi korenčkovo potico in tako popestrimo praznično mizo. Več receptov za praznične sladice si oglejte na tej POVEZAVI!

korenčkova potica
Korenčkova potica Spekla: Mari Radej

šŸ„• Korenčkova potica – recept po korakih

ā±ļø Čas priprave: 45 minut Ā |Ā 
šŸ”„ Čas peke: 1 ura Ā |Ā 
šŸ•°ļø Skupni čas: 1 ura 45 minut
🧬 Prehranske vrednosti (na kos): 280 kcal / 6g beljakovin / 14g maŔčob / 32g OH
āœļø Avtorica recepta: Karmen Valant

Korenčkova potica se pripravlja tako kot vsaka druga potica. IzkuŔene pekarice ne potrebujejo posebnih navodil, za manj izkuŔene pa bom napisala nekaj nasvetov za peko najboljŔe potice.

Potica je slovenska kulinarična posebnost, najbolj poznana je seveda orehova potica, ki je tudi zaŔčitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. Tudi potica s korenčkovim nadevom je slovenska posebnost, čeprav verjetno podobne sladice pripravljajo tudi drugje. Več podobnih receptov si oglejte TUKAJ!

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi testa za potico?

Manj izkuŔene pekarce lahko imajo pri pripravi testa za potice tudi kakŔne težave. Na kaj moramo biti najbolj pozorni, da nam bo uspela resnično dobra potica? prvo napako lahko naredimo že pri izbiri kvasa. Kvas mora biti vedno svež. Ko kvas nadrobimo za pripravo kvasca, bomo takoj videli, ali je dober ali ne. Ko zmeŔamo nadrobljen kvas, mleko in malo sladkorja, bo kvas takoj začel vzhajati. Ko se lotimo priprave testa, naj bo v prostoru toplo, vendar ne prevroče. Okoli testa, ki ga vzhajamo, mora biti enakomerna temperatura, to pomeni, da se pazimo tudi prepiha.

Potica tudi ne bo uspela, če bo testo preveč vlažno, kar povzroči odstopanje skorje od nadeva. Vse sestavine za potico naj bodo ogrete na sobno temperaturo, že nekaj ur prej vse pripravimo, posebej živila, ki jih hranimo v hladilniku. Kvasovkam najbolj ugaja temperatura med 25 in 35 stopinj C, v teh pogojih bo testo točno takŔno kot mora biti. korenčkova potica recept

Previdni moramo biti tudi pri moki. Če je zavitek moke že nekaj časa stal v shrambi, jo vedno presejemo, saj je zbita. Če nismo dovolj izkuÅ”eni pri peki, se seveda držimo recepta. Vendar se pri vzhajanju testa držimo pravila, da se mora količina testa podvojiti, čeprav se je to zgodilo prej ali kasneje kot piÅ”e v receptu.

Tudi pri nadevu za potico se lahko kaj zalomi. Predvsem mora biti nadev iste temperature kot testo, pazimo tudi pri količini. Če bomo dodali preveč nadeva, se nam lahko zgodi, da bo potica nizka in trda. Nadev tudi ne sme biti preveč sočen in moker, se lahko zgodi, da bo skorja odstopila, v potici pa bodo luknje. Priporočam članek: Katere so najpogostejÅ”e napake pri peki potice?

Recept za korenčkovo potico

Recept za korenčkovo potico mi je zaupala Mari Radej, prispevala je tudi vse slike. Na kaj moramo biti posebej pozorni pri peki korenčkove potice. Nasvete za pripravo in vzhajanje testa sem že napisala, pozorni pa moramo biti tudi pri pripravi korenčkovega nadeva. Korenček je sočen in lahko se nam zgodi, da bo nadev premoker in lahko se zgodi, da potica med peko ne bo narasla.

Če je preveč nadeva, pogosto med peko odstopi skorja. Kaj pa če se potica med peko odvije? To se zgodi takrat, ko pripravimo pregosto testo in premehak nadev. Če je potica premalo vzhajana, lahko med peko poči in se pretrga, takrat bo seveda iztekel tudi nadev. A naj nas vse to ne prestraÅ”i, vaja dela mojstra, zato se lotimo peke korenčkove potice.

