KorenÄkova potica je pripravljena s korenÄkovim nadevom. Izredno okusna in tudi na oko privlaÄna potica, ki jo lahko speÄemo v potiÄniku ali v klasiÄnem pekaÄu. Postopek za pripravo testa je podoben kot pri ostalih poticah, za korenÄkov nadev pa poznamo veÄ receptov. Testo za korenÄkovo potico ne sme biti preveÄ trdo, previdni moramo biti pri dodajanju mleka in jajc.
Vse o Slovenskih poticah najdeÅ” na tej POVEZAVI!
KoliÄina mleka za testo je odvisna od vlažnosti moke in velikosti jajc. Testa tudi ne stepamo preveÄ, saj bo pri vzhajanju postalo tako rahlo, da nam bo nadev uhajal iz testa. Testo se mora pri vzhajanju podvojiti, vedno ga vzhajamo v toplem prostoru, vendar pekaÄa ne postavljamo na kakÅ”ne peÄi ali radiatorje. Ko je potica peÄena, jo vedno dobro ohladimo in razrežemo Å”ele naslednji dan.
Poleg Ā orehove potice, lahko za praznike Ā speÄemo tudi korenÄkovo potico in tako popestrimo prazniÄno mizo. VeÄ receptov za prazniÄne sladice si oglejte na tej POVEZAVI!

š„ KorenÄkova potica ā recept po korakih
š„ Äas peke: 1 ura Ā |Ā
š°ļø Skupni Äas: 1 ura 45 minut
𧬠Prehranske vrednosti (na kos): 280 kcal / 6g beljakovin / 14g maÅ”Äob / 32g OH
āļø Avtorica recepta: Karmen Valant
KorenÄkova potica se pripravlja tako kot vsaka druga potica. IzkuÅ”ene pekarice ne potrebujejo posebnih navodil, za manj izkuÅ”ene pa bom napisala nekaj nasvetov za peko najboljÅ”e potice.
Potica je slovenska kulinariÄna posebnost, najbolj poznana je seveda orehova potica, ki je tudi zaÅ”Äitena kot zajamÄena tradicionalna posebnost. Tudi potica s korenÄkovim nadevom je slovenska posebnost, Äeprav verjetno podobne sladice pripravljajo tudi drugje. VeÄ podobnih receptov si oglejte TUKAJ!
Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi testa za potico?
Manj izkuÅ”ene pekarce lahko imajo pri pripravi testa za potice tudi kakÅ”ne težave. Na kaj moramo biti najbolj pozorni, da nam bo uspela resniÄno dobra potica? prvo napako lahko naredimo že pri izbiri kvasa. Kvas mora biti vedno svež. Ko kvas nadrobimo za pripravo kvasca, bomo takoj videli, ali je dober ali ne. Ko zmeÅ”amo nadrobljen kvas, mleko in malo sladkorja, bo kvas takoj zaÄel vzhajati. Ko se lotimo priprave testa, naj bo v prostoru toplo, vendar ne prevroÄe. Okoli testa, ki ga vzhajamo, mora biti enakomerna temperatura, to pomeni, da se pazimo tudi prepiha.
Potica tudi ne bo uspela, Äe bo testo preveÄ vlažno, kar povzroÄi odstopanje skorje od nadeva. Vse sestavine za potico naj bodo ogrete na sobno temperaturo, že nekaj ur prej vse pripravimo, posebej živila, ki jih hranimo v hladilniku. Kvasovkam najbolj ugaja temperatura med 25 in 35 stopinj C, v teh pogojih bo testo toÄno takÅ”no kot mora biti.
Previdni moramo biti tudi pri moki. Äe je zavitek moke že nekaj Äasa stal v shrambi, jo vedno presejemo, saj je zbita. Äe nismo dovolj izkuÅ”eni pri peki, se seveda držimo recepta. Vendar se pri vzhajanju testa držimo pravila, da se mora koliÄina testa podvojiti, Äeprav se je to zgodilo prej ali kasneje kot piÅ”e v receptu.
Tudi pri nadevu za potico se lahko kaj zalomi. Predvsem mora biti nadev iste temperature kot testo, pazimo tudi pri koliÄini. Äe bomo dodali preveÄ nadeva, se nam lahko zgodi, da bo potica nizka in trda. Nadev tudi ne sme biti preveÄ soÄen in moker, se lahko zgodi, da bo skorja odstopila, v potici pa bodo luknje. PriporoÄam Älanek: Katere so najpogostejÅ”e napake pri peki potice?
Recept za korenÄkovo potico
Recept za korenÄkovo potico mi je zaupala Mari Radej, prispevala je tudi vse slike. Na kaj moramo biti posebej pozorni pri peki korenÄkove potice. Nasvete za pripravo in vzhajanje testa sem že napisala, pozorni pa moramo biti tudi pri pripravi korenÄkovega nadeva. KorenÄek je soÄen in lahko se nam zgodi, da bo nadev premoker in lahko se zgodi, da potica med peko ne bo narasla.
