Sladice v kozarcu so preproste in hitro pripravljene poslastice, ki vas bodo navdušile. Pri pripravi teh sladic lahko sprostimo domišljijo in ustvarjamo poljubne dekoracije.
Ali ste vedeli, da lahko pripravite kremšnito in tiramisu v kozarcu? Nimate časa za peko? Pridružite se mi in skupaj bomo pripravili najboljše sladice v kozarčku! Sladice v kozarčku so primerne tudi za pogostitev na Božični večerji, za rojstni dan ali kakšnih drugih praznovanjih.
Sladice v kozarcu
Kadar nimamo časa za peko peciva, orehove potice ali kakšne druge poslastice, lahko vedno pripravimo enostavne sladice v kozarcu. Ustvarimo lahko čudovite dekoracije, se poigramo z barvami in okusi.
V današnjem članku bom predstavila recepte za najbolj priljubljene sladice v lončku, seveda je to moje mišljenje, a verjamem, da se boste strinjali z mano. Po mojem izboru je najboljša sladica v kozarčku kremšnita v kozarcu, kot jo pripravi Mari Radej.
Kremšnita v kozarcu
Kremšnita v kozarcu je zame najboljša sladica, prvič nam jo je pripravila Mari Radej. Če ste ljubitelj kremšnit, potem je to sladica za vas. Preprosta in hitro pripravljena.
Za pripravo kremšnite v kozarčku potrebujemo listnato testo, vaniljevo kremo in sladko smetano. Za res hitro pripravo lahko vse sestavine kupite že pripravljene. Sladico bomo pripravili po receptu po receptu leaneen.com
Sestavine za kremšnite v kozarcu:
- 1/2 l mleka
- 4 rumenjaki
- 1 vaniljev strok
- 50 g jedilnega škroba
- 100 g sladkorja v prahu
- 4 žlice ruma
- 1/2 l stepene sladke smetane
- 1 zavitek listnatega testa
V večji posodi zmešamo rumenjake, sladkor v prahu, jedilni škrob in rum. Vse sestavine premešamo z metlico. Vaniljev strok prerežemo, postrgamo semena in jih dodamo k zmesi. Prilijemo 50 ml mleka in z metlico stepamo, da dobimo gladko kremo brez grudic.
V preostalo mleko položimo vaniljev strok in počasi segrevamo, tik preden mleko zavre, strok odstranimo. Eno zajemalko vrelega mleka zmešamo z jajčno kremo in nato kremo med stalnim mešanjem počasi prilivamo v vrelo mleko. Kremo nato ob stalnem mešanju kuhamo še kakšnih pet do sedem minut, da se primerno zgosti.
Posodo s kremo odstavimo z ognja in jo čisto na vrhu pokrijemo s prozorno folijo in počakamo, da se po vrhu naredi skorjica. Pokrito kremo za 6 ur postavimo v hladilnik, da se ohladi in strdi.
Preden pričnemo sestavljati kremšnito v kozarcu, kremo stepemo z električnim mešalnikom v gladko kremo, nato vanjo z lopatko nežno umešamo 150 ml stepene sladke smetane.
Kako sestavimo kremšnito v kozarcu?
Iz razvaljanega listnatega testa izrežemo poljubne like, lahko srčke, zvezdice ali kaj drugega. Izrezane like polagamo na papir za peko, s katerim smo obložili plitev pekač. Vsak košček testa prebodemo z vilicami.
Preostalo listnato testo položimo na drug pekač, ki smo ga prav tako obložili s papirjem za peko in ga večkrat prebodemo, da se med peko ne napihne. Testo pečemo v pečici pri 200 stopinjah C tako dolgo, da se testo svetlo rjavo obarva.
Pečeno listnato testo nadrobimo na dno kozarčkov, najprej nanj nabrizgamo vaniljevo kremo in čez še stepeno sladko smetano. Na vrh vsake sladice položimo lik iz listnatega testa, običajno izrežemo srčke ali zvezdice. Preden sladico ponudimo, jo za kakšno uro postavimo v hladilnik.
