huzarski krapki

Huzarski krapki – klasični praznični piškoti

Huzarski krapki so krhki piškoti, uvrščamo jih med drobno pecivo. Huzarske krapke lahko pripravimo na različne načine, najbolj priljubljeni so verjetno z marmelado. Pripravimo pa lahko tudi kokosove ali pirine huzarske krape, krapke z orehi ali čokolado. Odlični so tudi mandljevi huzarski krapki, ki ne smejo manjkati na praznično obloženi mizi. 

Danes bomo pripravili klasične huzarske krapke z marmelado.

huzarski krapki
Huzarski krapki Slika: Mari Radej

Huzarski krapki

Huzarski krapki so drobno pecivo, ki res ne sme manjkati na praznični mizi. Tako kot orehova potica, ali potica s kakšnim drugim nadevom, so tudi okusni krapki zelo priljubljeni.

Če nas skrbi, da bo marmelada preveč tekoča, kupimo termo obstojno marmelado.

Sestavine za huzarske krapke:

  • 30 dag moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 12 dag sladkorja v prahu
  • 20 dag masla
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • nožev vrh cimeta
  • 2 rumenjaka
  • 10 dag lešnikov
  • marmelada
  • sladkor za posipanje

Recept za huzarske krapke po korakih

  1. V mešalniku najprej mešamo zmehčano maslo. Dodamo rumenjaka, sladkor, vaniljev sladkor in ščepec soli. 
  2. Dodamo presejano moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Moki dodamo še mlete lešnike in vse skupaj zgnetemo v gladko testo. 
  3. Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo s folijo in za dve uri postavimo v hladilnik. Če imamo čas, lahko testo pustimo v hladilniku tudi čez noč.
koliko časa pečemo huzarske krapke
Ko je testo dobro ohlajeno, ga oblikujemo v svaljek in ga narežemo na enako velike kose. Kose testa oblikujemo za droben oreh velike kroglice. V kroglice naredimo luknjice, krapke pečemo četrt ure pri 190 stopinjah C.

Kako oblikujemo huzarske krapke in koliko časa jih pečemo?

  1. Dobro ohlajeno testo oblikujemo v svaljek, ki ga narežemo na enakomerne kose.
  2. Kose testa oblikujemo za droben oreh velike kroglice, ki jih odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. 
  3. Med kroglicami pustimo malce več prostora, saj bodo med peko še narasli.
  4. V sredino vsake kroglice z ročajem kuhalnice naredimo luknjico. Pečico ogrejemo na 190 stopinj C.
  5. Huzarske krapke pečemo približno četrt ure pri 190 stopinjah C, toliko, da malo zarumenijo. 
  6. Ko so krapki pečeni, jih potresemo s sladkorjem v prahu in jamice napolnimo z vročo marmelado. 
recept za huzarske krapke
Ko so krapki pečeni, jih potresemo s sladkorjem v prahu in jamice napolnimo z vročo marmelado.

Mandljevi huzarski krapki 

mandljevi huzarski krapki

Mandljevi huzarski krapki so odlični piškoti z mandlji, ki jih moramo obvezno vključiti v Božično peko. Najboljši recept za božične piškote z mandlji in marmelado nam je zaupala Mari Radej.  Huzarski krapki z mandljevim okusom so primerni tudi za začetnike.

Sestavine za mandljeve huzarske krapke

  • 200 g hladnega masla
  • 300 g bele moke
  • 80 g mletih mandljev ali mandljeva moka
  • 100 g sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • ščepec soli
  • 2 rumenjaka
  • 120 g domače marmelade; lahko tudi termo obstojna marmelada
  • sladkor v prahu

Mandljevi piškoti za praznično mizo – enostaven recept

  1.  Moko presejemo in jo zmešamo z mandljevo moko, dodamo še ščepec soli in sladkor.
  2. Hladno maslo narežemo na kocke in ga položimo na mešanico moke in sladkorja.
  3. Maslo s konicami prstov na hitro vgnetemo, da dobimo drobtinam podobno zmes.
  4. Dodamo razžvrkljane rumenjake in  vse sestavine na hitro zgnetemo v krhko testo. 
  5. Krhko testo oblikujemo v hlebček, zavijemo v folijo in ga za nekaj ur postavimo v hladilnik.
  6. Ko je testo ohlajeno, ga na rahlo pomokani delovni površini oblikujemo v svaljek. Svaljek narežemo na enako velike koščke in jih oblikujemo v kroglice.
  7. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj odlagamo kroglice. Testene kroglice rahlo sploščimo in nato z pomokanim ročajem kuhalnice v vsako kroglico naredimo jamico, v katero bomo kasneje položili marmelado.
  8. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, mandljeve huzarske krapke pečemo približno 11 minut, da se lepo svetlo rjavo obarvajo.
  9. Marmelado segrejemo in z njo napolnimo vdolbinice v krapkih. Ko se piškoti popolnoma ohladijo in se marmelada strdi, jih potresemo s sladkorjem v prahu. Mandljeve huzarske krapke so odlična Božična sladica.

Preberite še več receptov za piškote

recepti za piškote

Enostavni vanilijevi rogljički

enostavni vanilijevi rogljički

Sladke gobice

sladke gobie

Krhki medenjaki z orehi

krhki medenjaki z orehi

Krhki orehovi rogljički

krhki orehovi rogljički

Recepti za razpokančke

recept za razpokančke

Enostavni masleni piškoti

enostavni masleni piškoti

Recept za ruske kape

recept za ruske kape

Recept za Božične medenjake

recept za božične medenjake

Janeževi upognjenci

janeževi upognjenci

Recept za najboljše breskvice

recept za breskvice