Najboljše cimetove rolice so odlična sladica, ki nas z vonjem po cimetu odnese v čas lenobnih zimskih večerov v otroštvu. Orehova ali makova potica se je včasih pekla samo ob večjih praznikih, medtem ko so se sladice s cimetom ali jabolki, pekle pogosteje.
Gospodinje so večkrat pripravile cimetove rolice, pogosto pa so na mizo postavile tudi jabolčni štrudelj.

🔥 Najboljše cimetove rolice 🌀 | Mehke, dišeče in preproste za pripravo 🍯✨
Čas priprave za cimetove rolice
Faza | Trajanje |
---|---|
Priprava sestavin | 10 min |
Priprava testa | 20 min |
Vzhajanje testa | 50 min |
Priprava nadeva | 5 min |
Oblikovanje rolic | 10 min |
Drugo vzhajanje | 1 h |
Pečenje rolic | 25 min |
Skupni čas | 3 h |
Za cimetove rolice je napisanih veliko receptov, vendar sem se pisanja lotila zato, ker moja prijateljica Mari Radej speče res odlične. Recept je povzet po Leaneen, mehke cimetove rolice. Priprava testa za cimetove rolice je podobna kot priprava testa za potico, samo da je malo mehkejše.
Peka cimetovih rolic mogoče ni primerna za začetnike, a kdo ve, mogoče nam že prvič odlično uspejo. V receptu je tokrat uporabljen suhi kvas, tako kot v originalnem receptu.
Sestavine za cimetove rolice
Sestavine za kvašeno testo:
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 1/2 kg mehke bele moke
- 1 rumov sladkor
- 1 vaniljev sladkor
- 250 ml mleka
- 1 zavojček suhega kvasa
- 2 rumenjaka
- 100 g masla
- 1/2 žličke soli
Sestavine za cimetov nadev:
- 70 g masla in posebej 30 g masla
- 80 g rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve paste
- 5 žličk cimeta v prahu
Postopek priprave za cimetove rolice
- V posodo kuhinjskega robota stresemo moko in sladkor, v sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo mlačno mleko. V mleko stresemo zavojček suhega kvasa, premešamo in počakamo 10 minut, da kvas naraste. Nato v posodo dodamo dva rumenjaka, stopljeno maslo in po robu posujemo sol.
- Iz vseh sestavin zamesimo gladko in voljno testo, če gnetemo ročno, si moramo vzeti saj 20 minut časa za gnetenje.
- Gladko in voljno testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in postavimo na toplo mesto, da vzhaja. Testo naj vzhaja približno 45 do 50 minut, toliko, da se količina podvoji.
Kako pripravimo cimetov nadev in koliko časa pečemo cimetove rolice?
Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo v pravokotnik debeline približno pol do enega cm. Zmehčamo 70 g masla in ga premažemo po celotni površini.

- Rjav sladkor zmešamo s cimetom in vaniljevo pasto, mešanico potresemo po celotnem razvaljanem testu, ki smo ga premazali s stopljenim maslom. Sedaj testo tesno zvijemo v rolado in ga razrežemo na 3 cm široke rolice, ki jih sproti odlagamo v namaščen pekač.
- Rolice v pekaču pokrijemo in jih pustimo da vzhajajo še približno 1 uro. Ko so rolice vzhajane, stopimo 30 g masla in z njim premažemo cimetove rolice.
Božanske cimetove rolice pečemo 25 minut pri temperaturi 180 stopinj C. Odlično sladico lahko postrežemo še toplo!
Prehranska tabela za cimetove rolice (na celoten recept)
Hranilo | Količina |
---|---|
Energijska vrednost | ~2400 kcal |
Beljakovine | ~50 g |
Maščobe | ~120 g |
Ogljikovi hidrati | ~300 g |
Nasičene maščobe | ~70 g |
Holesterol | ~450 mg |
Natrij | ~700 mg |
Sladkorji | ~100 g |
Najpogostejša vprašanja o pripravi cimetovih rolic
Zakaj se testo ne dvigne?
- Možen vzrok je star kvas ali prenizka temperatura prostora. Poskusite vzhajati na toplem (približno 25–30°C).
Ali lahko testo vzhajam čez noč?
- Da, testo lahko vzhajate v hladilniku čez noč in ga pred uporabo segrejete na sobno temperaturo.
Kako vem, da so rolice pečene?
- Pečene so, ko so zlato rjave in ko notranja temperatura doseže vsaj 88°C.
Lahko uporabim sveži kvas namesto suhega?
- Da, namesto suhega kvasa uporabite 21 g svežega kvasa in ga najprej raztopite v mleku.
Kako ohraniti cimetove rolice mehke dlje časa?
- Rolice shranite v nepredušni posodi ali jih pred shranjevanjem ovijte v folijo.