Preprost recept za jabolčno pito! Poleg jabolčnega štrudlja, je med najbolj priljubljenimi sladicami tudi jabolčna pita. Jabolčna pita je bolj preprosta za pripravo kot različni zavitki iz vlečnega testa. Tako kot pri štrudlju, se lahko tudi pri pitah malo poigramo z nadevi.
Namesto klasične jabolčne pite, lahko pripravimo nadev iz drugega poljubnega sadja, odlična je slivova ali češnjeva pita, ali pa kot pri štrudlju, dodamo malo skute. Danes bomo pripravili preprosto pokrito jabolčno pito, slike je prispevala Mari Radej.
Preprost recept za jabolčno pito
Jabolčna pita ima v Slovenski kulinariki dolgo zgodovino, saj so bila jabolka gospodinjam vedno na voljo. Z jabolčnim nadevom so pripravljale razne okusne sladice; jabolčni zavitek, štrudelj z jabolki in skuto, jabolčni žepki in še mnoge druge okusne sladice. Klasičen nadev za jabolčno pito pripravimo iz naribanih jabolk, z dodatkom cimeta in sladkorja.
Nadev lahko obogatimo z orehi ali rozinami, dodamo lahko tudi lešnike ali mandlje. Poleg cimeta, lahko v nadev dodamo tudi ingver, klinčke ali muškatni orešček. V nadev za jabolčno pito lahko dodamo tudi suho sadje, odlične so suhe slive ali marelice.
Sestavine za testo za pito
- 400 g bele gladke moke
- 1 pecilni prašek
- 180 g masla
- 120 g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 2 žlici mleka
- naribana limonina lupinica
Sestavine za jabolčni nadev
- 2 kg jabolk
- 2 žlici sladkorja
- 2 žlici limoninega soka
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana limonina
- rozine (po želji)
- 2 žlici kisle smetane
Jabolka operemo, narežemo na tanke krhlje in stresemo v posodo. Dodamo sladkor, cimet, vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. Premešamo, pokrijemo in na nizkem ognju počasi dušimo 15 minut. Na koncu po želji dodamo namočene in odcejene rozine.
Pripravo nadeva si lahko tudi olajšamo! Jabolka preprosto naribamo, dodamo cimet, sladkor, naribano limonino lupinico in premešamo. Nadev nanesemo na testo brez da bi jabolka prej dušili v lastnem soku.
Recept po korakih za pripravo testa za jabolčno pito
- V večjo posodo presejemo moko s pecilnim praškom in dodamo narezano maslo.
- Z rokami premešamo, da dobimo grobo mokasto kašo.
- Kaši dodamo sladkor, naribano limonino lupinico, dve žlici kisle smetane in dve razžvrkljani jajci.
- Z rokami na hitro umesimo testo, ne gnetemo preveč, ker se mehča. Testo damo na hladno počivat za pol ure.
- Testo razdelimo na dva dela, prvi del razvaljamo na približno 4 mm debelo in ga z valjarjem prenesemo na okrogel pekač. Testo naj malo gleda čez rob pekača.
- Po razvaljanem testu nadevamo ohlajen jabolčni nadev in pokrijemo z drugim delom razvaljanega testa.
Drugi del testa lahko tudi oblikujemo v trakove, ki jih položimo čez nadev v obliki mreže.
- Jabolčno pito po vrhu premažemo s kislo smetano ali razžvrkljanim jajcem.
- Preprosto jabolčno pito pečemo pri 190 stopinjah C približno 40 minut.
- Ko je pita pečena, jo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo. Jabolčna pita je odlična za zraven, kadar za kosilo postrežemo krepko enolončnico.