Kako spečemo najboljše cimetove rolice?

Najboljše cimetove rolice so odlična sladica, ki nas z vonjem po cimetu odnese v čas lenobnih zimskih večerov v otroštvu. Orehova ali makova potica se je včasih pekla samo ob večjih praznikih, medtem ko so se sladice s cimetom ali jabolki, pekle pogosteje.

Gospodinje so večkrat pripravile cimetove rolice, pogosto pa so na mizo postavile tudi jabolčni štrudelj. 

najboljše cimetove rolice
Cimetove rolice Slika: Mari Radej

Najboljše cimetove rolice

Za cimetove rolice je napisanih veliko receptov, vendar sem se pisanja lotila zato, ker moja prijateljica Mari Radej speče res odlične. Recept je povzet po Leaneen, mehke cimetove rolice. Priprava testa za cimetove rolice je podobna kot priprava testa za potico, samo da je malo mehkejše.

Peka cimetovih rolic mogoče ni primerna za začetnike, a kdo ve, mogoče nam že prvič odlično uspejo. V receptu je tokrat uporabljen suhi kvas, tako kot v originalnem receptu.

Sestavine za kvašeno testo:

  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1/2 kg mehke bele moke
  • 1 rumov sladkor
  • 1 vaniljev sladkor
  • 250 ml mleka
  • 1 zavojček suhega kvasa
  • 2 rumenjaka
  • 100 g masla
  • 1/2 žličke soli

Sestavine za cimetov nadev: 

  • 70 g masla in posebej 30 g masla
  • 80 g rjavega sladkorja
  • 1 žlička vaniljeve paste
  • 5 žličk cimeta v prahu

V posodo kuhinjskega robota stresemo moko in sladkor, v sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo mlačno mleko. V mleko stresemo zavojček suhega kvasa, premešamo in počakamo 10 minut, da kvas naraste. Nato v posodo dodamo dva rumenjaka, stopljeno maslo in po robu posujemo sol.

Iz vseh sestavin zamesimo gladko in voljno testo, če gnetemo ročno, si moramo vzeti saj 20 minut časa za gnetenje. Gladko in voljno testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in postavimo na toplo mesto, da vzhaja. Testo naj vzhaja približno 45 do 50 minut, toliko, da se količina podvoji.

Kako pripravimo cimetov nadev in koliko časa pečemo cimetove rolice?

Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo v pravokotnik debeline približno pol do enega cm. Zmehčamo 70 g masla in ga premažemo po celotni površini.

božanske cimetove rolice
Testo zvijemo v rolado in ga razrežemo na 3 cm široke rolice in jih sproti odlagamo na namaščen pekač. Slika: Mari Radej

Rjav sladkor zmešamo s cimetom in vaniljevo pasto, mešanico potresemo po celotnem razvaljanem testu, ki smo ga premazali s stopljenim maslom. Sedaj testo tesno zvijemo v rolado in ga razrežemo na 3 cm široke rolice, ki jih sproti odlagamo v namaščen pekač.

Rolice v pekaču pokrijemo in jih pustimo da vzhajajo še približno 1 uro. Ko so rolice vzhajane, stopimo 30 g masla in z njim premažemo cimetove rolice.

Božanske cimetove rolice pečemo 25 minut pri temperaturi 180 stopinj C. Odlično sladico lahko postrežemo še toplo!

najboljše cimetove rolicerecept za cimetove rolice