Äe je preveÄ nadeva, pogosto med peko odstopi skorja. Kaj pa Äe se potica med peko odvije? To se zgodi takrat, ko pripravimo pregosto testo in premehak nadev. Äe je potica premalo vzhajana, lahko med peko poÄi in se pretrga, takrat bo seveda iztekel tudi nadev. A naj nas vse to ne prestraÅ”i, vaja dela mojstra, zato se lotimo peke korenÄkove potice.
Sestavine za testo za korenÄkovo potico, priprava inĀ vzhajanje testa
- 1 kg moke TIP 400 ali 500, mehka moka
- 4 dag svežega kvasa
- 5 ali 6 dl mleka
- 15 dag sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1, 5 dag soli
- 10 dag maÅ”Äobe (margarina, malo ali olje)
- od 2 do 4 jajca
- naribana limonina lupinica
Postopek peke korenÄkove potice
- Moko presejemo in jo postavimo na toplo, da se pogreje. Ob strani moke dodamo sol. Posebej pripravimo kvasec; svež kvas nadrobimo v lonÄek, dodamo 2 žlici moke, žlico sladkorja in toliko mlaÄnega mleka, da dobimo gosto kaÅ”nato zmes. Kvasec postavimo na ne preveÄ toplo mesto, da vzhaja.
- Medtem ko kvasec vzhaja, v drugi posodi stepemo jajca, sladkor, vaniljev sladkor in rum, Äe ga bomo dodali. Mleko segrejemo in maslo raztopimo. Presejani moki dodamo vroÄe mleko, premeÅ”amo in dodamo meÅ”anico jajc, sladkorja in limonine lupinice. PremeÅ”amo in dodamo vzhajan kvasec in stopljeno maÅ”Äobo. Pri mleku bodimo previdni, raje ga dodajmo manj kot veÄ.
- Iz vse sestavin zamesimo srednje gosto testo, ki mora biti prožno in gladko, ter se lahko loÄi od rok in posode. Nato testo zdrgnemo skupaj, ga pokrijemo s pogretim prtiÄkom in postavimo na toplo, da vzhaja. Ko je testo dovolj vzhajano, ga Å”e enkrat premesimo in razvaljamo v pravokotnik za nožev rob debelo.
4. Pravokotnik naj bo tako dolg, kot je dvakratna dolžina premera modela, testo mora biti enakomerno debelo, zato robove odrežemo.
Sestavine za korenÄkov nadev in zavijanje korenÄkove potice
- 1/2 kg korenja (uporabimo lahko tudi rumeno korenje)
- 250 g sladkorja
- 80 g masla
- 50 g mletih praženih leŔnikov
- 50 g piŔkotnih drobtin
- 1 jajce
- mleti cimet in mleti klinÄki
- 1 vaniljev sladkor
- naribana limonina lupinica
- Korenje olupimo in drobno naribamo, ter ga skuhamo v zelo majhni koliÄini vode, ki ji dodamo 200 g sladkorja. Ko je korenje kuhano, ga malo ohladimo in odcedimo.
- Posebej penasto umeÅ”amo maslo in preostali sladkor, dodamo jajce, cimet, mlete klinÄke, zavitek vaniljevega sladkorja in naribano limonino ali pomaranÄno lupinico. premeÅ”amo in dodamo odcejeno naribano korenje. Pazimo, da je temperatura nadeva ista kot temperatura testa.
- Tako pripravljen korenÄkov nadev namažemo po razvaljanem testu in ga potresemo z mletimi leÅ”niki in piÅ”kotnimi drobtinami. Namazano testo Ävrsto zvijemo, tako da ga med zavijanjem stalno rahlo zategujemo, proti koncu zavijanja pa ne zategujemo veÄ, ampak testo samo zvaljamo. S tem dosežemo enakomerne plasti potice, saj se med ponovnimĀ vzhajanjem zunanji del testa najbolj raztegne.
- Äe bomo potico pekli v potiÄniku, ga namažemo z maslom sobne temeprature in posujemo z ostro moko. Zvito korenÄkovo potico položimo v pripravljen potiÄnik, potica naj sega do 3/4 potiÄnika. Kadar peÄemo potico v navadnem pekaÄu, jo prav tako previdno položimo na namaÅ”Äen pekaÄ.
5. Potico sedaj precej na gosto prepikamo, Äisto do dna, ter jo na toplem Å”e enkrat pustimo vzhajati. Potica v potiÄniku sme vzhajati najveÄ do polovice prostornine. Preden potico potisnemo v peÄico, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem ali meÅ”anico jajca in mleka.
6. Ko potico mažemo, pazimo, da ne prekrijemo luknjic, saj s tem onemogoÄimo uhajanje pare med peko. Äe para med peko ne uhaja iz testa, bo testo odstopilo od nadeva in v potici bodo luknje.
Koliko Äasa peÄemo korenÄkovo potico?