Sestavine za testo za korenčkovo potico, priprava inĀ  vzhajanje testa

  • 1 kg moke TIP 400 ali 500, mehka moka
  • 4 dag svežega kvasa
  • 5 ali 6 dl mleka
  • 15 dag sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1, 5 dag soli
  • 10 dag maŔčobe (margarina, malo ali olje)
  • od 2 do 4 jajca
  • naribana limonina lupinica

Postopek peke korenčkove potice

  1. Moko presejemo in jo postavimo na toplo, da se pogreje. Ob strani moke dodamo sol. Posebej pripravimo kvasec; svež kvas nadrobimo v lonček, dodamo 2 žlici moke, žlico sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto kaŔnato zmes. Kvasec postavimo na ne preveč toplo mesto, da vzhaja.
  2. Medtem ko kvasec vzhaja, v drugi posodi stepemo jajca, sladkor, vaniljev sladkor in rum, če ga bomo dodali. Mleko segrejemo in maslo raztopimo. Presejani moki dodamo vroče mleko, premeŔamo in dodamo meŔanico jajc, sladkorja in limonine lupinice. PremeŔamo in dodamo vzhajan kvasec in stopljeno maŔčobo. Pri mleku bodimo previdni, raje ga dodajmo manj kot več.
  3. Iz vse sestavin zamesimo srednje gosto testo, ki mora biti prožno in gladko, ter se lahko loči od rok in posode. Nato testo zdrgnemo skupaj, ga pokrijemo s pogretim prtičkom in postavimo na toplo, da vzhaja. Ko je testo dovolj vzhajano, ga Ŕe enkrat premesimo in razvaljamo v pravokotnik za nožev rob debelo.

recept za korenčkovo potico

4. Pravokotnik naj bo tako dolg, kot je dvakratna dolžina premera modela, testo mora biti enakomerno debelo, zato robove odrežemo.

Sestavine za korenčkov nadev in zavijanje korenčkove potice

  • 1/2 kg korenja (uporabimo lahko tudi rumeno korenje)
  • 250 g sladkorja
  • 80 g masla
  • 50 g mletih praženih leÅ”nikov
  • 50 g piÅ”kotnih drobtin
  • 1 jajce
  • mleti cimet in mleti klinčki
  • 1 vaniljev sladkor
  • naribana limonina lupinica
  1. Korenje olupimo in drobno naribamo, ter ga skuhamo v zelo majhni količini vode, ki ji dodamo 200 g sladkorja. Ko je korenje kuhano, ga malo ohladimo in odcedimo.
  2. Posebej penasto umeŔamo maslo in preostali sladkor, dodamo jajce, cimet, mlete klinčke, zavitek vaniljevega sladkorja in naribano limonino ali pomarančno lupinico. premeŔamo in dodamo odcejeno naribano korenje. Pazimo, da je temperatura nadeva ista kot temperatura testa.
  3. Tako pripravljen korenčkov nadev namažemo po razvaljanem testu in ga potresemo z mletimi leÅ”niki in piÅ”kotnimi drobtinami. Namazano testo čvrsto zvijemo, tako da ga med zavijanjem stalno rahlo zategujemo, proti koncu zavijanja pa ne zategujemo več, ampak testo samo zvaljamo. S tem dosežemo enakomerne plasti potice, saj se med ponovnimĀ  vzhajanjem zunanji del testa najbolj raztegne.
  4. Če bomo potico pekli v potičniku, ga namažemo z maslom sobne temeprature in posujemo z ostro moko. Zvito korenčkovo potico položimo v pripravljen potičnik, potica naj sega do 3/4 potičnika. Kadar pečemo potico v navadnem pekaču, jo prav tako previdno položimo na namaŔčen pekač.

najboljŔa korenčkova potica

5. Potico sedaj precej na gosto prepikamo, čisto do dna, ter jo na toplem Ŕe enkrat pustimo vzhajati. Potica v potičniku sme vzhajati največ do polovice prostornine. Preden potico potisnemo v pečico, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem ali meŔanico jajca in mleka.