Malinova panna cotta
Malinova panna cotta je odlična sladica, ki nas bo ohladila v vročih poletnih dneh ali pa se bomo z njo posladkali zvečer ob kaminu. Za pripravo sladice ne bomo potrebovali veliko časa, a se je vseeno lotimo precej prej preden pridejo obiski. Sladico moramo namreč nekaj časa hladiti, preden jo lahko postržemo.
Recept za panna cotta z malinami:
- 1/2 l sladke smetane
- 80 g sladkorja
- 200 ml grškega jogurta
- 1/2 stroka vanilje
- listki želatine
Sestavine za malinov preliv:
- 300 g zamrznjenih malin
- 1 žlica sladkorja
- sok 1/2 limone
Liste želatine po navodilih proizvajalca namočimo v vodo. Posebej segrevamo 250 ml sladke smetane in sladkor, toliko časa, da se sladkor stopi, a smetana ne zavre. Posebej v posodi zmešamo 250 ml sladke smetane in grški jogurt.
Ko želatina naraste, jo odcedimo in jo vmešamo v ogreto sladko smetano s sladkorjem. Vmešamo še zmes iz sladke smetane in grškega jogurta, dodamo zrnca vanilje in premešamo. Maso nalijemo v desertne kozarčke in za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se masa res dobro zgosti.
Za malinov pire segrevamo maline, sladkor in limonin sok. Ko se maline čisto razpustijo, jih odcedimo skozi drobno cedilo, da se znebimo drobnih pečk in dobimo gladek malinov pire. Malinov pire ohladimo in prelijemo po ohlajeni panna cotti.
Kostanjev pire z višnjami
V jesenskem času je prav, da poleg ostalih jesenskih jedi, pripravimo tudi jesensko sladico. Danes bomo pripravili preprost kostanjev pire z višnjami.
Sestavine za kostanjev pire z višnjami:
- 2 vrečki sladke smetane v prahu
- 2, 5 dl mleka
- 300 g višenj brez koščic
- 2 dl višnjevega soka
- 4 žlice sladkorja
- 300 g kostanjevega pireja
- čokoladne paličice za okras
Sladke smetane v prahu stepemo z mlekom in jih postavimo v hladilnik. Uporabimo lahko tudi tekočo sladko smetano. Višnje s sokom in sladkorjem počasi kuhamo, da se preliv malo zgosti. Preliv dobro ohladimo.
V desertne kozarčke po dnu razporedimo kostanjev pire, čez nadevamo sladko smetano in prelijemo z višnjevim prelivom. Čez višnje spet naložimo sladko smetano in nato spet višnjev preliv.
Sladico za nekaj ur postavimo v hladilnik, preden jo postrežemo, jo okrasimo s čokoladnimi palčkami.
Tiramisu v lončku
Le kdo ne mara tiramisuja? Odlična sladica, ki jo lahko pripravimo tudi v kozarčku.
Recept za tiramisu v kozarcu:
- 3 žličke kave
- 150 g piškotov (baby piškoti)
- 10 žlic maskarponeja
- 10 žlic sladke smetane
- 2 žlički sladkorja v prahu
- malo ruma
- 1 žlica kakava v prahu
- čokoladni ostružki za okras
V manjši posodici zavremo skodelico vode, jo odmaknemo z ognja in vmešamo kavo. Posodico postavimo nazaj na štedilnik in kavo trikrat zavremo. Kava se mora vedno dvigniti do roba posode, umaknemo z ognja in spet ponovimo.
Kuhano kavo pustimo počivati, da se usedlina usede na dno posode. Kavo nato prelijemo v plitvo posodico. Piškote nalomimo na manjše koščke, jih z obeh strani pomočimo v kavo in zlagamo v desertne kozarce.
Posebej v posodi najprej zmešamo maskarpone, nato pa nežno vmešamo stepeno smetano. Dodamo sladkor v prahu in po okusu rum ali vanilijo.
S kremo do vrha napolnimo kozarce in po vrhu okrasimo s čokoladnimi ostružki ali s kakavom v prahu. Preden sladico postrežemo, jo za nekaj časa postavimo hladilnik.