Huzarski krapki so krhki piškoti, uvrščamo jih med drobno pecivo. Huzarske krapke lahko pripravimo na različne načine, najbolj priljubljeni so verjetno z marmelado. Pripravimo pa lahko tudi kokosove ali pirine huzarske krape, krapke z orehi ali čokolado. Odlični so tudi mandljevi huzarski krapki, ki ne smejo manjkati na praznično obloženi mizi.
Danes bomo pripravili klasične huzarske krapke z marmelado.
Huzarski krapki
Huzarski krapki so drobno pecivo, ki res ne sme manjkati na praznični mizi. Tako kot orehova potica, ali potica s kakšnim drugim nadevom, so tudi okusni krapki zelo priljubljeni.
Če nas skrbi, da bo marmelada preveč tekoča, kupimo termo obstojno marmelado.
Sestavine za huzarske krapke:
- 30 dag moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 12 dag sladkorja v prahu
- 20 dag masla
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
- nožev vrh cimeta
- 2 rumenjaka
- 10 dag lešnikov
- marmelada
- sladkor za posipanje
Recept za huzarske krapke po korakih
- V mešalniku najprej mešamo zmehčano maslo. Dodamo rumenjaka, sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli.
- Dodamo presejano moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Moki dodamo še mlete lešnike in vse skupaj zgnetemo v gladko testo.
- Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo s folijo in za dve uri postavimo v hladilnik. Če imamo čas, lahko testo pustimo v hladilniku tudi čez noč.
Kako oblikujemo huzarske krapke in koliko časa jih pečemo?
- Dobro ohlajeno testo oblikujemo v svaljek, ki ga narežemo na enakomerne kose.
- Kose testa oblikujemo za droben oreh velike kroglice, ki jih odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
- Med kroglicami pustimo malce več prostora, saj bodo med peko še narasli.
- V sredino vsake kroglice z ročajem kuhalnice naredimo luknjico. Pečico ogrejemo na 190 stopinj C.
- Huzarske krapke pečemo približno četrt ure pri 190 stopinjah C, toliko, da malo zarumenijo.
- Ko so krapki pečeni, jih potresemo s sladkorjem v prahu in jamice napolnimo z vročo marmelado.
Mandljevi huzarski krapki
Mandljevi huzarski krapki so odlični piškoti z mandlji, ki jih moramo obvezno vključiti v Božično peko. Najboljši recept za božične piškote z mandlji in marmelado nam je zaupala Mari Radej. Huzarski krapki z mandljevim okusom so primerni tudi za začetnike.
Sestavine za mandljeve huzarske krapke
- 200 g hladnega masla
- 300 g bele moke
- 80 g mletih mandljev ali mandljeva moka
- 100 g sladkorja
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- ščepec soli
- 2 rumenjaka
- 120 g domače marmelade; lahko tudi termo obstojna marmelada
- sladkor v prahu
Mandljevi piškoti za praznično mizo – enostaven recept
- Moko presejemo in jo zmešamo z mandljevo moko, dodamo še ščepec soli in sladkor.
- Hladno maslo narežemo na kocke in ga položimo na mešanico moke in sladkorja.
- Maslo s konicami prstov na hitro vgnetemo, da dobimo drobtinam podobno zmes.
- Dodamo razžvrkljane rumenjake in vse sestavine na hitro zgnetemo v krhko testo.
- Krhko testo oblikujemo v hlebček, zavijemo v folijo in ga za nekaj ur postavimo v hladilnik.
- Ko je testo ohlajeno, ga na rahlo pomokani delovni površini oblikujemo v svaljek. Svaljek narežemo na enako velike koščke in jih oblikujemo v kroglice.
- Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj odlagamo kroglice. Testene kroglice rahlo sploščimo in nato z pomokanim ročajem kuhalnice v vsako kroglico naredimo jamico, v katero bomo kasneje položili marmelado.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, mandljeve huzarske krapke pečemo približno 11 minut, da se lepo svetlo rjavo obarvajo.
- Marmelado segrejemo in z njo napolnimo vdolbinice v krapkih. Ko se piškoti popolnoma ohladijo in se marmelada strdi, jih potresemo s sladkorjem v prahu. Mandljeve huzarske krapke so odlična Božična sladica.