6. Ko potico mažemo, pazimo, da ne prekrijemo luknjic, saj s tem onemogočimo uhajanje pare med peko. Če para med peko ne uhaja iz testa, bo testo odstopilo od nadeva in v potici bodo luknje.

Koliko časa pečemo korenčkovo potico?

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, potico pečemo 50 minut pri zmerni temperaturi. Temperaturo prilagodimo svoji pečici, pri klasičnih pečicah je temperatura med 180 in 190 stopinjah C, pri ventilacijski pečici pa med 170 in 175 stopinjah C.

Če nam je potica močno vzhajala, jo moramo pol ure peči pri večji temperaturi, ko pa potica po vrhu porjavi, temperaturo znižamo na predpisano. kako spečemo korenčkovo potico

Ko je korenčkova potica pečena, jo počasi ohladimo in ohlajeno potresemo s sladkorjem v prah in jo narežemo.

NajpogostejŔa vpraŔanja o peki korenčkove potice

1. Kaj je korenčkova potica?

Korenčkova potica je slovenska sladica, ki združuje tradicionalno obliko potice in sladek okus korenja. Testo je običajno bogato in mehko, polnilo pa vsebuje nariban korenček, sladkor, oreŔčke, cimet in druge začimbe.


2. Kako pripraviti testo za korenčkovo potico?

Testo za korenčkovo potico pripravimo podobno kot testo za klasično potico. Potrebujemo moko, mleko, sladkor, maslo, jajca, kvas in Ŕčepec soli. Ključ do rahle potice je dovolj časa za vzhajanje.


3. Ali je treba korenje predhodno kuhati?

Običajno ne. Korenje se nariba na drobno in se v polnilu uporablja surovo. Med peko se dovolj zmehča in doda polnilu sočnost. Če želite bolj gladko teksturo, lahko korenje na hitro pokuhate in pretlačite.


4. Katere začimbe so najboljŔe za polnilo?

Za korenčkovo potico se pogosto uporabljajo cimet, vanilja, muŔkatni oreŔček in kardamom. Te začimbe dopolnijo sladek okus korenja in oreŔčkov.


5. Ali lahko korenčkovo potico pripravim brez oreŔčkov?

Seveda! OreŔčke lahko izpustite ali jih nadomestite z drugimi sestavinami, kot so kokosova moka, rozine ali mleti ovseni kosmiči.


6. Kako dosežem, da potica ne poči?

Za preprečevanje pokanja potice je pomembno:

  • Da je testo enakomerno razvaljano, ne predebelo.
  • Polnilo naj bo enakomerno razporejeno in ne preveč mokro.
  • Pred peko potico večkrat prebodite z vilicami, da para med peko lahko uhaja.

7. Kako dolgo naj pečem korenčkovo potico?

Korenčkovo potico pečemo pri 180 °C približno 50–60 minut, odvisno od velikosti. Preverimo jo z leseno paličico – če iz testa pride suha, je potica pečena.


8. Ali lahko korenčkovo potico zamrznem?

Da, korenčkovo potico lahko zamrznete. Najprej jo popolnoma ohladite, nato zavijte v aluminijasto folijo ali zamrzovalno vrečko. V zamrzovalniku jo lahko hranite do 3 mesece.


9. S katerimi napitki se korenčkova potica najbolje ujema?

Korenčkova potica se odlično poda k skodelici čaja (posebej zeliŔčnega ali črnega), kavi ali vroči čokoladi. Za posebne priložnosti lahko postrežete tudi sladko desertno vino.


10. Kako shranjujem korenčkovo potico, da ostane sveža?

Potico hranite v nepreduŔni posodi ali zavito v kuhinjsko krpo na sobni temperaturi do 3 dni. Če jo želite ohraniti dlje, jo hranite v hladilniku.

11. Ali lahko korenčkovo potico postrežem pri Božični večerji?

Mislim da bodo vsi vaŔi gostje iskreno veseli, če boste pri Božični večerji posregli korenčkovo potico!

Če imate Å”e kakÅ”no vpraÅ”anje o pripravi korenčkove potice, ga z veseljem dodam v seznam.

Preberite tudiĀ  privlačne recepte TOP aktualne recepte

Viri: Korenčkova potica:

Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā 

Ocenite recept!