PeÄico ogrejemo na 180 stopinj C, potico peÄemo 50 minut pri zmerni temperaturi. Temperaturo prilagodimo svoji peÄici, pri klasiÄnih peÄicah je temperatura med 180 in 190 stopinjah C, pri ventilacijski peÄici pa med 170 in 175 stopinjah C.
Äe nam je potica moÄno vzhajala, jo moramo pol ure peÄi pri veÄji temperaturi, ko pa potica po vrhu porjavi, temperaturo znižamo na predpisano.
Ko je korenÄkova potica peÄena, jo poÄasi ohladimo in ohlajeno potresemo s sladkorjem v prah in jo narežemo.
NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o peki korenÄkove potice
1. Kaj je korenÄkova potica?
KorenÄkova potica je slovenska sladica, ki združuje tradicionalno obliko potice in sladek okus korenja. Testo je obiÄajno bogato in mehko, polnilo pa vsebuje nariban korenÄek, sladkor, oreÅ”Äke, cimet in druge zaÄimbe.
2. Kako pripraviti testo za korenÄkovo potico?
Testo za korenÄkovo potico pripravimo podobno kot testo za klasiÄno potico. Potrebujemo moko, mleko, sladkor, maslo, jajca, kvas in Å”Äepec soli. KljuÄ do rahle potice je dovolj Äasa za vzhajanje.
3. Ali je treba korenje predhodno kuhati?
ObiÄajno ne. Korenje se nariba na drobno in se v polnilu uporablja surovo. Med peko se dovolj zmehÄa in doda polnilu soÄnost. Äe želite bolj gladko teksturo, lahko korenje na hitro pokuhate in pretlaÄite.
4. Katere zaÄimbe so najboljÅ”e za polnilo?
Za korenÄkovo potico se pogosto uporabljajo cimet, vanilja, muÅ”katni oreÅ”Äek in kardamom. Te zaÄimbe dopolnijo sladek okus korenja in oreÅ”Äkov.
5. Ali lahko korenÄkovo potico pripravim brez oreÅ”Äkov?
Seveda! OreÅ”Äke lahko izpustite ali jih nadomestite z drugimi sestavinami, kot so kokosova moka, rozine ali mleti ovseni kosmiÄi.
6. Kako dosežem, da potica ne poÄi?
Za prepreÄevanje pokanja potice je pomembno:
- Da je testo enakomerno razvaljano, ne predebelo.
- Polnilo naj bo enakomerno razporejeno in ne preveÄ mokro.
- Pred peko potico veÄkrat prebodite z vilicami, da para med peko lahko uhaja.
7. Kako dolgo naj peÄem korenÄkovo potico?
KorenÄkovo potico peÄemo pri 180 °C približno 50ā60 minut, odvisno od velikosti. Preverimo jo z leseno paliÄico ā Äe iz testa pride suha, je potica peÄena.
8. Ali lahko korenÄkovo potico zamrznem?
Da, korenÄkovo potico lahko zamrznete. Najprej jo popolnoma ohladite, nato zavijte v aluminijasto folijo ali zamrzovalno vreÄko. V zamrzovalniku jo lahko hranite do 3 mesece.
9. S katerimi napitki se korenÄkova potica najbolje ujema?
KorenÄkova potica se odliÄno poda k skodelici Äaja (posebej zeliÅ”Änega ali Ärnega), kavi ali vroÄi Äokoladi. Za posebne priložnosti lahko postrežete tudi sladko desertno vino.
10. Kako shranjujem korenÄkovo potico, da ostane sveža?
Potico hranite v nepreduÅ”ni posodi ali zavito v kuhinjsko krpo na sobni temperaturi do 3 dni. Äe jo želite ohraniti dlje, jo hranite v hladilniku.
11. Ali lahko korenÄkovo potico postrežem pri BožiÄni veÄerji?
Mislim da bodo vsi vaÅ”i gostje iskreno veseli, Äe boste pri BožiÄni veÄerji posregli korenÄkovo potico!
Äe imate Å”e kakÅ”no vpraÅ”anje o pripravi korenÄkove potice, ga z veseljem dodam v seznam.
Preberite tudiĀ privlaÄne recepte TOP aktualne recepte
- Velik izbor potic z razliÄnimi nadevi
- Kokosova potica
- Potratna potica
- Pehtranova potica
- LeŔnikova potica
- Bratova potica
- Ocvirkova potica
- Izbor najboljÅ”ih nadevov za potico + natanÄen recept za orehov nadev
- šø VelikonoÄna orehova potica ā Tradicionalni recept šø
- š„® SoÄna potratna potica ā kraljica prazniÄne pekeāØ
- NajboljÅ”i velikonoÄni recepti za prazniÄno mizo ā tudi makova potica š£
- š„® SoÄna orehova potica ā recept za mehko, rahlo in prazniÄno potico! šøš®
- ā NajpogostejÅ”e napake pri peki poti ā kako jih prepreÄiti? š„§
Viri: KorenÄkova potica:
- Sodobna kuharica; Testo za potico
- VelikonoÄna orehova potica; Futr.si